Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Suchá kůže - co ji charakterizuje a kdo ji má?

Suchá kůže může být krátkodobý ale také dlouhodobý problém mužů i žen, starých i mladých. Většina z nás má suchou kůži na rukou a suché rty v zimě, když venku mrzne. Problém většiny lidí vyřeší dobrý pečující krém a jednoznačně nejlepší je, když na krém na suchou pokožku nezapomenete ani preventivně, když je pokožka opět jemná a normální, a používáte ho denně.

Obecně platí, že každý má větší pravděpodobnost suché pokožky v zimě, kdy je venku chladno a suché klima, a to jak venku, tak uvnitř. Kromě toho jsou k suché kůži náchylnější starší lidé a osoby trpící astmatem, ekzémy nebo alergiemi. Suchou kůži mohou způsobovat také metabolické problémy, cukrovka a některé druhy léků. Lidé, kteří si často myjí ruce mýdlem nebo čisticími prostředky, třeba v souvislosti se svým zaměstnáním, mají také jednoznačně vyšší pravděpodobnost, že budou mít suchou pokožku. Měli by proto používat mýdlo pro suchou pokožku.

Svědění je nejdůležitějším příznakem suché kůže - a také nejproblematičtějším. Suchá pokožka může být také bolestivá, protože je napjatá. Naštěstí suchá kůže není jen něco, s čím se musíte smířit - existují dobré způsoby, jak ji odstranit a předcházet jí.

Jaké jsou příznaky suché kůže?

Suchá kůže svědí. Je to nepříjemnź a obtěžující stav, kůže může i bolet, když je napnutá. Kůže může také praskat a tímpádem bolet ještě více. Je drsná a suchá a mohou se na ní objevit červené skvrny. Kůže se také může začít olupovat.

Když se škrábete, svědění se ve skutečnosti spíše zhoršuje. Je však těžké se neškrábat. Když je svědění opravdu silné, hrozí, že se škrábnete přímo přes kůži. To pak umožňuje přístup bakteriím, které mohou způsobit infekce, jež je v nejhorších případech nutné léčit antibiotiky. Existuje tedy spousta dobrých důvodů, proč se suchou kůží něco udělat, než se stav zhorší.

Suchou kůži mohou mít lidé kdekoli na těle, ale nejčastěji se objevuje na obličeji, rtech, rukou, v podpaží a na dolních končetinách.

Co způsobuje suchou kůži?

Suchá pokožka znamená, že ve vrchní vrstvě kůže, nazývané epidermis, není dostatek vody. Obsah tuku v epidermis pomáhá udržovat vlhkost. S přibývajícím věkem klesá počet mazových žláz a v pokožce je méně přirozeného oleje, takže je méně schopná udržet vlhkost. Suchá pokožka je problém zejména starších lidí.

Zdraví a dědičnost

Zdá se, že suchá kůže může být dědičná. Můžete mít genetické dispozice pro kožní problémy, jako je suchá pleť. Můžete mít také genetické dispozice k alergiím, astmatu a ekzémům, které také mohou přispívat k náchylnosti k suché pokožce.

Suchou kůži mohou způsobovat i nemoci, jako jsou metabolické poruchy, cukrovka a onemocnění jater nebo ledvin. K suché pokožce může přispívat i nesprávná strava, například nedostatek vitaminu A. V neposlední řadě mohou některé druhy léků ovlivnit pokožku tak, že se stane více suchou. Příkladem jsou přípravky na akné, alergie nebo vysoký krevní tlak.

Na pokožku mají vliv i hormonální změny. To se projevuje například při kožních problémech v období puberty. Během menopauzy mnoho žen zjistí, že jejich pokožka je sušší.

Mýdlo a čisticí prostředky

Některé profese vyžadují časté mytí rukou. Mýdlo a chemické čisticí prostředky nebo čisticí prostředky s obsahem alkoholu jsou pro ruce dráždící, takže ti, kteří si ruce myjí často, mají obzvláště vysokou náchylnost k suché pokožce. Je proto důležité nezapomínat na zvýšenou péči o ruce pomocí přípravků na suchou pokožku, abyste jí předešli.

Obecně platí, že pokud máte suchou pokožku, je důležité kontrolovat složení u mýdla, čisticích prostředků a krémů, které používáte. Mohou být pro vaši pokožku příliš dráždivé , tudíž může pomoci jednoduše přejít na jemnější přípravek.

Oděvy z vlny a syntetických vláken

Pokud máte sklon k suché pokožce, může vám pomoci vyhnout se oblečení z vlny nebo syntetických vláken. Ty mohou pokožku dráždit a suchou kůži zhoršovat. Bavlněné oblečení je často pohodlnější, pokud je vaše pokožka suchá a svědí.

Vliv ročních období

Suché, chladné a sychravé zimní počasí pokožce neprospívá. Většina z nás cítí, jak se pokožka napíná a vysušuje, když je venku chladno a větrno. Doma sice zesílíme topení, ale nakonec máme v místnosti teplé a suché klima s nízkou vlhkostí vzduchu, a to pleti také neprospívá. Pro většinu z nás má tato suchá pokožka sezónní charakter: v zimě máme suchou pokožku, ale v létě nemáme se suchou pokožkou žádné problémy.

Většině lidí stačí dobrý krém a několik dobrých přípravků pro péči o rty. Těm, kteří již mají sklon k suché pleti, může zimní počasí výrazně zhoršit jejich stav a potřebují suché pleti předcházet nebo ji ošetřovat dobrými přípravky dříve, než to bude příliš vážné.

Atopický ekzém

Není neobvyklé, že i docela malé děti mají velmi suchou kůži a atopický ekzém, nazývaný také atopickou dermatitidou. Toto kožní onemocnění se vyskytuje často. Často začíná, když je dítěti několik měsíců, a může pokračovat několik let, v některých případech až do puberty.

Kůže je velmi suchá a drsná. Může začít slzet nebo se na ní mohou tvořit puchýře. Je to nepříjemné a bolestivé. Ekzém se často objevuje na obličeji, krku, zadní straně zápěstí a kolen a na vnitřní straně loktů.

Atopický ekzém lze léčit velmi hydratačním krémem a speciální mastí na atopický ekzém obsahující kortizon. Důležité je používat výživný a hydratační krém několikrát denně, aby byla pokožka dostatečně hydratovaná, a to i v období, kdy je ekzém v klidovém stavu.

Dobrá rada o suché pokožce

Suchá pokožka sama od sebe nezmizí, proto je nutné podniknout kroky k řešení tohoto problému. To, co byste měli udělat, závisí do značné míry na tom, jak vážně vás suchá kůže postihuje. Naštěstí existuje velká šance, že se vám suchou kůži podaří zacelit správnou léčbou a v neposlední řadě i preventivní péčí.

Tip na suchou pleť v zimě

Jednou až dvakrát týdně si pleť peelingujte. Mnoho lidí nezapomíná používat peeling na obličej, ale vy byste měli pamatovat i na peeling celého těla. Díky tomu vaše pokožka lépe absorbuje hydratační krém.

Tělový peeling od Australian Bodycare je exfoliační peeling se skořápkami santalových ořechů a přírodním olejem Tea Tree, který bojuje proti zimní suché pokožce a odstraňuje nečistoty.

Používáte-li tělový peeling od Australian Bodycare, masírujete pokožku a odstraňujete vrchní vrstvu odumřelých kožních buněk, odstraňujete nečistoty a čistíte pokožku do hloubky. V peelingu jsou skořápky santalových ořechů, které obsahují také glycerin a alantoin, které pokožku hydratují a zjemňují.

Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích
3 produkty s přírodním Tea Tree olejem
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích - 3 produkty s přírodním Tea Tree olejem

Venkovní a vnitřní teploty

Chladné a větrné zimní počasí pokožce neprospívá. Časté přecházení z chladného vzduchu venku do tepla uvnitř může být pro pokožku také náročné. Suchý vzduch při obou teplotách také není pro pokožku oblíbenou procedurou.

S klimatem toho moc nenaděláte, ale můžete o svou pokožku dobře pečovat hydratačními krémy, aby lépe odolávala větru a počasí. Dbejte na to, abyste v interiéru důkladně větrali. Dobré vnitřní klima pomáhají vytvářet také zelené rostliny. Dbejte také na to, aby v něm nebylo příliš horko. Kamna na dřevo jsou sice útulná, ale vzduch je v nich horký a suchý.

Slunce je báječné, ale příliš mnoho slunce může také vysušovat pokožku, proto si slunce užívejte v malých dávkách.

Mýdlo a voda

Dlouhá koupel v horké vaně je příjemná, ale je náročná na pokožku. Pokud tedy máte tendenci mít suchou pokožku, je lepší zkrátit dobu pobytu ve vaně a snížit teplotu. Není také nutné koupat se více než jednou denně.

Bez mýdla a přípravků na očistu těla se téměř neobejdete, ale vybírejte je pečlivě, abyste se vyhnuli těm, které jsou pro vaši pokožku nejhorší. Antibakteriální přípravky s pH šetrným k pokožce jsou pro vaši pokožku velmi prospěšné. Naše tělové mýdlo s antibakteriálním olejem Tea Tree pomáhá udržovat pokožku bez nežádoucích bakterií.

Pokud máte vážné problémy se suchou pokožkou, neměli byste pokožku příliš drhnout a třít. Zkuste ji místo toho osušit extra jemným ručníkem.

Používejte dobrý hydratační krém

Po koupeli nezapomeňte na celé tělo nanést výživný hydratační krém. Pokud máte velmi suchou pokožku, zvolte krém s vysokým obsahem tuku, například náš tělový krém. Pokud nemáte problémy se suchou pokožkou, můžete zvolit lehčí krém. Pro každodenní péči o prevenci suché pokožky doporučujeme tělové mléko pro suchou pokožku s antibakteriálním olejem Tea Tree.

Nezapomeňte také na dobrý pleťový krém. Pokožka na obličeji je tenčí a jemnější než na zbytku těla, proto byste měli zvolit krém, který je vhodný zejména pro pleť. 

Existují také speciální krémy na rty, které o ně pečují a chrání je před větrem a povětrnostními vlivy. Věnuje zvláštní pozornost svým rukám pomocí kvalitního krému na ruce bez parabenů. Zimní počasí je pro ruce náročné a časté mytí rukou je pro pokožku také náročné.

Mohou nastat situace, kdy bude nutné doplnit Vaši rutinu mastí s obsahem kortizonu. Platí to například tehdy, když suchou pokožku doprovází atopický ekzém.

Obecně je důležité používat krém několikrát denně, v případě potřeby i častěji. Můžete si koupit spoustu dobrých krémů, ale fungují pouze tehdy, když je nezapomenete používat!

Tělové mléko na suchou pokožku a proti pupínkům
Vyživující tělové mléko, které zabraňuje vysušování pokožky
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 399,00 Kč
Výprodejová cena Od 399,00 Kč Běžná cena
Tělové mléko na suchou pokožku a proti pupínkům - Vyživující tělové mléko, které zabraňuje vysušování pokožky

Noste oblečení z bavlny

Vlna a syntetická vlákna mohou pokožku dráždit, a pokud je pokožka již suchá a podrážděná, není důvod stav ještě zhoršovat. Bavlna je mnohem příjemnější.

Zamyslete se nad svou stravou

Je důležité pít hodně vody, protože pokud nemáte dostatek tekutin, může se pokožka vysušit i "zevnitř".

Na pokožku mohou mít vliv také potraviny s vysokým obsahem mastných kyselin. Vlašské ořechy a tučné ryby, jako je tuňák, losos a makrela, mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin.

Často kladené otázky o suché pokožce

Co mohu dělat se suchou pokožkou?

Je důležité, aby pokožka byla dostatečně hydratovaná. Toho dosáhnete pomocí výživného a hydratačního krému. Dále můžete zkontrolovat mýdla a čisticí přípravky, které používáte. Možná můžete přejít na jemnější a k pokožce šetrnější produkty. Suché pokožce neprospívají dlouhé horké koupele. A nakonec by bylo dobré vyhnout se vlně a syntetickým vláknům.

Co je nejčastější příčinou suché pokožky?

Suchou pokožku může způsobovat mnoho věcí. Suchou kůží jsou ohroženi zejména starší lidé a osoby trpící astmatem, ekzémy nebo alergiemi. Stejně tak lidé, kteří si často myjí ruce, například v souvislosti s prací. Důležitou roli hraje i počasí. Vítr a chladné, zimní počasí jsou pro pokožku náročné.

Čím se charakterizuje suchá kůže?

Suchá pokožka obvykle svědí. Škrábání kůže není dobré. Z dlouhodobého hlediska to může způsobit, že kůže bude hrubší a tmavší. Je proto důležité zmírnit svědění suché kůže.

Může suchá pleť vést ke vzniku pupínků?

Určitě můžete mít suchou pleť a pupínky zároveň. Při boji proti akné a skvrnité pleti je totiž třeba dbát na to, abyste nepoužívali příliš drsné přípravky, které způsobují vysušování. Pokud tyto produkty používáte, vysušují pokožku a ta pak začne produkovat více mastnoty, což je ideální základ pro vznik akné.

Co můžete dělat proti suché pokožce kvůli častému mytí rukou?

Časté mytí rukou je náročné na pokožku. Pokud to však musíte dělat, třeba kvůli svému zaměstnání, je důležité používat jemné mýdlo bez alkoholu a chemických látek. Nezapomeňte na ruce často nanášet kvalitní pečující krém.

Je možné se navždy zbavit suché kůže?

V naprosté většině případů vyléčí suchou pokožku péče kvalitním pleťovým krémem. Někdy však může být nutné doplnit rutinní péči mastí obsahující kortizon. Obvykle je k tomu zapotřebí lékařský předpis, takže musíte navštívit svého lékaře. Další věcí, kterou můžete udělat, je zkontrolovat mýdla a čisticí přípravky, které používáte, a možná je nahradit jemnějšími produkty. Pokud žádný z těchto návrhů nepomůže, budete muset navštívit svého lékaře, abyste našli jiné řešení.

Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích
3 produkty s přírodním Tea Tree olejem
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích - 3 produkty s přírodním Tea Tree olejem