Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je to kopřivka a koho postihuje?

Kopřivka je kožní onemocnění, které se projevuje svědivou vyrážkou na kůži. Vyrážka se skládá z červených nebo bledých/bílých zduřenin na kůži. Vyrážka je podobná té, která se objeví po dotyku kopřivy. Latinský název pro kopřivku je urticaria.

Rozlišuje se akutní kopřivka, která trvá méně než šest týdnů, a chronická kopřivka, jejíž příznaky trvají značně déle než šest týdnů.

Přibližně 20 % populace za svůj život dostane kopřivku, možná jen jednou nebo jako opakující se problém.

Kopřivku může dostat kdokoli: muži i ženy, děti, mladí i stařší. Akutní kopřivka nejčastěji postihuje děti, zatímco chronická kopřivka je častější u dospělých. Ženy mají třikrát vyšší pravděpodobnost, že dostanou kopřivku, než muži.


Jak vypadá kopřivka a jaký je to pocit?

Kopřivka se projevuje jako načervenalá nebo bělavá/ /bledá vyrážka na kůži. Vyrážka je často uprostřed bledá a obklopuje ji načervenalý prstenec. V místě, kde se vyrážka objevuje, je kůže mírně oteklá. Otoky na kůži se také nazývají wheals.

Kopřivka svědí a štípe a je poměrně nepříjemná. Pocit je stejný, jako když se dotknete kopřivy a "spálíte se". Ačkoli není příjemné mít kopřivku, naštěstí se jedná o neškodné kožní onemocnění, i když v danou chvíli může vypadat dost vážně.

Svědění je velmi obtěžující a může narušovat spánek a každodenní činnosti. Pokud u vás kopřivka propuká často, může to ovlivnit kvalitu vašeho života, a proto byste se měli ujistit, že si svědění necháte léčit, zejména v takových případech. Pro běžné svědění může být řešením krém proti svědění.

Produkty proti svědění těla
3 přípravky proti svědění pro péči o ekzémy, plísně a svrab
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena
Produkty proti svědění těla - 3 přípravky proti svědění pro péči o ekzémy, plísně a svrab

Silné otoky při kopřivce

Ve vzácných případech se může objevit i otok podkoží. Pokud k tomu dojde v okolí očí nebo v ústech, na jazyku, krku nebo rtech, může to ovlivnit dýchání a měli byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Tento stav se nazývá Quinckeho edém nebo angioedém, ale je velmi vzácný.

Těžké záchvaty kopřivky s otokem obličeje mohou být způsobeny přecitlivělostí na bodnutí hmyzem. V tomto případě je rovněž nutné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Jak dlouho trvá kopřivka?

Kopřivka se může objevit během několika minut. Jednotlivá vyrážka obvykle zmizí do 24 hodin, ale poté se může objevit nová vyrážka, a tak se může zdát, že vyrážka stále existuje.

U mnoha lidí se v určitém okamžiku objeví ojedinělý případ kopřivky na omezené části těla. Tyto výsevy často trvají jen několik hodin, poté samy od sebe zmizí. Pokud se však u vás stále objevují nová - a možná i závažná a dlouhodobá - ohniska kopřivky, měli byste navštívit lékaře, abyste našli způsob léčby těchto příznaků.

Rozlišuje se mezi akutní kopřivkou, známou také jako fyzická kopřivka, jejíž příznaky trvají méně než šest týdnů, a chronickou kopřivkou, kde je kopřivka trvalejší a příznaky trvají déle než šest týdnů.

Produkty proti svědění těla
3 přípravky proti svědění pro péči o ekzémy, plísně a svrab
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena
Produkty proti svědění těla - 3 přípravky proti svědění pro péči o ekzémy, plísně a svrab

Proč máte kopřivku?

O tom, proč lidé trpí kopřivkou, se toho ví jen velmi málo. A ve většině případů se příčina propuknutí nemoci nikdy nezjistí.

Některé z faktorů, které mohou způsobit propuknutí kopřivky, zahrnují následující:

  • Léky, včetně některých typů léků proti bolesti (NSAID), některých léků na krevní tlak, morfinu a antibiotik.
  • Infekce, například virové infekce u dětí.
  • Nápoje a potraviny, například ořechy, vejce, mléko a korýše, pokud jste na ně již alergičtí.
  • Konzervační látky a barviva.
  • Chlad, například studené koupele nebo studený vítr na kůži (nazývané také chladová kopřivka).
  • Slunce a horko (nazývané také solární kopřivka).
  • Tlak na kůži po dlouhou dobu (nazývaný také trykurtikárie).
  • Fyzická aktivita s pocením (nazývaná také cholinergní kopřivka).
  • Kontakt s něčím, na co jste alergičtí nebo co má toxický účinek, například kopřivy (také se nazývá kontaktní kopřivkou).
  • Psychologické faktory, jako je stres.
  • Přímý kontakt například s trávou nebo kožešinou zvířat, na které jste již alergičtí.
  • Včelí nebo vosí bodnutí, pokud jste na ně již alergičtí.

Jak se dá kopřivka léčit?

V ojedinělém případě kopřivky, která rychle sama odezní, lékař jen zřídkakdy provádí další vyšetření. V mnoha případech nebude možné zjistit, co kopřivku vyvolalo.

Pokud naopak zjistíte, že se vám kopřivka opakovaně objevuje, a možná i to, že její propuknutí je závažné a dlouhodobé, měli byste navštívit lékaře a nechat se vyšetřit, a to buď vlastním lékařem, nebo specialistou. Lékař může provést různé testy a vyšetření.

Odstraňte příčiny vzniku kopřivky

Pokud dostanete kopřivku, prvním a nejdůležitějším krokem v léčbě je vždy odstranění příčiny, která ji vyvolala, pokud je to možné. Velmi často však není možné příčinu najít. V první řadě je však vhodné podívat se na všechny léky, které užíváte, a na to, zda nemáte infekci. Měli byste se také zamyslet nad tím, zda jste nejedli potraviny, které obvykle nejíte. Pokud již víte, že jste na některé věci alergičtí, měli byste se jim samozřejmě v první řadě vyhnout. Pokud jste se například koupali ve studené vodě nebo trávili hodně času na slunci, můžete se jim snažit v první řadě vyhnout.

Zdaleka ne vždy se však podaří najít příčinu - a pak samozřejmě může být obtížné příčinu odstranit. Pokud kopřivka přetrvává, je místo toho zapotřebí jiné formy léčby. V mírných případech může pomoci pouhé mírné ochlazení kůže.

Léčba kopřivky pomocí léků

Lékař vám obvykle doporučí antihistaminika, která vám pomohou od svědění. Antihistaminika jsou také volně prodejná v lékárnách.

Ve zvláště závažných případech kopřivky, kdy antihistaminika nezabírají, může lékař předepsat tablety obsahující hormon kůry nadledvin. Ten může mít vedlejší účinky, a proto je zřídkakdy řešením.

Těhotné ženy a děti mohou užívat antihistaminika, ale vždy by to mělo být konzultováno s lékařem, protože ne všechny typy jsou vhodné. Pokud se u vás v těhotenství objeví svědivá vyrážka, která vypadá jako kopřivka, měla byste se nechat vyšetřit, zda se skutečně jedná o kopřivku nebo o tzv. těhotenské svědění, které je způsobeno mírně zvýšenými jaterními enzymy.

Léčba přírodními prostředky a doplňky stravy

Vždy je dobré žít a jíst zdravě a v některých případech může mít zdravější životní styl příznivý vliv i na vaši kopřivku. Je tedy dobré dodržovat dietní pokyny a jíst hodně zeleniny, vyhýbat se bílému pečivu apod.

Kromě toho existuje také řada přírodních prostředků a doplňků stravy, které mají být účinné proti kožním onemocněním, jako je kopřivka. Nezbývá než zkoušet a experimentovat, dokud nenajdete něco, co vám bude vyhovovat, pokud se chcete vydat touto cestou. Mnoho lidí si například oblíbilo přírodní prostředky obsahující tea tree olej nebo aloe vera.

Produkty proti svědění těla
3 přípravky proti svědění pro péči o ekzémy, plísně a svrab
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena
Produkty proti svědění těla - 3 přípravky proti svědění pro péči o ekzémy, plísně a svrab

Co je to chronická kopřivka?

Pokud propuknutí kopřivky trvá déle než šest týdnů, nazývá se chronickou kopřivkou. Většina lidí snese jedno vzplanutí kopřivky, které poměrně rychle odezní. Když však propuká dlouhodobě, opakovaně a může pokrývat i velké části těla, stává se kopřivka obtěžujícím a velmi nepříjemným kožním onemocněním. Pak je nutné najít léčbu, která dokáže příznaky odstranit nebo zmírnit.

Existují různé typy chronické kopřivky v závislosti na tom, co je spouštěčem jejích propuknutí:

  • Kopřivka vyvolaná sluncem. Vzácná forma kopřivky, zejména na tvářích a zbytku obličeje po pobytu na slunci.
  • Tlaková kopřivka. Vzniká po dlouhodobém tlaku na kůži způsobeném elastickými pásky, těsnými kalhotami apod.
  • Při poškrábání nebo rozškrábání kůže se může v daném místě lokálně objevit kopřivka.
  • Cholinergní kopřivka. Po fyzické námaze s pocením může dojít k propuknutí kopřivky, zejména na horní části těla.
  • Pokud se alergici dostanou do kontaktu například se zvířaty, trávou a některými druhy léků a potravin, může u nich dojít k propuknutí kopřivky. Totéž se může stát komukoli po kontaktu například s kopřivami.
  • Chronická autoimunitní kopřivka. Jedná se o opakované vzplanutí kopřivky, při kterém tělo produkuje protilátky proti vlastním alergickým buňkám.
  • Dědičný angioedém. Jedná se o velmi vzácné a dědičné onemocnění, při kterém může nedostatek enzymu (C1 inhibitoru) způsobit velmi závažné a opakující se otoky.

Produkty proti svědění těla
3 přípravky proti svědění pro péči o ekzémy, plísně a svrab
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena
Produkty proti svědění těla - 3 přípravky proti svědění pro péči o ekzémy, plísně a svrab

FAQ – na téma kopřivky


Co je to kopřivka?

Kopřivka je kožní onemocnění, které se projevuje svědivou vyrážkou na kůži. Vyrážka se skládá z červených nebo bledých/bílých zduřenin na kůži. Vyrážka je podobná té, která se objeví, když se dotknete kopřivy. Kopřivka není nebezpečná, ale je nepříjemná a obtěžující, zejména pokud trvá delší dobu.


Jak vypadá kopřivka?

Kopřivová vyrážka je načervenalá nebo bělavá/bledá vyrážka na kůži. Vyrážka je často uprostřed bledá a obklopuje ji načervenalý prstenec. V místě, kde se vyrážka objeví, je kůže mírně oteklá. Vyrážku můžete mít na omezené ploše nebo na velké části těla.


Jak dlouho trvá kopřivka?

Epidemie kopřivky může skončit během několika hodin nebo jednoho dne, ale může trvat i několik týdnů. Pokud příznaky přetrvávají déle než šest týdnů, jedná se o tzv. chronickou kopřivku.


Co způsobuje kopřivku?

Kopřivka může být způsobena celou řadou faktorů a často není její příčina rozpoznána. Patří mezi ně léky, infekce, tlak na kůži, chlad, teplo, voda, slunce, nápoje, potraviny, konzervační látky, barviva, fyzická aktivita způsobující pocení, stres, včelí nebo vosí bodnutí a kontakt s kopřivami, medúzami atd.


Můžete dostat kopřivku od psa?

Pokud jste již alergičtí na psy, můžete dostat kopřivku při přímém kontaktu se psem.


Co lze dělat v případě kopřivky?

Nejlepší léčbou kopřivky je odstranit příčinu, pokud se vám ji podaří najít. V opačném případě si můžete dát studenou koupel nebo jinak ochladit kůži v mírných případech. Antihistaminové tablety mají antipruritický účinek, a proto jsou ve většině případů proti kopřivce účinné.


Může kopřivka sama zmizet?

V mnoha případech kopřivka sama zmizí během několika hodin nebo nejpozději do 24 hodin. V těchto případech nemusíte dělat nic dalšího. A doufejme, že se u vás neobjeví žádné nové ohnisko. Pokud ano, můžete navštívit svého lékaře a poradit se o léčbě.


Může se kopřivka vrátit?

Kopřivka se může snadno vrátit, zejména pokud jste znovu vystaveni vyvolávajícímu faktoru. Pokud jej dokážete identifikovat, můžete udělat mnoho pro to, abyste novým ohniskům předešli.


Může být kopřivka psychického původu?

Kopřivku mohou způsobit psychologické faktory, například stres může vyvolat kopřivku. Máte-li na to podezření, měli byste se samozřejmě stresu co nejvíce vyhýbat.


Může kopřivka způsobit horečku?

Při výskytu kopřivky se může objevit horečka, zejména pokud jste kopřivkou silně postižení. Zejména děti mohou dostat kopřivku v souvislosti například s virovou infekcí a často již budou mít horečku.


Mohou ořechy způsobit kopřivku?

Alergie na určité potraviny, například ořechy, mohou vyvolat kopřivku. Pokud již alergií na ořechy trpíte, může například kontakt s ořechy nebo jejich požití vyvolat propuknutí kopřivky se svědivou vyrážkou na kůži.


Může stres způsobit kopřivku?

Stres může být spouštěčem kopřivky. Pokud máte podezření, je samozřejmě dobré se stresu pokud možno vyhnout.


Může být kopřivka nakažlivá?

Kopřivka není nakažlivá. Jedná se o kožní onemocnění často způsobené alergickou reakcí. Kopřivka obvykle není nebezpečná, ale může být, pokud dojde k otoku dýchacích cest v důsledku kopřivky.

Produkty proti svědění těla
3 přípravky proti svědění pro péči o ekzémy, plísně a svrab
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena
Produkty proti svědění těla - 3 přípravky proti svědění pro péči o ekzémy, plísně a svrab