Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co jsou to lupy?

Lupy jsou odumřelé kožní buňky z pokožky hlavy. Typickými příznaky lupů jsou malé bílé suché šupinky na pokožce hlavy, které padají přes vlasy na záda a ramena.

Pokud máte lupy ve vlasech a na pokožce hlavy, je to ve většině případů způsobeno přemnožením kvasinky Pityrosporum Ovale. Tato houba se přirozeně vyskytuje ve vlasové pokožce všech dospělých lidí, stejně tak je zcela normální, že máme na těle i jiné houby. Teprve když dojde k přemnožení této houby, projeví se to kožním onemocněním, jako jsou lupy.

Seboroická dermatitida (ekzém), lupénka a pásový opar mohou být v některých případech příčinou lupů. K tvorbě lupů jsou náchylné také některé nemoci – například Parkinsonova choroba.


Kdo trpí lupy?

Lupy jsou velmi častým kožním onemocněním. Pokud tedy trpíte lupy, je velmi pravděpodobné, že nejste sami! Pokud však máte nadměrné lupy a obtěžující příznaky, je dobré nechat si vyšetřit pokožku hlavy lékařem.

Lupy ve vlasech nejsou nebezpečné a nemohou nakazit jiné lidi, i když příznaky mohou být obtěžující.

Potíže s lupy může mít každý, muži i ženy, ale obvykle začínají již v pubertě. Muži mají tendenci mít lupy častěji než ženy.

U kojenců se může objevit tzv. kolébková čepička, která je považována za druh lupů. Způsobuje nažloutlé, mastné kožní krusty, které se tvoří na pokožce hlavy.

Jak vypadají lupy?

Lupy často poznáte podle malých bílých vloček, které se sypou na ramena košile, halenky nebo kabátu. Malé bílé šupinky kůže jsou obvykle nejviditelnějším příznakem lupů.

Lupy ve vlasech však mohou způsobovat také nažloutlé, lepkavé a mastné krusty na kůži nebo ranky ve vlasové pokožce, které svědí.

Při výskytu lupů, ať už suchých nebo mastných, se obvykle projevuje svědění a podráždění pokožky hlavy. Pokud je svědění velké, je důležité, abyste nejprve zjistili, že nemáte vlasové vši, které vyžadují jinou léčbu.

Výrobky obsahující olej z australského čajovníku jsou známé tím, že zklidňují podráždění a svědění vlasové pokožky a působí proti bakteriím.

Lupy můžeme mít všichni – jejich intenzita se však u každého člověka liší. Pokud trpíte lupy silně, můžete mít seboroickou dermatitidu, známou také jako druh ekzému. Pokud máte lupy na pokožce hlavy a zároveň zarudlou a svědivou pokožku na obličeji, v uších, obočí, a dokonce i na horní části těla, můžete mít ekzém. Často bývá horší v zimě a lepší v létě, kdy chladné počasí nemůže vaši pokožku vysušit.


Proč máte lupy?

Nejčastější příčinou lupů ve vlasech je kvasinková houba Pityrosporum Ovale. Všichni máme na těle bakterie a plísně: Pityrosporum Ovale je jen jeden typ, houba, která se vyskytuje na pokožce hlavy všech dospělých. Všichni jsme proto ve větší či menší míře náchylní k tvorbě lupů – stačí, aby došlo k přemnožení této houby.

Plísňové infekce a kožní onemocnění

Tělo obvykle dokáže regulovat, aby nedošlo k přemnožení různých plísňových spor. Přemnožení tedy může být způsobeno nerovnováhou organismu, sníženou obranyschopností, léčbou penicilinem, hormonálními změnami nebo čímkoli jiným.

V některých případech mohou být příčinou lupů i jiné příčiny. Může se jednat o seboroickou dermatitidu (ekzém), která způsobuje velké množství lupů nebo o lupénku, která také může být příčinou lupu. Lupy může způsobovat také pásový opar, což je plísňová infekce. A konečně existují některá onemocnění, která mohou způsobit náchylnost k lupům a plísňovým infekcím obecně, jako například Parkinsonova choroba.

Lupy mohou způsobit také drsné přípravky, například barva na vlasy nebo silný šampon.

Suchá pokožka hlavy

Mnoho lidí si myslí, že lupy ve vlasech jsou pouze příznakem suché pokožky hlavy nebo že suchá pokožka hlavy a lupy jsou totéž – pravděpodobně proto, že suchá pokožka hlavy také způsobuje svědění. Nejedná se však o stejné stavy. Jak již bylo zmíněno, ve většině případů je za lupy zodpovědná houba Pityrosporum Ovale.

Pokud si přestanete tak často mýt vlasy, abyste se zbavili suché pokožky hlavy, můžete si způsobit další problémy s lupy. Správná hygiena vlasové pokožky je důležitá, protože čistá a zdravá vlasová pokožka zabrání přemnožení plísní a vzniku lupů. Je tedy důležité používat správný šampon.

Suchá pokožka hlavy postrádá přirozený maz a oleje. Vlasová pokožka s lupy má naopak obvykle vyšší produkci kožního mazu.

Při výběru šamponu nezapomínejte vybírat šampon spíše podle stavu pokožky hlavy než podle stavu vlasů. Je mnoho těch, kteří při nákupu neberou ohled na pokožku hlavy a například použitím šamponu pro lesk vlasů snadno vysuší již tak suchou a podrážděnou pokožku hlavy. Můžete mít také vlasy, které se zdají být suché a opotřebované, třeba kvůli fénu, žehličce na vlasy nebo kulmě, přestože vaše pokožka hlavy je mastná. Pokud používáte šampon na suché vlasy, můžete riskovat, že se vaše mastná pokožka hlavy ještě zhorší.

Mastné vlasy

Mastné vlasy jsou způsobeny nadměrnou produkcí kožního mazu ve vlasové pokožce. Při výskytu lupů dochází často také k nadprodukci tohoto mazu. Mastné vlasy a lupy se mohou vyskytovat současně, ale není tomu tak vždy. Můžete mít mastné vlasy a lupy, ale také můžete mít lupy bez mastných vlasů.

Lupy, maz a problematická pleť

Muži mají tendenci mít lupy častěji než ženy, protože produkce mužského pohlavního hormonu stimuluje tvorbu kožního mazu. Vysoká produkce kožního mazu vytváří ideální podmínky pro přemnožení plísní.

Zvýšená produkce kožního mazu je způsobena zvýšenou produkcí hormonů. Je proto častá zejména u mladých lidí v období puberty, a tak se často setkáte s tím, že mnoho dospívajících je postiženo současně problematickou pletí i lupy.


Jak můžete léčit lupy ve vlasech?

Lupy ve vlasech jsou naštěstí neškodné onemocnění a ve většině případů je lze snadno léčit přirozenou cestou.

Jak používat Scalp Cure na lupy

Metoda:

  • Aplikujte Scalp Cure na vlasy a pokožku hlavy.
  • Nechte ji působit alespoň 5 minut – nebo přes noc, pokud jsou lupy silné.
  • Umyjte si vlasy šamponem Hair Clean.
  • Důkladně je opláchněte.
  • V případě potřeby dokončete kondicionérem na vlasy.

Sérum na pokožku hlavy od společnosti Australian Bodycare je účinným a vyživujícím prostředkem proti lupům. Scalp Cure obsahuje přírodní složku Tea Tree Oil, která je antiseptická a dobře zklidňuje problémy s lupy.

Sada přípravků na vlasy a pokožku hlavy
Vše, co potřebujete na suchou pokožku hlavy nebo proti lupům, v jednom balení
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 999,00 Kč
Sada přípravků na vlasy a pokožku hlavy - Vše, co potřebujete na suchou pokožku hlavy nebo proti lupům, v jednom balení

Použití šamponu proti lupům

Pokud máte lupy ve vlasech, obvykle se jich můžete zbavit použitím jemného šamponu šetrného k pokožce. Šampon proti lupům můžete zakoupit ve většině supermarketů a obchodů s kosmetikou, kde obvykle kupujete šampon. Pokud máte těžší případ lupů, můžete použít šampon s obsahem síry nebo zinku, který bojuje proti lupům, bakteriím a plísním. Tyto specializované šampony najdete v lékárně.

Můžete si také pořídit další typy šamponů na pokožku hlavy s přírodními složkami. Například můžete chtít šampon obsahující Tea Tree Oil, který je známý jako antibakteriální. Přečtěte si více informací o tom, jak najít nejlepší šampon na pokožku hlavy.

Léčba mastí a tabletami

Pokud jsou vaše jemné šampony a šampony proti lupům neúčinné, možná budete potřebovat fungicidní léčbu. Tu vám předepíše lékař. Může mít podobu masti, krému nebo třeba silnějšího léčivého šamponu. A konečně, pokud máte velmi závažný případ lupů a nic jiného nezabírá, může být nutné užít fungicidní léčbu tabletami.

Ocet, kokosový olej a další přírodní léčebné prostředky

Proti lupům můžete najít mnoho dobrých přírodních prostředků. Některé z nich na vás mohou zabírat, zatímco jiné nemusí mít vůbec žádný účinek. Nejlepší je daný prostředek vyzkoušet a zjistit, zda na vás funguje.

Aloe Vera, Tea Tree Oil a arganový olej jsou přírodní prostředky, které působí proti různým problémům a poruchám, včetně lupů. Tea Tree Oil působí proti bakteriím a svědění – a proto se dobře hodí k léčbě lupů.

Na lupy má údajně pozitivní vliv také ocet. Nevýhodou je však silný zápach. Kokosový olej je ve srovnání s mnoha jinými přírodními prostředky zdravější a příjemnější a často se o něm hovoří jako o dobrém balzámu na lupy. Jako protilátky proti lupům lze použít také vejce a majonézu. Jelikož jsou lupy tak častým problémem, existuje mnoho různých domácích prostředků, které lidé používají a za které ručí, a které můžete vyzkoušet.

Nechte své vlasy dýchat

Vlasová pokožka potřebuje dostatek vzduchu a světla. Pokud je to možné, je dobré nenosit klobouk, aby pokožka hlavy mohla dýchat.

Mnoho lidí zjišťuje, že se jim lupy tvoří méně v létě, kdy jsou jejich vlasy a pokožka hlavy vystaveny vzduchu a slunci, což má zřejmě na lupy příznivý vliv. Slunce si tedy užívejte opatrně a vždy používejte ochranu s ochranným faktorem SPF, protože i když je dobré na lupy, nadměrné vystavení slunci způsobuje spálení, které může vést k vážnějšímu onemocnění.


Lze lupům předcházet a vyhnout se jim?

Nejlepší, co můžete udělat pro prevenci lupů, je udržovat pokožku hlavy čistou a zdravou. Neexistuje žádná záruka, že lupy nikdy mít nebudete – a bojovat proti faktorům, které lupy způsobují, může být obtížné – ale existují preventivní kroky, které můžete podniknout.

V první řadě je důležité vybrat si šampon, který vyhovuje vaší pokožce hlavy. Pokud například používáte příliš silný šampon, může vaši pokožku hlavy vysušovat. Vlasová pokožka pak začne produkovat více mazu, aby zvlhčila suchou pokožku – a mastná vlasová pokožka může vytvářet více lupů.


Rady pro prevenci lupů

Existuje několik různých postupů, které můžete zařadit do svého každodenního života, abyste předešli lupům. Patří mezi ně následující:

  • Umyjte si vlasy jemným šamponem – a ujistěte se, že jste šampon z vlasů a pokožky hlavy důkladně opláchli.
  • Nechte vlasy dýchat a vysušit na vzduchu. Vyhněte se co nejčastějšímu nošení klobouku.
  • Dbejte na relaxaci a odpočinek: stres má také vliv na vlasy, pokožku a tvorbu lupů.
  • Dopřejte vlasům světlo a slunce. Slunce má na lupy pozitivní vliv, proto si ho užívejte, ale v omezeném množství.
  • Při mytí vlasů si masírujte pokožku hlavy – nebo si pořiďte masážní přístroj na pokožku hlavy. Podporuje dobrý krevní oběh, odstraňuje odumřelé kožní buňky a prospívá pokožce hlavy.
  • Vlasové stylingové přípravky používejte pouze na konečky vlasů, abyste si zbytečně nedráždili pokožku hlavy.
  • Udržujte v čistotě vše, co přichází do styku s vlasy, například kartáče a žehličky na vlasy, aby nebyly znečištěny kožním mazem, vlasovými přípravky a podobnými tekutinami.
  • K odstranění lupů používejte jemný šampon nebo šampon, který bojuje proti růstu plísní a bakterií. Ty můžete používat i jako prevenci, pokud jste k tvorbě lupů náchylní.

Časté dotazy týkající se lupů


Proč se vám tvoří lupy?

Lupy může mít každý, ale pokud trpíte nadměrným výskytem lupů, je to ve většině případů způsobeno přemnožením plísně Pityrosporum Ovale. Jedná se o houbu, kterou mají všichni dospělí lidé přirozeně žijící na pokožce hlavy v mírném množství.


Co jsou to lupy?

Lupy jsou to odumřelé kožní buňky vylučující se z pokožky hlavy. Lupy odpadávají jako suché bílé šupinky nebo jako mastné nažloutlé krusty.


Jaký je rozdíl mezi lupy a suchou pokožkou hlavy?

Lupy a suchá pokožka hlavy nejsou vůbec totéž. Můžete mít lupy a suchou pokožku hlavy zároveň, ale můžete mít také lupy a příliš mastnou pokožku hlavy.


Jak se mohu zbavit lupu?

Nejúčinnějším způsobem odstranění lupů ve vlasech je použití kvalitního šamponu proti lupům, který potlačuje bakterie a stabilizuje rovnováhu vlasové pokožky.


Proč lupy svědí?

Při výskytu lupů je pokožka hlavy podrážděná, což způsobuje svědění. Může se z toho stát začarovaný kruh, protože čím více vás svědí, tím více je pokožka hlavy podrážděná a svědí.


Jak vypadají lupy?

Lupy se obvykle projevují bílými kožními šupinkami, které jsou vidět ve vlasech a na pokožce hlavy, a při vypadávání i na oblečení. Lupy však mohou mít také podobu mastných nažloutlých krust, které odpadávají z pokožky hlavy.


Mohou mít lupy i děti?

Lupy se obvykle poprvé objeví s nástupem puberty. Kojenci však mohou dostat druh lupů zvaný kolébková čepička. Projevuje se jako nažloutlé, mastné šupinky kůže, které se tvoří na pokožce hlavy.


Mohou lupy způsobit vypadávání vlasů?

V závažných případech mohou lupy nebo ekzém způsobit vypadávání vlasů, ale je to velmi vzácné. Pokud se u vás lupy vyskytují v normální míře, nemusíte se ničeho obávat.


Výrobky od společnosti Australian Bodycare lze zakoupit v lékárně, v obchodech se zdravou výživou a online.

Sada přípravků na vlasy a pokožku hlavy
Vše, co potřebujete na suchou pokožku hlavy nebo proti lupům, v jednom balení
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 999,00 Kč
Sada přípravků na vlasy a pokožku hlavy - Vše, co potřebujete na suchou pokožku hlavy nebo proti lupům, v jednom balení