Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co jsou to esenciální oleje?

Esenciální oleje jsou také známé jako éterické oleje a vonné oleje. Jsou to koncentrované aromatické rostlinné výtažky, které se již po staletí používají k různým účelům, včetně kosmetiky.

Olej se vyrábí destilací květů, stonků, listů, kůry, plodů a kořenů vodní parou.

Po destilaci vzniká vysoce koncentrovaný éterický olej, který má charakteristickou vůni a vlastnosti rostliny, z níž byl získán.


K čemu se éterické oleje používají?

Esenciální oleje lze použít k mnoha účelům v kosmetice, wellness a v domácnosti.

Přečtěte si níže konkrétní příklady.

Aromaterapie

Esenciální olej obsahuje pravou esenci rostliny, ze které pochází. Ta zahrnuje nejen vůni, ale také léčivé a terapeutické vlastnosti rostliny.

Dobrým příkladem je aromaterapie, starobylá praxe, při níž se éterické oleje používají buď aplikací na pokožku, nebo inhalací. Cílem aromaterapie je využití vysoce koncentrovaných, tekutých výtažků z rostlin k podpoře fyzické a duševní pohody - a mimo jiné k potlačení stavů, jako je stres, úzkost a deprese.

Obvykle aromaterapii provádí aromaterapeut, ale pokud se v olejích dostatečně vyznáte, můžete ji vyzkoušet i sami doma.

Potřebujete-li se večer uvolnit a uklidnit, vyzkoušejte Tea Tree Oil s levandulí od Australian Bodycare - levandule je mimo jiné známá tím, že zmírňuje stres, úzkost a podrážděnost. 

Vůně v domácnosti

Esenciální oleje mohou ve vaší domácnosti šířit nádhernou vůni - například ve formě vonných tyčinek nebo vonných svíček. Stejně jako při aromaterapii můžete pomocí oleje šířit ve svém domově jemnou a příjemnou vůni.

Kosmetika

Esenciální oleje se vstřebávají dýchacími cestami a kůží a sliznicemi, kde probouzejí smysly. Proto je často najdete v pleťových vodách a dalších přípravcích pro péči o vlasy a pleť, které využívají jejich vonných a povzbuzujících vlastností. 

Nejlepší tip: Přidejte 2-3 kapky esenciálního oleje do koupele nebo sprchy a vyzkoušejte léčivé účinky. Použijte například olej s levandulí pro uvolňující a uklidňující účinek ve vaně.

Můžete také pro svou každodenní péči o pleť přidat několik kapek Tea Tree Oil s citronovou myrtou do svého pleťového krému, který působí proti svědění a hojivě.

Voňavé prádlo 

Esenciální oleje můžete použít například při praní prádla přidáním několika kapek do ložního prádla nebo oblečení na cvičení. Je to skvělá alternativa k avivážím, pokud se chcete vyhnout mnoha látkám, které aviváže obsahují.

Pokud parfém nesnášíte, neměli byste ho samozřejmě používat, protože esenciální oleje mohou vyvolat alergické reakce, i když jsou přírodní.


Jak používáte esenciální oleje?

Nejdůležitějším pravidlem při používání éterických olejů je, že byste je nikdy neměli používat neředěné.

Před aplikací na pokožku nebo inhalací je třeba olej smíchat s nosnými esencemi, jako je rostlinný olej (např. mandlový). Tím se dosáhne vhodnější koncentrace a sníží se riziko podráždění a alergií.

Potřebujete tipy, jak olej používat? Níže uvádíme tři skvělé příklady.

1. Koupel nohou, vana nebo sprcha

Potřebujete se uvolnit ve vaně? Nebo si chcete dopřát koupel nohou? Pak přidejte do koupele několik kapek čistého oleje, který dodá vodě svěžest a hlouběji vyčistí vaši pokožku.

Na kožní problémy můžete použít Tea Tree Oil, který působí proti bakteriím a je účinný proti pupínkům a kožním problémům.

2. Úleva od kožních problémů

Trápí vás akné? Pak by vám mohl prospět citronový esenciální olej. Kromě toho, že tento olej povzbuzuje smysly krásnou, trpkou a osvěžující vůní, je také skvělý na poškozenou pleť.

Například Tea Tree Oil s myrtou citronovou je účinný proti pupínkům. Má také protiprůjmový účinek, přičemž díky antibakteriálním vlastnostem je Tea Tree Oil vhodný na kousnutí hmyzem, řezné rány a další kožní problémy.

3 x 10 ml Tea Tree Oil s přídavkem citronové myrty
3 balení 100% koncentrovaného oleje Tea Tree s přídavkem citronové myrty z Austrálie
+15.000 recenzí
Běžná cena 499,00 Kč
Výprodejová cena 499,00 Kč Běžná cena 599,00 Kč
3 x 10 ml Tea Tree Oil s přídavkem citronové myrty - 3 balení 100% koncentrovaného oleje Tea Tree s přídavkem citronové myrty z Austrálie

3.  Aromaterapie v různých podobách

Cílem aromaterapie je stimulovat čich a tu část mozku, která ovládá emoce, paměť a hladinu stresu, a zlepšit tak náladu, podpořit uzdravení a snížit stres a záněty. A toho můžete dosáhnout mnoha způsoby.

Například můžete inhalovat olej přímo z lahvičky nebo nosními dírkami z látky, abyste si pročistili dutiny a podpořili dýchání. Nebo můžete smíchat několik kapek s masážním olejem pro terapeutickou kúru pro tělo i mysl.

Několik kapek můžete také smíchat se základním olejem dle vlastního výběru (např. kokosovým nebo mandlovým) a nanést přímo na pokožku. Esenciální olej Tea Tree Oil můžete například nanést přímo na pupínek nebo kousnutí hmyzem, abyste zmírnili svědění a podráždění. 


Které éterické oleje jsou na co vhodné?

Každý olej má svou jedinečnou vůni a terapeutické vlastnosti pro tělo i mysl. Níže se dozvíte více o oblíbených esenciálních olejích a jejich účincích.

Lavendel

Levandule je jedním z nejoblíbenějších esenciálních olejů. Její krásná vůně může pomoci zmírnit stres, úzkost a duševní únavu. Pomáhá také při záchvatech paniky a depresích a podporuje lepší spánek.

Vyzkoušejte například Tea Tree Oil s levandulí od Australian Bodycare, který má relaxační a uklidňující účinek.

Eukalyptus

Eukalyptus má povzbuzující vůni, která vám pomůže zlepšit náladu.

Je také skvělý pro uvolnění dýchacích cest, pokud máte ucpaný nos kvůli nachlazení nebo chřipce. Ve velkém hrnci svařte vodu s několika kapkami a po několika minutách hrnec stáhněte z ohně. Poté si můžete dát přes hlavu ručník a inhalovat výpary z hrnce po dobu 5 až 10 minut.

Výpary z eukalyptu zmírní ucpání nosu a umožní vám opět normálně dýchat. Eukalyptový olej od Australian Bodycare s Tea Tree Oil také pomáhá udržet hmyz na uzdě a je skvělý na dezinfekci ran.

Citronová myrta

Citronová myrta má antiseptické účinky a skvěle čistí vzduch v místnosti. Olej Australian Bodycare s obsahem Tea Tree Oil má povzbuzující účinky, takže jej můžete používat v domácnosti pro osvěžující a energizující aromaterapii.

Geranium Rose

Růžové pelargónie má krásnou uklidňující vůni, která může pomoci snížit stres. Pokud trpíte akné způsobeným hormonální nerovnováhou, může vám prospět používání Tea Tree Oil s růžovým pelargoniem, protože Tea Tree Oil je účinný proti pupínkům a akné.

Máta

Máta má chladivou vůni, která dodává energii a povzbuzuje. Může pomoci zmírnit bolesti hlavy a podpořit jasnější myšlení.

Pokud jste měli špatný den, přidejte si do koupele několik kapek Tea Tree Oil s mátou a získejte revitalizační energii díky léčebným vlastnostem oleje, který zklidní vaše myšlenky a pročistí mysl.


FAQ

Jsou esenciální oleje nebezpečné?

Esenciální oleje nejsou nebezpečné, pokud je zředíte mandlovým olejem nebo jinými základními oleji. Tím se snížíte na doporučenou dávku, čímž se odstraní označení nebezpečnosti. Zároveň se vyhnete alergickým reakcím - protože i když se jedná o přírodní produkt, může vyvolat alergii, pokud není zředěn.


Co dělají jednotlivé esenciální oleje?

Účinky éterických olejů jsou rozmanité. Lze je použít ke všem účelům, od relaxace a uvolnění stresu až po čištění vzduchu v místnosti. 


Jaký je rozdíl mezi esenciálními oleji a éterickými oleji? 

Esenciální oleje a éterické oleje jsou dva různé termíny pro stejný produkt. Esenciální oleje se v angličtině nazývají "essential oils", proto se do dánštiny překládá název "essentielle olier".


Který esenciální olej si mám vybrat?

Výběr esenciálního oleje závisí na účelu, protože existují různé druhy. Například můžete zmírnit stres levandulovým olejem nebo otevřít dýchací cesty a zlepšit náladu eukalyptem. 


Jsou esenciální oleje zdravé?

Esenciální oleje mají mnoho zdraví prospěšných vlastností, ale je důležité být opatrný a používat je s rozumem. Nikdy je nepoužívejte na tělo v čisté formě.


Můžete dát esenciální oleje do pračky?

Esenciální oleje lze použít s pracím práškem v pračce jako alternativu změkčovadla. Doporučujeme prát při teplotě minimálně 40 stupňů, protože při nižších teplotách se oleje řádně nerozpustí.