Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Svědění hlavy - Co způsobuje svědění pokožky hlavy?

Protože existuje mnoho příčin svědění pokožky hlavy, stal se tento stav běžným kožním problémem. Některé stavy svědivé pokožky hlavy, jako je seboroická dermatitida, pravděpodobně postihnou ty s mastnou pokožku hlavy, zatímco jiné, jako je kontaktní dermatitida, s největší pravděpodobností postihnou ty s citlivou a suchou pokožku hlavy. 

Existují také příčiny svědivé pokožky hlavy, které nepostihují konkrétní typ pokožky hlavy, například vši


6 běžných příčin svědivé pokožky hlavy

Je důležité identifikovat příčinu svědění hlavy, protože jakmile zjistíte co svědění způsobuje, můžete přejít na účinnou a osvědčenou léčbu. Pochopení příčiny svědění hlavy pochází ze znalosti typu pokožky hlavy, rozpoznání sekundárních symptomů a identifikace potenciálních chyb v rutině péče o pokožku hlavy.

Existuje 6 velmi častých příčin svědění pokožky hlavy;

1) Lupy známé také jako seboroická dermatitida

Lupy jsou velmi častou příčinou podrážděné, svědivé a šupinaté pokožky hlavy. Je to nejčastěji zmiňovaný problém svědění hlavy s nejdostupnějšími léčebnými produkty. Pokud jsou příčinou vaší svědivé pokožky hlavy lupy, budete mít hodně možností léčby

Lupy klinicky známé jako seboroická dermatitida jsou způsobeny přemnožením kvasinek Malassezia. Všechny typy pokožky hlavy jsou přirozeně domovem kvasinek Malassezia, ale když se objeví lupy, množení těchto kvasinek se vymkne kontrole.  

Lupy jsou známé jako seboroická dermatitida - seboroická, která popisuje mastnou pleť a dermatitida podle kožní reakce. Z tohoto důvodu se lupy nejčastěji vyskytují na mastné pokožce hlavy. 

Mastné typy pokožky hlavy jsou náchylné k tvorbě lupů, protože kvasinkám Malassezia se daří v mastném prostředí. Ve skutečnosti mohou lupy postihnout všechny oblasti mastné pokožky pomocí vlasových folikulů, můžete získat lupy na obočí a také můžete získat lupy na obličeji. 

Pokud máte lupy, vaše svědící pokožka hlavy bude domovem velkých, krémově žlutých vloček a odumřelé kůže. Vaše pokožka hlavy bude mastná, pravděpodobně červená a bude svědit.

2) Kontaktní dermatitida známá také jako alergická reakce

Máte citlivou pokožku? Stalo se Vám, že jste měli alergickou rekacji na přípravky pro péči o pleť? Máte potravinovou intoleranci nebo alergii? Máte astma? Pokud na některou z těchto otázek můžete odpovědět ano, může být vaše svědění pokožky hlavy způsobena kontaktní dermatitidou.

Některé typy pokožky hlavy jsou přirozeně citlivější než jiné. V šamponech, lacích na vlasy a stylingových výrobcích se nachází mnoho známých dráždivých látek, alergenů a senzibilizátorů. Mnoho suchých šamponů obsahuje vůni, běžný zdroj alergenů. Kýchli jste si někdy kvůli silně vonícím květinám? Je to podobné.

Alergeny, dráždivé a senzibilizující látky se snadno vstřebávají do pokožky. Kůže nás chrání před tím, aby se nežádoucí látky nedostaly dovnitř našeho těla, takže když náhodně nechá proklouznout problematické přísady přes imunitní funkci pokožky, problém je spuštěn.

Když se kůže rozhodne, že jakákoliv přísada je nebezpečná, spustí se zánět, který ji izoluje a zabije. Zánět jde ruku v ruce s červenou svědivou pokožkou hlavy.

I když jste neprovedli žádnou změnu ve své rutinní péči o pokožku hlavy, možná stále trpíte kontaktní dermatitidou. Senzibilizátory jsou přísady, které Vám nemusí způsobit okamžitou alergickou reakci, když je poprvé začnete používat, místo toho na ně vaše pokožka postupně zvyššuje svou citlivost.

Šampon, který používáte roky, může být příčinou svědění hlavy

3) Lišej kroužkový, odborně známé jako Tinea capitis

Nenechte se tím názvem vyděsit. Lišej kroužkový se takto nazývá kvůli vzorům, které vytváří na kůži, i když je pravděpodobné, že je nebudete moci na své červené, svědivé pokožce hlavy objevit sami.

Kroužkový lišej je podobný lupům v tom, že je způsoben houbou zvanou Trichophyton rubrum. Kroužkový lišej je nakažlivý. Pokud jste byli v blízkém kontaktu s někým, kdo má tento problém, je velká šance, že jste toto onemocnění od něj chytili.

Neléčený kroužkový lišej na pokožce hlavy může způsobit výrazné vypadávání vlasů. Houba zodpovědná za kožní onemocnění není aktivní pouze na vaší pokožce hlavy, je také aktivní hluboko uvnitř vlasových folikulů. Pokud máte podezření, že máte toto kožní onemocnění, můžete kromě některých našich doporučení pro léčbu svědění pokožky hlavy potřebovat předepsaný orální lék.

Vlasové sérum proti lupům a suché pokožce hlavy
Čistící sérum pro svědivou pokožku hlavy, mastné vlasy a podráždění
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 399,00 Kč
Výprodejová cena Od 399,00 Kč Běžná cena
Vlasové sérum proti lupům a suché pokožce hlavy

4) Vši

Mýtus - Vši žijí jen ve špinavých vlasech ... Mýtus - Vši umí skákat .. Mýtus - Vši dávají přednost dlouhým vlasům ... Existuje pouze jeden rozdíl, který rozhoduje o riziku vzniku vší a je to právě toto - jak často jste svojí hlavou v přímé blízkosti s ostatními cizími lidmi? Pokud jste dítě, je to pravděpodobně často. Pokud jste dospělí s dětmi, neteřemi nebo synovci, může to být také často. Kontakt hlavy s hlavou je způsob, jakým se vši šíří

Pokud máte svědivou, ale né suchou pokožku hlavy bez šupinatění nebo lupů, můžete mít vši. Tento hmyz se umí velmi dobře maskovat. Dospělá veš je malá,  jen 2 až 3 mm dlouhá, hnízda vajec kladená samicí jsou také zbarvena tak, aby se mísila s vašimi vlasy.

Vší jako každé jiné živé stvoření potřebují jíst. Své živiny získávají usrkáváním vaší krve; kousají vám pokožku hlavy a pijí vaši krev. Svědění pokožky hlavy způsobené zamořením vši, je reakce na jejich sliny.

5) Vytváření produktu

Výrobky pro úpravu vlasů jsou klíčovou příčinou nahromadění produktu, zejména ty, které obsahují silikony. Na začátku budou vaše vlasy hladké a lesklé. Časem, pokud není nahromaděný produkt vymyt, způsobí, že budou vaše vlasy matné, bezvládné a bez života.

Nahromadění produktu může způsobit, že vaše pokožka hlavy bude suchá, svědivá, zarudlá a podrážděná z mnoha důvodů.

Za prvé, nahromadění produktu může zachytit a zablokovat alergeny, dráždidla a senzibilizátory v blízkosti pokožky hlavy. Pamatujete si, jak jsme zmínili, že spousta šamponů, kondicionérů a stylingových produktů obsahuje alergeny, dráždidla a senzibilizátory? Čím déle jsou v kontaktu s vaší pokožkou hlavy, tím je pravděpodobnější, že budou příčinou vašeho svědění. 

Za druhé, nahromadění produktu může přerušit přirozené vylučování odumřelých buněk. Pokud máte na pokožce hlavy vrstvu silikonů, tento přirozený vylučovací proces se přeruší. Můžete mít šupinatou nebo suchou pokožku hlavy (laky na vlasy mohou vysušovat) a červenou svědivou pokožku hlavy. 

Pokud pravidelně používáte stylingové přípravky, zejména stylingové výrobky se silikony, vaše svědění pokožky hlavy je pravděpodobně způsobeno nahromaděním těchto produktu.

6) Suchá pokožka hlavy

Suchá kůže svědí bez ohledu na to, kde ji máte. Suchá kůže na paži svědí, suchá kůže na tváři svědí a suchá kůže na temeni je svědivá. Když je vaše pokožka hydratovaná, je zklidněná a upravená. Je také schopen udržet dráždivé látky, alergeny a senzibilizátory. Když je vaše pokožka suchá, svědí a je zanícená. Je také méně schopný obrany proti invazivním dráždivým látkám, alergenům a senzibilizátorům.

Neléčená suchá pokožka hlavy se může snadno a rychle stát velmi suchou, velmi šupinatou a velmi zarudlou, svědivou a podrážděnou.

Pokud máte přirozeně suchý typ pokožky, je pravděpodobné, že příčinou vašeho svědění je suchá pokožka hlavy.

Video: Jak léčit svědění hlavy

Šampon proti lupům s Tea Tree olejem
Šampon pro každodenní péči o svědící a šupinatou vlasovou pokožku, se sklony k pupínkům a lupům
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Šampon proti lupům s Tea Tree olejem - Šampon pro každodenní péči o svědící a šupinatou vlasovou pokožku, se sklony k pupínkům a lupům

Ošetření svědivé pokožky hlavy Tea Tree olejem

Olej z čajovníku, neboli Tea Tree Oil, je přírodní a účinná léčba na svědění hlavy. Vyroben matkou přírodou, je směsí účinných látek. Nejúčinnější složka při léčbě svědění hlavy se nazývá terpinen-4-ol. To je důvod, proč při léčbě vaší svědivé pokožky hlavy budete chtít najít Tea Tree Oil s vysokým obsahem terpinen-4-ol.

Pokud je vaše svědění hlavy způsobeno lupy, Tea Tree Oil pomůže kontrolovat množení kvasinek Malassezia na vaší pokožce hlavy. Tea Tree Oil může také pomoci vymýtit vši, pokud jsou vši příčinou vašeho svědění. Pokud je vaše svědění hlavy způsobeno nahromaděním produktu nebo suchou pokožkou hlavy, Tea Tree Oil může pomoci zmírnit vaše podráždění.

Jak tedy ošetříte svědící pokožku hlavy Tea Tree olejem? Existuje několik způsobů;

1) Vytvořte si sprej s Tea Tree Oil

Popadněte prázdnou láhev s rozprašovačem, naplňte ji 95 ml vody a přidejte 5 ml 100% oleje z čajovníku. Silně protřepejte. 

Pokud máte citlivou a suchou pokožku hlavy, možná budete chtít začít s nižší dávkou Tea Tree oleje, třeba 98 ml vody se 2 ml oleje z čajovníku. 

2) Smíchejte Tea Tree Oil s kokosovým olejem

Kokosový olej je také přírodně antibakteriální. Kokosový olej a Tea Tree olej se velmi snadno mísí. Frakcionovaný kokosový olej, který je kapalný, nebude mít plnou účinnost surového nefrakcionovaného kokosového oleje. Chcete -li smíchat s olejem z čajovníku, jemně roztavte 45 gramů v kastrůlku a přidejte 1 až 2 ml oleje Tea Tree. Jak se kokosový olej rychle rozpouští, dávejte pozor, abyste jej nepřehřáli.

3) Přidejte malou kapku Tea Tree Oil do přípravku pro péči o pokožku hlavy

Máte kondicionér nebo masku na vlasy, kterou již používáte k léčbě svědění pokožky hlavy? Pokud ano, nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak těžit z Tea Tree oleje, je přidat do přípravku kapku oleje z čajovníku.

Poznámka: Neaplikujte Tea Tree oil na pokožku hlavy, aniž byste jej naředili. Olej z čajovníku je velmi aktivní v množství pod 5% a jeho aplikace ve 100% koncentraci může způsobit silnou reakci pokožky hlavy, což způsobí další problémy.  

Máte lupy? Náš šampon s Tea Tree Oil je řešením, které potřebujete k redukci lupů a účinnému čištění vlasů a pokožky hlavy. Tento šampon je osvěžující a posilující, pomůže vám dosáhnout plnějších, měkčích vlasů a zároveň udrží vaši pokožku hlavy v dobrém stavu.  

Přečtěte si více o:  Výhody používání Tea Tree Oil na vlasy

Vlasové sérum proti lupům a suché pokožce hlavy
Čistící sérum pro svědivou pokožku hlavy, mastné vlasy a podráždění
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 399,00 Kč
Výprodejová cena Od 399,00 Kč Běžná cena
Vlasové sérum proti lupům a suché pokožce hlavy

FAQ - často kladené otázky

Jak ošetřit svědící pokožku hlavy?

Při léčbě svědění hlavy je velmi důležité identifikovat příčinu. Lupy, alergická reakce nebo suchá pokožka hlavy. Pro většinu příčin svědění hlavy je Tea Tree Oil dobrým jemným prostředkem díky své antibakteriální a antiseptické aktivitě.


Co je příčinou suché pokožky hlavy?

Při léčbě svědící pokožky hlavy je velmi důležité identifikovat příčinu. Suchá pokožka hlavy je často mylně považována za lupy; suchá pokožka hlavy se však velmi liší, protože lupy normálně postihují mastné typy pokožky hlavy. Suchá pokožka hlavy je často způsobena dráždivými látkami, alergeny a senzibilizátory v šamponech a může být způsobena nahromaděním vlasových produktů.


Mohou lupy způsobit svědění hlavy?

Lupy jsou častou příčinou svědění pokožky hlavy. Lupy jsou způsobeny přemnožením kvasinek Malassezia, které způsobují zanícení vaší pokožky hlavy, což způsobuje podráždění, a tím i svědění pokožky. Nejlepší je vyhnout se svědění podrážděné pokožky hlavy, protože cyklus svědění a škrábání se bude nepřetržitě opakovat.


Může svědící pokožka hlavy způsobit vypadávání vlasů?

Některé formy svědivé pokožky hlavy mohou způsobit vypadávání vlasů. Svědění pokožky hlavy způsobené lišejem kroužkovým je velmi pravděpodobné, že způsobí vypadávání vlasů, protože houba, která způsobuje toto onemocnění, žije hluboko uvnitř vlasových folikulů. Jiné příčiny svědivé pokožky hlavy, které vyvolávají nadměrné svědění, mohou také poškodit vlasové šachty a vlasové folikuly, což vede k řídnutí vlasů a potenciálnímu vypadávání vlasů.

Šampon proti lupům s Tea Tree olejem
Šampon pro každodenní péči o svědící a šupinatou vlasovou pokožku, se sklony k pupínkům a lupům
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Šampon proti lupům s Tea Tree olejem - Šampon pro každodenní péči o svědící a šupinatou vlasovou pokožku, se sklony k pupínkům a lupům