Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je lupénka a koho postihuje?

Lupénka je jedním z nejčastějších kožních onemocnění, které v Dánsku postihuje dvě až tři procenta populace. Lupénkou může být postižen kdokoli, často se však vyskytuje ve věku 10-30 let. Postiženi jsou stejně muži i ženy.

Lupénka je dědičné onemocnění, ale snadno můžete mít k onemocnění predispozice, aniž by u vás kdy propuklo. Onemocnění se však u vás může objevit i v případě, že se ve vaší rodině lupénka nevyskytovala, nebo možná nemoc přeskočila jednu generaci.

Lupénka je chronické kožní onemocnění, které není nakažlivé. Jedná se o zánětlivé onemocnění, které zahrnuje zánětlivý stav kůže. Ohniska onemocnění jsou charakterizována červenými, ztluštělými a svědivými oblastmi na kůži pokrytými bělavými, lesklými šupinami.


Léčba a prevence, ale žádný lék

Lupénka se bohužel nedá vyléčit, takže jakmile ji jednou máte, bude vás trápit po zbytek života. Závažnost lupénky a četnost jejích propuknutí se však velmi liší. A existují dobré možnosti, jak léčit propuknutí lupénky a předcházet novým ohniskům tím, že rozpoznáte různé faktory a budete se jimi řídit.

Lupénka není nebezpečné onemocnění, ale je velmi stresující žít s nemocí, která se projevuje viditelnými červenými a bílými skvrnami na kůži. Mít lupénku je proto velkou výzvou, zejména po psychické a sociální stránce.

Tělový krém na suchou pokožku a svědění
Intenzivní hydratační krém pro velmi suchou a poškozenou pokožku
+15.000 recenzí
Běžná cena 349,00 Kč
Výprodejová cena 349,00 Kč Běžná cena
Tělový krém na suchou pokožku a svědění - Intenzivní hydratační krém pro velmi suchou a poškozenou pokožku

Jaké jsou příznaky lupénky?

Příznaky lupénky jsou červené, ztluštělé skvrny na kůži, které jsou obvykle jasně ohraničené. Skvrny mohou mít různou velikost - od drobných skvrn ve tvaru slzy až po skvrny velikosti dlaně. Skvrny jsou obvykle pokryty bělavými, lesklými šupinami. Postižená místa mohou svědit. Při škrábání nebo rozškrábání skvrn začnou snadno krvácet.

Velmi mírné případy lupénky mohou být zaměněny za ekzém. Pokud tedy máte na zádech malý kousek lupénky, možná si ani neuvědomujete, že lupénku máte. Na opačném konci škály jsou těžké případy lupénky, které pokrývají většinu těla a kdy je postižený touto nemocí vážně postižen.

Kde se může lupénka vyskytovat?

Lupénka nejčastěji postihuje dolní část zad, lokty, kolena, pokožku hlavy, obličej, hýždě, dlaně, nehty, podpaží, třísla a břicho. Lupénka se může vyskytovat na většině částí těla a podle toho, kde zasáhne, také ohnisko jinak vypadá. Více se o ní dočtete v následujících kapitolách o různých typech lupénky.

Plaková lupénka (neboli psoriáza vulgaris)

Nejběžnější typ lupénky se latinsky nazývá plaková lupénka nebo psoriasis vulgaris. Tímto typem lupénky trpí 80 % všech pacientů s lupénkou. Vyznačuje se červenými a bílými skvrnami se šupinatým povrchem. Skvrny začínají jako malá červená tečka nebo kapka, která se rozrůstá do velkých červených a šupinatých ztluštělých skvrn na kůži.

Skvrny jsou obvykle kulaté a velké 3-10 cm. Skvrny se často objevují symetricky, to znamená, že pokud máte skvrnu na jednom lokti, budete mít podobnou skvrnu i na druhém lokti. Výskyt může mít podobu několika málo skvrn nebo se rozšířit na většinu těla. Skvrny svědí a způsobují pocit pálení na kůži.

Plaková lupénka neboli psoriasis vulgaris se obvykle vyskytuje na loktech, kolenou, nohou, kloubech, zádech, dlaních, chodidlech, genitáliích a pokožce hlavy.

Dobrý krém na ruce bez parabenů

Reverzní lupénka

Inverzní psoriáza neboli reverzní lupénka je variantou běžného typu lupénky. Inverzní neboli vnitřní lupénka se nejčastěji vyskytuje v teplých a vlhkých kožních záhybech. Může být v podpaží, v tříslech, pod prsy, mezi hýžděmi, v břiše a na genitáliích.

Inverzní lupénka se projevuje jako červené, lesklé skvrny, které se obvykle neškrábou. U žen, které mají lupénku v oblasti intimních partií, se vyrážka obvykle objevuje na stydkých pyskách a mezi nimi, v tříslech a na vnitřní straně stehen. U mužů bude na vnitřní straně předkožky.

Inverzní lupénka může být snadno zaměněna za plísňovou infekci, částečně proto, že je také spojena se svěděním.

Gutátní psoriáza

Další velmi častou formou lupénky je gutátní psoriáza. Obvykle se projevuje 2-5mm vyrážkami ve tvaru slzy po celém těle.

Guttatová psoriáza se často objevuje v mladém věku v souvislosti s infekcí, obvykle streptokokovou infekcí spojenou se streptokokem v krku.

Pustulózní psoriáza

U pustulózní lupénky se na kůži tvoří puchýře naplněné tekutinou nebo hnisem. Puchýře nakonec zaschnou a změní se v nahnědlé krusty. Pustulózní lupénka může postihnout dlaně a chodidla nebo obecně celé tělo. Postižená místa jsou oteklá, červená a citlivá. Tento typ lupénky obvykle postihuje pouze dospělé.

Lupénka na hlavě

Lupénka kůže hlavy je velmi častým typem lupénky, který postihuje přibližně každého druhého pacienta s lupénkou. Obvykle se objevuje v oblasti vlasů za ušima, na zátylku nebo na čele, kde se projevuje jako mírně zarudlé skvrny nebo svědivé, ztluštělé oblasti šupin.

Vlasové sérum proti lupům a suché pokožce hlavy
Čistící sérum pro svědivou pokožku hlavy, mastné vlasy a podráždění
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 399,00 Kč
Výprodejová cena Od 399,00 Kč Běžná cena
Vlasové sérum proti lupům a suché pokožce hlavy

Nehtová lupénka

Přibližně 25-50 % všech pacientů s lupénkou trpí také lupénkou nehtů, která se projevuje jako bodové vrypy v nehtu ("náprstkové tečky") nebo tmavé zbarvení či ztluštění nehtu. Na nehtech se mohou objevit také pruhy a nehty se mohou uvolňovat. Postiženy mohou být nehty na nohou i na rukou.

Máte podezření na lupénku?

Pokud se u vás objeví příznaky, které se podobají příznakům lupénky, je důležité navštívit lékaře. Váš praktický lékař vás může odeslat k dermatologovi, který stanoví diagnózu a navrhne léčbu.

Je důležité, abyste měli stanovenou diagnózu dříve, než začnete sami zkoušet různé způsoby léčby, protože příznaky mohou být známkou jiných onemocnění.

Jak lze lupénku léčit?

Lupénku bohužel nelze vyléčit, a to bez ohledu na typ lupénky, kterým trpíte. Cílem léčby proto vždy bude zmírnit příznaky, udržet nemoc pod kontrolou a zajistit, aby vám neničila kvalitu života.

Vzhledem k chronické povaze onemocnění je snadné být zničený, když vám diagnostikují lupénku - onemocnění se svědivými a dobře viditelnými vyrážkami. Můžete reagovat vztekem, smutkem, pocitem bezmoci nebo popíráním. Vypadat jinak není nikdy zábavné pro děti ani pro dospělé, ale pro dospívající to může být obzvlášť obtížné.

Nejlepší, co můžete udělat, je seznámit se s tímto onemocněním a s tím, co obnáší. Důležité je také aktivně se podílet na léčbě a zjistit, co můžete udělat pro to, abyste předešli propuknutí nemoci.

Výběr možnosti léčby

Lékař zvolí léčbu v závislosti na typu lupénky, kterou trpíte, a na tom, jak závažné je vaše postižení. Závažnost lupénky se měří pomocí tzv. skóre PASI a rozdělení do stupňů závisí především na tom, jak velká část těla je postižena. Rozlišuje se lupénka mírná, středně těžká a těžká.

Vnější ošetření

První léčba, kterou lékař navrhne, je téměř vždy vnější léčba krémy, mastmi, šampony, pěnami a obklady. Jedná se o přípravky obsahující dehet, vitamin D nebo různě silné hormony, například hormon kůry nadledvin. To vše musíte používat doma.

Protože lupénka je zánětlivé onemocnění, jde o boj proti bakteriím a zánětu v kůži.

U mírné lupénky často postačí léčba bohatým hydratačním krémem nebo krémy a mastmi.

Zvláště inverzní lupénka může být doprovázena plísňovými a bakteriálními infekcemi, které je pak také třeba léčit samostatnými léky.

Tělový krém na suchou pokožku a svědění
Intenzivní hydratační krém pro velmi suchou a poškozenou pokožku
+15.000 recenzí
Běžná cena 349,00 Kč
Výprodejová cena 349,00 Kč Běžná cena
Tělový krém na suchou pokožku a svědění - Intenzivní hydratační krém pro velmi suchou a poškozenou pokožku

Koupele

U středně těžkých případů lupénky lze lokální léčbu krémy, mastmi apod. doplnit dehtovými koupelemi nebo koupelemi ve slané vodě, které mají na pokožku příznivý účinek. V Dánsku existují dvoje lázně se slanou vodou: v Mariageru a na ostrově Læsø. Kromě toho si můžete dopřát klimatickou léčbu koupelemi ve slané vodě v Mrtvém moři v Izraeli.

Dehtové koupele jsou k dispozici v nemocnicích, kde můžete podstoupit i dehtové procedury. Dehet je jednou z nejstarších známých metod léčby lupénky. Jedná se o účinnou léčbu. Nevýhodou dehtu však je, že má nepříjemný zápach a zvyšuje fotosenzitivitu kůže.

Fototerapie

Slunce v mírném množství má na lupénku příznivý vliv. Pravidelné slunění a dovolená na pláži jsou proto pro pacienty s lupénkou prospěšné. A mnoho pacientů také zjistí, že se jejich onemocnění zlepšuje v létě, kdy slunce a vyšší vlhkost vzduchu působí blahodárně.

Místo léčby na slunci lze využít umělé světlo ve formě světelné terapie, včetně ultrafialového záření. Tato léčba je pro mnoho lidí účinná.

Systémová léčba

Lokální léčba ošetřuje pouze postiženou oblast kůže. Systémová léčba naopak ošetřuje celé tělo. Může se provádět pomocí tablet nebo injekcí.

Systémová léčba se používá pouze u pacientů s těžkou a vysilující lupénkou, protože se jedná o náročnou léčbu.

Ujistěte se, že dodržujete léčbu

Velká část léčby lupénky se provádí doma. Musíte používat krémy a masti podle plánu, který vám dal lékař. Pro dobrý výsledek léčby je důležité, abyste plán dodržovali. Pomáhá to také minimalizovat riziko vzniku nových ohnisek.

Bohužel mnoho pacientů s lupénkou ukončí léčbu svého onemocnění, protože nevydrží aplikovat krémy a masti každý den nebo protože nemají pocit, že léčba zabírá. Je však důležité najít novou možnost léčby, než léčbu úplně ukončit.


Co můžete udělat pro prevenci lupénky?

I když máte k lupénce dědičnou predispozici, musí se objevit spouštěč, aby onemocnění propuklo. Mohou to být: infekce (například streptokokem nebo HIV), alkohol, kouření, obezita, stres, těhotenství nebo některé léky. A i když už lupénkou trpíte, můžete také udělat mnoho pro to, abyste novým ohniskům předešli nebo je zastavili. Můžete mít lupénku, ale prožívat roky mezi jednotlivými vzplanutími. Šance na dlouhou dobu mezi propuknutím lupénky se zvyšuje, pokud o sebe a své tělo dobře pečujete.

Zdravý životní styl

Zdravý životní styl s mírným nebo žádným alkoholem, nekouřením, zdravým stravováním a pohybem má na lupénku příznivý vliv.

Stres, a to jak fyzický, tak psychický, tělu neprospívá - a to ani v případě, že máte lupénku.

Nezapomeňte na krém

Při lupénce je důležité používat krémy alespoň jednou denně. Kůže s lupénkou se vysušuje rychleji než normální kůže. Pokud je kůže příliš suchá, může se začít loupat a tvořit lupy. To vypadá nepříjemně a ovlivňuje to vaši pohodu.

Vyhýbejte se dlouhým horkým koupelím, které pokožku vysušují. A nezapomeňte se při každém sprchování namazat hydratačním krémem.

ČTĚTE VÍCE: Suchá pleť - jak se zbavit problému

Tělový krém na suchou pokožku a svědění
Intenzivní hydratační krém pro velmi suchou a poškozenou pokožku
+15.000 recenzí
Běžná cena 349,00 Kč
Výprodejová cena 349,00 Kč Běžná cena
Tělový krém na suchou pokožku a svědění - Intenzivní hydratační krém pro velmi suchou a poškozenou pokožku

Sluneční světlo v mírném množství

Sluneční světlo má na osoby trpící lupénkou blahodárný vliv, ale samozřejmě je důležité, abyste si slunce užívali s mírou a nezapomněli se namazat kvalitním opalovacím krémem, abyste se nespálili.

U mnoha pacientů s lupénkou dochází v létě k výraznému zlepšení - a bohužel na podzim a v zimě k odpovídajícímu výraznému zhoršení. Pokud máte možnost jet v zimě na dovolenou za sluncem, je to samozřejmě dobře. Ujistěte se však, že se také co nejvíce vyhýbáte mrazu a chladu. Když jdete ven, dobře se zabalte.

Co je psoriatická artritida a koho postihuje?

Psoriatická artritida je známá také pod latinským názvem psoriatic arthritis. Výzkum naznačuje, že až u třetiny všech pacientů s psoriázou se nakonec vyvine psoriatická artritida. Postihuje stejně muže i ženy. Stejně jako psoriáza je psoriatická artritida dědičná a u mnoha lidí se projeví již v mladém věku.

Psoriatická artritida je psoriatická artritida kloubů a může postihnout kdekoli na těle, ale typicky se vyskytuje na prstech rukou, nohou, zápěstí, zádech, kolenou, kyčlích a pánvi. Mezi typické příznaky patří bolestivé, zarudlé a oteklé klouby, snížená pohyblivost kloubů, ranní a večerní ztuhlost kloubů, případně změny na nehtech a zánět spojivek.

Příznaky mohou být podobné jako u jiných forem artritidy. Pokud však již lupénkou trpíte, nezapomeňte se o ní zmínit, aby lékař navíc věděl, že můžete mít psoriatickou artritidu.

Psoriatická artritida je chronické onemocnění, které nelze vyléčit, ale existují různé možnosti léčby. Výběr závisí na tom, jak silně jste postiženi. Bolest od příznaků můžete zmírnit volně prodejnými léky, léky proti artritidě nebo injekcemi hormonu kůry nadledvin. Pokud jste svým stavem velmi postiženi, můžete se rozhodnout pro systémovou léčbu, která léčí celé tělo, a to buď tabletami, nebo injekcemi.

Na psoriatickou artritidu působí také slunce a teplo, takže cestování do tepla je dobrým prostředkem a další možností je světelná terapie. Fyzioterapeut, chiropraktik a ergoterapeut mohou pomoci s fyzickým tréninkem, cvičením, masážemi, léčbou a správnými polohami a pomůckami.


FAQ o lupénce


Co je lupénka?

Lupénka je chronické kožní onemocnění, které není nakažlivé. Jedná se o zánětlivé onemocnění, které zahrnuje zánětlivý stav kůže. Ohniska onemocnění jsou charakterizována červenými, ztluštělými a svědivými oblastmi na kůži pokrytými bělavými, lesklými šupinami.


Proč se u vás lupénka objevuje?

Lupénka je dědičné onemocnění, ale i když ji máte v těle, musí existovat spouštěč, aby nemoc propukla. Tím může být infekce (například streptokokem nebo HIV), alkohol, kouření, obezita, stres, těhotenství nebo některé léky.


Jak vypadá lupénka?

Příznaky lupénky jsou červené, ztluštělé skvrny na kůži, které jsou obvykle jasně ohraničené. Skvrny mohou mít různou velikost - od drobných skvrn ve tvaru slzy až po skvrny velikosti dlaně. Skvrny jsou často pokryty bělavými, lesklými šupinami. Postižené oblasti kůže mohou svědit.


Co je to psoriasis vulgaris?

Psoriasis vulgaris je nejčastějším onemocněním lupénky a je také známá jako plaková lupénka. Vyznačuje se červenými a bílými skvrnami se šupinatým povrchem. Skvrny se obvykle objevují na loktech, kolenou, nohou, kloubech, zádech, dlaních, chodidlech, genitáliích a pokožce hlavy.


Co zhoršuje lupénku?

Lupénku může zhoršovat nezdravý životní styl, který zahrnuje kouření, alkohol, nezdravé jídlo, nedostatek pohybu a nadváhu. Nemoc může zhoršovat také stres. Příznaky může zhoršit i vysušování kůže, například v důsledku chladného počasí nebo nedostatečného používání hydratačního krému.


Co pomáhá při lupénce?

Lupénku nelze vyléčit, ale můžete udělat mnoho pro prevenci a léčbu jejích propuknutí. Pomáhá zdravý životní styl, každodenní používání hydratačního krému a pobyt na slunci a v teple. Kromě toho existují také alternativní přírodní prostředky, které mohou při lupénce pomoci. A především existují různé léčebné postupy s krémy, mastmi, šampony, tabletami, injekcemi a koupelemi ve slané vodě a dehtu a světelná ošetření.


Kolik lidí ve Velké Británii trpí lupénkou?

Odhaduje se, že lupénka postihuje přibližně 2 až 3 procenta populace. Lupénka je tak jedním z nejčastějších kožních onemocnění.


Kdo trpí lupénkou?

Lupénkou může onemocnět kdokoli, ale nejčastěji se vyskytuje ve věku 10-30 let. Muži i ženy jsou postiženi stejně. Jedná se o dědičné onemocnění, ke kterému můžete mít genetické předpoklady, ale lupénkou můžete onemocnět i v případě, že ji nemáte v rodině.


Co můžete pro lupénku udělat sami?

Pokud máte lupénku, můžete pro její zmírnění, prevenci a léčbu udělat mnoho. V první řadě dbejte na to, abyste žili a jedli zdravě, vyhýbali se stresu a alespoň jednou denně používali kvalitní hydratační krém. Kromě toho vaší pokožce prospívá slunce a teplo.


Jak se lupénka léčí?

Lupénka se léčí zevně pomocí krémů, mastí a šamponů. Kromě toho ji lze léčit také tabletami nebo injekcemi, koupelemi ve slané vodě a dehtu a světelnou léčbou.


Je lupénka autoimunitní onemocnění?

Lupénka je považována za autoimunitní onemocnění, které se vyznačuje sebedestruktivním chováním organismu a ničením vlastní tkáně. Jinými slovy, imunitní systém napadá tělo. Vědci dosud přesně nevědí, proč k tomu dochází.


Je lupénka chronické onemocnění?

Lupénka je chronické onemocnění, které nelze vyléčit, ale naštěstí existují dobré možnosti léčby a prevence, které zmírňují bolest, udržují nemoc pod kontrolou a zabraňují tomu, aby ničila kvalitu života.


Jak moc je lupénka dědičná?

Lupénka je dědičné onemocnění, ale i když si ji v těle nesete, nemusí vždy propuknout. K tomu, aby nemoc propukla, musí existovat spouštěč. Může to být: infekce (například streptokokem nebo HIV), alkohol, kouření, obezita, stres, těhotenství nebo některé léky.


Lze lupénku léčit?

Lupénku lze léčit, ale ne vyléčit, protože se jedná o chronické onemocnění.


Můžete dostat lupénku na obličeji?

Lupénku můžete mít na obličeji i na většině těla. Někteří lidé trpící lupénkou mají jednorázové propuknutí s malou skvrnou, zatímco jiní mají více či méně stálou lupénku na velkých plochách těla.


Může se lupénka objevit v ústech?

Lupénka se může objevit i v ústech, i když to není místo, kde se nejčastěji vyskytuje.


Můžete dostat lupénku v oblasti genitálií?

Můžete dostat typ lupénky zvaný inverzní lupénka nebo vnitřní lupénka.


Můžete dostat lupénku i v dospělosti?

Mnoho lidí onemocní lupénkou v mladém věku (často mezi 10-30 lety), ale lupénkou můžete onemocnět i v dospělosti a ve vyšším věku.


Můžete si lupénku škrábat?

Nejlepší je, pokud se můžete vyvarovat škrábání lupénkových vyrážek, protože mohou snadno začít krvácet.


Můžete si barvit vlasy, když máte lupénku?

Při barvení vlasů s lupénkou musíte být obzvláště opatrní. V případě potřeby se poraďte se svým kadeřníkem.


Může lupénka sama zmizet?

Lupénka sama od sebe nezmizí, ale pokud se budete řídit několika radami, jak lupénce předcházet, možná budete mít štěstí a podaří se vám minimalizovat počet jejích ohnisek tak, že se u vás budou objevovat jen zřídka - a ohniska nebudou tak závažná.


Další informace najdete zde: