Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je to plíseň v podpaží?

Plíseň podpaží, známá také jako mykóza podpaží, je infekce způsobená kvasinkovými houbami, kterým se daří v teplých a vlhkých oblastech. Tento typ plísňové infekce může postihnout kůži v podpaží a způsobit příznaky, jako je svědění, zarudnutí, olupování a bolestivost.

Houba v podpaží může být nepříjemná a ovlivňovat vaše každodenní pohodlí. Je důležité porozumět příčinám plísňové infekce, abyste ji mohli účinně léčit a předcházet jí. V této části se budeme zabývat tím, jak plísňové infekce vznikají a jak ovlivňují oblast podpaží.


Příčiny plísně v podpaží

Různé faktory a příčiny, které mohou přispět ke vzniku plísně v podpaží

  1. Vlhkost a teplo: Teplé a vlhké prostředí v podpaží vytváří optimální podmínky pro růst plísní.
  2. Oslabený imunitní systém: Oslabený imunitní systém může tělu ztížit boj s plísňovými infekcemi.
  3. Nedostatečná hygiena: Nečištění a nesprávné utírání podpaží může vytvořit příznivé prostředí pro růst plísní.
  4. Přiléhavé oblečení: Přiléhavé oblečení může bránit cirkulaci vzduchu a zvyšovat vlhkost, což může podporovat růst plísní.
  5. Sdílení osobních předmětů: Sdílení ručníků, oblečení nebo výrobků osobní hygieny s osobou, která má plíseň, může vést k přenosu infekce.

Je důležité si tyto faktory uvědomit, abyste lépe pochopili, jak předcházet plísním v podpaží a jak je léčit.

Sada na suchou kůži
3 x přípravky na suchou pokožku těla
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Sada na suchou kůži - 3 x přípravky na suchou pokožku těla

Příznaky plísně v podpaží

Popis typických příznaků, které se mohou objevit u plísně podpaží

  1. Zarudnutí a svědění: Kůže v podpaží může být zarudlá, podrážděná a svědící.
  2. Vyrážka: Může se objevit vyrážka, která může být šupinatá nebo mít drsný povrch.
  3. Houbový zápach: Houba může způsobovat nepříjemný zápach, který lze běžnou hygienou obtížně odstranit.
  4. Pálení a bolestivost: Kůže může být bolestivá a podrážděná a může se objevit pocit pálení nebo píchání.
  5. Vlhkost a výtok: Houba může v podpaží vytvářet vlhké prostředí, což může mít za následek zvýšené pocení a výtok.

Tyto příznaky mohou být různě závažné a je důležité si jich být vědom, abyste mohli správně identifikovat a léčit plíseň v podpaží.

Prevence plísní v podpaží

Tipy a rady, jak předcházet plísním podpaží, včetně správných hygienických návyků a preventivních opatření.

  1. Dodržujte hygienu: Pravidelně si čistěte oblast podpaží jemným mýdlem, například tělovým mýdlem Australian Bodycare, které je speciálně vyvinuto pro citlivou pokožku. Oblast důkladně umyjte a po každém umytí ji nezapomeňte zcela osušit.
  2. Vyhněte se vlhkosti: Vlhkost může přispívat k růstu plísní, proto je důležité udržovat oblast podpaží suchou a větranou. Noste volné oblečení a vyhýbejte se dlouhodobému sezení ve vlhkém nebo zpoceném prostředí.
  3. Vyvarujte se sdílení osobních předmětů: Vyvarujte se sdílení ručníků, oblečení nebo jiných osobních předmětů s ostatními, abyste zabránili šíření houby.
  4. Vyberte si prodyšné oblečení: Vyberte si oblečení z prodyšných materiálů, jako je bavlna, které umožňují cirkulaci vzduchu a pomáhají udržet oblast podpaží suchou.
  5. Vyhněte se dráždivým látkám: Nepoužívejte deodoranty nebo antiperspiranty, které obsahují alkohol nebo jiné chemické látky, které mohou dráždit pokožku. Vybírejte si výrobky, které jsou šetrné a určené pro citlivou pokožku.

Nezapomeňte, že klíčem k zabránění vzniku plísní v podpaží je prevence. Dodržováním správné hygieny a těchto preventivních opatření můžete minimalizovat riziko plísňových infekcí podpaží.

Sada na suchou kůži
3 x přípravky na suchou pokožku těla
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Sada na suchou kůži - 3 x přípravky na suchou pokožku těla

Nezapomeňte kontaktovat lékaře

Houba v podpaží může být nepříjemný stav, který může ovlivnit vaši pohodu. Pochopením příčin, příznaků a možností léčby můžete podniknout kroky ke zvládnutí a prevenci plísně podpaží.

Mějte na paměti, že ačkoli tato příručka poskytuje obecné rady a doporučení, může být důležité vyhledat lékařskou pomoc, pokud se u vás objeví přetrvávající nebo závažné příznaky. Lékař nebo kožní specialista může stanovit přesnou diagnózu a doporučit nejvhodnější léčbu pro vaši individuální situaci.

Nezapomeňte také dodržovat preventivní opatření, abyste se vyhnuli opakovaným infekcím, a udržujte dobrou hygienu kůže. Převezmete-li odpovědnost za svou pokožku a tělo, můžete si udržet zdravý a příjemný stav podpaží.


FAQ


Jaké jsou nejčastější příčiny plísní v podpaží?

Mezi nejčastější příčiny vzniku plísní v podpaží patří nadměrná produkce potu, špatná hygiena, horké a vlhké prostředí, oslabení imunitního systému a užívání některých léků.


Jaké jsou typické příznaky plísně v podpaží?

Mezi typické příznaky plísně podpaží patří svědění, zarudnutí, šupinatá kůže, vyrážka, bolest nebo nepříjemné pocity a v některých případech se mohou vytvořit puchýře nebo strupy.


Jak léčíte plíseň v podpaží?

Léčba plísně v podpaží může zahrnovat používání antimykotických krémů nebo mastí, správnou hygienu, osušení oblasti po koupání, vyhýbání se těsnému oblečení a používání prodyšných materiálů.


Mohu předejít plísním v podpaží?

Ano, existují určitá preventivní opatření, kterými můžete snížit riziko vzniku plísně v podpaží. Patří mezi ně dodržování správné hygieny, zamezení nadměrné produkci potu, používání antiperspirantu nebo deodorantu a zamezení sdílení osobních předmětů, jako jsou ručníky nebo oblečení.


Kdy bych měl/a vyhledat lékaře kvůli plísni v podpaží?

Pokud příznaky přetrvávají delší dobu, zhoršují se nebo se šíří do jiných částí těla, doporučuje se vyhledat lékařskou pomoc. Lékař může houbu správně diagnostikovat a navrhnout vhodnou léčbu.

Sada na suchou kůži
3 x přípravky na suchou pokožku těla
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Sada na suchou kůži - 3 x přípravky na suchou pokožku těla