Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je to vlastně aloe vera?

Aloe Vera je sukulentní rostlina s léčivými účinky, které jsou známy již tisíce let. Mnoho jejích úžasných vlastností bylo známo již ve starém Řecku a Egyptě a rostlina se používala různými způsoby, například ke zklidnění popálenin a k hojení ran.

Později se rostlina rozšířila a pěstuje se po celém světě. Dnes ji má mnoho lidí ve svých domovech, kde je užitečná i dekorativní. V 60. letech 20. století došlo k prudkému nárůstu zájmu o blahodárné účinky aloe vera, která se začala využívat novými a různými způsoby v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Od té doby trh s aloe neustále roste. Dnes se aloe vera používá nejen k vnějšímu použití v přípravcích pro péči o pokožku, ale je k dispozici také ke konzumaci ve formě šťávy, nápojů a doplňků stravy.

Aloe Vera gel na spáleniny, pálení a svědění kůže
chladivý gel na spálenou pokožku
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Aloe Vera gel na spáleniny, pálení a svědění kůže - chladivý gel na spálenou pokožku

Aloe vera - malá rostlina, ale velmi účinná

Aloe vera má dlouhý seznam léčivých vlastností, takže je užitečná při mnoha stavech a kožních problémech. Používá se také preventivně, k nastolení rovnováhy v trávicí soustavě a zbytku těla, i když ne vše bylo vědecky prokázáno. Lidé tuto rostlinu znali a používali po tisíce let a naštěstí ji používají i dnes.

Aloe vera není lék, ale zcela přírodní látka s velkým množstvím fantastických vlastností. Málokterá jiná rostlina se může pochlubit takovou všestranností. Proto se aloe vera používá k nejrůznějším účelům a je k dispozici v mnoha různých formách, a to jak pro vnitřní, tak pro vnější použití. Výrobky s aloe vera můžete používat při každodenní péči o pleť – můžete používat opalovací krémy a další druhy krémů s obsahem aloe vera po celém těle nebo ji můžete užívat v nápojích a výrobcích se šťávou.

K čemu je aloe vera dobrá?

Aloe vera má velmi dlouhý seznam pozitivních vlastností - je to sice malá rostlina, ale je opravdu velmi účinná. Zmínili jsme pouze vybrané potíže, které lze pomocí aloe vera léčit, předcházet jim nebo je zmírňovat - mějte však na paměti, že ne všechny vlastnosti aloe vera byly vědecky prokázány:

  1. Aloe vera dodává vitamíny, protože jich obsahuje mnoho, včetně vitamínů A, C a E, několika vitamínů skupiny B, kyseliny listové a minerálů, jako je vápník, železo, zinek a hořčík.
  2. Aloe vera obsahuje spoustu aminokyselin, mezi nimiž je osm pro tělo skutečně důležitých, a řadu mastných kyselin, které pomáhají snižovat riziko vzniku alergií, pomáhají při zažívacích potížích a snižují hladinu tuků v krvi.
  3. Aloe vera je tzv. adaptogen, což znamená, že pomáhá tělu odolávat nemocem a stresu. Přizpůsobuje se a normalizuje tělesnou rovnováhu, posiluje imunitní reakci a má uklidňující a povzbuzující účinek. Dalším známým adaptogenem je ženšen.
  4. Aloe vera je užitečná proti zažívacím potížím, protože čistí a zklidňuje trávicí systém.
  5. Aloe vera absorbuje toxické látky při průchodu trávicím traktem a má detoxikační účinek – odstraňuje z těla odpadní látky a toxiny.
  6. Aloe vera je zásaditá rostlina, která může pomoci upravit acidobazickou rovnováhu v těle.
  7. Aloe vera posiluje imunitní reakce díky obsahu antioxidantů.
  8. Aloe vera podporuje hojení pokožky, a proto je účinná proti popáleninám, kousnutí hmyzem a odřené pokožce, a je účinná také proti lupénce, ekzémům a dalším kožním potížím. Kromě zjemnění pokožky aloe vera zklidňuje a snižuje bolest a svědění.
  9. Aloe vera působí antibakteriálně a je známá také jako užitečná proti plísňovým infekcím.
  10. Aloe vera může pomoci snížit zánět v těle.
  11. Dokáže stabilizovat pokožku hlavy a redukovat lupy a mastnou pokožku hlavy.

Ne všechny přírodní prostředky voní a chutnají obzvlášť dobře. Aloe vera má jemnou, delikátní vůni a příjemnou chuť, zatímco rostlina je světle zelená a vypadá atraktivně, pokud ji chcete mít doma.


Znáte rostlinu aloe vera?

Aloe vera je vytrvalý sukulent s tlustými listy. Na spodní straně jsou šedozelené, s modravým efektem rosy. Listy jsou plné vody ve formě gelu s 96 % obsahem vlhkosti.

Existuje více než 300 různých odrůd rostliny aloe vera. Zdaleka ne všechny však mají léčivé účinky. Rostliny aloe vera s těmito zvláštními vlastnostmi se nazývají léčivá aloe.

Rostlina může růst kdekoli, pokud je půda teplá. Nesnáší mráz. Je to odolná rostlina a může růst i na chudé, štěrkovité půdě. Pěstuje se po celém světě, kde jsou pro ni vhodné klimatické podmínky, v jižní Evropě, Africe, na Blízkém a Středním východě a v USA. Předpokládá se, že původně pochází z jižní Afriky.

"Rostlina na popáleniny" v domácnosti

Mnoho lidí má doma rostlinu aloe vera. Je krásně dekorativní – vypadá jako kaktus, i když to není pravý kaktus. Péče o ni je velmi snadná a nevyžaduje prakticky žádnou péči ani zalévání; stačí ji umístit na místo, kde je světlo, ale ne přímé sluneční světlo, a pak nesmí mít příliš mnoho vody. Rostlina aloe vera se může dožít až deseti let.

Mnoho lidí má rostlinu aloe vera jednoduše proto, že je dekorativní a vypadá jako kaktus, i když nepíchá do prstů. Jiní mají aloe vera, protože vědí, k čemu všemu se dá použít kromě toho, že je pouze dekorativní. List můžete snadno ulomit a čirý gel v něm použít ke zmírnění nepříjemných pocitů při popáleninách, spáleninách od slunce, odřeninách kůže, ranách, bodnutí hmyzem a mnoha dalších věcech, ale často se používá i na ekzémy, lupénku a další kožní potíže.

Před lety byla aloe vera známá jako "rostlina na popáleniny". Když byla taková rostlina po ruce, vždy se našel účinný prostředek na popáleniny, kožní oděrky a spoustu dalších problémů.


Aloe vera jako posilující nápoj

Nápoj z aloe vera je snadný způsob, jak získat denní dávku aloe vera v koncentrované tekuté formě. Stačí si dát pár lžiček denně a vaše potřeby budou pokryty. Nápoj z aloe vera je k dostání v přírodní příchuti, nebo pokud dáváte přednost jablečné příchuti můžete ho pít samotný nebo ho smíchat se smoothie či džusem.

Nápoj z aloe vera může pomoci vyrovnat vaše zažívání i zbytek vašeho těla. Všimněte si však, že to, co následuje, je domněnka o tom, jak aloe vera ve vašem těle působí, a bohužel to není vědecky prokázáno. Pití aloe vera může mimo jiné:

  • posílit vaši imunitu,
  • zklidnit pyrózu a pálení žáhy,
  • upravit acidobazickou rovnováhu, protože aloe vera je zásaditá a my často konzumujeme příliš mnoho kyselých potravin a nápojů,
  • normalizovat rovnováhu v žaludku a zabránit zácpě i řídkým střevům,
  • snižuje nadýmání žaludku,
  • zajistí stabilnější hladinu cukru v krvi,
  • očistit tělo od nahromaděného odpadu a toxinů.

Nápoj z aloe vera lze použít také jako ústní vodu, pokud v případě potřeby dáváte přednost výrobkům s přírodními složkami. Aloe vera je známá jako prospěšná při bolestech dásní a podrážděných dásních, paradentóze, puchýřích v ústech, zápachu z úst a bolestech v krku.


Dobrý nápad mít doma gel z Aloe Vera

Čistý gel z aloe vera je čirý, a můžete ho vidět uprostřed listu aloe vera, pokud jej odlomíte z rostliny. Měli byste se však vyhnout žlutozelené šťávě kolem něj, protože má mírně projímavý účinek a může dráždit pokožku.

Pod pojmem aloe vera gel se často rozumí také aloe vera jako želé nebo krém v tubě. Pokud máte doma tubu koncentrované aloe vera, budete mít vždy po ruce účinný prostředek na podráždění při spálení od slunce, drobných popáleninách, kousnutí hmyzem, odřeninách kůže, drobných řezných ranách a při čemkoliv jiném. Gel navíc účinně zklidňuje podráždění pokožky a červené skvrny po holení a depilaci.

Aloe vera gel zklidňuje a chladí a zabraňuje svědění pokožky. Kromě toho gel zjemňuje pokožku, podporuje její rychlé hojení a obnovuje ji.

Můžete si ho vyrobit sami, ale vyžaduje to řadu postupů a znalostí o tom, co děláte – a také je k tomu zapotřebí poměrně hodně rostlin aloe vera, pokud má vaše snaha přinést byť jen malé množství gelu. Proto si většina lidí raději kupuje hotový aloe vera gel a naštěstí vždy najdete takový, který se skládá výhradně z čistých, přírodních složek.

Aloe Vera gel na spáleniny, pálení a svědění kůže
chladivý gel na spálenou pokožku
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Aloe Vera gel na spáleniny, pálení a svědění kůže - chladivý gel na spálenou pokožku

Šťáva z aloe vera dodá vašemu tělu energii

Aloe vera má mnoho léčivých vlastností, které můžete využívat každý den, pokud do svého jídelníčku zařadíte malou sklenici šťávy z aloe vera.

Šťáva z aloe vera může mimo jiné:

  • normalizovat rovnováhu v žaludku a předcházet zácpě,
  • snižovat záněty a otoky v těle,
  • poskytnout vysokou koncentraci vitamínů a minerálů,
  • pročistit a detoxikovat organismus, odstranit nahromaděný odpad a toxiny,
  • reguluje rovnováhu cholesterolu v těle,
  • pomáhají zajistit stabilní hladinu cukru v krvi,
  • podporují dobrou ústní hygienu, zdravé dásně a dásně a svěží dech,
  • udržují ústa svěží, zpevněná a silná.

Šťávu z aloe vera můžete pít neředěnou, nebo ji můžete přimíchat do smoothie či jiného džusu. Stejně jako vše ostatní, i šťávu z aloe vera je třeba užívat s mírou. Jedná se o bezpečný produkt, ale nadměrné užívání může způsobit průjem, proto se vždy řiďte pokyny uvedenými na lahvičce.


Léčba aloe vera může detoxikovat tělo

Pokud vaše tělo potřebuje důkladnou očistu, může být aloe vera kúra tou správnou odpovědí. Aloe vera je vhodná, pokud detoxikujete, protože může mít očistný účinek. Očistí tak tělo od odpadních látek a toxinů, což vám dodá více energie. Aloe vera navíc obsahuje spoustu minerálů a vitamínů a užívání denní dávky aloe vera může také pomoci při hubnutí.

Aloe vera je složkou takzvaného C9-kuru. Jedná se o očistný program trvající devět dní, při kterém se živíte především aloe vera, vlákninou a koktejly.


Často kladené otázky o aloe vera


K čemu je aloe vera dobrá?

Aloe vera má mnoho léčivých vlastností, protože rostlina obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a aminokyselin. Aloe vera se může užívat k doplnění vitamínů, je vhodná proti stresu, zažívacím potížím a mnoha dalším. Kromě toho má aloe vera antibakteriální účinky; změkčuje pokožku a je uklidňující, zmírňuje bolest a svědění. Aloe vera je proto velmi vhodná pro mnoho typů péče o pleť.


Co je aloe vera?

Aloe vera je sukulentní rostlina, která je již tisíce let známá svými neuvěřitelnými léčivými vlastnostmi. Aloe vera lze používat zevně v přípravcích pro péči o pleť a také vnitřně, užívat ji ve formě šťávy, nápojů a doplňků stravy.


K čemu je nápoj z aloe vera dobrý?

Nápoje z aloe vera posilují organismus a vyrovnávají žaludeční rovnováhu. Když pijete aloe vera, posilujete svůj imunitní systém a upravujete acidobazickou rovnováhu v těle, protože stabilizujete žaludek a předcházíte zácpě i průjmu nebo je zmírňujete a odstraňujete odpadní látky a toxiny, které se mohly v systému nahromadit. To vše však nebylo vědecky prokázáno.


K čemu mohu aloe vera používat?

Aloe vera je užitečná pro celou řadu účelů, které souvisejí s péčí o pokožku a posílením celého organismu. V současné době je aloe vera k dispozici v mnoha různých výrobcích pro vnější (péče o pleť apod.) i vnitřní použití (jako nápoj, šťáva nebo doplněk stravy).


Proč pít šťávu z aloe vera?

Šťáva z aloe vera posiluje organismus mnoha různými způsoby, například dodává vitaminy a minerály, vyrovnává trávení, čistí a detoxikuje organismus, reguluje rovnováhu cholesterolu a hladinu cukru v krvi a udržuje pokožku pevnou, silnou a svěží. To vše však nebylo vědecky prokázáno.


Co je aloe vera gel?

Čistý gel z aloe vera je čirý, a můžete ho vidět uprostřed listu aloe vera, pokud jej rozlomíte na polovinu. Gel z aloe vera si můžete pořídit v tubě, takže budete mít aloe vera doma vždy po ruce - připravenou k ošetření spálenin od slunce, drobných popálenin, štípanců od hmyzu, odřené kůže, drobných řezných ran a kdykoli budete potřebovat zklidňující, chladivý a dezinfekční prostředek, který hojí a zbavuje pocitu svědění.


Můžete aloe vera jíst?

Čirý gel uprostřed listu aloe vera lze jíst nebo používat k péči o pokožku. Měli byste se však vyhnout žlutozelené šťávě kolem něj: ta má mírně projímavý účinek a může podráždit pokožku. Pokud si chcete vyrobit vlastní produkty z aloe vera, bude potřeba hodně rostlin aloe vera. Nejrychlejší a nejjednodušší je proto koupit si hotové výrobky k přímému použití: krémy pro péči o pokožku a šťávu nebo nápoje pro vnitřní použití.

Aloe Vera gel na spáleniny, pálení a svědění kůže
chladivý gel na spálenou pokožku
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Aloe Vera gel na spáleniny, pálení a svědění kůže - chladivý gel na spálenou pokožku