Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co zakrývá svědění v rozkroku?

Svědění v rozkroku je nepříjemný problém, který dává silný pocit podráždění v intimní oblasti. U žen se může objevit svědění v poševním otvoru a kolem něj a na vnějších genitáliích. U mužů svědivé geny často způsobují podráždění hlavy penisu, šourku a okolí penisu.

Svědivý rozkrok je svědění na jednom nebo více místech v intimní oblasti.

Co může způsobit svědění v rozkroku?

Existuje mnoho důvodů, proč rozkrok svědí. Oba tyto případy mohou být zcela neškodné, ale mohou se také ukázat jako příznaky vážnějšího problému. Zde získáte přehled nejčastějších důvodů svědění v rozkroku.

Krém a mycí gel pro péči na svědění konečníku
2 produkty pro péči o svědění konečníku
+15.000 recenzí
Běžná cena 499,00 Kč
Výprodejová cena 499,00 Kč Běžná cena 599,00 Kč
Krém a mycí gel pro péči na svědění konečníku - 2 produkty pro péči o svědění konečníku

Ženy, které svědí v rozkroku

Většina žen zná problém svědění v rozkroku. A v určité fázi života žena velmi pravděpodobně zažije nepohodlí se svěděním v intimní oblasti.

Přejít na: Svědění v rozkroku u mužů

Vaginální kvasinková infekce

Jednou z nejčastějších příčin svědění v rozkroku je plísňová infekce v pochvě. Spory plísní přirozeně žijí všude na naší kůži a sliznicích – a zejména kvasinky candida albicans. Pochva tedy obsahuje sliznice s malým množstvím kvasinek. To samo o sobě je docela neškodné. Problém nastává, když jsou kvasinkám poskytnuty dostatečně dobré podmínky pro množení, protože pak představují infekci plísní.

Kvasinky milují teplé a vlhké oblasti, a proto je vagína optimálním místem pro růst. K plísňové infekci tak dochází při narušení přirozené rovnováhy mezi kvasinkami a ostatními mikroorganismy v poševní sliznici.

Plísňová infekce v pochvě je kromě svědění často doprovázena změnami výtoku, který může změnit barvu i konzistenci. Z čirého a mírně mléčně bílého se může stát velmi bílým a hrudkovitým, což mu dodává vzhled připomínající tvaroh. Zároveň mohou změny ve výtoku způsobit i zápach.

Plíseň v tříslech

Stejně jako plíseň v pochvě je plíseň v tříslech způsobena přemnožením bakterií. Na povrchu kůže se vyskytují různé druhy plísní, které mohou někdy napadnout různá místa na těle. Další častou kožní plísní jsou dermatofyty a právě tento druh plísní způsobuje plísně v tříslech.

Stejně jako houba Candida se dermatofytům daří ve vlhkých a teplých oblastech – a tyto podmínky jsou často přítomny v tříslech. Když se oblast v tříslech trochu zahřeje a trochu navlhne, dermatofyty mohou skutečně růst. A když se tak stane, usadí se jako plísňová infekce v tříslech.

Obvykle vytváří červenou a šupinatou vyrážku, která svědí a zároveň pálí a štípe. Vyrážka má obrys podobný mapě, který ji jasně vymezuje od zbytku „čerstvé“ kůže.

Vaginální podráždění

Svědění v rozkroku u žen je často způsobeno jednoduchým vaginálním podrážděním. Je to zcela neškodné, ale nečiní problém o nic méně nepříjemným a obtěžujícím. Podráždění pochvy je často způsobeno suchou sliznicí. Stejně jako kdekoli jinde na těle se suchou pokožkou je větší sklon ke svědění a podráždění. To platí i pro suché sliznice v pochvě.

Sliznice pochvy může vysychat, když vaječníky neprodukují dostatek estrogenu. Výtok pomáhá udržovat vlhké sliznice, ale zejména po menopauze klesá produkce estrogenu a tím klesá i množství výtoku.

K vysychání sliznic mohou přispět i antikoncepční pilulky a další léky, stejně jako nerovnováha v pochvovém prostředí může také způsobit suché a podrážděné sliznice, které způsobují svědění v rozkroku.

VÍCE: Produkty na svědění v rozkroku u žen

2 produkty na intimní péči proti suchosti, zápachu a svědění
Intimní produkty proti pálení, svědění a podráždění intimních partií
+15.000 recenzí
Běžná cena 499,00 Kč
Výprodejová cena 499,00 Kč Běžná cena 579,00 Kč
2 produkty na intimní péči proti suchosti, zápachu a svědění - Intimní produkty proti pálení, svědění a podráždění intimních partií

Svědění v rozkroku u mužů

Svědění v rozkroku nepociťují jen ženy. Pro mnoho mužů je to také rozšířený problém, který způsobuje velké nepohodlí a nepříjemné epizody, kdy rozkrok opravdu svědí.

Plíseň na penisu

Stejně jako ženy, i muži mohou být postiženi plísní na genitáliích – i když plísně v pochvě jsou častější než plísně na hlavě penisu. Je to samozřejmě stejná houba candida albicans, která je zodpovědná za plísňovou infekci na mužském penisu. Pokud přirozeně se vyskytující kvasinky, podobně jako ve vagíně, získají vhodné podmínky pro růst, rozmnoží se a vytvoří plísňovou infekci.

Houba neopustí penis, pokud má správné podmínky růstu. Teplá, tmavá a vlhká místa jsou lákavé pro plísně, a proto zejména neobřezaní muži mají zvýšené riziko, že se na penisu dostanou plísňové infekce.

V mnoha případech je však plíseň na penisu způsobena tím, že se muž nakazí svou partnerkou při pohlavním styku. Vaginální plíseň může být nakažlivá, zatímco plíseň na penisu nikoliv. Proto se ani plíseň nepovažuje za pohlavní chorobu.

Plíseň v tříslech

Plíseň v tříslech, také často označovaná jako kvasinky v tříslech, je častým problémem u mužů. Přestože onemocnění může postihnout i ženy, v drtivé většině případů se s plísní v tříslech spíše potýkají muži.

Když je pokožka udržována v suchu a čistotě, pokožka si udržuje zdravou a ochrannou kožní bariéru, která udržuje mikroorganismy na pokožce v rovnováze. Nicméně, jak již bylo zmíněno dříve, třísla jsou oblastí těla, která se rychle zahřeje a zvlhne. Když to tříslo udělá, naruší se kožní bariéra a dermatofyty tak získají dobré podmínky pro růst. Plísně sedí v horní vrstvě kůže, stratum corneum, a když je bariéra a rovnováha narušena, houby rozkládají kožní vrstvu pomocí enzymů, takže je zde dostatek příležitostí získat převahu a vytvořit tak plísňovou infekci.

Plísněmi v rozkroku trpí především mladí sportovci. Vlhké oblečení a mnoho hodin se zpoceným a vlhkým rozkrokem je činí zvláště náchylnými k rozvoji plísňové infekce v tříslech.

VÍCE: Produkty na svědění v rozkroku u mužů

Krém a mycí gel pro péči na svědění konečníku
2 produkty pro péči o svědění konečníku
+15.000 recenzí
Běžná cena 499,00 Kč
Výprodejová cena 499,00 Kč Běžná cena 599,00 Kč
Krém a mycí gel pro péči na svědění konečníku - 2 produkty pro péči o svědění konečníku

Jak můžete léčit svědění?

Bez ohledu na to, zda máte plíseň v rozkroku, ve vagíně, na penisu nebo pokud máte podráždění pochvy, existuje pomoc. Pokud jste se nakazili plísní, je léčba rychlá a jednoduchá pomocí antimykotické masti nebo krému, které koupíte v lékárně. Pokud máte plíseň v rozkroku, je důležité tento stav léčit.

Nezmizí samo od sebe. A nejen, že je to pro vás obtěžující a nepříjemné, můžete také riskovat, že nakazíte ostatní.

Pokud máte problémy se svěděním a podrážděním, můžete problém vyřešit pomocí Tea Tree Oil Gel, který s přírodním složením účinně zklidňuje a zklidňuje svědivou a podrážděnou pokožku, která se vyskytuje v souvislosti s plísní.

Gel působí proti bakteriím a pomáhá udržovat pokožku zdravou a čistou. Jak název napovídá, gel obsahuje Tea Tree olej, který po mnoho let prokázal své jedinečné antibakteriální a antiseptické vlastnosti.

Tea Tree olej proto může být dobrým způsobem, jak zmírnit nejhorší podráždění pokožky a svědění, a lze jej použít na plísně.

Pokud máte pochybnosti o příčině svědění v rozkroku, měli byste vždy navštívit svého lékaře. Může vám poradit a pomoci se správnou léčbou.


Co můžete udělat, abyste zabránili svědění v rozkroku?

Dalším a velmi účinným způsobem léčby svědění v rozkroku je jednoduše mu předcházet. Můžete to provést mimo jiné pomocí následujících opatření:

  • Po osprchování si rozkrok důkladně osušte.
  • Také si v pravidelných intervalech otírejte rozkrok, když sportujete nebo jste jinak fyzicky aktivní nebo se potíte.
  • Pravidelně měňte spodní prádlo a oblečení na tréning
  • Vyhněte se, pokud jste žena, používání vložek a slipových vložek. Vytváří vlhké prostředí, které plísně milují.
  • Místo nekvalitního prádla používejte bavlněné spodní prádlo. Umělá tkanina neumožňuje pokožce dýchat tak jako bavlna, a proto podporuje v rozkroku prostředí příznivé pro plísně.

2 produkty na intimní péči proti suchosti, zápachu a svědění
Intimní produkty proti pálení, svědění a podráždění intimních partií
+15.000 recenzí
Běžná cena 499,00 Kč
Výprodejová cena 499,00 Kč Běžná cena 579,00 Kč
2 produkty na intimní péči proti suchosti, zápachu a svědění - Intimní produkty proti pálení, svědění a podráždění intimních partií