Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je to pásový opar - a kdo ho dostane?

Pásový opar, latinsky herpes zoster, je kožní onemocnění, které způsobuje velmi bolestivou kožní vyrážku. Herpes zoster je také známý jako lidský herpesvirus 3 (HHV-3).

Pásový opar je způsoben virovou infekcí virem planých neštovic, známým také jako varicella-zoster virus (VZV). Když u vás pásový opar propukne, je způsoben reaktivací viru planých neštovic. Pásový opar můžete dostat pouze v případě, že jste v minulosti prodělali plané neštovice. K propuknutí pásového oparu může snadno dojít i o mnoho let později. Mnoho lidí prodělalo plané neštovice v dětství, zatímco pásový opar nejčastěji postihuje lidi starší 50-60 let a také lidi s oslabeným imunitním systémem, například lidi s HIV. Pásový opar postihuje přibližně 10-20 % populace.

Po prodělání planých neštovic, často v dětství, se virus planých neštovic dostane z kůže podél nervových vláken do nervových kořenů, kde se takzvaně usadí v těle. Tam zůstane po zbytek života. Virus leží v neaktivním spícím stavu v kořenech smyslových nervů, které jsou blízko páteře. Ve většině případů se virus planých neštovic nikdy neprobudí k životu, ale v některých případech se tak stane, a tehdy dostanete pásový opar.

Tělo si vytváří přirozenou odolnost vůči virům planých neštovic, pokud jste je v minulosti prodělali. S přibývajícím věkem nebo s oslabením imunitního systému však může přirozená odolnost vůči tomuto viru slábnout a virus planých neštovic se může začít množit a následně putovat po nervových drahách ke kůži.

Pásový opar nemůžete dostat z kontaktu s někým, kdo má pásový opar nebo plané neštovice, ale pokud máte pásový opar, můžete infekci předat dál a někdo, kdo dosud plané neštovice neměl, může dostat plané neštovice. Pásový opar může být způsoben pouze reaktivací viru planých neštovic, který máte v těle, protože jste dříve prodělali plané neštovice.

Stejně jako dostanete plané neštovice pouze jednou za život, je vzácné, abyste dostali pásový opar více než jednou za život, protože tělo se obvykle stane imunní vůči novému probuzení viru. Bolest po propuknutí nemoci však může trvat až několik měsíců, v některých případech i let.


Jaké jsou příznaky pásového oparu?

Pásový opar se projevuje pálením a bolestivou vyrážkou na omezených částech těla nebo obličeje. Jak již název napovídá, jedná se o velmi nepříjemné a bolestivé onemocnění. Onemocnění naštěstí není nebezpečné ani život ohrožující, ale bolest může po propuknutí nemoci přetrvávat dlouhou dobu.

Prvními příznaky pásového oparu jsou často bolest hlavy a celková malátnost. Kromě toho se může objevit pálení, svědění a bolest kůže v oblasti, kde se později, obvykle po 3-6 dnech, objeví viditelná načervenalá vyrážka s puchýři. Puchýře se mohou naplnit hnisem nebo krvavou tekutinou.

Aloe Vera gel na spáleniny, pálení a svědění kůže
chladivý gel na spálenou pokožku
+16.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Aloe Vera gel na spáleniny, pálení a svědění kůže - chladivý gel na spálenou pokožku

Po nějaké době se na puchýřích vytvoří krusty. Strupy vypadají jako neštovice. Po 2-3 týdnech strupy obvykle odpadnou. Během této doby se na kůži mohou objevit pigmentové změny v podobě světlejších nebo tmavších skvrn. Propuknutí nemoci může být doprovázeno mírnou horečkou a zduřením lymfatických uzlin a někteří lidé mohou pociťovat i silnou bolest v hlubších částech těla, nejen na kůži.

Pásový opar obvykle sleduje nervovou dráhu, a proto se projevuje jako pásek nebo pás přes kůži. Obvykle se vyskytuje na pravé nebo levé straně těla nebo obličeje. Nejčastěji bývá postižen obličej, hrudník, břicho nebo dolní část zad, ale méně často se pásový opar může vyskytnout také na krku, pažích a nohách.

Bolest při pásovém oparu

Bolest spojená s propuknutím nemoci obvykle vrcholí přibližně po týdnu. Poté u většiny lidí ustoupí. Poté však může silná bolest přetrvávat týdny nebo měsíce, či dokonce roky; nazývá se postherpetická neuralgie.

Bolest při pásovém oparu je popisována jako pálivá, bodavá nebo bodavá bolest. Když bolest vždy neodezní ani po odeznění epidemie, je to proto, že došlo k trvalému poškození nervu. Ve velmi závažných případech může být přetrvávající bolest vysilující.

Bolest se často zhoršuje s věkem. Ve vzácných případech, kdy pásovým oparem onemocní děti nebo dospívající, je bolest obvykle méně silná. Obecně se však intenzita bolesti u jednotlivých osob značně liší. Někteří pociťují pouze mírnou a krátkodobou bolest, zatímco jiní pociťují velmi silnou a dlouhotrvající bolest.

Pásový opar v oku

Přibližně u jednoho z 10 pacientů s pásovým oparem je postiženo oko. Příznaky jsou brnění, píchání a píchání v kůži kolem oka, na straně nosu, čela a spánku. Může následovat skutečná vyrážka a můžete se cítit unavení. Pokud se u vás takové příznaky objeví, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. Mezi příznaky může patřit také světloplachost, bolest očí a zhoršené vidění v oku.

Rychlá léčba je obzvláště důležitá, pokud jde o pásový opar v oku, známý také jako zoster ophthalmicus, protože hrozí zánět rohovky, zánět duhovky, zelený zákal a v nejhorším případě slepota.

Většina lidí po propuknutí pásového oparu v oku neutrpí trvalé poškození, ale někteří pociťují bolest v oblasti čela a kolem oka a poruchy vnímání na povrchu oka.

Sada na suchou kůži
3 x přípravky na suchou pokožku těla
+16.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Sada na suchou kůži - 3 x přípravky na suchou pokožku těla

Jak se pásový opar šíří?

Virus planých neštovic, který může způsobit plané neštovice i pásový opar, je nakažlivý a přenáší se dotykem.

Pásový opar však můžete dostat pouze tehdy, pokud jste sami prodělali plané neštovice. A pásový opar můžete dostat pouze tehdy, pokud se virus planých neštovic, který pak máte v těle navždy, z nějakého důvodu reaktivuje. Nemůžete tedy dostat pásový opar jen proto, že jste v kontaktu s někým, kdo má plané neštovice nebo pásový opar.

Pokud máte pásový opar, nemůžete nakazit ostatní pásovým oparem, ale můžete přenést virus planých neštovic, takže ostatní (děti i dospělí), kteří ještě plané neštovice neměli, je dostanou. Můžete být nakažliví, dokud máte ohnisko s puchýři. Jakmile se na puchýřích objeví strupy, riziko nákazy již nehrozí.

Virus planých neštovic je obecně velmi nakažlivý, takže pokud máte pásový opar, měli byste se vyhnout kontaktu s těhotnými ženami, které ještě plané neštovice neměly. Nejlepší je také vyhnout se kontaktu s lidmi, kteří jsou slabí a mají oslabený imunitní systém. Ze stejného důvodu je dobré vyhýbat se místům, jako jsou například bazény, protože nevíte, zda nepotkáte někoho, kdo plané neštovice ještě neměl. Chlor v bazénu ničí bakterie, ale ne viry.


Jak lze léčit pásový opar?

Nemůžete nijak zabránit tomu, abyste onemocněli pásovým oparem. Nejlepší a jediné, co můžete udělat, je žít zdravým životním stylem a udržovat si silný imunitní systém.

Pokud dostanete pásový opar, virus nelze vymýtit a samotné onemocnění nelze vyléčit, ale příznaky a bolest lze léčit. Samotné propuknutí puchýřů a strupů zmizí samo, ale bolest může trvat mnohem déle.

Pokud onemocníte pásovým oparem, je důležité se rychle léčit. Pokud máte příznaky pásového oparu, měli byste okamžitě navštívit lékaře. Pokud je léčba zahájena rychle po propuknutí nemoci, výrazně se snižuje riziko následné silné a dlouhotrvající bolesti nervů (postherpetická neuralgie). Léčba by měla být zahájena do tří dnů.

Léčba pomocí léků

Mladí a jinak zdraví lidé potřebují léčbu pásového oparu jen zřídka. V době, kdy je bolest nejhorší, lze použít běžné léky proti bolesti s paracetamolem.

Starší lidé a ostatní, kteří jsou onemocněním postiženi vážněji, mohou potřebovat silnější léky proti bolesti. Mezi ně patří léky, které se běžně používají při depresi nebo epilepsii, nebo léky podobné morfinu.

Může být také nutná léčba antivirotiky nebo léky proti virům. Ta bude mít obvykle podobu léčby tabletami.

U osob s vážně oslabeným imunitním systémem, jako jsou pacienti s rakovinou nebo AIDS, existuje riziko, že se nemoc může rozšířit do mozku a vnitřních orgánů. To může mít fatální následky, a proto je u těchto typů pacientů v případě pásového oparu nutná intenzivní léčba.

Kromě úlevy od bolesti je samozřejmě u všech typů pacientů také důležité udržovat puchýře a strupy čisté a suché, aby se zabránilo infekci kůže.

Očkování proti pásovému oparu

Pokud je vám více než 50 let, je možné se proti pásovému oparu nechat očkovat. Studie ukazují, že to může snížit riziko onemocnění pásovým oparem na polovinu. Pokud patříte mezi ty, kteří i přes očkování pásovým oparem onemocní, sníží se riziko dlouhodobých bolestí.


FAQ o pásovém oparu

Jak dlouho pasový opar trvá?

Pásový opar může být nakažlivý, dokud u vás propuká onemocnění s puchýři. Jakmile se na puchýřích vytvoří krusty, riziko infekce již nehrozí.


Jak vypadá pásový opar?

Pásový opar je kožní vyrážka, která se projevuje pálením, pálením a bolestivou vyrážkou s puchýři na omezených částech těla nebo obličeje. Po nějaké době se na puchýřích vytvoří krusty. Po 2-3 týdnech krusty nakonec odpadnou.


Co je to pásový opar?

Pásový opar je kožní onemocnění s velmi bolestivou vyrážkou. Pásový opar je způsoben virovou infekcí virem planých neštovic, známým také jako virus varicella zoster (VZV).


Mohou plané neštovice způsobit pásový opar?

Když u vás propukne pásový opar, je způsoben reaktivací viru planých neštovic, který je v těle neaktivní, protože jste v minulosti prodělali plané neštovice. Jinými slovy, pásový opar můžete dostat pouze tehdy, pokud jste v minulosti prodělali plané neštovice. K propuknutí pásového oparu však může snadno dojít i o mnoho let později a nejčastěji se bude jednat o případ, kdy jste plané neštovice prodělali jako dítě, zatímco pásový opar je častější u starších lidí.


Můžete dostat pásový opar do úst?

Ve vzácných případech se pásový opar může vyskytnout v ústech. Může však mít i podobu zánětu nervů, který postihuje ústa jako následek pásového oparu.


Je pásový opar nebezpečný pro těhotné ženy?

Pásový opar není pro těhotné ženy tak nebezpečný, ale onemocnění planými neštovicemi během těhotenství může být nebezpečné. Těhotné ženy by se proto měly vyhýbat kontaktu s lidmi, kteří mají plané neštovice nebo pásový opar, pokud plané neštovice nikdy neměly.


Je pásový opar a růžovka totéž?

Pásový opar a roseola nejsou totéž. Pásový opar je virové onemocnění způsobené virem planých neštovic, zatímco roseola je infekční onemocnění způsobené streptokokem.


Je herpes a pásový opar totéž?

Pásový opar je herpetické onemocnění. Latinsky se pásový opar nazývá herpes zoster, známý také jako lidský herpes virus 3 (HHV-3). Mezi další herpetická onemocnění patří herpes labialis, známější jako opar, a herpes genitalis, známý také jako genitální opar. Tato dvě herpetická onemocnění jsou způsobena virem herpes simplex (HSV).


Kdo může dostat pásový opar?

Pásový opar může dostat každý, kdo v minulosti prodělal plané neštovice. Onemocnění však nejčastěji postihuje starší osoby a osoby s oslabeným imunitním systémem.


Jak nakažlivý je pásový opar?

Pásový opar může být nakažlivý, ale není vysoce infekční. Pásový opar je nakažlivý pouze po dobu, kdy se u vás vyskytují ohniska s puchýři. Jakmile se na puchýřích objeví strupy, riziko nákazy již nehrozí.


Jak získáte pásový opar?

Pokud jste prodělali plané neštovice, virus planých neštovic ve vašem těle stále dřímá. Náhle může dojít k probuzení viru a vy dostanete pásový opar. Není zcela jasné, proč k tomu dochází. Nicméně lidé s oslabeným imunitním systémem a starší lidé mají větší pravděpodobnost, že onemocní pásovým oparem.


Proč se jí říká pásový opar?

Pásový opar je velmi bolestivé onemocnění s vyrážkou, která pálí, brní, štípe a svědí - a název napovídá něco velmi nepříjemného. Zřejmě proto dostal herpes zoster v dánštině název pásový opar.


Mohou děti dostat pásový opar?

Děti mohou dostat pásový opar, ale je to vzácné. Pokud děti pásový opar dostanou, je jeho průběh obvykle mírnější a méně bolestivý než u dospělých.


Můžete dostat pásový opar vícekrát?

Je velmi vzácné onemocnět pásovým oparem více než jednou za život. Bolest po propuknutí nemoci však může trvat až několik měsíců, v některých případech i let. Tomu se říká postherpetická neuralgie.


Můžete pracovat s pasovým oparem?

Při propuknutí pásového oparu můžete pracovat, pokud zvládnete bolest.


Můžete plavat s pásovým oparem?

Koupání je možné, i když máte pásový opar. Protože však můžete infekci přenést a riskovat, že nakazíte někoho, kdo dosud plané neštovice neměl, a způsobíte mu tak, že je dostane, měli byste se vyhnout koupání s ostatními, dokud jsou na kůži puchýřky. Plané neštovice mohou být nebezpečné zejména pro těhotné ženy a osoby, které jsou oslabené nebo mají oslabený imunitní systém.

Aloe Vera gel na spáleniny, pálení a svědění kůže
chladivý gel na spálenou pokožku
+16.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Aloe Vera gel na spáleniny, pálení a svědění kůže - chladivý gel na spálenou pokožku

Obsah tohoto článku by neměl sloužit jako základ pro stanovení diagnózy nebo léčby. Doporučujeme vám, abyste se obrátili na svého lékaře.