Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je svědění konečníku?

Každého někdy svědil konečník. Často to brzy zase přestane, ale pro některé lidi to může být vážný dlouhodobý problém. A bohužel je mnoho těch, kteří trpí mlčky a s problémem nic nedělají. Mnoho lidí považuje svědění, podráždění a píchání právě v této oblasti za trapné a není to něco, o čem bychom běžně mluvili.

Svědění konečníku není nemoc, ale příznak něčeho jiného. Svědění je důsledkem podráždění kůže v okolí konečníku, které může být způsobeno různými faktory.

Se svěděním v oblasti konečníku se potýkají děti i dospělí všech věkových kategorií. Vyskytuje se u mužů i žen, i když muži trpí svěděním konečníku o něco častěji než ženy - není přesně známo proč.

Příznaky se mohou pohybovat od mírného a téměř neznatelného svědění až po extrémně nepříjemné píchání a pálení v okolí konečníku.

Krém a mycí gel pro péči na svědění konečníku
2 produkty pro péči o svědění konečníku
+15.000 recenzí
Běžná cena 499,00 Kč
Výprodejová cena 499,00 Kč Běžná cena 599,00 Kč
Krém a mycí gel pro péči na svědění konečníku - 2 produkty pro péči o svědění konečníku

Svědění konečníku v noci

Je zcela normální, že svědění v okolí řitního otvoru je během dne a noci různě intenzivní. Není neobvyklé mít problémy se svěděním konečníku zejména v noci. Nejen u dětí může být svědění zadečku večer a v noci zcela běžné.

Příznaky svědění konečníku jsou citlivost, podráždění, svědění, bolest, píchání a pocit pálení v okolí konečníku. Ačkoli se svědění konečníku může objevit kdykoli během dne, mnoho dětí svědí zadeček večer a zejména v noci. Příznaky svědění konečníku se nejčastěji objevují v noci, protože ve spánku nebo těsně po návštěvě toalety je kolem konečníku tepleji a vlhčeji. Problém se můžete pokusit vyřešit sami tím, že se po návštěvě toalety umyjete jemným šamponem, vyhnete se těsnému spodnímu prádlu a případně se před spaním namažete krémem proti svědění konečníku.

Svědění v konečníku

Svědění konečníku není nemoc, ale spíše příznak. Svědění konečníku může být příznakem řady různých potíží, jako jsou hemoroidy, trhliny v konečníku nebo ekzém. Svědění konečníku je pociťováno jako nepříjemný pocit v konečníku a jeho okolí v podobě píchání, pálení nebo svědění. Může se pohybovat od mírného nepohodlí až po vážné potíže.

Ne vždy je možné zjistit příčinu svědění, ale nejčastějšími příčinami jsou hemoroidy, trhliny v řitním otvoru (fisury), špatná osobní hygiena nebo nadměrná hygiena či bakteriální nebo plísňová infekce. U dětí může být příčinou svědění nitěnky nebo nedostatečně častá výměna plenek. Pokud máte potíže se svěděním v blízkosti řitního otvoru, můžete zkusit na tuto oblast nanést krém proti svědění konečníku. Pokud krém není účinný, měli byste navštívit lékaře, protože příčinou může být závažnější onemocnění.

Jaké jsou příčiny svědění konečníku?

I když jsou příznaky svědění konečníku docela podobné (svědění a píchání, takže je téměř nemožné odolat nutkání se poškrábat), nepříjemné svědění může být způsobeno některou z několika různých příčin.

Celkovou příčinou svědění zadečku je podráždění kůže v oblasti konečníku a jeho okolí. Ne vždy je možné přesně zjistit, co svědění způsobuje, ale toto jsou některé z nejobvyklejších příčin:

  • Jednou z nejčastějších příčin jsou hemoroidy, které často vedou ke svědění kolem konečníku. U osob trpících hemoroidy je oblast kolem konečníku vlhčí a svědění vzniká snadněji ve vlhkém prostředí.
  • Nedostatečná hygiena může mít za následek svědění v okolí konečníku. Je proto důležité, abyste si vždy udělali čas a důkladně se utřeli, když jdete na toaletu. Vyvarujte se používání hrubého toaletního papíru, který je tvrdý k pokožce. Pokud je obtížné dodržovat správnou hygienu, například kvůli kožním chlopním, které překážejí (možná v důsledku dřívějších hemoroidů), může být nutné jejich chirurgické odstranění.
  • Nadměrná hygiena může skutečně způsobit i svědění konečníku. I když je zřejmé, že špatná hygiena může způsobit svědění konečníku, ve skutečnosti může být způsobeno i přehnanou hygienou. Pokud se myjete příliš důkladně a příliš často, odstraňujete z pokožky přirozené tuky a jste pak náchylnější ke kožním problémům, jako je svědění. Při mytí proto vždy používejte antiseptické mýdlo - a vyhněte se drhnutí a drhnutí. Nezapomínejte používat měkký toaletní papír také při použití toalety. Barevný a parfémovaný toaletní papír sice koupelnu rozzáří a krásně provoní, ale může být také příčinou svědění konečníku, proto se držte neparfémovaného (a nebarveného) toaletního papíru.
  • Nitěnky způsobují svědění v oblasti konečníku - v neposlední řadě večer a v noci. Ačkoli jsou považovány za problém dětí, nitěnky mohou mít i dospělí. Drobní červi jsou jasně viditelní v řitním otvoru a ve stolici.
  • Svědění mohou způsobovat i ranky v řitním otvoru (tzv. fisury). Mohou vzniknout například po zácpě nebo po průjmu.
  • Vřídky v blízkosti řitního otvoru obvykle také způsobují svědění. Příčin vzniku vřídku může být několik. Důležité je však s vřídkem i svěděním něco dělat.
  • Kožní onemocnění, jako je lupénka, mohou způsobit svědění suché kůže kdekoli na těle, a tedy i kolem konečníku.
  • Ekzém v blízkosti konečníku obvykle také způsobuje svědění. Ekzém může mít různé příčiny, například hemeroidy, trhliny nebo výtok.
  • Svědění obvykle způsobují plísňové nebo bakteriální infekce, takže pokud máte plísňovou nebo bakteriální infekci v oblasti konečníku nebo v jeho okolí, bude vás svědit.
  • Svědění v oblasti konečníku může způsobit i výtok anální sliznice (anální prolaps) nebo výtok konečníku (rektální prolaps). Při stlačení řitního otvoru se vývod obrací naruby a pak může být obtížné udržet oblast čistou po návštěvě toalety a opět snadno vede ke svědění.
  • Antibiotika mohou způsobovat svědění konečníku. Někteří lidé mohou mít po léčbě antibiotiky problémy se svěděním konečníku.
  • Některé potraviny, jako je káva, čokoláda, pivo, ořechy, kořeněná jídla nebo mléčné výrobky, mohou u některých lidí způsobovat svědění konečníku.

Léčba svědění konečníku: Jak lze léčit svědění v okolí konečníku?

Léčba svědění kolem konečníku závisí výhradně na tom, co svědění způsobilo.

  • Pokud je například svědění způsobeno hemoroidy, musíte si od lékaře nechat namazat hemoroidy.
  • Pokud svědění způsobují nitěnky, je třeba je léčit a svědění přestane.
  • Pokud je svědění způsobeno kožními chlopněmi, které ztěžují udržování správné hygieny, pak může být řešením odstranění kožních chlopní.
  • Pokud je svědění konečníku způsobeno plísňovou infekcí, bakteriemi nebo ekzémem, můžete si koupit gel na svědění konečníku, který ve velké většině případů svědění ukončí.
  • Pokud je anální svědění způsobeno špatnou hygienou nebo přílišnou pozorností věnovanou hygieně, měli byste zvážit, co můžete v budoucnu dělat jinak, ale tady a teď potřebujete něco, co může svědění zastavit. To můžete udělat pomocí krému na anální svědění.

Gel na svědění konečníku

Pokud vás trápí svědění, pálení a podráždění v okolí konečníku, můžete použít gel na svědění konečníku s Tea Tree Oil. Gel na anální svědění s Tea Tree Oil ochlazuje a zastavuje svědění a zároveň vytváří novou zdravou pokožku.

Tea Tree Oil je známý jako antibakteriální a účinný proti svědění a podráždění. To znamená, že gel proti análnímu svědění s Tea Tree Oil je ideální, pokud vás trápí anální svědění, pálení a podráždění. Můžete použít krém na anální svědění, který byl vyvinut pro boj s nepříjemnými pocity v intimních oblastech. Gel aplikujte na danou oblast denně, abyste zastavili svědění a podráždění. Kromě toho doporučujeme intimní mytí pro každodenní mytí, aby byla oblast čistá a zdravá a bez bakterií.

Pokud máte potíže se svěděním konečníku, když jste snědli určité potraviny, bylo by dobré se jim v budoucnu vyhnout.

I když se zdá téměř nemožné odolat nutkání se poškrábat, když vás zadeček opravdu nesnesitelně svědí, je nejlepší se neškrábat. Platí totéž, co při svědění na kterékoli jiné části těla: škrábání ho jednoduše zhoršuje. Riskujete také, že škrábáním poškodíte kůži a způsobíte drobné prasklinky.

Je důležité zdůraznit, že pokud najdete krev ve stolici nebo krev v konečníku, měli byste se vždy poradit s lékařem. Ve velké většině případů bude příčina zcela neškodná, ale ve vzácných případech může být svědění způsobeno něčím závažným, například rakovinou tlustého střeva.

Krém a mycí gel pro péči na svědění konečníku
2 produkty pro péči o svědění konečníku
+15.000 recenzí
Běžná cena 499,00 Kč
Výprodejová cena 499,00 Kč Běžná cena 599,00 Kč
Krém a mycí gel pro péči na svědění konečníku - 2 produkty pro péči o svědění konečníku

Jak lze zabránit svědění konečníku?

Nejlepším způsobem, jak zabránit svědění konečníku, je vyhnout se příčinám svědění. Pokud trpíte svěděním konečníku kvůli hemoroidům, měli byste zjistit, jak zabránit vzniku nových hemoroidů, a jedním ze způsobů je vyhnout se zácpě.

Používejte denně krém s Tea Tree Oil na svědění konečníku, abyste zabránili svědění konečníku.

Každodenním používáním krému na anální svědění můžete předejít problémům se svěděním, pálením a podrážděním v okolí konečníku. Krém aplikujte podle potřeby kolem řitního otvoru jednou denně. Krém bojuje proti bakteriím a svědění, což znamená, že je účinný při análním svědění.

Kromě toho je správná hygiena jedním z nejlepších způsobů, jak můžete svědění konečníku předcházet. Po použití toalety se důkladně otřete, a pokud je to nutné, i umyjte. Na druhou stranu se nesmíte utírat a mýt natolik, abyste si poškodili a podráždili pokožku. V okolí konečníku byste nikdy neměli používat parfémované mýdlo: zbytečně dráždí pokožku. Vyhněte se také barevnému a parfémovanému toaletnímu papíru, protože parfémy a barviva mohou pokožku podráždit.

Pokud chcete k mytí používat více než jen vodu, měli byste si vždy vybrat kvalitní výrobky. Zvolíte-li například intimní mýdlo Intimate Wash od společnosti Australian Bodycare, získáte jemné, ale účinné mýdlo, které čistí, bojuje proti bakteriím a zajišťuje dobrou hygienu. Mýdlo Intimate Wash lze použít na všechny části těla. Proti nečistotám a bakteriím je účinný také antiseptický olej Tea Tree Oil.

V některých zemích lidé často používají bidet nebo toalety s oplachovací funkcí, a ty nejsou špatným nápadem, pokud jde o řešení análního svědění. Toaletní papír však ne vždy stačí. Voda čistí účinněji. I když nepoužíváte bidet, můžete se při každé koupeli důkladně umýt vodou a jemným mýdlem, které je šetrné k pokožce.

Často kladené dotazy o svědění konečníku

Jaké jsou příčiny svědění konečníku?

Když vás svědí řitní otvor a jeho okolí, znamená to, že je kůže podrážděná. Existuje mnoho možných příčin. Mohou to být například hemoroidy, špatná nebo nadměrná hygiena, nitěnky, škrábance nebo vřídky v anální oblasti, ekzém nebo kožní onemocnění, výtok z okolí konečníku, plísňová nebo bakteriální infekce nebo užívání antibiotik. U některých lidí může svědění konečníku způsobovat také konzumace některých potravin.

Jak mohu zastavit svědění konečníku?

Svědění konečníku je nepříjemné a obtěžující, ale naštěstí je ve většině případů snadno léčitelné. Léčba závisí na tom, co svědění způsobilo. Často se léčba skládá z gelu nebo krému s Tea Tree Oil aplikovaného kolem řitního otvoru.

Je svědění konečníku závažné?

Svědění konečníku je nepříjemné, ale zřídkakdy závažné. V naprosté většině případů je svědění způsobeno něčím zcela neškodným, ale je třeba se jím samozřejmě zabývat. Svědění poměrně rychle ustane, pokud se vyléčí stav, který ho způsobuje. Jen ve velmi vzácných případech je svědění konečníku způsobeno něčím závažnějším, například rakovinou tlustého střeva.

Je svědění konečníku vždy způsobeno špatnou hygienou?

Svědění konečníku může způsobovat mnoho různých věcí. Jednou z nich je špatná hygiena, ale ve skutečnosti může mít svědění konečníku za následek i přehnaná hygiena. Kromě toho může existovat mnoho dalších důvodů, proč vás najednou svědí anální otvor. Vždy je však samozřejmě důležitá dobrá hygiena v anální oblasti. Dobrá hygiena znamená zajistit, abyste se po použití toalety důkladně utřeli, a obecně udržovat tuto oblast v čistotě.

Svědí mě konečník - chytil jsem nitěnky?

Svědění v oblasti konečníku a jeho okolí může být způsobeno nitěnicemi (které mohou postihnout i dospělé, i když nejčastěji se vyskytují u dětí). Pokud máte nitěnky, budou viditelné kolem análního otvoru a ve stolici. Nitěnky se musí léčit léky, které vám musí předepsat lékař. Existuje mnoho dalších možných důvodů svědění konečníku. Může být například způsoben hemoroidy, špatnou nebo dokonce přehnanou hygienou, škrábanci, vřídky, ekzémy nebo jinými příčinami.

Krém a mycí gel pro péči na svědění konečníku
2 produkty pro péči o svědění konečníku
+15.000 recenzí
Běžná cena 499,00 Kč
Výprodejová cena 499,00 Kč Běžná cena 599,00 Kč
Krém a mycí gel pro péči na svědění konečníku - 2 produkty pro péči o svědění konečníku