Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Kdo může chytit vši?

Vši. Jen slovo nebo myšlenka na vši nebo hnidy může u většiny z nás vyvolat svědění. A vši může dostat každý. Nezáleží na tom, zda máte čisté vlasy, nebo ne. Vši zajímá pouze krev, a tu máme všichni, bez ohledu na to, jak moc jsme čistotní nebo dbáme na hygienu.

Sada proti vším s Tea Tree olejem
3 přípravky k rychlé likvidaci vší
+15.000 recenzí
Běžná cena 949,00 Kč
Výprodejová cena 949,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Sada proti vším s Tea Tree olejem - 3 přípravky k rychlé likvidaci vší

Jak se zbavit vší

Ačkoli vši může dostat kdokoli, vyskytují se zejména u dětí ve věku 3-10 let. Je to pravděpodobně proto, že jsou nejčastěji v těsném kontaktu při hře a vši se na ostatní přenášejí pouze přímým kontaktem z hlavy na hlavu. Jakmile však má dítě vši, často je dostane i zbytek rodiny bez ohledu na věk, právě proto, že se šíří blízkým kontaktem hlavy.

Vajíčka vší hlavových - jak vypadají vajíčka vší hlavových?

Studie prokázaly, že lidé s dlouhými vlasy mají o něco vyšší pravděpodobnost, že dostanou vši, než lidé s krátkými vlasy. Přesto si ani s krátkými vlasy nikdo nemůže být jistý, že se vším vyhne. Jistotu, že vši nedostanete, máte pouze v případě, že vaše vlasy jsou kratší než ½ cm. O něco více vší dostávají dívky než chlapci - opět pravděpodobně proto, že více dívek než chlapců má dlouhé vlasy.

Nákaza vší hlavovou je často - ale ne vždy - doprovázena dráždivým svěděním, když vši sají krev.

Vši nejsou nebezpečné, ale jsou dráždivé a nepříjemné a obtěžují. Je důležité vši léčit, protože samy od sebe nezmizí a vy je přenášíte na ostatní.

Jak vypadají vši a jak zjistíte, že je máte?

Pokud se pozorně podíváte, můžete příznaky výskytu vší snadno spatřit pouhým okem. Rozdělte si vlasy a pak se systematicky podívejte do blízkosti pokožky hlavy. Pokud se na něčí vlasy jen podíváte, vši hned tak neuvidíte.

Vši se často objeví kvůli svědění pokožky hlavy. Můžete je objevit jednoduše při česání vlasů, což byste měli mít na paměti, zejména pokud máte malé děti nebo se s nějakými setkáváte, protože je u nich zvýšená pravděpodobnost výskytu vší.

Fakta o vších

Vši jsou malý plochý hmyz podlouhlého oválného tvaru bez křídel. Nemohou létat ani skákat, ale pohybují se tak, že se drží pramenů vlasů. Žijí v lidských vlasech a živí se sáním krve z pokožky hlavy. Vši mohou být dlouhé 1-3 mm. Mají různou barvu, od průhledné až po tmavou, pokud se právě najedly krve.

Vajíčka vší neboli hnidy vypadají jako malé černé nebo bílé tečky a jsou přichyceny na prameni vlasů asi centimetr od pokožky hlavy. Hnidy nemusíte hledat na koncích vlasů, ale zkontrolujte je v blízkosti pokožky hlavy. Prázdné larvy jsou po vylíhnutí bílé a mohou zůstat přichyceny dále podél pramene vlasů.

Vývoj vši z vajíčka nebo hnidy v dospělou veš trvá 21-27 dní. Dospělí jedinci žijí přibližně 30-40 dní. Dospělá samička může za svůj život naklást 50-150 vajíček. Vajíčka se líhnou 5-9 dní po nakladení.

Vši mohou žít pouze na člověku. Využívají naše tělesné teplo, aby se zahřály, a žijí z naší krve. Veš však může přežít dva až tři dny mimo člověka a vajíčka mohou přežít až čtrnáct dní mimo člověka. V závislosti na teplotě a dalších podmínkách však dospělé vši i jejich vajíčka často uhynou dříve, pokud nejsou na lidském těle.

Příznaky výskytu vší

Jak již bylo zmíněno, vši se často objeví kvůli neustálému svědění na pokožce hlavy. Neměli byste se však spoléhat na svědění jako na indikátor toho, zda máte vši. Zaprvé je docela dobře možné mít vši, aniž by vás svědila pokožka hlavy, a zadruhé může být svědění pokožky hlavy způsobeno jinými příčinami.

Je docela dobře možné mít vši, aniž byste zaznamenali jakékoli příznaky. V takových případech vši odhalíte pouze pravidelným detekčním vyčesáváním.

Mít vši je nepříjemné a nepohodlné, ale není důvod se za ně stydět, protože je může dostat každý a nemají nic společného s čistotou nebo hygienou. Kdyby všichni o vších otevřeně mluvili a nezapomínali si pravidelně česat vlasy, počty vší by drasticky klesly. Bohužel to lidé nedělají, a proto je nutné si riziko nákazy uvědomovat a nezapomínat si vlasy česat a v případě nálezu vší rychle jednat.

Jak se vši přenášejí?

Vši se snadno přenášejí, a protože nemohou létat ani skákat, přenášejí se kontaktem. Zkrátka musí dojít ke kontaktu mezi hlavami, aby vši mohly přelézt z jedné na druhou. Vši se však pohybují rychle, takže může stačit jen krátký kontakt.

Není možné se nakazit vajíčky nebo hnidami. Jsou připevněny k pramenům vlasů a neodpadávají.

Na vlněných čepicích, kartáčích na vlasy nebo podobných předmětech nehrozí velké riziko přenosu, i když je to možné. Vši se přenášejí především kontaktem s hlavou.

Jak byste měli léčit vši?

Vši samy nezmizí. Naopak. Pokud vši neléčíte, bude jich jednoduše přibývat a rychle se množí. Pokud jste tedy chytili vši, jediné, co můžete udělat, je okamžitě zahájit léčbu. Většina lidí se prostě bude chtít vší co nejrychleji zbavit, protože už jen představa živého hmyzu na vaší hlavě nebo na hlavě vašich dětí je dost děsivá. 

Jak si máte česat vlasy?

Nejdůležitější a nejúčinnější léčbou vší je použití speciálního hřebenu s jemnými zuby. Je v pořádku, pokud jej doplníte různými prostředky proti vším, ale přesto se důkladnému pročesávání vlasů hřebenem s jemnými zuby nevyhnete. Vyčesávání je také zcela bezpečná - a levná - metoda. Doporučuje se také používat kondicionér na vyčesávání vší. Ideální je kondicionér s Tea Tree Oil, protože Tea Tree Oil je antiseptický a působí proti bakteriím - Proto doporučujeme používat k péči o vlasy a vlasovou pokožku přípravky s Tea Tree Oil.

Při jemném česání vlasů byste si měli vyhradit dostatek času, kde je dobré světlo, a být trpěliví. Projít vlasy hřebenem s jemnými zuby zabere nějaký čas, ale je třeba vše důkladně zkontrolovat. Je to časově náročné a obtížné zejména v případě, že máte dlouhé a husté vlasy. Tato metoda detekčního česání bude fungovat pouze tehdy, pokud ji budete provádět pravidelně, pečlivě a systematicky. Pak se ale jedná o mimořádně účinnou metodu.

Nejlepší je česat vlasy po jejich umytí nebo alespoň vlasy před začátkem česání namočit. Měli byste použít nejlépe kondicionér bez parabenů a opět ho opláchnout. Pak bude hřeben po vlasech snadno klouzat a případné vši se budou s větší pravděpodobností držet v klidu.

Udržet vlasy pod kontrolou je snazší, pokud máte nějaké sponky, kterými vlasy rozdělíte. Pak můžete vzít pramen nebo část vlasů najednou a pročesat je od pokožky hlavy až ke konečkům. Pokaždé, když hřeben protáhnete, poklepejte jím na bílou plochu, abyste viděli, zda ve vlasech něco není. Pokud najdete vši nebo hnidy, je samozřejmě nutné je odstranit. Často je nejjednodušší je jednoduše odstranit mezi dvěma nehty.

Pokud ve vlasech naleznete vajíčka nebo aktivní vši, pak musíte během následujících týdnů vlasy důkladně zkontrolovat, abyste zjistili, zda se z vajíček nevylíhly aktivní vši. Pokud si chcete být jisti, že jste se zbavili všech vší, měli byste si vlasy česat každý druhý den po dobu dvou týdnů. Vyčesávání můžete doplnit přípravkem Anti Lice. Přípravky proti vším jsou sice účinné, ale mohou být také náročné na pokožku hlavy. Pokud jste použili přípravek proti vším, můžete poté použít ošetření vlasové pokožky olejem Tea Tree, abyste udrželi pokožku hlavy zdravou.

Léčba vší

Není pochyb o tom, že nejúčinnějším způsobem, jak se vší zbavit, je vyčesávání hřebenem s jemnými zuby. Kromě česání vlasů však existuje celá řada prostředků, které můžete použít, abyste se těchto malých škůdců zbavili. V lékárně nebo drogerii si můžete koupit šampon a řadu léčivých přípravků proti vším. Léčivé přípravky obsahují různé insekticidy.

Je důležité pečlivě dodržovat návod k použití, jinak nemůžete očekávat jejich velkou účinnost. I když budete postupovat podle návodu, nemůžete vždy počítat s okamžitými výsledky. Ošetření byste měli vždy kombinovat s vyčesáváním, abyste zaútočili ze všech stran.

Doporučujeme 3 výrobky od společnosti Australian Bodycare. Anti Lice je přípravek, který funguje rychle a řeší problém vší. S tímto výrobkem je potřeba pouze jedno ošetření a ošetření trvá pouze 15 minut.

Anti Lice je vysoce účinný proti vším i hnidám. Přípravek Anti Lice účinkuje již po jedné aplikaci. Je založen na dimetikonu, který vši a vajíčka fyzicky zapouzdří, takže zahynou. Anti Lice obsahuje také Tea Tree Oil, který pomáhá udržovat pokožku hlavy zdravou. Anti Lice neobsahuje parabeny ani insekticidy. Ideální přípravek proti vším pro děti starší 3 let.

Po přípravku Anti Lice doporučujeme použít šampon na oplachování vlasů a sprej na vlasy. Šampon působí preventivně, chrání a posiluje vlasy a snižuje tak riziko výskytu vší - pro celou rodinu. Sprej čistí pokožku hlavy a zároveň vlasy zjemňuje a vytváří ochranný štít.

Léčba domácími metodami

Existuje dlouhý seznam domácích metod proti vším, například etanol, petrolej, ocet, česnek nebo citronová šťáva. Tyto přípravky nejsou určeny k použití na lidskou pokožku a neexistuje žádná vědecká dokumentace jejich účinku, proto se nedoporučuje je používat.

Nezapomeňte zkontrolovat všechny členy rodiny

Pokud najdete vši nebo hnidy, nezapomeňte na ně zkontrolovat i ostatní členy rodiny. Jinak riskujete, že někdo v rodině bude mít vši i nadále. Je důležité vyčesat vlasy všech současně hřebenem s jemnými zuby, aby byly odstraněny všechny vši v rodině.

Nezapomeňte upozornit školky, školy, stejně tak další osoby, se kterými mohou být vaše děti v kontaktu, že jste zjistili výskyt vší hlavových, protože jen tak lze vši zcela odstranit. Pokud se dozvíte o výskytu vší u někoho, s kým se vy nebo vaše dítě pravidelně setkáváte, měli byste si několikrát zkontrolovat vlasy, abyste se ujistili, že jste vši nechytili.

Co dělat s klobouky, ložním prádlem, kartáči apod.

Kdysi se doporučovalo, aby se vše, co přišlo do styku s osobou, která měla vši, vypralo nebo dalo na 24 hodin do mrazáku. To znamenalo ložní prádlo, oblečení, čepice, kartáče, hřebeny, měkké hračky atd. Případně bylo možné vše skladovat po dobu 48 hodin.

Dnes víme, že riziko nákazy z čepic, hřebenů, kartáčů, ložního prádla, plyšových hraček a podobných předmětů je jen velmi malé. Riziko nepochybně existuje, ale není velké, a proto byste měli soustředit svou energii na léčbu osoby, která vši chytila, zkontrolovat zbytek rodiny a informovat ty, kteří byli s nakaženou osobou v kontaktu, aby mohli být také zkontrolováni a případně léčeni.

Můžete udělat něco pro to, abyste se vyhnuli výskytu vší?

Pokud máte děti, které chodí do školky nebo do školy, pravděpodobně jste se setkali s informací, že někdo má vši. Když se to stane, měli byste své dítě okamžitě zkontrolovat - a to i v případě, že jste vši v rodině nikdy předtím neměli.

Bohužel neexistuje nic, čím byste si mohli být zcela jisti, že se vám i zbytku rodiny vši vyhnou. Nejlepší, co můžete udělat, je zajistit, aby se případné útoky vší neprojevily závažně, a to pravidelným česáním vlasů hřebenem s jemnými zuby. Pokud tak budete činit například jednou týdně, rychle odhalíte všechny zatoulané vši, takže můžete zahájit léčbu a zabránit přenosu infekce.

Nejdůležitějším krokem, který je třeba učinit, je detekce česání znovu a znovu. Kdyby si každý pravidelně česal vlasy své i svých dětí hřebenem s jemnými zuby, bylo by problémů s vešmi mnohem méně, protože by se tolik nešířily.

Co to jsou hnidy?

Vši se rozmnožují kladením vajíček na pokožku hlavy a během třítýdenního života může samička vši položit velké množství vajíček neboli hnid. Ve skutečnosti může naklást až osm vajíček denně, takže pokud problém neřešíte, může se vám ve vlasech náhle objevit velké množství vší. Když je samička vši stará osm až deset dní, naklade první vajíčka - a pokračuje v tom, pokud jí nezabráníte v rozmnožování ve vlasech.

Samička vši hlavové klade vajíčka a přichycuje je na prameny vlasů v blízkosti pokožky hlavy. V jednom prameni vlasů je pouze jedno vajíčko. Vajíčka se obvykle líhnou šest až devět dní po nakladení. V horní části vajíčka se nachází malé "víčko", které mladá veš odsune, jakmile se vyvine. V této fázi se mladá veš nazývá nymfa a po vylíhnutí se okamžitě začne živit sáním krve z vlasové pokožky. Vajíčka vší se líhnou při teplotě přibližně 35-38,8 °C, ale pokud teplota klesne pod 22 °C, vajíčka se nevylíhnou.

Vajíčka vší hlavových neboli hnidy se nepřenášejí. Před jejich vylíhnutím nehrozí riziko nákazy vší hlavovou při těsném kontaktu s hlavou.

Jak vypadají vajíčka vší?

Pokud máte podezření, že vy, vaše dítě nebo někdo jiný v rodině má vajíčka vší nebo hnidy, měli byste mu okamžitě začít česat vlasy, abyste měli jistotu, zda vši skutečně máte.

Jak ale vypadají vajíčka vší ve vlasech? Pouhým okem je lze těžko spatřit, protože jsou velmi malá a jsou přichycena ke kořínkům vlasů na pokožce hlavy. Přesto jsou však lépe vidět než vylíhlé vši. Vajíčka vší hlavových jsou žlutobílá, oválná a asi 0,8 mm dlouhá. Nejvíce ze všeho vypadají jako malá sezamová semínka nebo zrnka písku. Vajíčka se často nacházejí v zadní části hlavy a zdá se, že zejména zátylek nebo místa za ušima lákají samičky vší ke kladení vajíček. Často je zde mimořádně teplo a mírné vlhko, což vším poskytuje nejlepší podmínky k životu.

Vajíčka vší hlavových se často zaměňují s lupy, protože obě mají stejnou bělavou barvu. Vajíčka vší jsou však pevně přichycena k vlasům, zatímco lupy nikoli. Pokud si nejste jisti, zda máte lupy nebo vajíčka vší, můžete zkusit natáhnout vlas mezi ukazováček a palec. Pokud se jedná o vajíčko vší, bude tak pevně přichyceno k vlasům, že je obtížné je odtrhnout. Lupy naopak z vlasů snadno sklouznou.

Můžete také zkusit stisknout to, co najdete ve vlasech, mezi dvěma nehty, abyste odlišili lupy od vajíček vší. Pokud je tvrdé a při stisknutí mezi dvěma nehty vydává křupavý zvuk, jedná se s velkou pravděpodobností o vajíčko vši, zatímco lupy se po rozdrcení rozpadají a více rozprostírají.

Když se veš vylíhne, zanechá ve vlasech prázdnou skořápku vajíčka. Pro mnohé je proto obtížné rozhodnout, zda je vajíčko prázdné. Obecně lze předpokládat, že se pravděpodobně vylíhlo, pokud ho najdete dále po vlasech než centimetr od pokožky hlavy. Po vylíhnutí vši prázdná skořápka z vlasů vyrůstá. Na pokožce hlavy můžete také najít načervenalá nebo černá vajíčka vší. Pokud je najdete, je to známka toho, že vajíčko je mrtvé.

Jak vypadají vajíčka vší?

Kromě nenápadného vzhledu je obtížné vajíčka vší najít, protože nezpůsobují dráždivé svědění tak jako vylíhlé vši. Nemůžete cítit, že vaše vlasy mohou být velkým hnízdem vajíček vší. Teprve poté, co se vajíčka vylíhnou a mladé nymfy začnou sát krev, pocítíte na pokožce hlavy nepříjemné svědění.

Svědění je způsobeno látkou obsaženou ve slinách vší, která způsobuje alergickou reakci ve vlasové pokožce. Sliny stékají do místa, kde se veš zakousla do vlasové pokožky, a zabraňují srážení krve, takže se vši snáze vysávají.

Pokud máte smůlu, může vás pokožka hlavy svědit natolik, že si ji proškrábete skrz naskrz, a pak hrozí, že se vřídek zanítí, protože je otevřený pro bakterie. Proto je dobré používat antibakteriální přípravek, jako je například sérum na pokožku hlavy Australian Bodycare s vysokým obsahem oleje Tea Tree, který podporuje hojení a bojuje proti bakteriím a zároveň zmírňuje pocit svědění.

Je však důležité mít na paměti, že vši můžete mít i bez svědění, ačkoli obvykle právě svědění vlasové pokožky vede k objevení vší. Pokud se u vás vši objevily poprvé, může se jednat pouze o mírné svědění. Pokud jste měli vši opakovaně, svědění bývá stále intenzivnější.

Jak mohu odstranit hnidy?

Přestože se vajíčka vší nemohou přenést dříve, než se vylíhnou, neznamená to, že je nemusíte ošetřit a odstranit. V krátké době se vylíhnou a poté aktivní vši začnou sát krev a vytvoří skutečné riziko infekce.

Proto je důležité jednat, pokud ve vlasech objevíte hnidy. Vajíčka však nelze vyčesat ani odstranit stejným způsobem jako aktivní vši. To znamená, že vaše léčba musí být založena na informovanosti. Jediným způsobem, jak se můžete vajíček vší zbavit, je pravidelné vyčesávání vlasů detekčním hřebenem. Jakmile se vši vylíhnou, můžete je zachytit hřebenem s jemnými zuby dříve, než dospějí a začnou klást další vajíčka.

Na vajíčka vší můžete použít přípravky proti vším, protože některé přípravky jsou účinné jak na aktivní vši, tak na jejich vajíčka. Důležitým prvkem při léčbě vajíček vší a všenek je však stále vyčesávání jemným zubatým hřebenem - to je nejlevnější a zároveň nejúčinnější způsob, jak se zbavit vajíček vší.

Používejte hřeben s jemnými zuby, nazývaný také detekční hřeben, abyste nepoškodili pokožku hlavy. Vlasy nejprve navlhčete a použijte kondicionér, aby hřeben lépe klouzal a vy jste mohli rozčesat všechny vlasy. Projděte všechny vlasy a dbejte na to, abyste je rozčesávali od kořínků ke konečkům. Pokaždé zkontrolujte, zda začínáte přímo u pokožky hlavy, protože právě tam se zbavíte většiny vší. Když hřeben vytáhnete na konci vlasů, pokaždé jej očistěte, než začnete s dalším pramenem vlasů. Jinak hrozí, že vši přenesete na další pramen. Poklepejte hřebenem na lehký ručník nebo povrch, případně jej otřete kuchyňským válečkem.

Vši odstraníte důkladným vyčesáváním vlasů každý den nebo každé dva dny. Musíte tak činit po dobu dvou týdnů - aniž byste vynechali jediný den. Tímto způsobem odstraníte vši po celou dobu, kdy se líhnou z vajíček. Pak se nemohou pářit a množit a nové vši se nemohou šířit. Vajíčka se líhnou po šesti až devíti dnech, takže pokud budete vlasy česat po dobu dvou týdnů, můžete si být jisti, že se již nevylíhnou žádná vajíčka, která by se mohla proměnit v aktivní vši.

Často kladené otázky o vších

Jak vši vypadají?

Vši jsou malý hmyz bez křídel. Mají podlouhlý oválný tvar se třemi páry nohou v přední části těla. Žijí v lidských vlasech a živí se sáním krve z pokožky hlavy. Veš může být dlouhá 1-3 mm. Mají různou barvu, od průhledné až po tmavou, pokud se právě najedly krve.

Jak mohu vši odstranit?

Nejúčinnější léčbou vší je pravidelné a důkladné pročesávání všech vlasů. Zde si přečtěte, jak vlasy pročesávat

Jak mohu odstranit hnidy?

Hnidy lze odstranit důkladným vyčesáním vlasů. Pokud při česání uvidíte vajíčko, můžete ho odstranit dvěma nehty. Vajíčka vší jsou přichycena na pramenech vlasů těsně u pokožky hlavy.

Jak dlouho vši žijí?

Dospělí jedinci žijí přibližně 30-40 dní. Za tu dobu dospělá samička vši stihne vyprodukovat 50-150 vajíček. Vajíčka se líhnou po 5-9 dnech. Vývoj vši z vajíčka nebo hnidy v dospělou veš trvá 21-27 dní. Veš může přežít až dva nebo tři dny mimo člověka a vajíčka mohou přežít až čtrnáct dní mimo člověka.

Jak se vší nakazíte?

Vši se chytají při těsném kontaktu hlavy s jinou zavšivenou osobou. Ve skutečnosti vši nemohou skákat ani létat. Pokud sedíte s hlavou v blízkosti někoho jiného, kdo má vši, mohou velmi rychle přelézt z pramene vlasů na pramen vašich vlasů.

Jak vši vyčesat?

Nejúčinnějším způsobem léčby vší olověných je vyčesávání hřebenem s jemnými zuby. Při tomto postupu vezměte vždy malý pramínek vlasů a pročešte jej speciálním hřebenem s jemnými zuby. Po každém prameni vlasů pak hřebenem poklepejte na bílý hadřík nebo kousek kuchyňské utěrky, abyste zjistili, zda se v něm nenacházejí vši nebo vajíčka.

Jak dlouho žijí vši v ložním prádle?

Vši mohou žít maximálně 2 až 3 dny mimo člověka, ale často uhynou za kratší dobu. Záleží mimo jiné na teplotě a na tom, kdy se veš naposledy najedla krve. Z ložního prádla nehrozí velké riziko nákazy, ale pro naprostou jistotu můžete ložní prádlo prát na 60 stupňů.

Lze vši utopit?

V zásadě lze vši utopit, ale museli byste mít hlavu pod vodou několik hodin, takže to není úplně praktická možnost.

Jaká je léčba vší hlavových?

Nejúčinnější léčbou vší je vyčesávání speciálním hřebenem s jemnými zuby. Můžete se také rozhodnout doplnit vyčesávání přípravkem proti vším. Vyčesávání je nejúčinnějším způsobem a více informací o léčbě vší si můžete přečíst zde.

Jak se mohu vším vyhnout?

Pokud jste v kontaktu s jinými lidmi, nemůžete udělat nic pro to, abyste se vším na hlavě zcela vyhnuli. Nejlepší, co můžete udělat, je pravidelně kontrolovat pokožku hlavy pomocí hřebenu s jemnými zuby. Tímto způsobem odhalíte případné vši dříve, než jich bude příliš mnoho, a pak můžete rychle zakročit. Nezapomeňte o tom informovat lidi, se kterými se pravidelně setkáváte, aby si také mohli zkontrolovat, zda nemají vši.

Sada proti vším s Tea Tree olejem
3 přípravky k rychlé likvidaci vší
+15.000 recenzí
Běžná cena 949,00 Kč
Výprodejová cena 949,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Sada proti vším s Tea Tree olejem - 3 přípravky k rychlé likvidaci vší