Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Jedná se o velmi časté onemocnění a jeho průběh je u dětí s normální imunitní reakcí obvykle mírný nebo středně těžký. Většina dětí onemocní, když jsou malé a pak jsou imunní.

FAKTA: 5 stručných informací o planých neštovicích

  1. Plané neštovice jsou virové onemocnění, které způsobuje horečku a vyrážku.
  2. Plané neštovice se šíří kapénkami a jsou nejnákažlivější ze všech dětských nemocí.
  3. Když se vytvoří strupy, riziko infekce je pryč.
  4. Většina dětí dostane plané neštovice, když jsou velmi malé, a pak mají dlouhodobou imunitu.
  5. Proti planým neštovicím existuje vakcína, která však není součástí všeobecného očkovacího programu pro děti ve Spojeném království.

Sada produktů na svědění při planých neštovicích
Přípravky na péči o pokožku zasaženou neštovicemi
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 999,00 Kč
Sada produktů na svědění při planých neštovicích - Přípravky na péči o pokožku zasaženou neštovicemi

Jak často se objevují plané neštovice?

Plané neštovice jsou u dětí velmi častým onemocněním. Nejčastěji postihuje děti, batolata nebo kojence a plané neštovice jsou ze všech dětských nemocí nejnakažlivější.

Přenáší se totiž vzdušnou cestou kapénkami, což jsou drobné částečky tekutiny, které se šíří při kýchání, kašlání nebo mluvení, a ve zvratcích, hnisu, moči nebo krvi. Pokud je dítě v kontaktu s jinými dětmi, infekce se velmi snadno přenáší z jednoho na druhé.

Obecně platí, že neštovicemi se člověk nakazí pouze jednou za život, i když se později mohou u několika z nich opakovat.

Přibližně 95 % dospělé populace prodělalo plané neštovice v dětství, což je jasný ukazatel toho, jak je toto onemocnění běžné.


Příčiny planých neštovic

Plané neštovice jsou vysoce nakažlivé a infekce se přenáší tekutinou z puchýřků, na rukou, hračkách apod. a děti mohou infekci přenést také při kašli nebo kýchání. Plané neštovice jsou způsobeny infekcí virem VZV a přenášejí se zde popsaným způsobem.

Člověk je infekční asi dva dny, než se objeví samotná vyrážka, a dokud se na puchýřích nevytvoří strupy. Inkubační doba, než nemoc propukne, je asi deset až dvacet dní po nakažení planými neštovicemi.

Plané neštovice se mohou přenést od osoby, která má plané neštovice, nebo od osoby, která má pásový opar. Velká většina lidí se planými neštovicemi nakazí v dětství a získá imunitu. Pokud někdo chytí plané neštovice znovu později v životě, říká se mu pásový opar.  Je to způsobeno tím, že virus zůstává v těle a onemocnění může znovu propuknout, například pokud máte oslabený imunitní systém.


Plané neštovice - příznaky

Plané neštovice jsou obvykle mírné onemocnění. Ve většině případů se však dítě necítí dobře a má teplotu den předtím, než se objeví vyrážka, nebo ve stejnou dobu.

Neštovice se mohou velmi lišit a některé děti mají jen velmi málo pupínků bez horečky (a nemusí si jich ani všimnout), zatímco jiné mohou být vážně nemocné, s vysokou teplotou a mnoha pupínky po celém těle.

Pokud vyrážka silně svědí a dítě se hodně škrábe, může hrozit riziko impetiga.

Příznaky planých neštovic:

  • Vyrážka, která začíná na obličeji a těle a může se rozšířit na pokožku hlavy, paže a nohou
  • Svědivá vyrážka
  • Vyrážka v podobě červených pupínků, které se po několika hodinách změní v puchýře a po několika dnech v boláky.
  • Nové puchýře se objevují po dobu tří až šesti dnů.
  • Horečka
  • Horečka a špatný pocit před propuknutím vyrážky

Děti, které onemocní, jsou obvykle méně vážně postiženy, zatímco u dospělých je průběh nemoci často závažnější.


Průběh planých neštovic

Když někdo onemocní planými neštovicemi, bude mít nemoc pravděpodobně tento průběh:

  • Neštovice začínají mírnou horečkou a bolestí hlavy po dobu jednoho až dvou dnů.
  • Po několika dnech s bolestí hlavy a mírnou horečkou se obvykle začne objevovat vyrážka na obličeji a pokožce hlavy.
  • V následujících třech až šesti dnech se vyrážka rozšíří a objeví se malé červené pupínky, ze kterých se stanou puchýře, které nakonec prasknou a stanou se z nich vředy se strupem. Dítě tak bude mít staré i nové pupínky zároveň.
  • Ve velmi vzácných případech se může vyskytnout i infekce dýchacích cest, která může postihnout mozek a způsobit zánětlivý stav vedoucí k polovičnímu bezvědomí, křečím a ztuhlosti krku.

Neštovice obvykle začínají na pokožce hlavy a šíří se na obličej. Poté se mohou rozšířit na ruce a nohy a zbytek těla. V některých případech však může mít dítě pupínky na sliznicích v ústech, očích nebo na genitáliích.

Plané neštovice zřídkakdy způsobují jizvy, ale přesto je dobré na ně dávat pozor a dbát na to, aby se boláky a pupínky příliš neškrábaly. V opačném případě by mohlo dojít ke vzniku jizvy a také k impetigu.

Na trhu existuje několik přípravků, které svědění účinně zklidní a učiní neštovice méně nesnesitelnými. Společnost Australian Bodycare má mimo jiné v nabídce balení 3 výrobků, které zklidňují svědění.

Sada produktů na svědění při planých neštovicích
Přípravky na péči o pokožku zasaženou neštovicemi
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 999,00 Kč
Sada produktů na svědění při planých neštovicích - Přípravky na péči o pokožku zasaženou neštovicemi

Jsou plané neštovice nebezpečné?

Pro osoby, které jsou obecně zdravé a mají normální imunitní reakci, jsou plané neštovice zřídka nebezpečné, takže se zpravidla jedná o poměrně neškodné onemocnění a pacienti se obvykle uzdraví bez léčby.

Existují však situace, kdy mohou mít plané neštovice vážné následky. To se týká např:

  • Lidé s rakovinou krve nebo jinými formami rakoviny
  • Novorozenci, jejichž matky neprodělaly plané neštovice
  • Těhotné ženy v pozdějších fázích těhotenství, pokud neprodělaly plané neštovice
  • Každý, kdo neprodělal plané neštovice a užívá imunosupresivní léky.

Důvodem, proč mohou být plané neštovice pro tuto skupinu obzvláště nebezpečné, je jejich snížená imunitní reakce. V kombinaci s oslabenou imunitní odpovědí mohou mít plané neštovice závažnější následky. Zde lze zvážit očkování, ale těhotné ženy by měly s očkováním počkat až po porodu.

Komplikace jsou u planých neštovic vzácné, ale mohou způsobit:

  • Zápal plic u dospělých
  • Benigní myokarditida u dětí
  • Bakteriální infekce kůže ve vyrážce


Poprvé neštovice, podruhé pásový opar

Je možné dostat plané neštovice vícekrát? Zde je odpověď ano, i když je to velmi vzácné. Po prodělané infekci je velká většina lidí po zbytek života imunní, ale několik z nich prodělá plané neštovice znovu.

Obvykle se to objevuje u osob se sníženou imunitní odpovědí, ale v ostatních případech je možné, že v prvním případě se ve skutečnosti o plané neštovice nejednalo, ale byly chybně diagnostikovány.

Pokud dospělý člověk prodělá druhý záchvat planých neštovic, říká se mupásový opar. Je to proto, že virus zůstává v těle po celou dobu, a tak může způsobit pásový opar, pokud se znovu aktivuje.

 


Co je to pásový opar?

Pásový opar (herpes zoster) je bolestivá vyrážka způsobená virem planých neštovic. Pásový opar je možné mít pouze v případě, že jste již dříve prodělali plané neštovice.

Virus planých neštovic zůstává v nervech těla, a pásový opar je tedy lokální erupce planých neštovic v této oblasti. Pásový opar se může objevit kdekoli na těle nebo na obličeji, ale vždy bude jednostranný, což znamená, že se vyskytuje výhradně buď na pravé, nebo na levé straně.

I když je pásový opar bolestivý, není život ohrožující ani nebezpečný. Pásový opar zpravidla začíná bolestí hlavy a pocitem nevolnosti, poté se objeví píchání a bolest kůže v postižené oblasti. Po třech až šesti dnech se objeví vyrážka se zarudnutím a puchýři v oblasti, na kterých se nakonec vytvoří strupy.

V mírných případech lze pásový opar léčit pomocí léků proti bolesti, trpělivosti a dobré hygieny. Pokud je bolest silná, může být nutné nechat si od lékaře předepsat morfium.


Léčba planých neštovic

Co byste měli udělat, pokud máte podezření, že vaše dítě má plané neštovice? Pokud rozpoznáte některé z výše uvedených příznaků planých neštovic, měli byste v první řadě nechat své dítě doma -alespoň do doby, než horečka opadne a zaschne poslední pupínek. Tím zajistíte, že dítě nenakazí žádné z ostatních dětí.

Za normálních okolností se planéneštovice neléčí léky, ale můžete místo nich použít krémy na zmírnění svědění. Kromě toho je důležité dodržovat dobrou hygienu. Pokud je svědění velmi silné, můžete dítěti pomoci tím, že na oblast nanesete jemný zklidňující krém, například tyto krémy od společnosti Australian Bodycare.

Sada produktů na svědění při planých neštovicích
Přípravky na péči o pokožku zasaženou neštovicemi
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 999,00 Kč
Sada produktů na svědění při planých neštovicích - Přípravky na péči o pokožku zasaženou neštovicemi

Těžké případy lze léčit léky

V některých případech může být vhodné léčit dítě lékem zvaným Acyklovir, který může být ve formě tablet, tekutého roztoku nebo injekce a je účinný proti planým neštovicím. V běžných případech je však účinný pouze tehdy, pokud je léčba podána do 24 hodin. V některých případech může být tato léčba podána novorozencům, u kterých se objevily komplikace, nebo zvláště zranitelným dětem s chronickým onemocněním a sníženou imunitní odpovědí.

Pro rizikové skupiny je k dispozici vakcína

Existuje také vakcína proti planým neštovicím, ale ve Spojeném království se běžně nepodává, protože plané neštovice jsou obvykle poměrně neškodné. Vakcína se však používá u osob v rizikových skupinách, jako jsou děti, které trpí leukémií.

Co můžete udělat pro zmírnění svědění?

Léčba planých neštovic v zásadě neexistuje, ale můžete udělat něco pro to, abyste svědění udrželi na snesitelné úrovni. Existuje řada krémů a pleťových vod, které mohou svědění zmírnit.

Například společnost Australian Bodycare nabízí řadu výrobků, které účinně zmírňují svědění při vyrážkách, jako jsou plané neštovice. Řada obsahuje jemné tělové mýdlo, kvalitní tělové mléko pro každodenní použití a krém, který poskytuje extra péči suché a poškozené pokožce - a neštovicím. Výrobky obsahují Tea Tree Oil, který je antiseptický a udržuje tělo bez nečistot a bakterií.


FAQ - Často kladené otázky


Co jsou neštovice?

Neštovice se projevují svědivou vyrážkou s výtokovými puchýřky, které později vytvoří strup. Plané neštovice jsou způsobeny virem varicella-zoster (VZV) a jsou nejvíce nakažlivou dětskou nemocí.

Nejčastěji postihuje děti, které si pak vytvoří celoživotní imunitu, i když u několika z nich může dojít k pozdější erupci planých neštovic, která se pak nazývá pásový opar.


Proč lidé dostávají plané neštovice?

Plané neštovice se přenášejí kapénkami, což znamená, že se přenášejí kašláním, kýcháním nebo mluvením a kontaktem s tekutinou z puchýřků neštovic na rukou apod.

Plané neštovice jsou nejzákeřnějším dětským onemocněním a v dětství je prodělalo přibližně 95 % populace.


Jak neštovice vypadají?

Rozdíl mezi svrabem a planými neštovicemi spočívá v tom, že plané neštovice jsou způsobeny virem, zatímco svrab je způsoben roztočem pod kůží. Obojí způsobuje svědění a vyrážku se zarudlou kůží a vytékajícími puchýři.

Svrab svědí nejvíce v noci a vyrážka se neobjevuje na hlavě a krku. Naproti tomu svrab začíná na pokožce hlavy a šíří se na obličej a krk a postupně na zbytek těla. Díky tomu je snadné tyto dva případy rozlišit.

Pokud si nejste jisti, zda vaše dítě chytilo plané neštovice nebo svrab, měli byste navštívit lékaře, protože plané neštovice se vyléčí samy, ale svrab vyžaduje léčbu.


Co způsobuje plané neštovice?

Plané neštovice vznikají infekcí od jiných osob, které mají aktivní plané neštovice. Nemoc je nakažlivá několik dní předtím, než se objeví vyrážka, dokud se na všech puchýřcích nevytvoří strupy.

Pro jistotu je vhodné nechat dítě doma, dokud všechny skvrny nezmizí, protože plané neštovice jsou vysoce nakažlivé a mohou se přenášet kašláním, kýcháním, mluvením a jiným kontaktem.


Jsou plané neštovice nebezpečné?

U osob, které jsou celkově zdravé a mají normální imunitní reakci, jsou plané neštovice zcela neškodné. Existují však skupiny, pro které mohou mít plané neštovice závažnější následky. Týká se to osob se sníženou imunitní odpovědí, případně v souvislosti s onemocněním, jako je leukémie.


Jak nakažlivé jsou plané neštovice?

Plané neštovice jsou nejnákažlivější ze všech dětských nemocí. Přibližně 95 % dospělé dánské populace prodělalo plané neštovice.

Přenášejí se kapénkami, což znamená, že se přenášejí vzduchem při mluvení, kašli, kýchání apod. Kromě toho se plané neštovice přenášejí fyzickým kontaktem s puchýřky nebo tekutinou z nich.


Postihují neštovice pouze děti?

Neštovice jsou obecně považovány za dětské onemocnění, ale mohou se jimi nakazit i dospělí. Pokud neštovice dostanou dospělí, mohou se často vyskytnout komplikace.

Pokud jste v dětství plané neštovice neprodělali, je vhodné dbát zvýšené opatrnosti. To platí zejména v těhotenství, kdy existuje zvýšené riziko virového zápalu plic.


Můžete dostat plané neštovice dvakrát?

Neštovice je možné prodělat dvakrát, protože virus zůstává v těle latentní. Ve vzácných případech může virus propuknout znovu. Když se plané neštovice vyskytnou podruhé, nazývají se pásový opar. Obvykle se vyskytuje u osob se sníženou imunitní reakcí.


Lze se nechat očkovat proti planým neštovicím?

Proti planým neštovicím existuje vakcína, která se však ve Spojeném království běžně nepodává. Je to proto, že plané neštovice jsou považovány za neškodné onemocnění, které ve většině případů samo odezní.

Sada produktů na svědění při planých neštovicích
Přípravky na péči o pokožku zasaženou neštovicemi
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 999,00 Kč
Sada produktů na svědění při planých neštovicích - Přípravky na péči o pokožku zasaženou neštovicemi