Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je to svědění - a kdo jím trpí?

Svědění není nemoc, ale příznak něčeho jiného. Proto je vždy velmi důležité najít příčinu svědění, a ne pouze léčit příznaky.

Klikněte níže a přečtěte si více o nejčastějších formách svědění a o tom, jak je zastavit.

Vaginální svědění

Svědění v tříslech

Svědění konečníku

Svědění pokožky hlavy

Svědění v blízkosti konečníku

Příčin svědění je celá řada, od mírné alergické reakce až po závažné onemocnění. Pro praktické lékaře je svědění velmi častým příznakem a setkávají se s ním často.

Svědění kůže

Pokud někoho svědí, má silné nutkání škrábat se nebo se drápat do kůže. Všichni jsme to zažili a je to zcela přirozená reakce.

Svědění začíná, když látky, mezi nimiž jsou i histaminy, stimulují nervové buňky v kůži. Latinský výraz pro svědění kůže je pruritis. Může být pociťováno na jednom místě, nebo po celém těle.

Rozsah svědění, jeho průběh a doba trvání závisí na tom, co ho vyvolalo.

Svěděním může trpět kdokoli, mladí i staří, ženy i muži. Výskyt svědění však má tendenci se zvyšovat s věkem.

Produkty proti svědění těla
3 přípravky proti svědění pro péči o ekzémy, plísně a svrab
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena
Produkty proti svědění těla - 3 přípravky proti svědění pro péči o ekzémy, plísně a svrab

Různé typy svědění

Svědění je něco, co zná každý. Někde to svědí, trochu se poškrábete a zmizí to. Ve skutečnosti můžeme cítit svědění, stačí na něj jen pomyslet. Když vidíme někoho jiného, jak se škrábe, pocítíme nutkání poškrábat se také.

To je velmi přirozené a zcela neškodné.

Svědění na jednom místě nebo po celém těle

Svědění může začít kdekoli na těle, od horní části těla až po prsty na nohou. Svědění se může objevit na určitém místě na hlavě, obličeji nebo krku, na rukou, v podpaží, v tříslech nebo intimní oblasti, v konečníku, na nohou, mezi prsty nebo pod chodidly.

Stručně řečeno: může svědit kdekoli - a může také svědit po celém těle najednou. Někdy je svědění cítit na určitém místě, ale na kůži není nic vidět.

Jindy se objeví jasně viditelné červené skvrny, vyrážka, puchýře, šupinatá kůže, malé otoky na kůži, suchá kůže, popraskaná kůže nebo jiné formy podráždění kůže.

Přečtěte si více: Příčiny svědění konečníku a jeho léčba

Svědění na zádech

Svědění může způsobovat mnoho věcí a svědění zad se obvykle posuzuje společně s dalšími příznaky, aby se zjistila příčina. Pokud vás záda neustále svědí a vy jste jinak fit a zdraví, je dobré si toho všimnout.

Příčinou může být například kožní parazit, který způsobuje svrab, ale také alergická reakce nebo kontaktní ekzém. Svědění je varování těla před něčím, co by tam nemělo být, nebo před něčím, co vaše kůže nesnese.

Pokud spíte v pyžamu, možná byste měli zjistit, zda nedráždí vaši pokožku.

Svědění může být způsobeno vnějšími faktory, ale může být také známkou vážnějšího onemocnění.

Pokud vás záda svědí v noci nebo svědí téměř neustále, je nejlepší poradit se s lékařem, protože to může být způsobeno i různými typy rakoviny.

Svědění bez vyrážky

Svědění je často doprovázeno nějakou vyrážkou nebo alergickou reakcí. V jiných případech může kůže svědit bez vyrážky a vypadat zcela normálně.

Pokud některá část těla svědí bez vyrážky, může to znamenat pouze to, že je kůže suchá nebo podrážděná, ale může to být i příznak vážnějšího onemocnění. Svědění může být způsobeno čímkoli od toxinů na kůži až po onemocnění jater nebo ledvin nebo rakovinu kůže.

Nejčastější příčinou svědění kůže bez vyrážky je suchá kůže. Pokud nemáte na kůži červené skvrny ani žádné jiné změny, pak je svědění pravděpodobně způsobeno suchou kůží.

Zpravidla vám pomůže dobrý hydratační krém, ale pokud máte extrémně suchou pokožku, může to být známka dermatitidy. V některých případech bude nutné vyhledat lékaře.

Suchou kůži a svědění na těle může mít každý - bez ohledu na věk nebo pohlaví - ale s přibývajícím věkem se kůže ztenčuje a vysušuje a riziko svědění se zvyšuje.

I když je suchá kůže nejčastějším důvodem svědění bez vyrážky, může být svědění způsobeno něčím závažnějším.

Svědění kůže bez vyrážky může být také spojeno s nervovými stavy způsobenými cukrovkou, skřípnutím nervu nebo pásovým oparem, které mohou způsobit vážné svědění kůže.

2–balení na svědění kůže a podrážděnou pokožku
Sada pro péči o podrážděnou pokožku na těle
+15.000 recenzí
Běžná cena 699,00 Kč
Výprodejová cena 699,00 Kč Běžná cena
2–balení na svědění kůže a podrážděnou pokožku - Sada pro péči o podrážděnou pokožku na těle

Svědění na krku

Existuje mnoho možných příčin svědění na krku. Často je způsobeno alergickou reakcí na parfém, mýdlo, léky, kosmetiku nebo šperky. Může však být způsobeno také vší, lupénkou, seboroickým ekzémem nebo kontaktním ekzémem. Svědění způsobují také kožní problémy, jako je akné, ekzém a atopický ekzém.

Mnoho žen trpí během těhotenství suchým, svědivým ekzémem na krku, což je atopický ekzém. Ten je velmi častý i u dětí a mladých lidí do patnácti let.

Jak již bylo zmíněno, svědění na krku může být způsobeno kontaktním ekzémem - alergickým nebo nealergickým - a v obou případech jsou typickými příznaky svědění a zarudnutí následované šupinatou kůží.

Svědění v podpaží

Svědění v podpaží může být způsobeno mnoha příčinami, například alergickou reakcí na parfém (např. z deodorantu), ale také plísní na kůži. Candida je kvasinka, která normálně žije na člověku, ale občas může způsobit svědivou infekci, označovanou jako kandidóza. V podpaží může kandidóza způsobit plochou, červenou vyrážku s jasným ohraničením.

Ve většině případů svědění v podpaží bude příčinou ekzém nebo plíseň na kůži.

Holení v podpaží může také způsobit podráždění a svědění a někdy se mohou objevit červené skvrny. Těmto skvrnám se říká skvrny po holení nebo holičské svědění. Holičské svědění je bakteriální infekce s následným zánětem ve vlasových folikulech. Vytváří červené skvrny nebo pupínky a svědění. Řešení svého problému naleznete zde.

Svědění na obličeji

Svědění na obličeji může způsobit několik věcí, které jsou zpravidla spojeny s nějakým druhem vyrážky. Svědění v obličeji však může být způsobeno také plísní, která je často zaměňována s vyrážkou nebo ekzémem. Nejčastějšími příčinami svědění v obličeji jsou pásový opar, seboroická dermatitida, atopický ekzém, kontaktní ekzém, syndrom odfláknuté tváře, impetigo nebo růžovka.

Pokud máte na obličeji zarudnutí, svědění, šupiny nebo podobné podráždění, měli byste navštívit lékaře, protože to může být způsobeno několika různými kožními chorobami. Některé z nich jsou infekční, jiné jsou komplikací jiných onemocnění. Pokud máte na obličeji více zarudnutí než obvykle, může se jednat o počáteční příznak růžovky, která často postihuje osoby ve věku 30-50 let.

Svědění pod chodidly

Svědění pod nohama může mít několik příčin, ale jeden typ svědění je způsoben onemocněním jater. Jedná se o příznak částečného nebo úplného zablokování odtoku z jater žlučovodem, který je někdy pociťován jako svědění na dlaních a chodidlech. Toto svědění lze zmírnit různými léky, ale nejdůležitější je najít příčinu svědění. Pak je možné léčit případné onemocnění, které svědění způsobuje.

Svědění pod chodidly může být také časným příznakem cukrovky.

Svědění nohou je však zřídkakdy nebezpečné, protože ve většině případů je svědění způsobeno plísní, alergickou reakcí, lupénkou, svrabem nebo jiným onemocněním, které lze léčit. Vždy je dobré navštívit lékaře, protože svědění může být způsobeno nemocí.

Svědění nohou

Pokud vás nohy opakovaně svědí, může to mít několik různých příčin. Může jít o příznak alergie, ekzému nebo vyrážky. Může jít o počáteční příznak cukrovky 2. typu nebo svrabu. Svědění může být také způsobeno příliš malým množstvím pohybu nebo příliš dlouhým sezením v práci, což má za následek neklidné nohy nebo svědění. Svědění může být také způsobeno holením nebo suchou pokožkou, kterou lze ošetřit dobrým hydratačním krémem.

Nejčastějšími příčinami svědění nohou jsou suchá kůže, keratosis pilaris, akné, folikulitida, cholinergní kopřivka, svědění kloubů, stázová dermatitida, neklidné nohy, diabetes nebo křečové žíly.

Svědění pod kůží

Pokud vás svědí kůže, může to být způsobeno několika různými příčinami a zpočátku může být obtížné rozhodnout o příčině svědění, protože na kůži nemusí být nutně červené skvrny, ekzém nebo vyrážka. Svědění pod kůží může být zcela neškodné, ale může být také způsobeno závažnějšími základními onemocněními.

Častou příčinou svědění pod kůží je svrab, který způsobuje parazit. Pokud svědění začalo nedávno, může se v mnoha případech jednat o svrab. V takovém případě bude svědění nejhorší v noci. Vstupy do nor roztočů se často nacházejí na prstech, zápěstích a loktech a na dalších místech, kde je kůže tenká, například na penisu nebo šourku nebo kolem bradavek.

Různé symptomy

Svědění může být mírné a jen mírně obtěžující. Může se zdát, že kůže pálí. Svědění může brnět, štípat, "lézt" nebo být opravdu bolestivé. Svědění je tedy opravdu široký pojem. U každého člověka je pociťováno jinak, protože máme různý práh bolesti a protože rozsah příznaků se značně liší.

Nejdůležitější je tedy nechat svědivost vyšetřit, pokud je rozsáhlejší a trvá déle než normální druh, který má každý. Příčiny jsou různé, a proto je nutné, aby se na vaši kůži a příznaky podíval lékař.


Jaké jsou příčiny svědění?

Svědění je velmi rozšířeným příznakem. Ve skutečnosti je tak častý, že je zmiňován při 2 % všech konzultací u praktického lékaře. Svědění se může projevovat mnoha způsoby a je pociťováno v mnoha stupních intenzity. Jedná se tedy o velmi široký pojem s velkým počtem různých příčin. Často je možné najít příčinu svědění. V jiných případech může být obtížné určit, proč se svědění objevuje.

Proč mě svědí kůže?

Především můžeme rozlišovat mezi vnitřními a vnějšími příčinami. Níže je uveden seznam některých častých příčin. Tento seznam však není zdaleka vyčerpávající a svědění může způsobovat i mnoho dalších věcí.

Vnitřní příčiny

  • kožní onemocnění nebo potíže, jako je kopřivka, atopický ekzém (astmatický ekzém), pásový opar nebo lupénka.
  • Plísně
  • Senná rýma.
  • Suchá pokožka.
  • Hormonální změny, např. v souvislosti s těhotenstvím. - Nemoci, jako jsou plané neštovice nebo spalničky.
  • Onemocnění, jako je cukrovka, rakovina, onemocnění ledvin, cirhóza jater, žlučníková onemocnění, onemocnění lymfatických žláz, onemocnění krve, HIV nebo metabolická onemocnění.

Mnoho kožních onemocnění a alergií způsobuje svědění kůže, ale příčinou může být mnohem závažnější onemocnění nebo mimo jiné rakovina. Velmi častou příčinou svědění je suchá kůže. Vyskytuje se zejména u starších lidí a v některých klimatických oblastech je častější v zimních měsících, kdy je nízká vlhkost vzduchu a podnebí je chladné a suché.

Suchou kůži může způsobit také nedostatek tekutin. Je to problém zejména starších lidí, kteří často nemají takový pocit žízně, a proto zapomínají pít dostatek vody.

Vnější příčiny

  • Kontakt s niklem, parfémy, latexem, mýdlem nebo jinými látkami.
  • Kontakt se zvířaty se srstí.
  • Potraviny, jako je ovoce, ořechy nebo vejce.
  • Kožní onemocnění, jako je holičské svědění nebo šupiny.
  • Léky, a to jak konvenční léčivé přípravky, tak přírodní léčiva, nebo stimulanty, jako je kokain.
  • Kousnutí komáry, koníky, mravenci a jiným hmyzem nebo bodnutí včelami a vosami.
  • Vši, svrab (roztoči), štěnice nebo jiní parazité.

V některých případech je příčina svědění zcela zřejmá. Pokud vás například svědí pokožka hlavy, je logické zkontrolovat, zda nemáte vši - a pokud je najdete, pak jsou příčinou svědění. Pokud vás bodla vosa nebo kousl komár či jiný hmyz, pak není těžké pochopit, proč vás svědí.

Spot Stick tyčinka na pupínky s Tea Tree olejem
Působí proti pupínkům a černým tečkám
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 249,00 Kč
Výprodejová cena Od 249,00 Kč Běžná cena
Spot Stick tyčinka na pupínky s Tea Tree olejem - Působí proti pupínkům a černým tečkám

Pokud již alergií trpíte a dotknete se zvířete se srstí, může to způsobit kopřivku a svědění. Alergickou reakci mohou vyvolat také některé nápoje a potraviny. Totéž platí pro kontakt s látkami, jako je nikl, parfémy, prací prášky nebo mýdlo.

Holení může vést ke svědění u holiče, kdy na kůži vznikají svědivé skvrny. Lupy mohou také způsobovat svědění pokožky hlavy, a pokud ano, měli byste se poohlédnout po šamponu na svědění pokožky hlavy. Lékař obvykle začne tím, že zjistí, zda neexistuje místní příčina svědění, například nějaký typ kontaktního ekzému nebo alergická reakce.

Poté lékař zkontroluje, zda není způsoben kožním onemocněním, jako je atopický ekzém. V opačném případě musí samozřejmě zjistit, zda není příčinou svědění nějaké závažnější onemocnění. Mnoho pacientů již může o svém závažném onemocnění vědět, a pak bude svědění dalším onemocněním navrch.

Svědění v noci

Pokud vás večer, a zejména v noci, začne náhle svědit tělo, může se jednat o svrab, který způsobuje roztoč. Častou příčinou svědění je kontaktní ekzém nebo alergická reakce po kontaktu s něčím, co reakci vyvolává.

Svědění a diabetes

Svědění po celém těle nebo v určitých oblastech kůže (nohy, chodidla, ruce atd.) může být časným příznakem cukrovky. Pokud vás svědí ruce, nohy nebo chodidla, může to být jeden z prvních příznaků, že máte cukrovku 2. typu. Tento typ cukrovky se vyvíjí pomalu a mnoho lidí ji zjistí až příliš pozdě.

Svědění v těchto oblastech může být způsobeno nedostatečným prokrvením, suchou kůží nebo řadou dalších příznaků cukrovky v důsledku vysoké hladiny cukru v krvi. Špatný krevní oběh vede ke zužování a tvrdnutí cév, a proto můžete pociťovat nápadné svědění na povrchu kůže spojené s cukrovkou.

Svědění na vlhkých místech, jako jsou podpaží, mezi prsty, pod prsy nebo v tříslech, může být také příznakem cukrovky, protože přebytečný cukr z krve se při močení ukládá v blízkosti močové trubice a při pocení na kůži.

Pokud si všimnete dalších příznaků cukrovky, jako je výrazná žízeň, častější močení, dlouho se hojící řezné rány a škrábance, nevolnost a bolesti hlavy, únava nebo poruchy citů či vidění, měli byste navštívit lékaře, protože to mohou být příznaky toho, že máte cukrovku.


Jak lze léčit svědění?

Pokud víte, proč vás svědí, nemusíte navštívit lékaře. Svědění může být způsobeno například zavšivením, bodnutím hmyzem nebo svěděním u holiče po holení. Pokud nevíte, proč vás svědí, a svědí vás i nadále hodně, měli byste vždy navštívit lékaře, aby zjistil příčinu.

Pokud máte současně i jiné příznaky, jako je otok obličeje, horečka, dušnost, závratě nebo jiné závažné příznaky, musíte ihned navštívit lékaře. Obecně je důležité zjistit příčinu svědění před zahájením léčby.

Existuje mnoho značně odlišných příčin. Některé z nich jsou závažné, ale naštěstí většina z nich není tak závažná. Je však důležité znát příčinu a teprve potom můžete najít přesně tu správnou léčbu.

Svědění je třeba léčit

Bez ohledu na to, co je příčinou svědění, existují různé faktory, které ho mohou zhoršovat. Například pokud je v kůži zánět, svědění se zhorší. Pokud vás trápí svědění, obvykle zjistíte, že se zhoršuje, když se nacházíte v suchém prostředí nebo tam, kde je velké horko či velká zima. V obdobích, kdy jste ve stresu nebo v jiné psychické zátěži, můžete také zjistit, že vás svědí více.

Mírné svědění je nepříjemné, ale pokud se léčí, dá se s ním žít. Silné svědění může zničit kvalitu života natolik, že je téměř nesnesitelné. Pokud vás svědí celé tělo a v noci nemůžete kvůli svědění spát, je to velmi vážné a musí se to náležitě léčit.

Krém na svědění kůže

Suchá kůže je častou příčinou svědění. V některých klimatických oblastech se vyskytuje zejména v zimě, kdy je vzduch chladný a suchý. Nejlepším lékem na suchou pokožku je bohatý, pečující a zklidňující krém proti svědění. Můžete se také vyhnout dlouhým horkým koupelím a používání mýdla nebo výrobků s parfémem. Když už mýdlo použijete, vyberte si kvalitní jemné mýdlo proti svědění.

Svědění může v mnoha případech zastavit také dobrý hydratační krém. Vyberte si krém bez parfemace, který je k pokožce nejšetrnější. V lékárně či drogerii nebo v obchodech se zdravou výživou lze zakoupit mnoho různých krémů, pokud dáváte přednost výrobku s přírodnějšími složkami. Aloe veraTea Tree Oil, propolis a solný roztok jsou některé z prostředků proti svědění, o kterých je známo, že pomáhají při svědění a dalších kožních potížích.

Navíc jsou antibakteriální, což je výhoda, pokud se při svědění kůže škrábete.

Sada na suchou kůži
3 x přípravky na suchou pokožku těla
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Sada na suchou kůži - 3 x přípravky na suchou pokožku těla

Léky na svědění

V některých případech může být nutné doplnit léčbu krémem tabletami, aby se zmírnilo svědění. To platí zejména pro svědění způsobené například kopřivkou nebo sennou rýmou, kdy často účinkují antihistaminika. V jiných případech bude lépe fungovat mast nebo krém, například u atopického ekzému, plísní nebo lupénky. Ty často obsahují kortizon.

Další prostředky proti svědění

Při svědění kůže pomůže její ochlazení. Toho můžete dosáhnout studenou koupelí nebo sáčkem se zmraženým hráškem (dobře zabaleným, abyste se vyhnuli poranění mrazem), pokud nemáte speciální gelový sáček pro tento účel. Pokud vás tělo svědí, když se potíte, může vám pomoci, když si ihned po sportovní aktivitě vyměníte tričko nebo se vykoupete. Stres může mít vliv na vznik svědění, proto zvažte, zda můžete udělat něco pro to, abyste se více uvolnili a byli vyrovnanější.


FAQ o svědění


Co způsobuje svědění po celém těle?

Svědění může způsobovat mnoho různých věcí. Pokud svědění přetrvává, musíte navštívit lékaře, aby zjistil příčinu, než začnete léčit příznaky.


Jak mohu zastavit svědění v intimní oblasti?

Svědění v intimní oblasti lze léčit čípky nebo krémem. Může být také způsobeno herpesem nebo jinou pohlavně přenosnou chorobou. Léčbou je mast nebo léčba tabletami. V neposlední řadě může být způsobeno jinými nemocemi.

ČTĚTE VÍCE: Svědění pochvy - a jak se ho zbavit


Co je příznakem svědění?

Svědění může být příznakem čehokoli od mírné alergické reakce až po závažné onemocnění. Velmi často je svědění způsobeno pouze suchou pokožkou a dobrý hydratační krém si s ním poradí. Pokud máte pochybnosti o tom, proč vás svědí - nebo pokud je svědění silné či nepřetržité -, měli byste navštívit lékaře.


Může být svědění rakovinou?

Svědění může být příznakem rakoviny, ale ve většině případů je naštěstí způsobeno něčím mnohem méně závažným. Přesto je vždy dobré nechat se vyšetřit lékařem, který může zjistit, co svědění způsobuje.


Může být svědění psychické?

Svědění může být vyvoláno psychicky, například stresem nebo depresí. A naopak, dlouhodobé, silné a bolestivé svědění může vyvolat deprese a stres.


Mohou roztoči domácího prachu způsobovat svědění?

Typickým příznakem alergie na roztoče domácího prachu je svědění. Svědění je způsobeno alergickou reakcí.


Může stres způsobit svědění?

Stres může svědění snadno zhoršit - a stres může svědění také vyvolat.


Mohou penicilin a antibiotika způsobit svědění?

Penicilin a další typy léků mohou způsobit svědění. Pokud užíváte penicilin nebo jiná antibiotika a objeví se u vás svědění, je pravděpodobně způsobeno léky.


Může být svědění příznakem těhotenství?

Příčinou svědění mohou být hormonální změny, například v těhotenství. Svědění se může objevit zejména ke konci těhotenství.


Co je příčinou svědění konečníku a řitního otvoru?

Svědění konečníku může být způsobeno infekcí, plísní, podrážděním kůže, pohlavně přenosnou chorobou, hemoroidy nebo něčím úplně jiným. Ve vzácných případech může být způsobeno něčím závažnějším. Může být také způsobeno podrážděním kůže, například toaletním papírem nebo parfémovaným pracím práškem.


Co je příčinou svědění v intimní oblasti?

Svědění v intimní oblasti může být způsobeno plísní, herpesem, jinou pohlavně přenosnou chorobou nebo jinými nemocemi. Měli byste navštívit lékaře, aby zjistil, co svědění způsobuje.

Produkty proti svědění těla
3 přípravky proti svědění pro péči o ekzémy, plísně a svrab
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena
Produkty proti svědění těla - 3 přípravky proti svědění pro péči o ekzémy, plísně a svrab