Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Depilace – kdo, co a kde

Depilace rozhodně není novým fenoménem, muži a ženy ji praktikují po celém světě již celé tisíciletí – jednoduše proto, že někteří z nás mají na některých místech více chloupků a raději by byli bez nich.

Pokud jste se teprve rozhodli začít s depilaci, je důležité, abyste našli metodu, která funguje a vyhovuje vám. Nejběžnějšími metodami odstraňování chloupků jsou holení, depilace voskem, depilační krémy, laserové ošetření a vytrhávání.

Jednotlivé metody mají své výhody i nevýhody a často i velké cenové rozdíly. Některé z metod lze provádět doma, jiné vyžadují návštěvu kliniky nebo salonu. Některé fungují nejlépe na určité části těla, zatímco jiné jsou vhodnější pro jiné oblasti, například obličej. Je také třeba poznamenat, že pro každého jednotlivce jsou některé metody vhodnější než jiné.

Než se rozhodnete, pečlivě prozkoumejte všechny různé metody, abyste se vyhnuli plýtvání penězi za metodu depilace, která není vhodná pro vaše potřeby.


Techniky depilace – výhody a nevýhody

Většina lidí, kteří odstraňují nežádoucí ochlupení, tak činí z estetických důvodů. Především profesionální sportovci, jako jsou plavci a cyklisté, odstraňují chloupky z praktičtějších důvodů.

Ve většině případů je důvodem pro depilaci jednoduše to, že nám rostoucí chloupky na určitých částech těla připadají nehezké. Pokud patříte k těm, kteří chtějí být na určitých místech hladcí a bez chloupků, není lepšího řešení než najít dobrou metodu depilace, která vám bude vyhovovat.


Holení

Holení je pravděpodobně nejběžnějším způsobem depilace, zejména pokud započítáme každodenní holení mužů za účelem odstranění strniště. V tomto článku se však zaměříme spíše na odstraňování chloupků na těle než na běžné každodenní holení obličeje.

Pro naprostou většinu lidí je holení první metodou depilace, kterou používají, především proto, že je snadná a jednoduchá. Vše, co potřebujete, je holicí strojek, takže si můžete chloupky oholit kdekoli na těle i na obličeji.

Důrazně však doporučujeme používat více než jen žiletky. Pokud není vaše pokožka před holením změkčená, může ji žiletka zdrsnit a poškodit. Před holením je dobré pokožku navlhčit buď v horké sprše, nebo ve vaně.

To také způsobí, že se chloupky zvednou z pokožky, což pomáhá dosáhnout dobrého oholení.

Kromě toho je důležité udržovat pokožku při holení čistou a bez bakterií. Pokožka se totiž může snadno poškrábat holicím strojkem, čímž vznikne rána, kde se mohou množit bakterie. Proto je vhodné, pokud je to možné, mýt se antibakteriálním tělovým přípravkem.

Kromě toho je důležité pokožku po holení vyživovat, aby nedocházelo k podráždění a pseudo folikulitidě (známé také jako rány po holení), což je zánětlivé onemocnění, které se na pokožce objevuje po holení.

Nejlepší je zakončit holení kvalitním antibakteriálním krémem, například balzámem nebo hydratačním krémem, který obsahuje zklidňující, chladivé a výživné složky určené pro péči po holení nebo depilaci.

Místo běžného holicího strojku můžete použít holicí strojek určený k odstraňování ženských chloupků, které jsou obecně jemnější než mužské chloupky na tváři.

Výhody holení:

  • Je to levná metoda.
  • Je snadná a rychlá.
  • Můžete si to provádět sami doma.
  • Je bezbolestné, pokud se náhodou nepořežete.
  • Ihned získáte dobrý výsledek s jemnou a hladkou pokožkou.

Nevýhody holení:

  • Chloupky rostou rychle, takže budete muset holením pravidelně odstraňovat viditelné chloupky.
  • Chloupky dorůstají tupou špičkou a mohou pálit, když naruší kůži.
  • Riskujete vznik otlaků od žiletky a zarůstajících chloupků, zejména na citlivé pokožce v oblasti bikin.
  • Pokud holicí strojek neudržujete v čistotě, můžete přenést bakterie a infekce na jiné části těla.

Sada 4 produktů proti červeným pupínkům po holení
Produkty na holení proti zarůstajícím chloupkům a červeným pupínkům
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.199,00 Kč
Výprodejová cena 1.199,00 Kč Běžná cena 1.399,00 Kč
Sada 4 produktů proti červeným pupínkům po holení - Produkty na holení proti zarůstajícím chloupkům a červeným pupínkům

Použití depilačního krému

Pokud si raději odstraňujete chloupky sami doma, můžete použít depilační krém, který je k dostání ve většině velkých supermarketů a lékáren. Můžete si pořídit různé depilační krémy pro různé části těla, jako je obličej, nohy, linie bikin atd.

Depilační krém je chemický přípravek, který proniká do vlasových folikulů a rozpouští chloupky na povrchu pokožky.

Krém musí na pokožce chvíli působit, než se spolu s chloupky odstraní špachtlí nebo sprchováním. Je důležité velmi pečlivě dodržovat pokyny.

Pokud si před aplikací krému omyjete pokožku horkou vodou, budou kožní póry velmi otevřené a hrozí silné podráždění a možná infekce.

Zatímco někteří lidé na tuto metodu depilace uchvácení, jiní zjišťují, že nezanechává žádné výsledky.

Výhody depilačního krému:

  • Je to relativně levná metoda.
  • Je snadná a rychlá.
  • Můžete si ji provést sami doma.
  • Je bezbolestná.
  • Je to dobrá metoda depilace v citlivých oblastech, jako je například oblast bikin.

Nevýhody depilačního krému:

  • Ne všechny krémy budou účinně fungovat a někteří lidé zjistí, že na jejich typ chloupků nefunguje dobře.
  • Chloupky rychle dorůstají.
  • Krém může mít nepříjemný zápach a obsahuje potenciálně drsné chemické látky.

Depilace voskem

Depilaci voskem lze provádět doma nebo si ji můžete nechat provést na klinice či v salonu u terapeuta. Depilace voskem na klinice je samozřejmě dražší, ale platíte za zkušeného terapeuta, který nabízí profesionální služby, takže se nemusíte obávat depilace voskem doma.

Depilace voskem vyžaduje speciální techniku, kterou může být obtížné zvládnout samostatně, zejména v choulostivějších oblastech.

Při depilaci voskem se zahřívá specializovaný vosk a nanáší se na ošetřovanou oblast. Na vosk se přitiskne voskový pásek, buď papírový, nebo látkový, a rychle se stáhne. Při strhávání vosku se chloupky (od kořínků ke konečkům) zcela vytrhnou.

Při této metodě jste ve srovnání s holením a depilačním krémem bez chloupků podstatně déle, ale při nesprávném provedení doma nebo na klinice může být bolestivá.

Mnoho lidí volí pro intimní depilaci vosk, protože je jednodušší a pohodlnější než holení.

Například "hollywoodská" depilace odstraní veškeré ochlupení, zatímco brazilská depilace zanechá takzvaný "přistávací pás" chloupků a tradiční depilace bikin (někdy známá jako kalifornská nebo tanga) odstraní chloupky, které jsou viditelné mimo spodní prádlo nebo bikiny.

Výhody depilace voskem:

  • Vydrží dlouho – až několik týdnů.
  • Jedná se o relativně rychlou metodu.
  • Vyhnete se otlakům od žiletky, protože chloupky jsou měkké a nové, když znovu vyrostou.
  • Chloupky můžete depilovat voskem kdekoli na těle i na obličeji.

Nevýhody depilace voskem:

  • Může být bolestivá – zejména pokud máte nízký práh bolesti.
  • Není vždy levná – zejména pokud se necháváte depilovat na klinice.
  • Může být obtížné zvládnout ji sám doma.
  • Několik dní po ošetření můžete mít podrážděnou pokožku nebo zarůstající chloupky.
  • Chloupky musí mít určitou délku (obvykle kolem půl centimetru), jinak mohou být příliš krátké na to, aby k nim vosk přilnul a vytáhl je. To znamená, že mezi jednotlivými ošetřeními voskem si budete muset chloupky nechat narůst, místo abyste zůstali bez chloupků.

Laserová epilace

Laserová epilace vyžaduje návštěvu specializované kliniky. Jedná se o velmi účinnou metodu odstraňování chloupků, a proto vyžaduje čas. Samotné ošetření netrvá dlouho, ale než budete bez chloupků, budete potřebovat více ošetření v průběhu určitého období.

Laserová epilace se také nazývá IPL (intenzivní pulzní světlo) nebo eliptická epilace. Při laserovém ošetření dopadá na chloupek paprsek světla, který způsobí spálení chloupku, kořínku a folikulu, a tím je zničí. Není nijak nebezpečná, ale může být bolestivá.

Výhody laserové epilace:

  • Po několika ošetřeních budete víceméně zcela bez chloupků.
  • Ošetřit lze celé tělo, dokonce i obličej.

Nevýhody laserové epilace:

  • Je velmi drahá.
  • Nejlépe funguje na tmavé chloupky. Červené, velmi světlé a šedé chloupky laserem odstranit nelze.
  • Odstranění chloupků není 100% trvalé.

Další metody depilace

Nejběžnějšími metodami depilace jsou již zmíněné metody: holení, depilační krém, depilace voskem a laserové ošetření. Existují však i některé další, méně obvyklé metody.

Depilace cukrovou pastou je starobylá metoda pocházející ze Středního východu. Je velmi podobná depilaci voskem, ale místo vosku se používá teplý rozpuštěný cukr.

Říká se, že tato metoda je méně bolestivá než voskování a je šetrnější k pokožce. Chloupky nemusí mít určitou délku, abyste je mohli znovu ošetřit cukrem, takže v porovnání s voskováním nemusíte tolik čekat.

Ne všechny kliniky však depilaci cukrem nabízejí a stejně jako vosková procedura není levná.

Vytrhávání je pravděpodobně jediná metoda, kterou vyzkoušel téměř každý. Pomocí pinzety můžete rychle odstranit chloupky vytrháváním jednoho pramene chloupků po druhém.

Je to velmi účinná metoda, ale není zcela bezbolestná a je časově velmi náročná, i když odstraňujete jen velmi malý chloupek.

Proto je tato metoda vhodná především pro obočí a malé oblasti kolem těla a obličeje.

Tato metoda vyžaduje pouze pinzetu, takže se jedná o levnou metodu. Při vytrhávání obočí však buďte opatrní: chloupky hned tak nedorostou.

Vytrhávejte tedy vždy jen jeden chloupek a ujistěte se, že máte dobré světlo, abyste viděli, které chloupky je třeba odstranit a které mohou zůstat.

Odstraňování chloupků epilátorem je podobné holení. Při této metodě však používáte speciální strojek, který chloupky při pohybu po pokožce vytrhává, nikoli stříhá.

Samozřejmě to velmi bolí a je to časově náročné, zejména pokud ošetřujete velkou plochu, jako jsou nohy, nicméně lze to provádět doma, když vám to vyhovuje, a ne na klinice.

Ne každý má s epilátorem velký úspěch – a mnozí to vzdají, protože je to prostě příliš bolestivé. Jakmile jej použijete, bude trvat několik týdnů, než budou chloupky opět připraveny k odstranění.

Epilace je však náročná a poškozuje pokožku, takže hrozí podráždění, otlaky od žiletky a zarůstání chloupků – stejně jako při depilaci voskem.

Depilace nití je starodávná blízkovýchodní metoda odstraňování chloupků. Pro úspěšné navlékání potřebujete odborníka, který zná speciální techniku a má mnoho zkušeností.

Pomocí obou pásků přejíždíte tenkou bavlněnou nití přes chloupky, které se zacvaknutím nitě odstraní.

Je to velmi účinná metoda, pokud najdete odborníka, a není tak bolestivá jako depilace voskem.

Ošetření větší plochy zabere hodně času, takže depilace niti je vhodnější pro odstranění chloupků z obličeje.


Důležité věci, které je třeba mít na paměti před a po odstranění chloupků

Depilace často poškozuje pokožku a vy se tomu chcete vyhnout. Proto je dobré pokožku před a po depilaci zklidnit a ošetřit.

Než začnete s depilaci, umyjte si pokožku dobrým antibakteriálním mýdlem, které ji zároveň vyčistí a zjemní.

Pokud si holíte chloupky na těle, je dobré začít horkou koupelí nebo sprchou.

Ta změkčí chloupky a pokožku a usnadní jejich zastřižení.

Nicméně i při použití jiných metod depilace, jako je depilační krém nebo vosk, je důležité před samotnou depilaci očistit pokožku od bakterií.

Po dokončení depilace bude vaší pokožce láskyplná péče opravdu prospívat. Pokožku hydratujte pomocí kvalitního tělového mléka nebo ještě lépe speciálního balzámu po holení.

Na podrážděné pokožce bude příjemný a chladivý. Pomůže také zabránit vzniku otlaků po holení, zarůstání chloupků a podrážděné pokožce, což je reakce pokožky na hrubé zacházení.

K zarůstání chloupků dochází, když infekce ve vlasových folikulech způsobí, že chloupky prorůstají pod kůži.

Ať už zvolíte jakoukoli metodu depilace, musíte zajistit, aby byly vlasové folikuly po vytržení nebo oholení chloupků uzavřeny.

Pokud jsou na kůži bakterie, mohou proniknout do otevřených vlasových folikulů a způsobit infekci.

Proto je velmi důležité udržovat pokožku čistou pomocí antibakteriálního mýdla a vyživovat ji krémem proti hnisání.

Ty po depilaci uzavřou póry a odstraní bakterie.

Sada 4 produktů proti červeným pupínkům po holení
Produkty na holení proti zarůstajícím chloupkům a červeným pupínkům
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.199,00 Kč
Výprodejová cena 1.199,00 Kč Běžná cena 1.399,00 Kč
Sada 4 produktů proti červeným pupínkům po holení - Produkty na holení proti zarůstajícím chloupkům a červeným pupínkům

Může být depilace trvalá?

Když mluvíme o trvalé depilaci, máme obvykle na mysli laserovou epilaci, nazývanou také IPL (intenzivní pulzní světlo) nebo eliptická epilace.

Laserová epilace funguje prostřednictvím světelné energie, která se přeměňuje na energii tepelnou. Když světelný paprsek dopadne na chloupek, chloupek, kořínek a folikul se zahřeje, spálí a tím zničí.

Světlo však dokáže zachytit pouze tmavé pigmenty chloupků v pokožce, a proto laserové ošetření funguje pouze na tmavé chloupky, nikoli na světlé, šedé nebo zrzavé chloupky.

Použití laseru se může zdát extrémní, ale při správném provedení není ošetření vůbec nebezpečné. Jde o přeměnu světla na teplo.

Jak již bylo řečeno, během ošetření může dojít k určité bolesti, zejména v citlivých oblastech.

Pocit je trochu podobný cvakání pružnou baňkou na kůži a často se objevuje krátkodobé teplo nebo pálení. Jakmile je ošetření dokončeno, není bolest vůbec cítit.

Než se zcela zbavíte chloupků, potřebujete několik laserových ošetření, protože v každém okamžiku jsou jednotlivé vlasové folikuly v různých fázích růstu. Laser může odstranit pouze chloupky v určitém stádiu růstu.

Počet potřebných ošetření závisí na několika faktorech, včetně hladiny hormonů, věku a typu chloupků.

Obvykle byste měli počítat s 5-10 ošetřeními, i když jste v ošetřované oblasti bez chloupků, neočekávejte, že tyto oblasti zůstanou 100% bez chloupků navždy.

Jednotlivý ošetřený vlasový folikul je přerušen, ale mohou začít růst nové vlasové folikuly, takže časem se vytvoří nové chloupky; budete muset navázat dalšími laserovými ošetřeními.

Laserové ošetření vyžaduje návštěvu kliniky. Jedná se o poměrně nákladnou metodu, protože hodně a je třeba provést mnoho ošetření.

Přístroje pro laserové ošetření, které můžete používat doma, si můžete zakoupit, ale mohou být poměrně drahé a odborníci i National Board of Health (Národní Zdravotní Rada) před jejich používáním varují.


Problémy, které mohou vzniknout při depilaci

Depilace zatěžuje pokožku, protože k odstranění chloupků používáte náročné metody. Někteří lidé mají citlivější pokožku než jiní, a proto bude pokožka každého z nich reagovat na metody depilace jinak.

Mezi typické problémy, které mohou při depilaci vzniknout, patří podráždění pokožky, červené skvrny, zarůstající chloupky, zejména při holení, červené hrbolky po holení na povrchu pokožky.

Tomu může být těžké se vyhnout, zejména pokud máte citlivou pokožku. Můžete však udělat mnoho pro to, abyste těmto problémům předešli. Než začnete s depilaci, očistěte a zjemněte pokožku kvalitním antibakteriálním tělovým mýdlem.

Po dokončení depilace nezapomeňte o pokožku pečovat a zklidnit ji pomocí balzámu po holení nebo po depilaci.

Balzám po holení proti zarůstání chloupků
Výživný balzám proti vyrážce po holení a zarudnutí kůže
+15.000 recenzí
Běžná cena 399,00 Kč
Výprodejová cena 399,00 Kč Běžná cena
Balzám po holení proti zarůstání chloupků - Výživný balzám proti vyrážce po holení a zarudnutí kůže
Sprchový gel s Tea Tree olejem
Sprchový gel pro každodenní péči o aknózní pokožku
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Sprchový gel s Tea Tree olejem - Sprchový gel pro každodenní péči o aknózní pokožku

7 mýtů: Věci, které jste nevěděli o depilaci


Mýtus 1: Chloupky po holení dorůstají silnější

Jedná se o starý mýtus, který není podložen žádnými vědeckými důkazy. Pravděpodobně se předpokládá, že je pravdivý, protože kratší chloupky se často zdají být silnější a tužší než delší.


Mýtus 2: Při použití depilačního krému dorůstají chloupky tenčí

Při použití depilačního krému odstraníte ve srovnání s holením větší část vlasového kořínku, ale chloupky jsou při opětovném dorůstání stejně silné a tuhé.


Mýtus 3: Laserové ošetření je nebezpečné

Laserová epilace funguje tak, že se světelná energie přemění na tepelnou energii, která spálí a zničí vlasový folikul. Není nijak nebezpečná, protože laser neničí nic jiného než samotný vlasový folikul.


Mýtus 4: Po depilaci voskem vám naroste méně chloupků

Při depilaci voskem zcela vytrhnete chloupek z folikulu, čímž odstraníte více chloupků ve srovnání například s holením. Trvá déle, než chloupky dorostou, ale určitě dorostou, protože nebyl odstraněn vlasový folikul.


Mýtus 5: Depilaci voskem se můžete spálit

Je důležité provádět voskovou proceduru správně. Vosk musí být teplý, aby fungoval, ale ne tak horký, abyste se popálili. Pokud je přehřátý, můžete si spálit kůži. Je důležité vybrat si terapeuta, který má s voskovými procedurami zkušenosti a ví, jak vosk správně nahřát a použít.


Mýtus 6: Když odstraníte chloupky, na jejich místě dorostou další chloupky

To není pravda. Depilace nezpůsobí, že by na jejich místě znovu vyrostlo dvojnásobné množství chloupků. Jednotlivé prameny chloupků, které dorůstají, se mohou zdát silnější, když jsou krátké.


Mýtus 7: Chloupky po odstranění rostou rychleji

Chloupky nerostou rychleji ani pomaleji proto, že je odstraníte. Kromě toho se vám kvůli depilaci nezvětší ani nezesílí!


Časté dotazy o depilaci


Jak dlouho trvá depilace?

Záleží na tom, jakou metodu použijete. Holení je nejméně trvalá metoda, zatímco laserové ošetření má tendenci trvat nejdéle.


Jak dlouho vydrží depilační krém?

Použitím depilačního krému se odstraní větší část chloupku než holením, takže proto bude trvat jen o něco déle, než chloupky dorostou.


Můžete si nechat odstranit chloupky pomocí zdravotní péče?

Na běžnou kosmetickou depilaci nelze získat příspěvek. Ve zvláštních případech, kdy je růst chloupků způsoben nemocí a je viditelný na obličeji (jako žena) a/nebo je příliš silný, však můžete získat předplacené ošetření k depilaci laserem.


Je trvalé odstranění chloupků laserem nebezpečné?

Depilace pomocí laserového ošetření není nebezpečné. Laser využívá světelnou energii, která se přeměňuje na tepelnou energii, která spálí a zničí vlasový folikul. Zasažen je však pouze folikul, nikoliv kůže, která ho obklopuje, nebo vaše vnitřní orgány.


Je laserová epilace trvalá?

Laserová epilace vyžaduje několik ošetření, než chloupky zcela zmizí. Každý jednotlivý vlasový folikul je rozbit, ale časem se mohou vytvořit nové vlasové folikuly a vy můžete potřebovat další ošetření. Laserové ošetření vás tedy nezbaví chloupků na 100 % na celý život, i když je velmi účinné.


Kolik ošetření potřebujete laserovou epilací, abyste byli trvale bez chloupků?

To se u jednotlivých osob značně liší a závisí mimo jiné na hladině hormonů, věku a typu ochlupení. Můžete potřebovat pět až deset ošetření.


Kolik stojí laserová epilace?

Laserová epilace je nejdražší metodou depilace, ale také nejúčinnější. Ceny se na jednotlivých klinikách značně liší, proto si před objednáním sezení ověřte více míst. Celkové náklady budou také záviset na tom, kolik ošetření budete potřebovat, což se u jednotlivých osob liší.


Kde si mohu koupit depilační vosk?

Pokud si chcete depilaci voskem vyzkoušet doma, můžete si vosk na depilaci koupit ve větších supermarketech. Jinak terapeuti používají vlastní vosk, když se objednáte na depilaci na klinice a v salonu.

Sada na holení intimních partii
3 přípravky pro prevenci zarůstání chloupků, vyrážky po holení a pupínků
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 899,00 Kč
Sada na holení intimních partii  - 3 přípravky pro prevenci zarůstání chloupků, vyrážky po holení a pupínků