Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je to herpes a kdo ho může dostat?

Herpes je vysoce nakažlivé onemocnění kůže a sliznic způsobené virem herpes simplex (HSV). Dva nejčastější typy oparů jsou:

  1.   HSV-1, který způsobuje infekci především v ústech, krku, obličeji a očích. HSV-1 je také známý jako herpes labialis, typ oparu, který nejčastěji způsobuje opary.
  2. HSV-2, který způsobuje infekci kůže a sliznic v okolí genitálií. HSV-2 je také známý jako genitální herpes.

Odhaduje se, že většina dospělé světové populace má v těle herpes virus. Naprostá většina (přibližně 80 % dospělé populace) má HSV-1, zatímco HSV-2 má méně lidí (přibližně 30 % dospělé populace). Herpesem typu 1 se mohou nakazit i děti, ale typem 2 jen zřídka.

Oba typy oparů jsou vysoce nakažlivé a šíří se přímým kontaktem. Jakmile u vás herpes jednou propukne, virus herpesu zůstane v nervovém systému spící po zbytek života. Odtud se může v průběhu života několikrát nebo mnohokrát "probudit" a vyústit v nové propuknutí oparu. Z herpes viru se nikdy nevyléčíte, ale můžete udělat něco pro to, abyste předešli novým ohniskům, léčit příznaky ohnisek a v neposlední řadě zajistit, abyste infekci nepřenesli na ostatní.


Jaké jsou příznaky oparu?

Příznaky herpesu jsou stejné, ať už se jedná o HSV-1 nebo HSV-2. Jsou to malé puchýřky čiré tekutiny na kůži, v ústech, v očích, na rtech a kolem nich a na genitáliích. Puchýřky budou často bolestivé. Mají pocit, jako by pálily, a kůže je teplá, pichlavá a citlivá. Puchýře se později změní v boláky a následně ve strupy, které odpadnou.

Herpes viru se nikdy nezbavíte, ale četnost propuknutí se značně liší. U některých se vyskytne jen několikrát za život. Jiné neustále trápí nová a obtěžující ohniska oparu.

Nová ohniska mohou mít mnoho různých příčin, včetně stresu, oslabeného imunitního systému (například právě prochladnutí), horečky, ostrého slunečního světla a u žen menstruace.

Herpes labialis (opary)

Když se mluví o oparu, obvykle se tím myslí opar na genitáliích. Herpes labialis se naopak často označuje jednoduše jako opar.

První infekce virem HSV-1 se nazývá primární infekce. První infekce je obvykle nejhorší a může způsobit bolestivé slizniční změny v ústech s puchýři a vřídky. Může se objevit horečka, bolest hlavy a těla. Infekce může trvat až 14 dní.

Následné epidemie obvykle trvají kratší dobu, třeba 2-7 dní, a jsou mnohem mírnější. Často je jedinou viditelnou známkou propuknutí infekce viditelný a velmi nepříjemný opar nebo opary na rtech nebo v jejich okolí.

Většina lidí pozná propuknutí nemoci o něco dříve, než se opar stane viditelným, podle pocitu brnění, pálení a píchání v kůži. Pokud jste to již zažili, víte, co vás čeká, a měli byste si koupit nějaké prostředky proti oparu. A opar se pak může objevit během několika hodin.

Většina lidí zná virus HSV-1 z oparů na rtech, ale virus může postihnout i oblast očí (rohovku a další části oka), kde může způsobit zarudnutí očí, bolest, nepříjemné pocity a rozmazané vidění. Kromě toho může herpes virus postihnout také ústní dutinu (dásně a patro), jazyk a dolní část krku v podobě bolestivých puchýřů a puchýřků.

ČTĚTE TAKÉ: Opary - rady pro léčbu a prevenci

Balzám na rty na suché a popraskané rty
3x Balzám na rty s tea tree olejem na suché rty a opary.
+15.000 recenzí
Běžná cena 169,00 Kč
Výprodejová cena 169,00 Kč Běžná cena 699,00 Kč
3x Balzám na rty s tea tree olejem na suché rty a opary.

Herpes genitalis (genitální herpes)

Herpes genitalis, genitální herpes virus, se často označuje jednoduše jako herpes. Jedná se o velmi častou pohlavně přenosnou infekci, kterou nelze vyléčit. Příznaky však lze léčit - a můžete se ujistit, že jej nepřenesete na ostatní.

S pohlavně přenosnou infekcí je často spojen velký stud, ale není důvod se stydět. Pokud máte genitální herpes, rozhodně nejste sami. Každý čtvrtý nebo pátý dospělý Dán má genitální herpes, což z něj činí velmi častou pohlavně přenosnou chorobu.

Herpes genitalis se vyznačuje červenými, oteklými a bolestivými vnějšími genitáliemi a bolestivými puchýři, které praskají a mění se v boláky. Genitální herpes se může rozšířit také na konečník a hýždě, kde jsou příznaky stejné.

První infekce virem HSV-2 se nazývá primární infekce. Stejně jako u HSV-1 je první infekce obvykle nejhorší a kromě příznaků na genitáliích může způsobit také bolest hlavy, horečku, bolest svalů a krku a případně bolestivé změny sliznice v ústech s puchýři a vřídky. Jinými slovy, příznaky podobné chřipce. Infekce může trvat až 14 dní.

Následná ohniska infekce trvají obvykle kratší dobu, třeba 2-7 dní, a podobně jako u HSV-1 jsou mnohem mírnější. Puchýře a vřídky na genitáliích jsou však stále poměrně bolestivé. Kromě toho se může objevit také bolest při močení.

Herpes zoster (pásový opar)

Herpes zoster je poněkud jiné herpetické onemocnění než ostatní dvě, ale i to by zde mělo být zmíněno. Herpes zoster je latinský výraz pro pásový opar. Název odkazuje na velmi bolestivou kožní vyrážku způsobenou virem varicella-zoster (VZV). Jedná se o stejný virus, který způsobuje plané neštovice, a pásový opar je způsoben reaktivací viru planých neštovic, často mnoho let po prodělaných planých neštovicích. Pásový opar nejčastěji postihuje osoby starší 60 let a osoby s oslabeným imunitním systémem.

Pásový opar nemůžete dostat při kontaktu s někým, kdo má pásový opar nebo plané neštovice, ale pásový opar se může přenést a způsobit plané neštovice. Pásový opar může být způsoben pouze reaktivací viru planých neštovic, který máte v těle, protože jste v minulosti prodělali plané neštovice (třeba jako dítě). Virus planých neštovic se šíří z kůže podél nervových vláken do nervových kořenů, kde leží v klidovém stavu.

Když dostanete pásový opar, je to proto, že se virus aktivuje a cestuje po nervových drahách do kůže. Projevuje se jako pálivá vyrážka na omezených částech těla, na obličeji nebo na očních víčkách. Propuknutí může být doprovázeno mírnou horečkou a zduřením lymfatických uzlin. Je podobná planým neštovicím a po 2-3 týdnech strupy obvykle odpadnou.

Následně se mohou objevit silné bolesti po dobu několika týdnů nebo měsíců; to se nazývá postherpetická neuralgie. Bolest, popisovaná jako pálivá, bodavá nebo bodavá bolest, může být v nejhorších případech vysilující.

Nejlepší věc, kterou můžete udělat, abyste se vyhnuli pásovému oparu, je ujistit se, že máte dobrý imunitní systém. Pokud je vám více než 50 let, můžete se nechat proti pásovému oparu očkovat. Vakcína snižuje riziko propuknutí nemoci na polovinu. Pásový opar, stejně jako jiné formy oparu, lze léčit, ale ne vyléčit. Herpes zoster je také známý jako lidský herpesvirus 3 (HHV-3)

Lubrikant na vodní bázi proti suchosti, svědění a štípání
Přírodní intimní gel proti suchosti v intimní oblasti
+15.000 recenzí
Běžná cena 299,00 Kč
Výprodejová cena 299,00 Kč Běžná cena
Lubrikant na vodní bázi proti suchosti, svědění a štípání -  Přírodní intimní gel proti suchosti v intimní oblasti
Femi Daily intimní gel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti
Intimní gel pro každodenní péči o intimní problémy
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Femi Daily intimní gel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti - Intimní gel pro každodenní péči o intimní problémy

Jak se herpes přenáší?

Herpes typu HSV-1 a HSV-2 jsou vysoce nakažlivé. Přenášejí se přímým kontaktem přes sliznice nebo trhliny v kůži.

Opar na rtech může přenést opar na genitálie - a naopak. A pokud si po dotyku oparu u úst zapomenete umýt ruce a pak se například chytnete za oko, můžete si infekci přenést do očí. Můžete tak nakazit sebe i ostatní.

Herpes se nemůže přenášet spermatem a krví. Nemůžete se nakazit ani tím, že budete sdílet ručník nebo pít ze stejné sklenice jako někdo, kdo má opar. Musí dojít k přímému kontaktu kůže na sliznici.

Opary se obvykle přenášejí líbáním nebo dotykem. Genitální opar se může přenášet pravidelným pohlavním stykem, orálním sexem nebo análním sexem. Kondomy jsou nejlepší zárukou proti přenosu a nákaze genitálním herpesem. Jak však bylo zmíněno, opar může přenést opar i na genitálie - a to i opačným směrem.

Nakazit se můžete jak v době, kdy opar propuká, tak v době, kdy je opar "spící". Riziko nákazy je však největší při výskytu puchýřků a vřídků.

Mnoho lidí se virem herpesu nakazilo již v dětství. Někteří si ho po většinu života příliš nevšímají, zatímco jiné bohužel trápí opakované a časté propuknutí po celý život.

Děti a dospělí s atopickým ekzémem (známým také jako dětský ekzém) mají oslabenou imunitu proti virům a bakteriím. Mohou být proto obzvláště náchylné k herpes viru.


Jak můžete herpesu předcházet?

Nová vzplanutí mohou mít mnoho různých příčin, včetně stresu, oslabení imunitního systému (například právě po nachlazení), nemoci, ostrého slunečního světla a v případě žen i menstruace, o nichž je známo, že přispívají k vyvolání nových vzplanutí. S mnoha z těchto příčin samozřejmě nemůžete nic udělat, takže bohužel sami toho moc nezmůžete, kromě toho, že se budete snažit vyhýbat přílišnému slunečnímu záření a stresu.

Co můžete udělat, je obecně žít a jíst zdravě, pít hodně vody, dostatečně spát, cvičit a vyhýbat se stresu. Tímto způsobem posílíte svůj imunitní systém, a to je to nejlepší, co můžete udělat.

Pokud máte herpes, je důležitá správná hygiena rukou - jinak hrozí, že se herpesem nakazíte jinde na těle nebo nakazíte ostatní. Pokud jste se tedy dotkli místa, kde máte herpes - například když jste si na toto místo nanesli mast - je velmi důležité, abyste si poté nezapomněli umýt ruce. Pokud jde o genitální herpes, je také důležité nezapomenout používat kondom nebo se vyhnout sexu, když u vás herpes propukne.


Jak lze herpes léčit?

Jak již bylo zmíněno, ne všechny typy oparů lze vyléčit, protože zatím neexistuje žádný lék ani vakcína proti oparům, ale příznaky lze léčit. Nejčastěji používanou léčbou je mast nebo krém obsahující aciklovir.

Je důležité aplikovat mast, jakmile pocítíte, že se objevuje ohnisko. Tímto způsobem můžete minimalizovat propuknutí epidemie. Několik prvních případů může být těžké rozpoznat příznaky, ale po několika případech s oparem okamžitě poznáte, o co jde.

Pokud zahájíte léčbu včas, můžete zmenšit velikost a trvání ohniska. Možná budete mít štěstí a puchýřkům se vyhnete - nebo jich alespoň budete mít méně.

U obzvláště závažných případů oparu nebo často se opakujících ohnisek můžete vyzkoušet léčbu tabletami. Po konzultaci s lékařem budete potřebovat lékařský předpis. Opět se nejedná o lék, který by váš opar vyléčil, ale může pomoci minimalizovat počet vzplanutí.


FAQ na téma herpesu

Co je to herpes?

Herpes je vysoce nakažlivé onemocnění kůže a sliznic způsobené virem herpes simplex (HSV). Dva nejčastější typy oparů jsou HSV-1, známý také jako herpes labialis/opary, a HSV-2, známý také jako genitální opar.


Jak se herpes přenáší?

Herpes se přenáší přímým kontaktem přes sliznice nebo trhliny v kůži. Jinými slovy, musí dojít ke kontaktu mezi kůží a/nebo sliznicí. To obvykle znamená líbáním, dotykem nebo pohlavním stykem.


Kdy je herpes nakažlivý?

Herpes se může přenášet jak při propuknutí herpesu, tak i v době, kdy je herpes virus v klidovém stavu. Největší riziko nákazy je však při propuknutí herpesu s puchýři a vředy.


Kolik lidí v Dánsku má herpes?

Herpes je velmi časté onemocnění. Odhaduje se, že většina dospělé populace v Dánsku má v těle herpes virus. Naprostá většina (přibližně 80 % dospělé populace) má HSV-1, zatímco HSV-2 má méně lidí (přibližně 30 % dospělé populace). Děti mohou mít také herpes, nejčastěji HSV-1.


Jak dlouho herpes trvá?

Herpes se může přenášet po celou dobu, kdy ho máte, a to až do konce života, protože proti němu neexistuje žádný lék ani vakcína. Riziko nákazy ostatních je však největší, když u vás herpes propukne.


Co je to genitální herpes?

Genitální herpes je způsoben herpes virem HSV-2, známým také jako genitální herpes. Jedná se o pohlavně přenosné onemocnění, které postihuje genitálie a oblast pohlavních orgánů.


Jak se léčí herpes?

Vzplanutí herpesu lze léčit, ale herpes nelze vyléčit. Herpes se obvykle léčí mastí nebo krémem, když dojde k propuknutí nebo probíhajícímu propuknutí. V závažných případech herpesu může být nutná léčba tabletami.


Jak se přenáší genitální herpes?

Genitální herpes se přenáší pohlavním stykem - můžete se nakazit od někoho, kdo má herpes. A pokud máte opar vy sami, můžete infekci přenést dál. Můžete se také nakazit herpes labialis, známý také jako opar, pokud jste se dotkli oparu a zapomněli jste si umýt ruce, než se dotkli genitálií..


Jak se testuje na herpes?

Lékař může provést test na herpes, ale často bude schopen stanovit diagnózu pouze tím, že uvidí propuknutí herpesu.


Může se herpes šířit z úst do genitálií?

Herpes se může přenést z úst do genitáií – a naopak. Pokud máte opar, je proto důležité umýt si ruce, pokud jste se dotkli místa, kde se opar objevil. Kromě toho je důležité pamatovat na používání kondomu při styku.


Jak dlouho má člověk genitální herpes?

Propuknutí genitálního herpesu obvykle trvá několik dní až týden. Jakmile ale dostanete herpes, virus bude ve vašem těle po celý život. Takže stále máte genitální herpes, i když nejsou žádné aktuální ohniska.


Jak dlouho trvá infekce od propuknutí k projevům?

Může to trvat krátkou dobu a může to trvat dlouho. Nic konkrétnějšího se k tomu říci nedá.


Co je genitální herpes?

Herpes genitalis je pohlavně přenosné onemocnění, které způsobuje bolestivé puchýře a vředy na genitáliích. Herpes genitalis se přenáší pohlavním stykem, orálním a análním sexem s osobou, která má herpes genitalis. Navíc se genitálním oparem můžete nakazit i dotykem na opar.


Co je to herpes zoster?

Herpes zoster je latinský výraz pro pásový opar. Jak název napovídá, jedná se o velmi bolestivé kožní onemocnění. Pásový opar je způsoben reaktivací viru planých neštovic, často mnoho let poté, co člověk plané neštovice prodělal. Pásový opar nejčastěji postihuje osoby starší 60 let a osoby s oslabeným imunitním systémem.

Lubrikant na vodní bázi proti suchosti, svědění a štípání
Přírodní intimní gel proti suchosti v intimní oblasti
+15.000 recenzí
Běžná cena 299,00 Kč
Výprodejová cena 299,00 Kč Běžná cena
Lubrikant na vodní bázi proti suchosti, svědění a štípání -  Přírodní intimní gel proti suchosti v intimní oblasti
Femi Daily intimní gel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti
Intimní gel pro každodenní péči o intimní problémy
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Femi Daily intimní gel proti svědění, zápachu z pochvy a vaginální suchosti - Intimní gel pro každodenní péči o intimní problémy

V případě dalších dotazů na toto téma vám doporučujeme kontaktovat svého lékaře.