Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je svrab?

Stručně řečeno, svrab je kožní onemocnění, které je způsobeno infekcí lidským svrabem. Říká se jí také "sedmiletý svrab", ale při správné diagnóze se nazývá svrab. Toto onemocnění je v populaci stále rozšířenější.

Pokud máte svrab, jedná se o infekci drobným roztočem, který má žlutohnědou barvu. Je to parazit se čtyřmi páry nohou - a žije pod povrchem kůže. Samička je dlouhá asi 0,3-0,4 mm a je větší než sameček. Když je samička připravena naklást vajíčka, zavrtá se pod svrchní vrstvu kůže, kde vytvoří chodbičky, do kterých naklade vajíčka a krátce poté uhyne.

Po nakladení vajíček trvá asi tři týdny, než se vylíhnou. Poté se nová generace roztočů zahrabe podél nových chodbiček a začne se rozmnožovat. Příznaky svrabu se silným svěděním se mohou objevit až dva nebo tři týdny po první infekci. Svrabové nory jsou často viditelné, pokud se pozorně podíváte. Nory mohou být až 10 mm dlouhé, tenké a klikaté a šedobílé. Na konci každé nory můžete vidět roztoče jako černou tečku.

Mnoho lidí se tohoto kožního onemocnění bojí, ale není nebezpečné, i když je bolestivé a velmi nepříjemné, že pod kůží lezou mikroskopičtí roztoči, a je nutná léčba, aby se ho zbavili.

Proč lidé dostávají svrab?

Svrab je způsoben infekcí roztočem svrabem s vědeckým názvem Sarcoptes scabiei var hominis. Můžete se nakazit od jiné osoby, která má toto kožní onemocnění.

Jak se svrab přenáší?

Svrab je vysoce infekční onemocnění, které se může šířit jako požár, pokud se mu nezabrání. Proto je důležité podstoupit léčbu, aby se infekce nešířila dál. Jak se tedy svrabem nakazíte?

Drobní roztoči svrabu se přenášejí těsným kontaktem z jedné osoby na druhou. Proto se často vyskytuje v mateřských školách, kde jsou děti v těsném fyzickém kontaktu, nebo na internátech, kde mladí lidé žijí blízko sebe na malém prostoru. Svraboví roztoči nejraději žijí v oblastech, jako jsou místa mezi prsty, na zápěstí, v podpaží nebo kolem pupku a genitálií. Ve skutečnosti se tedy můžete nakazit podáním ruky - a to zejména při pohlavním styku s někým, kdo je nakažený. K nákaze dochází při těsném fyzickém kontaktu a svrabem se může nakazit každý.

I když se obvykle přenáší přímým fyzickým kontaktem s nakaženou osobou, můžete se svrabem nakazit také z ložního prádla nebo jiných textilií. To je však velmi vzácné. Svraboví roztoči obvykle přežívají v textilu pouze tři nebo čtyři dny. Můžete však mít smůlu a svrab z textilií chytit, pokud se jich dotknete krátce poté, co byly v kontaktu s osobou nakaženou svrabem.

U starších osob a osob se sníženou imunitní reakcí může svrab přejít v tzv. svrab krustovitý. Ta není způsobena jiným typem svrabu, který se zavrtává do vrstev kůže, ale rozmnožováním velkého množství roztočů v kůži s krustami nebo svrabem. To znamená, že lidé trpící svrabem krustovitým jsou ještě více infekční než lidé s "obyčejným" svrabem.

Příznaky svrabu - na co si dát pozor

Existují některé zcela jasné příznaky infekce svrabem. Obvykle se objevují tyto příznaky:

  • Intenzivní svědění, které je velmi nepříjemné. Pocit svědění je způsoben silnou reakcí imunitního systému na samotné roztoče, jejich vajíčka a výměšky. Pocit svědění obvykle začíná dva až tři týdny po vystavení infekci. Pokud jste měli svrab již dříve, mohou se příznaky objevit již po několika dnech.
  • Vyrážka, která se objevuje jako červené skvrny na kůži, podobně jako ekzém. Na kůži se často objeví škrábance a otevřené rány, protože svědivá vyrážka je tak dráždivá, že se pacient škrábe přes kůži.
  • Spolu se svěděním a vyrážkou se často objevují i skvrny. Ty jsou malé a červené, zejména na pažích a těle.

Drobným svědivým roztočům se nejlépe daří v teple, takže svědění a nepříjemné pocity jsou často nejhorší v noci, když ležíte pod teplou peřinou. To roztoče probudí, takže se pohybují a způsobují intenzivní svědění. Přes den je svědění často snesitelnější.

Typická místa výskytu svrabu

Infekce jsou obvykle lokalizovány na prstech a dlaních, zápěstí, pupku a genitáliích. Svědění je nejhorší tam, kde se nachází svrabový roztoč, ale může se rozšířit po celém těle.

U různých věkových skupin se však svrab může objevit na různých místech:

  • Děti - u dětí se infekce svrabem často objevuje na obličeji, pokožce hlavy, dlaních a chodidlech. Zejména u dětí mladších dvou let jsou roztoči svrabu viditelní na chodidlech v zahnutých částích, které jsou viditelné lupou.
  • Dospělí - u dospělých se roztoči obvykle usazují v teplých místech mezi prsty, kolem zápěstí, v podpaží a v blízkosti pohlavních orgánů. Zejména na genitáliích se onemocnění projevuje jako malé, tvrdé červené skvrny v kůži.
  • Starší lidé - u starších lidí se svrab často projevuje jako difuzní vyrážka. U této skupiny se také nejčastěji vyskytuje svrab krustovitý - někdy nazývaný norský svrab. Často je to způsobeno sníženou imunitní reakcí. Pokud je starší člověk nakažen běžným svrabem, může přejít do svrabu krustovitého, který se projevuje jako svrab nebo krusty na kůži s velkým množstvím svědivých roztočů. Zřídkakdy je doprovázen stejným stupněm bolestivého svědění.

Protože se svrab projevuje příznaky, jako je svědění a červená vyrážka, může být snadno zaměněn s jinými kožními chorobami, například ekzémem a alergií.

Produkty proti svědění těla
3 přípravky proti svědění pro péči o ekzémy, plísně a svrab
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena
Produkty proti svědění těla - 3 přípravky proti svědění pro péči o ekzémy, plísně a svrab

Léčba svrabu - jak se zbavit roztočů

Přestože svrab není nebezpečné kožní onemocnění, je pro pacienta velmi nepříjemný a dráždivý. Kromě toho se jedná o vysoce infekční kožní onemocnění, proto je velmi důležité, abyste se co nejdříve léčili, pokud máte podezření, že jste se svrabem nakazili.

Jak se léčí

Jak již bylo uvedeno, je důležité svrab léčit, aby se přerušil řetězec infekce. Pokud máte podezření, že by vaše vyrážka mohla být svrab, ale nejste si jisti, je nezbytné kontaktovat lékaře. Poté může být co nejdříve zahájena léčba. Lékař kůži důkladně vyšetří, aby si byl jistý diagnózou.

Kůže bude vyšetřena pod mikroskopem, aby se buď identifikoval živý svrabový roztoč, nebo aby se ukázala roztočová nora, která je také jistým znamením, že se pod kůží nachází svrab. Poté bude zahájena léčba krémem. Svrab krustovitý často vyžaduje další vyšetření dermatologem, který může léčbu doplnit předepsáním tablet, které roztoče zbaví.

Samostatná léčba krémem

Pacienti se svrabem provádějí léčbu sami doma. Krém na svrab lze zakoupit volně v lékárně. Musíte jej nanést na celé tělo, od halvy dolů, a to nejen na postižená místa, kde žijí svědící roztoči. Pokud je postiženo dítě mladší tří let, musí být krémem ošetřena také pokožka hlavy a obličej, s výjimkou oblastí kolem očí a úst.

Krém se má nanášet před spaním a smýt následující ráno po osmi až dvanácti hodinách. Po uplynutí osmi až dvanácti hodin se má za to, že jste bez infekce, takže není třeba brát si volno v práci, nepouštět děti do školy nebo školky ani se jinak vyhýbat společenským aktivitám. Důležité je také obléknout si čisté oblečení a vyměnit ložní prádlo. Veškeré oblečení a textilie, které byly v přímém kontaktu s kůží, by se měly prát minimálně na 60 stupňů, aby bylo jisté, že se roztoči zahubí. Pokud není možné oblečení vyprat při takto vysoké teplotě, mělo by se vložit do uzavřeného sáčku a uchovávat při teplotě 25 stupňů po dobu nejméně tří dnů. Všichni v domácnosti musí být ošetřeni krémem současně.

Účinná léčba svrabu

Krémy s vysokým obsahem Tea Tree Oil se ukázaly jako obzvláště účinné proti infekci svrabem. Studie prokázaly, že použití Tea Tree Oil je ve srovnání s jinými standardními způsoby léčby rychlejší a účinnější. V několika případech se ukázalo, že klasická léčba svrabu není dostatečně účinná a někdy se vůči ní vyvine rezistence, takže nezmírní zánět kůže způsobený infekcí.

V těchto případech přinesl Tea Tree Oil rychle dobré výsledky a zároveň díky pečujícím a hojivým vlastnostem oleje snižuje podráždění a zánět kůže. Pomoc tedy můžete získat i v případě, že klasická léčba svrabu není proti onemocnění zcela účinná.

Produkty proti svědění těla
3 přípravky proti svědění pro péči o ekzémy, plísně a svrab
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena
Produkty proti svědění těla - 3 přípravky proti svědění pro péči o ekzémy, plísně a svrab

Alternativní léčba svrabu

Existují také alternativní způsoby, jak se zbavit svrabu. Léčba sírou se jako alternativní metoda hubení svrabu používá již mnoho desetiletí. Můžete si pořídit krém, mast nebo mýdlo, které obsahují určité množství síry.

Použití síry jako léčby není jedovaté ani nebezpečné, ale koncentrace síry v prostředku může vysušovat pokožku. Proto je dobré pokožku mezi jednotlivými ošetřeními dobře hydratovat.

Ve skutečnosti existuje několik metod léčby svrabu. Je však důležité si uvědomit, že i když byla vaše léčba úspěšná, příznaky nezmizí okamžitě. U naprosté většiny z nich svědění přetrvává až čtyři týdny po ukončení léčby. I když jsou svraboví roztoči mrtví, stále jsou ve vaší kůži - a nezmizí, dokud se kůže přirozeně nezbaví. Protože imunitní reakce reaguje na svědivé roztoče, i když jsou mrtví, svědění bude pokračovat, dokud se roztoči nedostanou z vaší kůže.

Prevence svrabu

Svrabem se může nakazit každý. Můžete mít tedy smůlu a chytit svrab, pokud jste byli v úzkém kontaktu s někým, kdo je nakažený. Samozřejmě není možné vyhnout se veškerému fyzickému kontaktu s jinými lidmi, a proto může být obtížné nákaze svrabem zcela zabránit.

Nicméně nejdůležitějším prostředkem prevence je rychlá reakce, pokud máte podezření, že jste se vy nebo vaše dítě mohli svrabem nakazit. Může se šířit jako blesk ve velmi krátkém čase, takže nejlepším způsobem, jak přerušit řetězec infekce, je rychle navštívit lékaře nebo se léčit. Pokud se ukáže, že jste nakaženi, je důležité provést důkladnou léčbu a ujistit se, že jsou léčeni všichni v domácnosti a také blízcí příbuzní, aby byl řetězec nákazy účinně přerušen.

Často kladené otázky o svrabu

Zde najdete odpovědi na některé z nejčastějších otázek týkajících se svrabu.

Co je to svrab?

Svrab způsobují drobní roztoči, kteří se zavrtávají do kůže a vytvářejí v ní nory, v nichž kladou vajíčka. Roztoči v nich žijí, dokud nejsou léčeni účinným prostředkem proti svrabu.

Proč lidé onemocní svrabem?

Svrabem se nakazíte, pokud je někdo ve vašem okolí nakažen svrabovými roztoči. K nákaze dochází při těsném fyzickém kontaktu - nebo ve vzácných případech z ručníků, ložního prádla nebo textilií, se kterými přišla nakažená osoba do styku.

Jak vypadá svrab?

Svrab způsobuje drobný žlutohnědý roztoč. Pouhým okem může být obtížně viditelný. Pod mikroskopem lze vidět malé, zakřivené chodbičky, které vytváří samička roztoče, která si v nich dělá nory a na jejich konci klade vajíčka. Drobné nory vypadají jako stopy tužky na kůži, zatímco samotný roztoč vypadá jako malá černohnědá tečka na konci.

Odkud svrab pochází?

Svrab pochází od lidí, jejichž kůže je infikována těmito drobnými roztoči. Pokud přijdete do těsného kontaktu s někým, kdo je nakažený, hrozí, že se od něj nakazíte kožním onemocněním.

Je svrab nebezpečný?

Svrab není nebezpečné kožní onemocnění - ale na druhou stranu je velmi nepříjemný a nepohodlný. I když svrab není nebezpečný, je důležité se co nejdříve léčit, abyste nenakazili ostatní.

Jak snadno se svrab přenáší?

Svrab je poměrně infekční kožní onemocnění, které se přenáší těsným fyzickým kontaktem s nakaženou osobou. Největší riziko je často v pečovatelských zařízeních a internátních školách, kde žije mnoho žáků pohromadě v malých prostorách. Ve vzácnějších případech může být infekce přenesena z ložního prádla nebo jiných textilií.

Jaké jsou příznaky svrabu?

Svrab se projevuje svědivou červenou vyrážkou, někdy doprovázenou malými červenými skvrnami na kůži. Svědění je nejhorší v noci, kdy teplo z peřin aktivuje svrabové roztoče. Kožní změny se objevují i na místech, kde se roztoči neusadili.

Produkty proti svědění těla
3 přípravky proti svědění pro péči o ekzémy, plísně a svrab
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena
Produkty proti svědění těla - 3 přípravky proti svědění pro péči o ekzémy, plísně a svrab