Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je to svědění konečníku?

Svědění konečníku, je stav, který postihuje mnoho Dánů. Tento stav se může opakovat nebo se dokonce stát chronickým. A jedná se o pocit svědění, které může být buď mírné, nebo silné v okolí konečníkového otvoru. Ať tak či onak, svědění konečníku způsobuje nepříjemné pocity.

Je zcela normální, že se svědění v průběhu dne mění. Mnoho lidí například zjistí, že svědění konečníku se zvyšuje během noci. A je také velmi charakteristické, že svědění konečníku může na několik dní nebo týdnů zmizet a pak se vrátit.


Proč dochází ke svědění konečníku?

Svědění konečníku se v určité míře vyskytuje u každého. Stejně jako může čas od času svědit kdekoli jinde na těle, může svědit i konečník. Pokud se však jedná o opakující se problém a svědění nepřestává, může být příčin, které vyžadují léčbu, hned několik

Hemoroidy

Jednou z nejčastějších příčin svědění konečníku jsou hemoroidy, což jsou malé žilky v konečníku. Proto jsou hemoroidy často doprovázeny trochou krve v záchodové míse nebo na toaletním papíře. Při stolici se žílka protrhne a ve stolici je často vidět čerstvá krev. Pokud se však u vás krev objeví, když jdete na toaletu, je důležité navštívit lékaře - může se jednat o zcela neškodný stav, ale může být také příznakem závažných onemocnění, jako je například rakovina střev. Hemoroidy jsou zcela neškodné, i když jsou velmi nepříjemné, protože často bolí a strašně svědí.

Trhlina v konečníku

Svědění konečníku se může objevit také po trhlině ve sliznici konečníku. Tento stav je také známý jako anální fisura. Trhlinu v konečníku často doprovází silný pocit svědění a velmi bolestivé je také chození na toaletu. Trhlina je obvykle způsobena zácpou - tvrdá stolice protrhla díru ve sliznici. Stejně jako u hemoroidů způsobí trhlina konečníku trochu čerstvé červené krve ve stolici nebo na toaletním papíře. Opět je však důležité, aby vás vyšetřil lékař, který vyloučí jakékoli závažnější onemocnění.

Ekzém v konečníku

Pokud vás obtěžuje svědění konečníku, může být způsobeno kožním onemocněním, například ekzémem. Možná máte ekzém na jiném místě těla, který se projevuje také jako ekzém v oblasti konečníku. Ekzém však může být způsoben také zvýšenou vlhkostí v oblasti konečníku - a to vyvolává velmi svědivý pocit.

Plíseň nebo hlístice

Příčinou svědění konečníku mohou být hlístice. Ačkoli se tento název vztahuje na onemocnění dětí, červem, který se objevuje ve formě bílých vláken ve stolici nebo v konečníku, se mohou nakazit i dospělí. Tento stav často způsobuje zvýšené svědění večer a v noci. Kromě toho může rektální hlístice způsobovat nepříjemný pocit svědění. Plísně vznikají, pokud máte dlouhodobě velmi vlhkou oblast kolem konečníku.

Nadměrná nebo špatná hygiena

Pokud si oblast konečníku řádně neumyjete, může vás rychle začít svědit. Je to proto, že například zbytky výkalů mohou sedat na kůži a dráždit ji. Správná osobní hygiena je proto důležitá, ale ve skutečnosti může svědění v zadní části konečníku způsobit i nadměrná hygiena. Pokud se příliš myjete mýdlem, odstraňujete přirozenou tukovou vrstvu pokožky, což pokožku dráždí a způsobuje svědění.


Léčba svědění konečníku

Všechny výše uvedené stavy mají společné to, že svědí v oblasti konečníku. A i když se škrábete, často to nepomáhá jinak než tím, že se dostanete do začarovaného kruhu - když se škrábete, svědění konečníku se obvykle ještě zesílí.

Chcete-li zmírnit svědění a podráždění konečníku, můžete místo toho použít produkty s Tea Tree olejem od společnosti Australian Bodycare. Použijte například tento krém proti svědění konečníku, který dostatečně hydratuje pokožku a pomáhá udržovat rovnováhu vlhkosti pokožky. Aktivní složky gelu jsou přírodní, takže jej můžete používat bez obav z drsných chemických látek a místo toho se zaměřit na účinné zmírnění svědění konečníku. Gel má také chladivý účinek, který minimalizuje nepříjemné pocity a pálení, a účinné látky pomáhají obnovit zdravou pokožku bez bakterií. Krém jemně nanášejte kolem análního otvoru malými krouživými pohyby, aby se krém zapracoval do pokožky. Kromě toho doporučujeme každodenní mytí účinným intimním mýdlem Intimate Wash, který lze použít při svědění konečníku.

Krém a mycí gel pro péči na svědění konečníku
2 produkty pro péči o svědění konečníku
+15.000 recenzí
Běžná cena 499,00 Kč
Výprodejová cena 499,00 Kč Běžná cena 599,00 Kč
Krém a mycí gel pro péči na svědění konečníku - 2 produkty pro péči o svědění konečníku

Vyhněte se svědění konečníku

Krém s Tea Tree olejem je první pomocí při svědění konečníku, ale léčbu svědění můžete doplnit i jinými způsoby.

Návštěvy toalet

Při svědění konečníku způsobeném hemoroidy je důležité vytvořit správné toaletní návyky. Oba stavy se obvykle objevují po zácpě, proto je důležité jít na toaletu, jakmile se objeví nutkání. Pokud ji budete zadržovat, vaše stolice bude tvrdá a hrudkovitá, což ztíží její vyměšování.

Chcete-li léčit hemoroidy, jezte více potravin bohatých na vlákninu, jako je celozrnné pečivo a hodně zeleniny, a pijte během dne hodně vody, abyste "promazali" vnitřek střev. Při sezení na toaletě je také důležité sedět správně. Není to křeslo, na které se posadíte s časopisem - i když je to lákavé. Místo toho seďte mírně předkloněni. Tímto způsobem pomůžete svému trávení. Měli byste se také vyvarovat příliš dlouhého sezení na toaletě.

Kupte si také správný toaletní papír. Mnoho lidí si kupuje levný toaletní papír, což není vždy nejlepší nápad. Ve skutečnosti je však dobré se nad spotřebou toaletního papíru zamyslet. Ujistěte se, že kupujete papír, který je měkký. Hrubý toaletní papír je tvrdý pro váš zadek a konečník, takže riskujete podrážděnou pokožku. Hledejte také toaletní papír bez vůně, i když je lákavé dodat mu svěžest parfémovanou verzí. Parfémovaný toaletní papír dráždí pokožku a způsobuje nepříjemné svědění.

Hygiena

Jak již bylo zmíněno výše, pro zdravou anální oblast bez podráždění a svědění je zásadní také hygiena. Dbejte proto na pravidelné mytí - nejlépe ráno a večer. Používejte nejlépe účinné mýdlo. K tomu můžete použít Intimní mýdlo Australian Bodycare, které účinně čistí pokožku bez bakterií. Mýdlo obsahuje aktivní složky, které jsou pro pokožku příznivé, ale tvrdé vůči bakteriím. Mýdlo působí proti bakteriím. Bakterie se mohou v dané oblasti uchytit a množit, takže mohou způsobovat svědění. Naneste malé množství mýdla na ruku a jemně omyjte oblast - poté ji důkladně opláchněte vodou.

Jak bylo uvedeno výše, vlhká oblast kolem konečníku také způsobuje svědění a podráždění. Proto byste se měli vyhýbat syntetickému spodnímu prádlu a těsně přiléhajícímu oblečení obecně. Volte raději bavlněné spodní prádlo a volné oblečení, aby vaše pokožka mohla dýchat a nebyla uvězněna v materiálu, který nedokáže odvádět pot. Pro ženy je dokonce dobré používat tampony místo vložek. Vložka v kalhotkách vytváří dodatečnou vlhkost, která může vést ke vzniku vaginálních a rektálních plísní.

Abyste se zbavili svědění konečníku, je také důležité přestat se škrábat. Ačkoli je to obtížné a vyžaduje to velké sebeovládání, pocit svědění se tím jen zesílí.


Příslušné produkty

Krém a mycí gel pro péči na svědění konečníku
2 produkty pro péči o svědění konečníku
+15.000 recenzí
Běžná cena 499,00 Kč
Výprodejová cena 499,00 Kč Běžná cena 599,00 Kč
Krém a mycí gel pro péči na svědění konečníku - 2 produkty pro péči o svědění konečníku