Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co jsou hemoroidy?

Většina lidí už někdy slyšela o hemeroidech a možná o nich i vtipkovala - ale co to vlastně znamená, když má někdo hemeroidy? Hemoroidy jsou v podstatě vývody naplněné krví na vnitřní stěně konečníku. Lze je vysvětlit jako druh křečových žil v konečníku (tj. cévy se roztáhly, a proto vystupují ze stěny konečníku). Hemoroidy vznikají, když se sliznice uvnitř konečníku ztenčí a oslabí. Cévy pod touto blánou se pak mohou začít vyklenovat a nakonec mohou vystupovat z otvoru konečníku.

Hemoroidy jsou nezhoubné a zřídkakdy nebezpečné, ale přesto mohou způsobovat značné potíže, jako je píchání, svědění, podráždění, bolest a případně krvácení při návštěvě toalety.

Léčba je však účinná a nejčastěji se bude jednat o krém, případně čípky. V některých případech může být k odstranění hemoroidů nutný chirurgický zákrok.

Femi Daily intimní gel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti
Intimní gel pro každodenní péči o intimní problémy
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Femi Daily intimní gel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti - Intimní gel pro každodenní péči o intimní problémy

Kdo může dostat hemoroidy?

Hemoroidy může mít v zásadě každý. Jedná se o velmi časté potíže a odhaduje se, že je má třetina populace, a to buď jednou, nebo několikrát jako opakující se problém.

Hemoroidy obvykle postihují dospělé. Lidé o nich raději nemluví, ale odhaduje se, že hemoroidy má nebo měla snad polovina populace starší 50 let. Riziko hemoroidů se zvyšuje s věkem. Pokud hemoroidy onemocní mladší lidé, jsou to obvykle ženy, které jsou postiženy v souvislosti s těhotenstvím a porodem. Je to způsobeno značným zvýšením tlaku v žilách. Totéž se děje například při zácpě a tlačení navíc při návštěvě toalety nebo při zvedání těžkých břemen či obecně při těžké fyzické práci. Zvýšené riziko hemoroidů mají také ženy, které porodily více dětí.

Jaké jsou příznaky hemoroidů?

Většina nemocných zjistí, že má hemoroidy, protože náhle pocítí svědění, píchání, podráždění a/nebo bolest v okolí konečníku - obvykle v souvislosti s návštěvou toalety. 

Někteří zjistí, že mají hemoroidy tak, že se při utírání na toaletě objeví na toaletním papíru krev. Pokud hemoroidy prasknou, vypadá to poměrně dramaticky a po návštěvě toalety je v záchodové míse spousta krve. Hemoroid lze přirovnat k balónku, který je místo vzduchem naplněn krví. Pokud praskne, bude krvácet jen do té doby, než se krev vyprázdní. Vypadá to však dramaticky a napoprvé to může být znepokojivé.

Pokud jsou hemoroidy vnitřní, nelze je okamžitě vidět ani nahmatat. Naproti tomu vnější hemoroidy jsou jasně viditelné jako vývody na konečníku a můžete je nahmatat, pokud se o to pokusíte prstem. V mnoha případech je možné vývod po návštěvě toalety zatlačit zpět dovnitř konečníku.

Lékaři rozdělují hemoroidy do pěti kategorií nebo stupňů podle toho, jak velké a obtěžující jsou:

  1. Vnitřní hemoroidy, které krvácejí, ale nejsou viditelné a nevystupují ven.
  2. Vnitřní hemoroidy, které se vyklenou pouze při zatlačení na záchodě a pak se samy od sebe zasunou zpět.
  3. Vnější hemoroidy, které jsou viditelné, vyklenují se a po návštěvě toalety se musí zatlačit na místo.
  4. Vnější hemoroidy, které se neustále vyklenují a nelze je zatlačit na místo.

Léčba hemoroidů

Hemoroidy jsou nepříjemné, ale naštěstí je k dispozici kvalitní léčba. Léčba do značné míry závisí na tom, zda jsou hemoroidy relativně malé, nebo zda jsou velké a obtěžující.

Malé vnitřní hemoroidy

Malé vnitřní hemoroidy, které vznikly např. v důsledku zácpy, lze v mnoha případech léčit jednoduše tak, že se zácpa s časem vymizí a stolice bude opět měkká a pravidelná. Toho lze často dosáhnout pitím velkého množství vody a dostatkem vlákniny ve stravě. Vlákninu můžete získat například z žitného a celozrnného chleba, ovsa a ovoce. Tu lze doplnit přípravkem bohatým na vlákninu, jako je například Husk (semínka psyllia). Akutní zácpu lze také léčit projímadlem, které si můžete koupit volně prodejné v lékárně.

Z dlouhodobého hlediska lze hemoroidům způsobeným zácpou často předcházet pitím velkého množství vody, pohybem a zdravou stravou s dostatkem vlákniny.

Větší vnější hemoroidy

Pokud se hemoroidy zvětšily a trápí vás bolest nebo píchání a svědění, bude pravděpodobně léčbou krém, který si můžete koupit bez lékařského předpisu v lékárně. Při aplikaci přímo na hemoroidy působí krém jako lokální anestetikum a zmírňuje bolest.

Kromě běžných léčivých přípravků dostupných v lékárně existují i další prostředky, které jsou účinné při problémech v blízkosti konečníku, jako je svědění a nepříjemné pocity z hemoroidů. Jedním z nich je gel s obsahem Tea Tree oleje od společnosti Australian Bodycare, který zmírňuje svědění, štípání a podráždění, a lze jej tedy použít jako péči ke zmírnění nepříjemných pocitů v okolí konečníku.

Femi Daily intimní gel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti
Intimní gel pro každodenní péči o intimní problémy
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Femi Daily intimní gel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti - Intimní gel pro každodenní péči o intimní problémy

Pokud náhle pocítíte bolest (obvykle v souvislosti s návštěvou toalety), jedná se pravděpodobně o velký hemoroid, který vyklouzl z konečník. Často ho můžete sami zatlačit zpět, aby se nezasekl a nebolel. Pokud to sami nedokážete, může to za vás udělat lékař.

V případě pochybností navštivte lékaře

Pokud pociťujete bolest, pálení nebo svědění konečníku nebo pokud se na toaletním papíře či na toaletě po návštěvě náhle objeví krev, máte pravděpodobně hemoroidy. Tyto příznaky však mohou být způsobeny i jinými onemocněními, proto byste s nimi měli navštívit lékaře.

Lékař bude pravděpodobně schopen rozhodnout, zda máte hemoroidy, pouhým pohledem na danou oblast. Může vyšetřit konečník prstem v konečníku.

Lékař vám obvykle navrhne léčbu krémem nebo mastí na hemoroidy, případně doplněnou čípky. Pouze ve vzácných případech jsou hemoroidy natolik velké a bolestivé, že vyžadují chirurgické odstranění.

Chirurgická léčba hemoroidů

V naprosté většině případů lze hemoroidy účinně léčit krémem. Ve vzácnějších případech může být k odstranění hemoroidů nutný chirurgický zákrok.

Někdy to může znamenat, že lékař provede do hemoroidu malý řez, aby z něj vypustil krev. Tento zákrok se provádí v místním znecitlivění. V jiných případech, pokud je hemoroid větší, může být kolem něj pevně umístěna guma. Ta zastaví přívod krve do hemoroidu, který se pak zmenší a odpadne. Jedná se o nejméně nepříjemnou formu chirurgické léčby, kterou lze provést ambulantně bez anestezie.

Pokud má pacient velké a velmi bolestivé hemoroidy, může být nutné jejich chirurgické odstranění. Zákrok lze provést v lokální nebo plné anestezii, podle toho, kde se hemoroidy nacházejí a jak jsou velké.

Hemoroidy, které se samy stáhly - s léčbou nebo bez ní - mohou v některých případech zanechat malé volné kožní značky nebo marsky. Ty jsou neškodné, nekrvácejí a nezpůsobují bolest, ale bohužel znamenají, že může být obtížnější udržet oblast čistou po návštěvě toalety. Pokud jsou velmi nepříjemné, lze je odstranit drobným chirurgickým zákrokem.

Krém pro použití při hemoroidech

V naprosté většině případů lze hemoroidy účinně léčit krémem, který lze zakoupit volně v lékárně nebo drogerii.

Krém působí částečně tak, že zmenšuje velikost hemoroidu tím, že způsobuje stažení cév, a zároveň dezinfikuje a regeneruje. Pokud chcete, aby krém působil také jako lokální anestetikum a zmírnil bolest, budete potřebovat lékařský předpis.

Pokud jsou hemoroidy způsobeny zácpou, je důležité řešit i zácpu. Krátkodobě pomůže projímadlo a z dlouhodobého hlediska pomáhá jíst více vlákniny, pít více tekutin a mít více pohybu - to vše pomáhá udržovat pravidelnost střev.

Pro většinu lidí je však nezbytné používat gel, který léčí hemoroidy tady a teď, aby se zmírnilo obtěžující a nesnesitelné svědění, píchání a bolest. Krém si můžete koupit v lékárně nebo drogerii, případně v prodejnách zdravé výživy, pokud dáváte přednost výrobku s přírodnějšími složkami. Ty najdete například v gelu s Tea Tree Oil od Australian Bodycare, který je vhodný k léčbě štípání, svědění a podráždění v okolí konečníku. Výrobky obsahující Tea Tree Oil jsou známé jako účinné při svědění a podráždění, a proto je lze použít při problémech v okolí konečníku.

Intimní mycí gel s Tea Tree olejem
Intimní mýdlo proti zápachu, svědění a pálení v intimní oblasti
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Intimní mycí gel s Tea Tree olejem - Intimní mýdlo proti zápachu, svědění a pálení v intimní oblasti
Femi Daily intimní gel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti
Intimní gel pro každodenní péči o intimní problémy
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Femi Daily intimní gel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti - Intimní gel pro každodenní péči o intimní problémy

Jaké jsou příčiny vzniku hemoroidů?

Hemoroidy se obvykle objevují v důsledku zácpy nebo v souvislosti s těhotenstvím a porodem. Ke vzniku hemoroidů může přispět také opakované zvedání těžkých břemen a obecně těžká práce. Mimořádně silný tlak vyvíjený na žíly ve sliznici v konečníku může způsobit výdutě v cévách a vznik hemoroidů.

Hemoroidy se objevují, když je podpůrná tkáň kolem cév v konečníku přetížená a oslabená. K tomu může dojít v souvislosti s těhotenstvím, porodem nebo zácpou nebo obecně s přibývajícím věkem, a proto čím jsme starší, tím je riziko vzniku hemoroidů větší.

Ačkoli během těhotenství a porodu lze s rizikem vzniku hemoroidů těžko něco dělat, je možné myslet na toaletní návyky a zvedání těžkých břemen.

Pokud máte sklon k hemoroidům a vaše práce zahrnuje zvedání těžkých předmětů a dlouhé stání, bylo by dobré pokusit se zlepšit své pracovní podmínky.

Pokud máte často zácpu a tvrdou stolici, měli byste se zamyslet nad tím, co jíte. Strava s větším množstvím vlákniny v podobě žitného nebo celozrnného chleba, ovesných vloček a ovoce, dostatek tekutin a pravidelný pohyb udrží vaše střeva v činnosti a zajistí měkčí stolici, takže se zácpě snáze vyhnete.

Je to také otázka správných návyků na toaletě. Choďte na toaletu, když potřebujete, a nepotlačujte nutkání. Když sedíte na toaletě, vyhněte se dlouhému tlačení. Neseďte tam také dlouho a nečtěte si noviny nebo nekontrolujte mobilní telefon.

Často kladené otázky o hemoroidech

Co jsou to hemoroidy?

Hemoroidy jsou druh křečových žil v konečníku, tj. vývody naplněné krví ve sliznici konečníku. Mohou to být malé, vnitřní hemoroidy umístěné uvnitř konečníku nebo větší, vnější hemoroidy, které vyklouzávají z análního otvoru. Hemoroidy jsou nepříjemné a nepohodlné, ale naštěstí se jedná o neškodné potíže.

Proč lidé trpí hemoroidy?

Hemoroidy se tvoří uvnitř konečníku v blízkosti řitního otvoru, když je sliznice napjatá a ztenčí se a zeslábne. Krevní céva pod blánou se pak vyklene a nakonec může vystupovat z otvoru konečníku. Hemoroidy se často objevují kvůli zácpě nebo v souvislosti s těhotenstvím a porodem. Hemoroidy může způsobit také zvedání těžkých břemen.

Jak hemoroidy vypadají?

Hemoroidy jsou vývody naplněné krví na vnitřní stěně konečníku. Mohou být velmi různě velké a více či méně vyplněné krví. Mohou to být malé vnitřní hemoroidy v konečníku, které nejsou vidět, nebo velké vnější hemoroidy, které jsou viditelné, protože se přesunuly mimo konečník.

Jak lidé k hemoroidům přicházejí?

Hemoroidy jsou obvykle způsobeny zácpou nebo v souvislosti s těhotenstvím a porodem. Vznikají při zvýšeném tlaku na žíly v blízkosti konečníku. Podpůrná tkáň kolem žil je přetížená a oslabená, takže se v cévách vytvoří výdutě - a pak se objeví hemoroidy.

Jaký je pocit hemoroidů?

Hemoroidy jsou velmi nepříjemné a mohou způsobovat svědění, píchání nebo bolest v oblasti kolem konečníku. Kromě toho mohou hemoroidy krvácet, buď jen vytékat, nebo hodně, pokud se některý z nich propíchne.

Kdy hemoroidy vymizí?

Malé vnitřní hemoroidy mohou někdy vymizet samy od sebe, zejména pokud byly způsobeny zácpou a vy jste zácpu rychle vyřešili. Větší, viditelné hemoroidy naopak málokdy zmizí samy od sebe. Je třeba je léčit krémem, který je zmenší a který zmírní příznaky, jako je svědění, pálení a podráždění.

Mohou hemoroidy zmizet samy od sebe?

Malé vnitřní hemoroidy mohou někdy zmizet samy, pokud zakročíte proti zácpě projímadlem a/nebo přidáte do stravy více vlákniny. Na druhou stranu nelze očekávat, že větší, viditelné hemoroidy zmizí samy od sebe. Je třeba je léčit krémem.

Co je třeba dělat s hemoroidy?

Pokud máte hemoroidy, bude třeba je léčit speciálním krémem, který způsobí jejich zmenšení a který zastaví svědění, pálení a podráždění. Kromě toho musíte věnovat zvýšenou pozornost důkladné očistě po použití toalety, protože to může být obtížné, pokud máte hemoroidy. Pokud máte sklon k zácpě, měli byste do svého jídelníčku zařadit více vlákniny, dbát na to, abyste pili hodně tekutin, a pravidelně cvičit.

Proč hemoroidy svědí?

Hemoroidy svědí, a to především proto, že při hemoroidech může být velmi obtížné udržet oblast kolem konečníku zcela čistou. Proto je důležité je ošetřovat krémem, který nejprve způsobí jejich zmenšení a poté zmírní svědění, pálení a podráždění.

Jak se hemoroidy léčí?

V naprosté většině případů lze hemoroidy léčit krémem, který způsobí jejich zmenšení a který pomáhá proti svědění a podráždění. Větším množstvím vlákniny ve stravě můžete zabránit zácpě, která je častou příčinou hemoroidů. V některých případech může být nutné doplnit ji čípky. Ve vzácných případech a u větších hemoroidů může být nutné jejich odstranění chirurgickým zá

Femi Daily intimní gel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti
Intimní gel pro každodenní péči o intimní problémy
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Femi Daily intimní gel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti - Intimní gel pro každodenní péči o intimní problémy