Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Kdo potřebuje pečovat o pleť?

Dobrá péče o pleť je něco, co potřebujeme všichni. To platí pro děti i dospělé, mladé i starší. Správná péče o pleť může být prospěšná jak pro ženy, tak pro muže. To, co potřebujeme, se liší v závislosti na našem věku, pohlaví, typu pleti, stavu pleti a výzvách, kterým čelíme.

A určitě je velký rozdíl i v tom, jakou prioritu každodenní péči o pleť dáváme. Například je obvykle velký rozdíl v pozornosti, kterou péči o pleť věnují ženy a muži. A to i přesto, že je důležitá pro obě pohlaví.

Co je tedy správná péče o pleť? Stručně řečeno, je to to, když o svou pleť dobře pečujete na základě potřeb své pleti.

Pokud trpíte ekzémem, pupínky, akné, kopřivkou, opary, lupénkou nebo jiným kožním onemocněním, musíte se o svou pleť starat obzvlášť pečlivě, protože vaše pleť potřebuje zvláštní péči a pozornost. Ale i lidé s dokonalou pletí a bez kožních problémů se musí o svou pleť starat a dobře o ni pečovat.

Produkty na péči o pleť bez parabenů

Různé typy pleti vyžadují různé typy péče. Ať už je však vaše pleť suchá, mastná, skvrnitá, citlivá, alergická, smíšená nebo normální, můžete pro péči o ni udělat mnoho sami.


Co je to správná péče o pleť?

Naše kůže, latinsky nazývaná cutis, se skládá ze dvou vrstev. Vrchní vrstva, která je viditelná, se nazývá epidermis neboli pokožka. Pod ní se nachází dermis, což je nejsilnější vrstva. Pod těmito dvěma vrstvami se nachází podkožní vrstva, která se nazývá subcutis.

Naše kůže funguje jako bariéra proti vlhkosti, nečistotám, bakteriím, teplu, chladu a dalším vnějším faktorům. Proto je důležité o svou pokožku dobře pečovat. Bohužel mnoho lidí na péči o pokožku nemyslí, dokud se jednoho dne neobjeví problémy s pokožkou nebo když se u nich objeví kožní onemocnění. Bez ohledu na to, jak vaše pleť vypadá, je však důležité věnovat jí nějaký čas každý den v roce.

Správná péče o pleť ve skutečnosti spočívá v dodržování několika jednoduchých rad. Ohleduplnost, zdravý životní styl a každodenní pozornost věnovaná vaší pleti v kombinaci s některými kvalitními produkty péče o pleť mohou být velmi užitečné.

Jednoduché tipy pro správnou péči o pleť:

  • Zajistěte si dobrou ochranu před sluncem. Slunce je pro vaši pokožku prospěšné, ale v omezeném množství. Příliš dlouhý pobyt na slunci vaší pokožce neprospívá, ale bez ohledu na to, jak dlouho na slunci trávíte, vždy se ujistěte, že používáte kvalitní opalovací krém na obličej a tělo. V horkých letních dnech je také dobré nosit pokrývku na hlavě. Přílišné slunění může způsobit sluneční ekzémy, poškození kůže a změny pigmentace, ale také mnohem závažnější onemocnění, jako je rakovina kůže a melanom.
  • Používejte pleťový krém na obličej a tělové mléko na tělo, abyste udrželi nebo obnovili dobrou rovnováhu vlhkosti v pokožce. Pokožka by neměla být příliš suchá, ale ani příliš mastná. Jde tedy o to, najít pleťový krém bez parabenů, který bude vyhovovat vám i vaší pleti.
  • Jezte zdravě a žijte zdravě. Strava a životní styl mají velký vliv na naše tělo a zdraví a ovlivňují také naši pleť. Proto dbejte na zdravou výživu, abyste získali dostatek vitamínů, pijte hodně vody, cvičte a vyhýbejte se stresu. Pokud kouříte, prospěje vám i vaší pleti, když přestanete kouřit.
  • Nezapomeňte si každý den umýt a vyčistit pokožku našimi jemnými prostředky. Čistící prostředek na obličej je vyvinut pro pokožku obličeje a obsahuje přírodní Tea Tree olej, který zabraňuje vzniku bakterií a udržuje pokožku zdravou. Sprchový gel je náš jemný mycí prostředek na tělo, které rovněž obsahuje Tea Tree olej, jenž působí proti bakteriím a odstraňuje je. Body Wash navíc odstraňuje přebytečný kožní tuk.
  • Pravidelně peelingujte pokožku. Exfoliace odstraňuje z pleti nečistoty, mastnotu, odumřelé kožní buňky a další látky, a tím pomáhá pleť oživit. T-Zone Peeling je peeling s 2% kyselinou salicylovou BHA, který je vhodný pro mastnou, nečistou nebo smíšenou pleť.

Dobrá péče o obličej

O pleť obličeje je třeba pečovat každý den. Stejně jako při čištění zubů je důležité pamatovat na každodenní péči o pleť dvakrát denně, ráno a večer.

Ráno je třeba pleť obličeje vyčistit, aby se odstranily noční nečistoty. A večer je třeba smýt denní útrapy v podobě nečistot, mastnoty, make-upu, znečištění a dalších látek. Některá mýdla pokožku příliš vysušují, proto používejte jemný čistící přípravek vhodný pro tenkou pleť obličeje. Náš přípravek na obličej je jemný a obsahuje antibakteriální a k pokožce šetrný olej Tea Tree, který bojuje proti bakteriím a udržuje pokožku zdravou.

Ráno i večer by mělo být čištění doplněno kvalitním a výživným pleťovým krémem bez parabenů, který udržuje rovnováhu vlhkosti pleti a udržuje ji zdravou. Je dobré používat antibakteriální krém na obličej, jako je náš Pleťový krém s olejem Tea Tree.

Několikrát týdně vaší pleti prospěje mimořádně kvalitní čištění pomocí peelingu. Dbejte však na to, abyste si vybrali produkty, které jsou k pleti šetrné a nedrhnou ji příliš intenzivně.

Top 4 přípravky na problematickou pleť
4 z nejlepších přípravků na problematickou pleť proti ucpaným pórům, pupínkům a černým tečkám
+16.000 recenzí
Běžná cena 1.099,00 Kč
Výprodejová cena 1.099,00 Kč Běžná cena 1.349,00 Kč
Top 4 přípravky na problematickou pleť

Dobrá péče o tělo

Když mluvíme o péči o pleť, máme tendenci myslet hlavně na pleť obličeje. Ale nejen pleti obličeje je třeba věnovat pozornost. Je třeba pečovat i o pokožku těla. Měla by být myta čistým Sprchovým gelem, aby se odstranily nečistoty a mastnota, a nejlépe několikrát týdně ji peelingovat. Poté použijte kvalitní hydratační krém, který zohledňuje specifické potřeby vaší pokožky.

Pro každodenní péči o pokožku doporučujeme Tělové mléko Australian Bodycare. Tělové mléko obsahuje Tea Tree olej, který pomáhá působit proti bakteriím. Má také vysoký obsah glycerinu, který pomáhá udržovat rovnováhu vlhkosti pokožky.

Horká koupel pokožku vysušuje, takže po koupeli bude vaše pokožka žíznit po vlhkosti. Používejte kvalitní hydratační krém, který vaší pokožce vyhovuje. Krém je bohatší a hydratuje více než pleťové mléko. Pokud je tedy vaše pokožka velmi suchá, bude krém vhodnější než pleťové mléko.

Většina z nás si ruce myje mnohokrát denně, takže pokožka rukou je obzvláště zranitelná. Proto je důležité nezapomenout na kvalitní krém na ruce po umytí rukou; možná ne pokaždé, ale několikrát denně. Náš tělový krém je vhodný, pokud vaše ruce potřebují zvláštní péči.

Vliv ročních období na pokožku

Většina lidí nemá s pletí větší problémy, a proto nepamatují, že hydratační krém by měli pravidelně používat. Když však přijde zima, mohou si najednou všimnout, že jejich pleť je suchá a že potřebují balzám na rty a krém na pleť.

Suché, chladné a větrné zimní počasí je pro pleť náročné. Většina z nás cítí, jak je naše pokožka napjatější a sušší, když je chladno a větrno. Doma zesilujeme topení. To vytváří horké a suché vnitřní klima a nízkou vlhkost vzduchu, což má také vysušující účinek na pokožku.

Většina lidí si vystačí s dobrým hydratačním krémem a kvalitními produkty na rty. Lidé, kteří mají sklony k suché pleti nebo trpí kožními chorobami, však mohou v zimě potřebovat ještě větší pomoc. Mohou to být extra výživné krémy nebo léčivé masti či krémy.

Náš tělový krém je intenzivní krém pro péči o obzvláště citlivé oblasti, jako jsou ruce, nohy a lokty.

Sada na suchou kůži
3 x přípravky na suchou pokožku těla
+16.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Sada na suchou kůži — 3 x přípravky na suchou pokožku těla

Péče o pleť pro všechny věkové kategorie

Mazové žlázy produkují kožní maz neboli tuk, aby se pokožka nevysušovala. Puberta a raná dospělost je období, kdy kůže produkuje nejvíce kožního mazu. Při nadprodukci, která je v těchto letech častá, dochází ke vzniku pupínků na pleti. S přibývajícím věkem má pleť tendenci se vysušovat, protože produkce kožního mazu klesá. Starší lidé proto mohou mít větší potřebu používání hydratačního krému.

Naše tělové mléko je vhodné pro všechny věkové kategorie a má vysoký obsah hydratačních látek, což je vhodné pro suchou pokožku. Na obzvláště exponovaná místa můžete doplnit náš tělový krém, který je určen pro intenzivní péči.

Dětská pleť, mladá pleť, zralá pleť a starší pleť by neměly být ošetřovány stejně. Každý potřebuje péči o pleť a hydrataci, ale musí být správná. Miminka a děti často nepotřebují krémy tolik jako starší lidé. S výjimkou dětí, které trpí dětským ekzémem, a proto mají obzvláště silnou potřebu hydratace. Naše tělové mléko je jemné a šetrné k pokožce a pomáhá snižovat svědění a podráždění, kterým děti s dětským ekzémem často trpí.

Existují produkty na péči o pleť a krémy vhodné pro všechny typy pleti. Ať už máte aktózní pleť, mastnou pleť, suchou pleť, citlivou pleť, normální pleť, smíšenou pleť, pleť náchylnou k alergiím nebo něco úplně jiného, existuje pro vás vhodný produkt péče o pleť.

Pomáhají hydratovat pokožku

Péče o suchou pleť je samozřejmě o hydrataci, zatímco péče o mastnou pleť se nevyhýbá vlhkosti. Jde o dodání správného typu vlhkosti ve správném množství. Pro nečistou a mastnou pleť se často používají přípravky péče o pleť obsahující ovocné kyseliny nebo kyselinu salicylovou, protože působí proti bakteriím. Péče o citlivou pleť spočívá v používání správných šetrných složek, které pleť jemně vyživují a hydratují.

BHA peeling pro T-zónu
2% BHA Kyselina salicylová odstraňuje odumřelé kožní buňky z obličeje
+16.000 recenzí
Běžná cena Od 369,00 Kč
Výprodejová cena Od 369,00 Kč Běžná cena
BHA peeling pro T-zónu — 2% BHA Kyselina salicylová odstraňuje odumřelé kožní buňky z obličeje

Pokud si nejste jisti svým typem pleti nebo máte kožní problémy, můžete se nechat vyšetřit dermatologem, který vám doporučí správné produkty na pleť.

Obvykle rozlišujeme čtyři typy pleti:

  1. Normální/kombinovaná pleť je pleť, která je jemná, pružná a není ani suchá, ani mastná. I když máte normální/kombinovanou pleť, pleť v takzvané T-zóně, která se táhne od čela dolů k nosu až k bradě, může být mírně lesklejší. Všichni lidé mají v T-zóně zvýšenou produkci kožního mazu.
  2. Suchá pleť je mírně drsná a matná. Spektrum sahá od mírně suché kůže až po extrémně suchou kůži, jak se projevuje například u atopického ekzému a dalších kožních onemocnění.
  3. Mastná pleť je pleť, která vypadá leskle a mastně. Je to způsobeno nadměrnou produkcí kožního mazu. Zvýšená produkce kožního mazu může způsobit ucpání pórů v pokožce, což může vést ke skvrnité pleti s pupínky a černými tečkami.
  4. Citlivá pokožka je pokožka, která snadno reaguje na vnější faktory, jako je slunce, vítr, teplo, chlad, kosmetika, mýdlo atd. Kůže pak reaguje svěděním, pálením, mravenčením atd. Je zarudlá, podrážděná, suchá nebo reaguje jiným způsobem.

Péče o pleť pro osoby s kožním onemocněním

Pokud trpíte kožním onemocněním, je třeba vaší pokožce věnovat zvýšenou pozornost. Kromě běžné každodenní péče o pleť může vaše pleť potřebovat další hydratační krémy nebo jiné produkty. Mohou to být léčivé masti nebo krémy nebo jiné specializované výrobky. Je důležité, abyste se poradili se svým lékařem nebo dermatologem o tom, co pro svou pleť potřebujete.


Zaměřte se na produkty péče o pleť

Na trhu je velké množství produktů péče o pleť a vyznat se v nich může být trochu složitější. Je snadné nakoupit spoustu výrobků. Více však nemusí nutně znamenat lépe. A ne vše se vyřeší nákupem několika drahých krémů. Bohužel tomu tak není. Pamatujte také, že krémy fungují pouze tehdy, když se používají. Abyste dosáhli nejlepších výsledků, vytvořte si s krémy, které používáte, dobrou hydratační rutinu.

Nejdůležitější je najít si několik dobrých výrobků, které dělají něco dobrého pro vaši pleť a které rádi používáte. Produkty péče o pleť by měly být vhodné pro váš typ pleti, aby byla vaše pleť hydratovaná, vyčištěná a optimálně ošetřená. A měla by být snadná a zvládnutelná v náročném každodenním životě.

Organická/přírodní/alternativní péče o pleť

Mnoho různých kosmetických společností má na svých pultech spoustu produktů péče o pleť. Pokud však dáváte přednost biopotravinám, možná patříte také k těm, kteří dávají přednost organickým nebo přírodním složkám na bez parabenů, parfémů a minerálních olejů.

V dnešní době naštěstí existuje mnoho možností, jak si vybrat organickou nebo přírodní péči o pleť, známou také jako alternativní péče o pleť, namísto tradiční péče o pleť. Je však důležité mít na paměti, že organická a přírodní péče o pleť nemusí být nutně lepší a zdravější pro vaši pleť. Organické složky a rostlinné výtažky mohou snadno vyvolat alergie stejným způsobem jako tradiční výrobky. Organické a přírodní produkty péče o pleť však nejsou tak plné chemikálií, jako jsou obvykle tradiční produkty.

V organické péči o pleť je velká část přírodních složek organických, a tedy vypěstovaných bez použití pesticidů a umělých hnojiv. Ne všechny složky však musí být nutně ekologické. A ne všechny složky jsou také nutně přírodními složkami. V přírodní péči o pleť jsou složkami především rostliny, byliny a oleje z přírody. Mohou, ale nemusí být ekologické.

Organická i přírodní péče o pleť obsahuje především přírodní složky, jako jsou rostlinné oleje, esenciální oleje a rostlinné výtažky. Organické a alternativní produkty celkově neobsahují syntetická barviva a vůně, minerální oleje, parabeny a silikony.

Mezi složky, které se běžně používají v organické a/nebo přírodní péči o pleť, patří například Tea Tree olej, Aloe Vera, sůl, med, santalové dřevo, arganový olej, olivový olej a slunečnicový olej.

Domácí péče o pleť

Pokud si chcete být jisti tím, co na svou pleť nanášíte, můžete si vyrobit vlastní domácí produkty na péči o pleť. Zabere to sice více času, ale alespoň víte, co je ve směsi.

Domácí produkty na péči o pleť vychází ze starých lidových prostředků, které fungují v různých situacích. Většina domácích prostředků pochází z doby, kdy neexistovala kosmetická péče o pleť a lidé k péči o pleť používali přírodní byliny a rostliny.

Mnoho tradičních výrobků pro péči o pleť, které si můžete koupit, sice obsahuje byliny a rostliny, ale také spoustu dalších věcí, kterým byste se možná chtěli vyhnout a kterým se můžete vyhnout tím, že si vyrobíte vlastní výrobky na péči o pleť.

Na internetu najdete mnoho různých receptů na přírodní přípravky na péči o pleť, takže si můžete vyrobit vlastní domácí krémy a čisticí prostředky. Existuje také mnoho receptů na domácí pleťové masky, které si můžete rychle vyrobit jen z několika přírodních ingrediencí.

Patří mezi ně med, citron, vejce, skořice, banán, jablko, avokádo, mrkev, jogurt, granátové jablko, zázvor a mnoho dalších ingrediencí. Různé druhy ovoce a ingredience jsou jednotlivě - nebo společně - vhodné pro různé typy pleti.

Doporučujeme však zakoupit některou z uznávaných pleťových masek pro osoby s nečistou pletí, pupínky a černými tečkami, které najdete v lékárnách.

Podívejte se na nabídku obličejových masek, které se hodí pro váš typ pleti.

Pleťová maska | Pleťová maska proti pupínkům | Pleťová maska proti černým tečkám | Pleťová maska proti nečisté pleti

Péče o pleť pro muže

Mužská pleť potřebuje péči stejně jako pleť žen. Mnoho mužů to však nechce dělat. A rozhodně nechtějí používat produkty, které vypadají žensky a voní jemně a delikátně. Naštěstí existuje mnoho výrobků, které jsou určeny speciálně pro muže. Jedná se o produkty pro péči o mužskou pleť, které se rychle a snadno používají. A většina mužů si rychle uvědomí, že je vlastně příjemné a pohodlné mít dobře ošetřenou pleť, která není ani suchá, ani mastná.

Pro muže je obzvláště důležitá kvalitní péče o pleť před a po holení vousů. Před holením je dobré si pokožku umýt a použít pěnu na holení. Po holení je důležité použít dobrý krém po holení, který pleť zklidňuje a pečuje o ni. Náš krém byl vyvinut speciálně pro použití po holení a obsahuje Tea Tree olej, který bojuje proti bakteriím a zabraňuje podráždění a zarudnutí.

Pro ženy, které si holí nohy, podpaží nebo oblast bikin, platí stejné rady jako pro péči o pleť. Po oholení nohou doporučujeme náš Tělový balzám, který obsahuje antibakteriální Tea Tree olej a je skvělý pro výživu pokožky po depilaci.


FAQ na téma péče o pleť


Co je to správná péče o pleť?

Správná péče o pleť je taková, která odpovídá typu vaší pleti, vašemu věku, stavu vaší pleti a potřebám vaší pleti. Dobrá péče o pleť neznamená spoustu drahých produktů. Nejdůležitější je, abyste používali výrobky, které vaší pleti vyhovují. Vaši pleť je třeba umývat, čistit a hydratovat ve správném množství.


Co je to organická péče o pleť?

Organická péče o pleť je péče o pleť, v níž je velká část přírodních složek ekologických, a tedy vypěstovaných bez použití pesticidů a hnojiv. Ne všechny složky jsou však nutně ekologické. A ne všechny složky jsou také nutně přírodními složkami.


Proč potřebujete pečovat o svou pleť?

Pokožka potřebuje péči, aby si zachovala nebo obnovila svou pružnost a hydrataci. Úkolem kůže je udržet tekutiny uvnitř těla a nečistoty, bakterie, teplo, chlad a další věci mimo tělo. Proto je důležité, aby byla pokožka v rovnováze.


Péče o pleť - co funguje?

Produkty na péči o pleť jsou pro každého člověka odlišné. Je důležité vybírat přípravky podle typu pleti, věku a stavu pleti. Pokud máte specifické kožní problémy nebo onemocnění, měla by péče o pleť zohledňovat i tuto skutečnost.


Jak správně pečovat o pleť?

Správná péče o pleť spočívá především v mytí a čištění pleti a následném dodání správného množství a typu hydratace. Tak, aby byla zachována rovnováha vlhkosti pokožky nebo aby byla obnovena, pokud má vaše pokožka nedostatek vlhkosti.

Velká sada intenzivní péče pro problematickou pleť
5 čisticích produktů pro mastnou pleť s pupínky a černými tečkami
+16.000 recenzí
Běžná cena 1.449,00 Kč
Výprodejová cena 1.449,00 Kč Běžná cena 1.749,00 Kč
Velká sada intenzivní péče pro problematickou pleť — 5 čisticích produktů pro mastnou pleť s pupínky a černými tečkami