Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je to ekzém a kdo jím trpí?

Ekzém je velmi časté kožní onemocnění, které postihuje mnoho lidí obou pohlaví a všech věkových skupin. Odhaduje se, že některou z forem ekzému trpí více než 10 % všech Dánů. Navzdory tomuto vysokému počtu není ekzém v žádném případě nakažlivý.

Mnozí lidé onemocní ekzémem jednou nebo několikrát za život, zatímco jiní trpí ekzémem ve větší či menší míře po celý život.

Když máte ekzém, vaše kůže je zarudlá, svědí a může otékat. Později může být kůže suchá a šupinatá a mohou se objevit bolestivé praskliny. Při ekzému dochází k zánětu nejsvrchnější kožní bariéry. Dermatitida je latinský výraz pro zánět kůže, proto se ekzém často označuje jako dermatitida.

Ekzém se může vyskytnout kdekoli na těle a v obličeji. Příčiny různých typů ekzémů jsou různé a různé typy ekzémů se mohou vyskytovat na různých částech těla.

Některé typy ekzémů jsou v některých skupinách častější než v jiných. Například děti jsou obzvláště náchylné k atopickému ekzému, známému také jako dětský ekzém. O něco více žen než mužů trpí kontaktní dermatitidou, možná proto, že ženy častěji přicházejí do styku s niklem prostřednictvím šperků a čisticích prostředků.


Různé typy ekzémů

Obecným příznakem ekzému jsou kožní změny se zarudnutím kůže, podrážděním a svěděním. Kromě toho se v některých případech mohou na kůži objevit hrbolky nebo puchýře, které mohou obsahovat bělavý nebo nažloutlý hnis. Kůže může být také šupinatá a oteklá. U chronického ekzému může kůže také zhrubnout a popraskat.

Obecně platí, že většina lidí s ekzémem má horší příznaky v zimě a lepší v létě. Je to způsobeno nízkou vlhkostí, suchým vzduchem, chladem a větrem v zimě, zatímco v létě je slunce pro ekzémovou pokožku prospěšné - pokud si ho užíváme v přiměřené míře.

Ekzém je do značné míry dědičné onemocnění. Pokud rodiče trpí alergií nebo ekzémem, je velmi pravděpodobné, že se ekzém objeví i u dětí. Kromě toho hraje roli také prostředí. Předpokládá se například, že znečištění a vystavení mnoha různým látkám způsobují, že dnes je podstatně více lidí s alergiemi než dříve.

Ekzém může být způsoben vnitřními (endogenními) faktory. Patří sem typy jako atopický ekzém, ekzém s lupy, stázová dermatitida a pupínkový ekzém. Ekzém může být způsoben také vnějšími (exogenními) faktory. Příkladem je kontaktní dermatitida a kopřivka.

Atopický ekzém (dětský ekzém/astmatický ekzém)

Atopický ekzém, nazývaný také dětský ekzém, astmatický ekzém nebo atopická dermatitida, je nejčastějším typem ekzému. Nelze ho vyléčit, ale jeho příznaky - suchou a svědivou kůži - lze zmírnit.

Přibližně 15 % dětí a dospívajících trpí atopickým ekzémem. Naštěstí přibližně 60 % dětí a dospívajících s atopickým ekzémem z tohoto onemocnění vyroste před pubertou. V dospělosti však u nich stále existuje zvýšené riziko vzniku ekzému rukou. Proto by se měli pokud možno vyhýbat zaměstnáním, kde jsou jejich ruce vystaveny působení mýdla, vody, chemikálií a dalších látek.

U většiny lidí s atopickým ekzémem se první projevy objevily již v dětství, často během prvního roku života.

U velmi malých dětí do 1 až 2 let věku se ekzém nejčastěji vyskytuje na tvářích, bradě, hřbetech rukou a extenzorových stranách paží a nohou. Později postihuje především hřbety kolen, lokty, zápěstí a kotníky. U starších dětí a dospělých se často vyskytuje na obličeji, zejména v okolí očí, na krku a horní části těla. U dospělých s atopickým ekzémem se také často objevuje ekzém rukou na hřbetech rukou a mezi prsty.

U dětí s atopickým ekzémem je snížena schopnost kůže bojovat proti bakteriím a virům. Proto je u nich vyšší pravděpodobnost výskytu například oparů a stafylokokových infekcí.

Atopický ekzém je dědičné onemocnění, stejně jako senná rýma a astma. Pokud trpíte jednou z těchto tří nemocí, máte vysoké riziko, že onemocníte některou z dalších, a také vysoké riziko, že ji předáte svým dětem.

Lupinový ekzém (seboroický ekzém)

Lupinový ekzém, známý také jako seboroický ekzém, je velmi častý typ ekzému, který se vyznačuje zarudnutím a suchými, bělavými šupinkami nebo nažloutlými, mastnými šupinkami. Lupy se obvykle objevují na pokožce hlavy a jako šupinatý ekzém na obličeji, zejména na čele, obočí, řasách a po stranách nosu. Kromě toho se může lupový ekzém vyskytovat také na hrudníku, zádech a v podpaží a v okolí pupku a třísel.

VIZ VÍCE: Jak léčit lupy

Lupy se často vyskytují u dětí (nazývané také arp) a u mladších mužů a dospělých obecně. Lupy obecně trpí mnoho lidí. Lupy jsou způsobeny kvasinkovou houbou, která žije v mastné kůži a nazývá se Pityrosporum Ovale.

ČTĚTE VÍCE: Jak se zbavit ekzému s lupy

Stázová dermatitida

S přibývajícím věkem se pokožka ztenčuje a snadněji se poškozuje. To může způsobit drobné praskliny v kůži nebo bércové vředy. Stázová dermatitida se vyskytuje na dolních končetinách a je často spojena s otoky a křečovými žilami. Ekzém způsobuje svědění, zarudnutí kůže, šupinatění a malé puchýřky.

Stázová dermatitida postihuje zejména ženy starší 60 let.

Numulární ekzém

Numulární ekzém, který bývá ve tvaru mince se vyznačuje kulatými červenými skvrnami ve tvaru mince, které svědí. Ekzém se vyskytuje především na pažích, nohách, rukou, chodidlech a zbytku těla.

Ekzém postihuje zejména osoby starší 50 let a častěji muže než ženy. Příčina vzniku ekzému není známa, ale spouštěčem může být suchá kůže a stres.

Kontaktní dermatitida

Ke kontaktní dermatitidě dochází, pokud jste přišli do styku s látkou, kterou nesnášíte. Kontaktní dermatitida se může objevit, protože jste na určitou látku alergičtí. Kontaktní dermatitida může být také toxická/dráždivá v důsledku kontaktu s něčím, co je pro kůži toxické nebo dráždivé. Fotokontaktní dermatitida je vyvolána světlem.

Kontaktní dermatitida se nejčastěji vyskytuje na rukou a nejčastější formou kontaktní dermatitidy je alergie na nikl/niklová dermatitida. Kontaktní dermatitida způsobuje svědění a zarudnutí kůže. Při akutní kontaktní dermatitidě se mohou objevit červené puchýře naplněné tekutinou a vředy. Při chronické kontaktní dermatitidě je kůže suchá a šupinatá s prasklinami.

Ekzém rukou je dvakrát až třikrát častější u žen než u mužů a vyskytuje se zejména ve věkové skupině 20-40 let.

Příčinou dráždivé kontaktní dermatitidy je často kontakt s vodou, mýdlem, potravinami, olejem a dalšími látkami. Alergická kontaktní dermatitida je často způsobena alergií na kovy, jako je nikl, guma, parfémy, konzervační látky, kosmetika a další.

Při podezření na kontaktní dermatitidu je důležité provést alergologické vyšetření, abyste se v budoucnu mohli vyhnout kontaktu s původcem alergie.

Kopřivka

Kopřivka postihuje mnoho lidí a projevuje se svědivou vyrážkou na kůži. Kopřivku může dostat každý. Zatímco akutní kopřivka nejčastěji postihuje děti, chronická kopřivka je častější u dospělých. Ženy mají třikrát vyšší pravděpodobnost, že dostanou kopřivku, než muži.

Není vždy známo, co je spouštěčem propuknutí kopřivky, ale mezi příčiny mohou patřit léky, infekce, alergie na potraviny, konzervační látky a barviva, chlad, slunce, horko, stres, bodnutí hmyzem a mnoho dalších.

Solární ekzém

Solární ekzém je poněkud odlišný typ ekzému, který ve skandinávských zemích postihuje v jarních a letních měsících asi 15 % populace. Až 85 % postižených tvoří dívky a ženy ve věku 10-30 let. U světlých typů pleti se sluneční ekzém vyskytuje častěji než u tmavších typů pleti.

Je způsoben přecitlivělostí na neviditelné ultrafialové sluneční paprsky. Mezi příznaky patří svědění a načervenalá kožní vyrážka s malými hrbolky nebo puchýřky.


Léčba ekzému

Je důležité vyhledat léčbu ekzému, protože neléčený ekzém se může zhoršit a neléčený alergický ekzém se může stát chronickým. Některé typy ekzémů, jako je sluneční ekzém, kopřivka a kontaktní dermatitida, mohou odeznít samy, zatímco jiné typy, jako je atopický ekzém, samy nezmizí.

Typické příznaky ekzému - suchou, svědivou a šupinatou kůži - lze léčit. Různé typy ekzémů mohou vypadat různě a mít různé příčiny, ale existuje mnoho společných rysů léčby.

Obecně je důležité udržovat pokožku jemnou a hydratovanou, aby nedocházelo k jejímu vysychání a praskání. Existují různé druhy krémů, které jsou obzvláště vhodné.

Dlouhé horké koupele jsou skvělé, ale dráždí a vysušují pokožku, proto je dobré teplotu ve vaně snížit - a zkrátit dobu koupání.

Produkty na ekzém najdete zde.

Ošetření krémem

Ekzémová pokožka je náchylnější k vysušování než normální pokožka. Proto je nezbytné pokožku neustále hydratovat kvalitním hydratačním krémem (bez parfemace). Používejte jej ráno a večer, a to jak při vzplanutí ekzému, tak v době, kdy je ekzém v klidové fázi.

Existuje mnoho dobrých hydratačních přípravků, včetně přírodních produktů, které působí proti svědění a jsou antibakteriální. Mnoho lidí s ekzémem si například oblíbilo krémy obsahující Tea Tree olej nebo aloe vera.

Ve většině případů ekzémů může být nutné pravidelně doplňovat krémem nebo mastí s obsahem adrenálního kortikosteroidního hormonu. Přípravky s adrenokortikálním hormonem se také často označují jako kortinoidní krémy nebo kortizonové krémy.

Čtěte více: Krém na ekzém - Jak léčit ekzém krémem

Léčba atopického ekzému

V případě atopického ekzému je vhodné vyhýbat se tabákovému kouři a kožešinovým zvířatům v domácnosti, protože zvyšují riziko vzniku astmatu a senné rýmy.

Nejčastěji používanou léčbou atopického ekzému jsou masti a krémy s obsahem hormonu adrenálního kortikosteroidu. Je k dispozici ve čtyřech různých silách. Pokud dojde k zánětu ekzematické kůže, může být navíc nutné použít baktericidní přípravek.

Léčba ekzému s lupy

Na lupy na pokožce hlavy můžete použít antimykotický šampon na vlasy. Na obličej a tělo můžete použít hydratační krém s protiplísňovým účinkem. Kromě toho lze krátkodobě použít mast nebo krém s adrenalinovým kortikosteroidním hormonem.

Najít: Krémy na léčbu ekzému ve vousech

Léčba stázové dermatitidy

Při stázové dermatitidě je třeba pokožku udržovat vlhkou pomocí kvalitního hydratačního krému. Kromě toho lze použít krém s adrenálním kortikosteroidním hormonem. Pacienti se stázovou dermatitidou by měli používat kompresivní punčochy.

Přečtěte si více o: Léčba stázové dermatitidy

Léčba ekzému

Při ekzému je třeba pokožku udržovat vlhkou a jemnou pomocí kvalitního hydratačního krému. Je třeba se vyhnout dlouhým horkým koupelím a přílišnému množství mýdla. Kromě toho může být potřeba doplnit ji adrenalinovým kortikosteroidním krémem nebo mastí.

Léčba kontaktní dermatitidy

Při kontaktní dermatitidě je také důležité dbát na to, aby pokožka nebyla suchá. Důležité je proto pravidelné používání kvalitního hydratačního krému. Kůži můžete také ošetřit krémem nebo mastí s obsahem adrenálních kortikosteroidů. Lehké ošetření dermatologem může někdy pomoci kůži zhojit. Řešením pro chronický ekzém může být také léčba tabletami.

V rámci preventivní léčby je důležité vyhýbat se spouštěčům, které ekzém způsobují. Toho lze dosáhnout například používáním rukavic nebo ochranných pomůcek.

Léčba kopřivky

U kopřivky je vždy důležité odstranit její příčinu, pokud se vám ji podaří najít. Kopřivku lze také léčit antihistaminiky.

Léčba slunečního ekzému

Nejlepší léčbou slunečního ekzému je prevence. Měli byste se chránit opalovacím krémem s vysokým ochranným faktorem, vyhýbat se příliš dlouhému pobytu na slunci a při pobytu na slunci nosit lehkou vrstvu oblečení.

Jakmile dojde k poškození a objeví se u vás sluneční ekzém, můžete používat kvalitní hydratační krém, nejlépe s protizánětlivým účinkem. Ve většině případů se sluneční ekzém vyřeší sám. V závažnějších případech můžete doplnit antihistaminové tablety a adrenalinový kortikosteroidní krém nebo mast.


FAQ na téma egzému


Co je to atopický ekzém?

Atopický ekzém je velmi časté kožní onemocnění, známé také jako dětský ekzém nebo astmatický ekzém. Projevuje se suchou a svědivou kůží. U většiny lidí s atopickým ekzémem se první projev objevil během prvních několika let života.


Co způsobuje atopický ekzém?

Atopický ekzém je dědičné onemocnění, stejně jako senná rýma a astma. Dalším důvodem, proč dnes tolik dětí trpí atopickým ekzémem, je životní prostředí a západní životní styl se znečištěním a roztoči domácího prachu v domácnostech.


Je atopický ekzém dědičný?

Atopický ekzém je dědičné onemocnění kůže. Pokud jeden z rodičů nebo oba rodiče trpí atopickým ekzémem, astmatem, sennou rýmou nebo alergií, existuje velmi vysoké riziko, že se atopický ekzém objeví i u dítěte.


Je atopický ekzém chronický?

Atopický ekzém je chronické onemocnění, které nelze vyléčit, ale jeho příznaky lze léčit. Naštěstí mnoho dětí, přibližně 60 % dětí a dospívajících s atopickým ekzémem, z tohoto onemocnění vyroste ještě před pubertou.


Může být atopický ekzém nakažlivý?

Atopický ekzém není nakažlivý. Jedná se o dědičné kožní onemocnění, kterým trpí mnoho lidí, ale ne proto, že by byli nakaženi.


Jak se léčí atopický ekzém?

Atopický ekzém se léčí mastmi a krémy s obsahem hormonu kůry nadledvin. Kromě toho je důležité udržovat pokožku stále hydratovanou používáním kvalitního, bohatého a výživného hydratačního krému bez parfemace.


Jak vypadá atopický ekzém?

Atopický ekzém se projevuje červenou a svědivou vyrážkou. U dětí se ekzém nejčastěji vyskytuje na tvářích, bradě, hřbetech rukou a na extenzorových plochách paží a nohou. U o něco starších dětí postihuje především hřbety kolen, lokty, zápěstí a kotníky. U ještě starších dětí a dospělých se často vyskytuje na obličeji, zejména v okolí očí, na krku a v horní části těla.


Co je to seboroický ekzém?

Seboroický ekzém, známý také jako lupový ekzém, je velmi častým typem ekzému. Vyznačuje se zarudnutím a suchými, bělavými šupinami nebo nažloutlými, mastnými šupinami. Šupinatění se typicky projevuje na pokožce hlavy a jako šupinatý ekzém na obličeji, zejména na čele, obočí, řasách a nose. Kromě toho se může lupinový ekzém vyskytovat také na hrudníku, zádech a v podpaží a v okolí pupku a třísel.


Co je to numulární ekzém?

Numulární ekzém, je typ ekzému, který způsobuje malé, kulaté, svědivé, červené skvrny ekzému na pažích, nohách, rukou, chodidlech a těle. Ekzém se nejčastěji vyskytuje u lidí starších 50 let a častěji u mužů než u žen.


Kolik lidí v Dánsku trpí ekzémem?

Ekzém je velmi časté onemocnění kůže, které postihuje mnoho lidí. Odhaduje se, že ekzém postihuje každoročně více než 10 % všech Dánů.


Co je toxický ekzém?

Toxický ekzém je kontaktní dermatitida, která vzniká po dotyku s něčím toxickým, co dráždí kůži.


Co je to ekzém?

Ekzém je velmi časté kožní onemocnění, které se vyznačuje svěděním a zarudnutím kůže.


Co způsobuje ekzém?

Příčiny ekzému mohou být různé, záleží na jeho typu. Určitou roli hraje dědičnost a také životní prostředí. Rozlišují se vnitřní a vnější faktory.


Co je alergický ekzém?

Alergický ekzém je ekzém, který je vyvolán něčím, na co jste (již) alergičtí. Neléčený alergický ekzém se může stát chronickým.


Co je astmatický ekzém?

Astmatický ekzém je jiný výraz pro atopický ekzém nebo dětský ekzém. Projevuje se suchou a svědivou kůží. U většiny lidí s atopickým ekzémem se jeho první projev objevil během prvních několika let života.


Co je to infikovaný ekzém?

Infikovaný ekzém je ohnisko ekzému, které se nakazilo bakteriemi, často proto, že jste si poškrábali kůži a bakterie se dostaly do kůže. Je důležité ekzém léčit, aby se neinfikoval.


Co je to numulární ekzém?

Numulární ekzém se také nazývá mincovní ekzém nebo ekzém ve tvaru mince podle kulatých skvrn na kůži ve tvaru mince, které ekzém způsobuje. Skvrny jsou červené a svědí.


Proč mají děti ekzém?

Ekzémem mohou onemocnět i velmi malé děti. Typicky se jedná o atopický ekzém, který je z velké části dědičný.


Můžete mít ekzém ze stresu?

Stres může být spouštěčem propuknutí ekzému.


Může cukr způsobit ekzém?

Někteří lidé zjišťují, že se jim ekzém objevuje nebo zhoršuje, když jedí bílý cukr a jiné druhy potravin.


Můžete dostat ekzém z pylu?

Pokud trpíte pylovou alergií, je pravděpodobnější, že se u vás objeví i ekzém.


Můžete dostat genitální ekzém?

Svědění v oblasti genitálií je v mnoha případech způsobeno plísňovým ekzémem.


Může alkohol způsobit ekzém?

Pokud jste alergičtí na alkohol, může se to při pití alkoholu snadno projevit jako ekzém.


Můžete dostat ekzém z plísní?

Pokud jste alergičtí na plísně, jedním z příznaků může být propuknutí ekzému.


Může ekzém zmizet sám od sebe?

V některých případech může ekzém zmizet sám, zejména u slunečního ekzému, kopřivky a některých typů kontaktní dermatitidy. Jiné typy, jako například atopický ekzém, však samy nezmizí.


Může být ekzém rakovinou?

Ekzém nemá nic společného s rakovinou. Pokud si však na své kůži všimnete jakýchkoli změn, měli byste je vždy nechat zkontrolovat lékařem, aby zjistil, o co se jedná a jak je léčit.


Může být ekzém nebezpečný?

Ekzém obecně není nebezpečný. Je nepříjemný, ale při správné léčbě je ekzém obvykle zvládnutelný.