Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je to seborea?

Seborea je onemocnění vlasové pokožky podobné ekzému, které postihuje velké množství lidí často po celý jejich život. Až 30 % dospělé populace má v určité míře kožní problémy.

Toto číslo je však o něco menší, pokud se podíváme pouze na závažnější případy. Podle odborníků v oblasti ekzému se s vážným podrážděním, bolestivostí a svěděním kůže setkává pouze 5 % dospělé populace.

Seborea je ve většině případů onemocnění, které postihuje pokožku hlavy nebo obličej. Tento druh ekzému se obvykle objevuje od období puberty. Ve vzácných případech mohou být kromě pokožky hlavy a obličeje postiženy i jiné části těla – může se objevit na hrudi, zádech, v podpaží, pupku a rozkroku.

Různými kožními onemocněními mohou být postiženi i kojenci. Většinou postihnou pokožku hlavy, ale přesto se může rozšířit i na jiné části těla. U kojenců tento ekzém obvykle nazýváme kolébková čepička.

Seborea je také známá jako tzv:

  • Ekzém pokožky hlavy
  • Seboroický ekzém

Slovo seboroický pochází ze slova mazový. Mazové žlázy produkují maz. Právě v oblastech těla, kde je mnoho mazových žláz, se seborea vyskytuje nejčastěji.

Léčba seboroické dermatitidy

Většina lékařů doporučí jako primární léčbu kvalitní léčivý šampon. Většina léčivých šamponů na pokožku hlavy obsahuje buď dehet, pyrithion zinku, nebo ketokonazol, které potlačují růst plísní.

To, zda potřebujete léčivý šampon, obvykle závisí na rozsahu vašeho ekzému. Pokud se u vás při dermatitidě objevují otoky a zarudnutí, může být výhodné používat také doplňkový krém.

Krém bude obvykle obsahovat antimykotický hormon, který proniká do pokožky hlavy a léčí příznaky.

Pokud máte obzvláště závažný případ ekzému, můžete být odesláni k dermatologovi. Dermatolog vám obvykle poskytne stejnou léčbu, jaká je uvedena výše, nebo lokální léčbu kvasinkových hub. Kromě toho vás dermatolog může léčit také měkkými rentgenovými paprsky.

Měli byste si uvědomit, že v nejhorších případech opakujících se problémů s ekzémem může být nutná pravidelná léčba. Jinými slovy, nestačí provést jednorázovou léčbu, protože ekzém se bude pouze vracet.

Pravidelná ošetření jsou obvykle 2-3krát týdně, a to jak pomocí krémů, tak šamponů. Tyto přípravky obsahují buď protizánětlivé hormony, nebo kalcineurin, který ekzém udržuje na uzdě.

Doporučené přípravky proti lupům

Sérum na pokožku hlavy od společnosti Australian Bodycare obsahuje antiseptický Tea Tree Oil, a proto je velmi doporučovaným prostředkem proti seboroické dermatitidě, který mohou používat i osoby trpící ekzémem.

Šampon proti lupům

Pokud vás bolí pokožka hlavy nebo máte ekzém jinde na těle, můžete k léčbě použít šampon proti lupům.

Vhodný šampon proti lupům obvykle obsahuje dehet, selen nebo ketokonazol, které bojují proti růstu kvasinkových hub na pokožce hlavy.

Šampon proti lupům nepoužívejte tak často jako běžný šampon, protože pokožka hlavy si s těmito složkami nedokáže tak často poradit.

V závislosti na závažnosti ekzému vám lékař obvykle doporučí používat šampon 1, 2 nebo ve zvláštních případech 3krát týdně.

Po použití šamponu proti lupům se vždy ujistěte, že jste jej z vlasů zcela vymyli. Nezapomeňte se řídit pokyny uvedenými na lahvičce, protože nejlepší způsob nanášení a používání šamponu proti lupům se může u jednotlivých výrobků lišit.

Doporučené přípravky proti lupům

Sérum na pokožku hlavy od společnosti Australian Bodycare obsahuje antiseptický Tea Tree Oil, a proto je velmi doporučovaným prostředkem proti seboroické dermatitidě, který mohou používat i lidé trpící ekzémy.

Proč trpíte seboroickou dermatitidu?

Tato dermatitida je nejčastěji způsobena přemnožením kvasinkových hub na pokožce hlavy nebo v jiných oblastech mazových žláz. Kvasinkové houby, známé také pod názvem Pityrosporum oval, se vyskytují na všech lidech, takže není nic neobvyklého na tom, že dostanete plísňovou infekci.

Problémy nastanou, pokud dojde k přemnožení kvasinek, protože to způsobí, že vaše tělo bude častěji nahrazovat kožní buňky. Lupy jsou šupinky těchto odumřelých kožních buněk, a pokud jich vylučujete více než obvykle, má to za následek lupy a kožní problémy.

Obecně existují tři různé důvody, proč můžete mít seboreu. Tyto důvody postihují v různé míře až 30 % dospělé populace:

  • Produkce kožního mazu – Ekzém se vyskytuje, jak již bylo zmíněno, na místech těla, která produkují kožní maz. S rozvojem dermatitidy se produkce mazu zvyšuje. Seborea způsobená zvýšenou produkcí kožního mazu se obvykle poprvé objevuje v období puberty. Muži jsou postiženi častěji, protože mazové žlázy jsou dále stimulovány mužskými pohlavními hormony.
  • Kožní plísňové infekce – Kožní plíseň neboli kvasinka Pityrosporum oval (nazývaná také Malassezia furfur) někdy kolonizuje jedno nebo více centrálních míst na těle. Jak bylo uvedeno výše, tento nadbytek plísní má za následek častější výměnu kožních buněk, což může způsobovat lupy.
  • Obranyschopnost imunitního systému – Seborea může také propuknout, pokud je váš imunitní systém oslabený. Plísňové infekce jsou běžné u lidí s diagnózou AIDS. K dermatitidě můžete být také náchylnější, pokud se pravidelně cítíte ve stresu, i když to není tak časté.

Seborea se může objevit kdykoli během roku, nejčastěji se však vyskytuje v zimě a během horkého a suchého léta, kdy se naše pokožka hlavy vysušuje.

Jak vypadá seborea?

Pokud si nejste jisti, zda máte seboreu nebo ne, můžete se vždy zkontrolovat podle níže uvedených příznaků.

Mějte na paměti, že pro přesnou diagnózu může být nutné také vyšetření lékařem (které může zahrnovat odběr malých vzorků kůže).

9 příznaku kožních problémů pokožky hlavy:

  1. Mastné žluté lupy na pokožce hlavy
  2. Suché bílé lupy na pokožce hlavy
  3. Různé stupně zarudnutí a svědění pokožky hlavy
  4. Vypadávání vlasů v závažných případech
  5. Lupy a zarudnutí kolem očí
  6. Lupy a zarudnutí na nose
  7. Lupy a zarudnutí v podpaží
  8. Lupy a zarudnutí na genitáliích
  9. Zánět vlasových folikulů na hrudi a zádech

Pokud jste postiženi ekzémem na pokožce hlavy, nejtypičtějším příznakem budou bílé nebo mastné lupy na pokožce hlavy, ve vlasech a padající na oblečení.

Pokud jste postiženi ekzémem na obličeji, mohou být příznaky závažné – mohou mít podobu žlutých lupů na čele, v obočí nebo na řasách. Ekzém na těle může mít za následek také stejné nažloutlé lupy na hrudi, zádech, genitáliích a pupku.

Mějte na paměti, že šupinky lupů budou nejčastěji lokalizovány pouze na tato místa a kůže bude po jejich odloupnutí nebo odpadnutí zarudlá.

Můžete dostat chronickou seboreu?

Jak bylo uvedeno výše, seborea postihuje v různé míře mnoho lidí. Pokud je vám diagnostikován ekzém, jedná se o chronickou diagnózu. Jinými slovy, ekzém budete mít po zbytek života.

Ekzém se však v průběhu života mění a téměř vždy jej lze udržet na uzdě správnou léčbou.

Vezměte prosím na vědomí, že pokud nebudete správně dodržovat léčbu, může dojít k následným infekcím kvasinkami nebo bakteriemi rodu Candida. Takové infekce jsou obvykle v trhlinách a záhybech, kdy je vaše kůže na těle uzavřená.

Většina lidí, kteří jsou postiženi seboroickou dermatitidou, a potýkají se tak s ní po zbytek života, považuje tento stav za velmi snadno léčitelný a žije s ním. Toto kožní onemocnění je pro většinu lidí relativně mírné a lze ho snadno léčit.

Pokud se u vás vyskytne závažný případ dermatitidy, který se po podání jednorázové léčby rychle zhorší, může být nutná trvalá léčba. V takovém případě je třeba ekzém léčit průběžně 1-2krát týdně.

Jak předcházet seboroické dermatitidě?

Je těžké seboroické dermatitidě zcela zabránit. Jak již bylo zmíněno, někteří lidé k ní mohou být náchylnější než jiní a může se u vás vyskytovat v různé míře.

Existují však některé věci, které můžete udělat, abyste se vyhnuli zhoršení tohoto stavu:

  • Pokud je to možné, vyhněte se parfémovaným hydratačním krémům.
  • Onemocnění mohou zhoršovat některé léky a hormonální stavy. Pokud je to možné, vyhýbejte se jim nebo je lečte.

Kromě toho vždy dbejte na to, abyste zahájili potřebnou léčbu dermatitidy, jakmile objevíte první příznaky.

Sada 4 produktů proti lupům na suchou pokožkou hlavy
Přípravky na lupy, suchou a svědivou pokožku hlavy a mastné vlasy
+16.000 recenzí
Běžná cena 1.199,00 Kč
Výprodejová cena 1.199,00 Kč Běžná cena 1.348,00 Kč
Sada 4 produktů proti lupům na suchou pokožkou hlavy — Přípravky na lupy, suchou a svědivou pokožku hlavy a mastné vlasy

Je seborea nakažlivá nebo nebezpečná?

Vzhledem k tomu, že ekzémy a kožní onemocnění se u jednotlivých lidí velmi liší, je obtížné na tuto otázku odpovědět. Může být bolestivá a nepříjemná, ale pokud vyhledáte léčbu, není obvykle nebezpečná. Ve většině případů se ekzém projeví pouze podrážděním kůže, svěděním a zarudnutím v různé míře.

Seborea není infekční a nikdy se nemusíte bát kontaktu s lidmi, kteří mají dermatitidu nebo lupy.

Kvasinkové houby, které způsobují tyto problémy, máme na kůži všichni, pouze někteří lidé budou náchylní k přemnožení, a tím ke vzniku kožních problémů, jako je ekzém a dermatitida.

I když máte mírný případ dermatitidy, vyrovnávání se s ní po celý život může působit jako mnohem větší problém. Proto bychom chtěli opravdu zdůraznit důležitost správné léčby bez ohledu na to, jak moc nebo mírně jste postiženi.


Ekzém pokožky hlavy

Ekzém na pokožce hlavy obvykle způsobuje podráždění kůže a lupy. Tyto příznaky lze snadno zaměnit se seboreou.

Pokud se na pokožce hlavy objeví lupy a podráždění kůže, může se jednat o ekzém, lupénku nebo seboreu.

V některých případech však můžete být postiženi jak ekzémem, tak dermatitidou. To vyžaduje specializovanější léčbu a další postup byste měli konzultovat se svým lékařem nebo dermatologem.

Odlupování kůže na pokožce hlavy

Nadměrná sekrece kožního mazu na pokožce hlavy je obvykle způsobena přemnožením kvasinky Pityrosporum ovale, která způsobuje, že kůže produkuje náhradní kožní buňky rychleji než obvykle. To také znamená, že kůže uvolňuje větší množství odumřelých kožních buněk najednou, které se mohou odlupovat jako lupy.

Pokud není přemnožení této houby léčeno a kontrolováno, vede k nadměrnému výskytu lupů. Houbová infekce na pokožce hlavy se může rozšířit a způsobit kožní onemocnění i na jiných místech těla.

Obvykle olupování kůže na pokožce hlavy jde ruku v ruce s olupováním kůže na obličeji, za ušima, na ramenou nebo na zádech.


Ekzém na obličeji

Ekzém na obličeji se obvykle vyskytuje v následujících oblastech:

  • V koutcích nosu a nosních dírek
  • Mezi obočím
  • Nad středem každého obočí

Ačkoli se ekzém nejčastěji vyskytuje v těchto oblastech, může se snadno rozšířit i do jiných částí obličeje. Může se jednat o čelo, okolí úst a tváře.

Ekzém na obličeji bohužel není neobvyklým onemocněním a mnoho lidí s ním má někdy v životě problémy. Obvykle se ekzém na obličeji objeví, pokud máte také onemocnění vlasové pokožky.

Před zahájením léčby si musíte být jisti, že se jedná o plísňový problém, a ne o jiný typ ekzému.

Vždy doporučujeme, abyste se v případě výskytu příznaků nebo kožních lézí na obličeji obrátili na svého lékaře nebo dermatologa. Odborník zajistí, že vám bude ihned poskytnuta správná léčba.

Některé ekzémy na obličeji jsou způsobeny přemnožením kvasinkových hub, což má za následek větší množství odumřelých kožních buněk, a tím i větší odlupování kůže.

Ekzém můžete léčit pomocí protiplísňových hydratačních krémů, které se aplikují na pokožku hlavy, obličej a všechny ostatní části těla, kde vás tento stav postihl.

V boji proti lupům doporučujeme používat přípravek Scalp Cure od společnosti Australian Bodycare. Tento přípravek lze aplikovat jak na pokožku hlavy, tak na obličej. Pro dosažení optimálního účinku aplikujte večer a nechte působit přes noc.

Správným ošetřením obličeje můžete udržet ekzém v klidu tím, že potlačíte růst kvasinkových hub.

Poruchu bohužel nemůžete zcela vyléčit, protože je chronická. Správnou léčbou obličeje je však možné ekzém kontrolovat tak, aby nebyl viditelný a neovlivňoval váš život.

Riziko, že se ekzém znovu objeví a rozšíří, můžete snížit také tím, že zajistíte, aby vaše pokožka nebyla příliš mastná. Pokud si budete pokožku správně mýt a čistit, bude méně mastná, a tím ztížíte šíření plísňové infekce.


Seborea a vypadávání vlasů

Pokud máte závažný případ seboroické dermatitidy, může docházet k vypadávání vlasů. Nemějte však strach - vypadávání vlasů není trvalé a časem dorostou. Dermatitida nevede k trvalé plešatosti – můžete očekávat, že nové vlasy začnou růst do 6 měsíců od ztráty vlasů.

V některých případech vám vlasy začnou znovu růst již během prvního měsíce. Čím dříve zahájíte správnou léčbu seboroické dermatitidy a vypadávání vlasů, tím dříve vám začnou znovu růst. Vyhledejte léčbu, jakmile zaznamenáte první příznaky.


Seborea a strava

Problémy s pokožkou hlavy a strava jdou někdy ruku v ruce. Seboreu můžete vyvolat nezdravou stravou a příznaky dermatitidy můžete zlepšit zdravější stravou.

Stav pokožky hlavy může být způsoben mnoha věcmi, včetně nezdravé stravy. Mezi běžné potraviny, které mohou vyvolat kožní onemocnění, jako je dermatitida, patří sladké nápoje, sladkosti a rafinované potraviny, jako je bílá mouka a chléb.

Tyto a podobné potraviny mají vyšší obsah kvasinek a mohou tak zvyšovat riziko vzniku seboroické dermatitidy. Podporují růst různých kvasinkových hub, jako je například Candida albicans, které způsobují toto kožní onemocnění.

Možná budete chtít vyzkoušet bezkvasinkovou dietu po dobu několika měsíců, abyste zjistili, zda má na vaši pokožku hlavy nějaký vliv.

Pokud se chcete dozvědět více o stravě a stavu pokožky hlavy/kůže, obraťte se na praktického lékaře.

Sada 4 produktů proti lupům na suchou pokožkou hlavy
Přípravky na lupy, suchou a svědivou pokožku hlavy a mastné vlasy
+16.000 recenzí
Běžná cena 1.199,00 Kč
Výprodejová cena 1.199,00 Kč Běžná cena 1.348,00 Kč
Sada 4 produktů proti lupům na suchou pokožkou hlavy — Přípravky na lupy, suchou a svědivou pokožku hlavy a mastné vlasy