Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Jak opalovací krém funguje

S příchodem teplejších jarních a letních měsíců jsou sluneční paprsky jasnější, což vede k vyššímu UV indexu. Tento index udává, jak intenzivní jsou ultrafialové paprsky, které poškozují pokožku, a je proto měřítkem, které vám pomůže chránit pokožku.

Obecně platí, že byste měli používat opalovací krém, když je UV index 3 nebo vyšší. Je to proto, že opalovací krémy obsahují látky, které vytvářejí filtr chránící vás před sluncem. V některých opalovacích krémech vytvářejí látky chemický filtr, který pohlcováním slunečního záření blokuje většinu slunečních paprsků. V jiných opalovacích krémech působí fyzikální filtr jako bariéra na povrchu pokožky, která odráží paprsky dopadající na pokožku.


Opalovací krém a trvanlivost

Opalovací krém vydrží obvykle 12 měsíců po otevření. Pokud však budete opalovací krém skladovat při vysokých teplotách, bude jeho trvanlivost kratší.

Pokud si opalovací krém vezmete na delší dobu na pláž nebo k bazénu, nemůžete počítat s tím, že příští léto budete moci použít stejnou tubu opalovacího krému.

Pokud váš opalovací krém zapáchá žluknutím nebo změnil barvu či konzistenci, vyhoďte jej a kupte si nový, abyste se ujistili, že skutečně funguje.


Najděte nejlepší opalovací krém pro svou pokožku

Sluneční paprsky jsou zdrojem světla, tepla a vitaminu D. Je skvělé, že vás slunce hřeje, ale při pobytu na slunci musíte být velmi opatrní. A jakmile se chladná a tmavá zima změní v jaro s teplem a světlem, je dobré být připraven s opalovacím krémem. Opalovací krémy najdete všude - i u nás v Australian Bodycare. Není tedy žádná výmluva, proč se nechránit. Jaký opalovací krém byste si ale měli vybrat?

Když hledáte opalovací krém na ochranu pokožky, je v první řadě důležité se ujistit, že chrání jak před UV-A, tak před UV-B zářením. Pokud postrádá některý z nich, nezajistíte své pokožce dostatečnou širokospektrální ochranu. Slunce vyzařuje různé typy paprsků, které, jak bylo uvedeno výše, mohou pronikat do hlubších vrstev pokožky, kde mohou napáchat mnoho škod.

Na trhu je mnoho různých opalovacích krémů. Některé jsou bohaté na Aloe Vera, jiné na Tea Tree Oil. Obě složky pokožku hydratují a vyživují. A ochranu před sluncem můžete získat ve formě krému, mléka nebo spreje. Je dobré používat jeden typ opalovacího krému na tělo a druhý na obličej.

Aloe Vera gel na spáleniny, pálení a svědění kůže
chladivý gel na spálenou pokožku
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Aloe Vera gel na spáleniny, pálení a svědění kůže - chladivý gel na spálenou pokožku

UV-A, UV-B a ochranný sluneční faktor

Sluneční paprsky jsou neviditelné a označují se jako ultrafialové (UV). Existují paprsky UVA i UVB a oba typy paprsků mohou být v nadměrném množství nebezpečné. Je proto důležité, aby vás opalovací krém chránil jak před UVA, tak před UVB paprsky.

Ochranný sluneční faktor (SPF) udává pouze to, jak dobře váš opalovací krém chrání před UVB paprsky, které mohou způsobit spálení. Oba typy paprsků však zvyšují riziko vzniku rakoviny kůže.

UV index udává intenzitu škodlivého UV záření. Pokud je UV index nízký a nižší než 3, opalovací krém nepotřebujete. Pokud však UV index stoupne nad hodnotu 3, měli byste pamatovat na doporučení týkající se ochrany před slunečním zářením, tedy opalovací krém, lehký oděv a stín.

Za dobrého letního dne v Dánsku může UV index dosáhnout hodnoty 7. Naopak na rovníku může UV index dosáhnout až 15.

V Dánsku je UV index tak vysoký pouze v letních měsících, abychom nezapomněli používat opalovací krém. Pokud však cestujete na jih, může to být zcela jinak.

Nezapomeňte tedy na opalovací krém, když jedete na zimní dovolenou za sluncem - a nezapomeňte si přibalit opalovací krém, když jedete na dovolenou na lyže.

V Dánsku obvykle stačí použít opalovací krém s faktorem 15, pokud nemáte velmi světlou nebo citlivou pokožku.

Pokud však cestujete na jih, budete potřebovat opalovací krém s vyšším faktorem. Vyšší číslo faktoru však neposkytuje výrazně vyšší ochranu, takže nejdůležitější je pobývat na slunci kratší dobu.

Faktor 15 blokuje 93 % slunečního UV záření, faktor 30 blokuje 96 % záření a faktor 50 blokuje 98 % UV záření.


Opalovací krém na obličej

Přestože je ochrana v opalovacích krémech na obličej a tělo naprosto stejná, mnoho výrobců vyrábí speciální verzi pro ochranu obličeje před sluncem. Je to proto, že pokožka obličeje je citlivější než pokožka těla. Proto obličej vyžaduje jiný typ krému, který pokožku šetrně chrání a musí být mimořádně jemný.

Pokud například trpíte mastnou pletí a akné, měli byste se vyhnout opalovacím krémům s obsahem olejů. Ty pouze podporují tvorbu oleje v pokožce a způsobují lesklou a třpytivou pleť. Naopak pokud máte na obličeji suchou pokožku, je dobré zvolit hydratační opalovací krém.

Většina opalovacích krémů na obličej je tak lehká, lahodná a výživná, že v letních měsících může nahradit denní krém. To znamená, že je můžete použít na výlet na pláž nebo na letní večírek, kde chcete přes opalovací krém nanést lehký make-up.


Předcházejte spálení od slunce pomocí opalovacího krému

Když slunce svítí, Dánové se chodí opalovat na pláž. Pokud si chcete užívat slunce, je důležité, abyste se opalovali s mírou. Při pobytu na slunci se nezapomeňte dostatečně natírat opalovacím krémem, abyste se vyhnuli spálení.

Většina lidí se při pobytu na slunci natírá opalovacím krémem na místa, která nejsou zakrytá oděvem. Problémem je, že se nenatírají dostatečně. Kolik opalovacího krému vlastně stačí použít? Obecně platí, že byste měli použít celou hrst na celé tělo. Pokud nanesete jen tenkou vrstvu, nebudete chráněni faktorem uvedeným na krému a budete náchylnější ke spálení.

Pokud možno se vyhýbejte pobytu na slunci od 12 do 15 hodin. Tehdy jsou sluneční paprsky nejsilnější. Vyhledávejte proto stín během "ostrých" slunečních hodin a místo toho se ráno a pozdě odpoledne koupejte v bazénu nebo v moři.

Měli byste také nosit klobouk a sluneční brýle, abyste se chránili před ostrými slunečními paprsky. A nezapomeňte se namazat opalovacím krémem, pokud jste se hodně potili nebo byli ve vodě. A to i v případě, že je opalovací krém vodoodpudivý.


Opalovací krém Aloe Vera

Slunce je pro pokožku náročné. Vyzkoušejte například opalovací krém s Aloe Vera, který s faktorem 30 účinně chrání pokožku před UV-A a UV-B zářením. Opalovací krém s Aloe Vera dodá vaší pokožce intenzivní hydrataci - tolik potřebnou vzpruhu, když slunce, slaná voda a další složky léta vaši pokožku vysušují.

Opalovací krém s Aloe Vera tedy pokožku hydratuje a zvláčňuje a zároveň ji chrání před sluncem. Má také chladivé, hojivé a zklidňující účinky na pokožku.

Slunce je největším nepřítelem vrásčité pleti. Nedostatečná ochrana před sluncem způsobuje stárnutí pokožky. Ultrafialové paprsky urychlují přirozený proces stárnutí, což má za následek tenčí a slabší pokožku. S opalovacím krémem Aloe Vera si můžete zachovat vlhkost a sílu, protože Aloe Vera je známá svými hojivými a protistárnoucími vlastnostmi, účinně chrání kožní buňky a zachovává pružnost pokožky.


Krém na opalování s Tea Tree olejem

Pokud trpíte mastnou a aktózní pletí, opalovací krémy mohou vaši pleť často ještě zhoršit. Mastná textura ucpává póry kožním mazem a bakteriemi. Řešením může být opalovací krém s faktorem 15 na bázi Tea Tree Oil. Tento australský olej je již po desetiletí oblíbený pro své účinné antiseptické a antibakteriální vlastnosti - proto je skvělý pro mastnou pleť se sklonem k akné.

Tea Tree olej zároveň zklidňuje pokožku, která po dni plném horka a slunce potřebuje relaxaci. Olej pomáhá udržovat vystavenou pokožku hydratovanou, dobře vyživenou a v přirozené rovnováze vlhkosti - bez přidání mastnoty.


Najděte nejlepší opalovací krém pro své děti

Ochrana před sluncem je vždy nezbytná. Zejména u dětí je však zásadní. Čím vícekrát jste se v dětství spálili, tím vyšší je riziko vzniku rakoviny kůže. Proto je obzvláště důležité věnovat zvýšenou péči citlivé dětské pokožce.

Existují speciální opalovací krémy pro děti. Poskytují stejnou ochranu jako "opalovací krémy pro dospělé". Rozdíl však spočívá v tom, že krémy neobsahují stejné množství alergenních složek, protože dětská pokožka je citlivější a více vystavená riziku. Při výběru opalovacího krému pro dítě je nejlepší volbou opalovací krém bez parfemace. Je to proto, že opalovací krém musí na pokožce zůstat dlouho, takže parfémovaný opalovací krém může citlivou dětskou pokožku podráždit.

Vždy vybírejte opalovací krém s vysokým faktorem, abyste dítěti poskytli co nejlepší ochranu, zejména pokud má světlý typ pleti. Děti - a ostatně i dospělí - se světlou pokožkou jsou náchylnější ke spálení.

Pro děti, které si hrají na zahradě a na pláži nebo plavou v bazénu a v moři, je také dobré mít UV oblek. Oblek zajistí, že děti budou po celou dobu chráněny. Nezapomeňte však na obličej, ruce, nohy a chodidla, které oblek nezakrývá, použít opalovací krém s vysokým faktorem.


Použití poopalovacího přípravku po opalování

Účelem používání opalovacího krému je zabránit spálení a poškození pokožky sluncem. Ale i když víme, že bychom měli být na slunci opatrní, někdy si slunce užíváme příliš dlouho a naše pokožka se spálí.

Opálená kůže štípe, svědí, pálí a bolí. Je to opravdu nepříjemné a při silnějším spálení od slunce se můžete cítit vyloženě nevolnost a nepříjemné pocity.

Spálení od slunce je spálení kůže. A při spálení je důležité pokožku chladit a zklidnit. Začít můžete studenou sprchou. Poté je třeba pokožku vyživit, hydratovat a obnovit.

O pokožku můžete pečovat kvalitním opalovacím přípravkem po opalování s obsahem Aloe Vera nebo Tea Tree Oil. Oba jsou známé svými šetrnými, pečujícími a hydratačními vlastnostmi k pokožce.

Aloe Vera má na pokožku také chladivý účinek.

Opálená pokožka potřebuje dostatek vlhkosti, aby se nevysušovala. Dobré opalovací přípravky po opalování to splní. Později můžete přejít na kvalitní, vyživující a hydratační tělové mléko.

Set po opalování na zarudlou a spálenou pokožku
3 produkty na spáleniny, popálení kůže sluníčkem a sluneční ekzémy
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.149,00 Kč
Výprodejová cena 1.149,00 Kč Běžná cena 1.299,00 Kč
Set po opalování na zarudlou a spálenou pokožku - 3 produkty na spáleniny, popálení kůže sluníčkem a sluneční ekzémy

FAQ – Často kladené otázky o opalovacím krému


Jak opalovací krém funguje?

Opalovací krémy fungují tak, že vytvářejí filtry, které zabraňují slunečním paprskům proniknout do pokožky a způsobit její poškození. Slunce vyzařuje jak UV-A, tak UV-B paprsky a filtry v opalovacím krému zabraňují většině paprsků poškozujících pokožku proniknout přes horní a hlubší kožní bariéru.


Může opalovací krém zestárnout?

Ano, opalovací krém může zestárnout. Pokud ho necháte delší dobu nebo při vysokých teplotách, například na pláži, může žluknout. A pak se zkazí. Před použitím loňského opalovacího krému můžete zkontrolovat jeho vůni, barvu a konzistenci. Obvykle vydrží při pokojové teplotě 12 měsíců.


Jaký faktor opalovacího krému mám používat?

V Dánsku obecně stačí používat opalovací krém s faktorem 15. Jak se však blížíte k rovníku, UV index se zvyšuje a je třeba použít vyšší faktor. Nejlépe s faktorem 30 nebo 50, pokud máte velmi světlou a citlivou pokožku.


Jak dlouho opalovací krém vydrží?

Krém na opalování obvykle vydrží několik hodin, pokud jej nanesete předtím, než vyjdete na slunce. Díky tomu se na pokožce lépe usadí. Pokud se vysušíte, hodně se potíte nebo jste byli ve vodě, naneste další vrstvu opalovacího krému.


Mohu se opálit s opalovacím krémem?

Opálit se můžete pomocí opalovacího krému. Je rozšířeným mýtem, že opalovací krém brání opálení. Jen to trvá o něco déle, protože většina slunečních paprsků, které zbarvují pokožku do hněda, je blokována. Na oplátku získáte krásnější a déle trvající záři.


Jaký opalovací krém si mám vybrat?

Vždy byste si měli vybrat opalovací krém, který poskytuje ochranu proti UV-A a UV-B záření. Nestačí být chráněn pouze proti jednomu z nich. Hledejte verze, které jsou založeny na přírodních složkách a neobsahují alergenní látky. A nezapomeňte si vybrat variantu speciálně vyvinutou pro citlivou pokožku obličeje.


Co znamená ochranný faktor proti slunečnímu záření?

Ochranný sluneční faktor (SPF) udává, jak dobře opalovací krém chrání před UVB zářením. Vždy však vybírejte opalovací krém, který chrání před UVA i UVB zářením, protože oba typy jsou v nadměrném množství nebezpečné. Opalovací krém s vysokým číslem faktoru neposkytuje výrazně vyšší ochranu než opalovací krém s nižším číslem faktoru. Například faktor 15 blokuje 93 % slunečního UV záření, faktor 30 blokuje 96 % paprsků a faktor 50 blokuje 98 % UV záření.


Kolik opalovacího krému mám používat?

Obecně platí, že byste měli použít plnou hrst krému na celé tělo. Je důležité nanést na pokožku dostatečné množství opalovacího krému, jinak ochrana nebude odpovídat faktoru uvedenému na krému. A pak hrozí, že se spálíte.


Kdy mám používat opalovací krém?

Obecně platí, že byste měli používat opalovací krém, když je UV index, který udává intenzitu slunečních paprsků, 3 a více. Opalovací krém nanášejte asi 20 minut před tím, než se chystáte být na slunci, a aplikujte jej každé 2-3 hodiny, nebo pokud plavete či se hodně potíte.

Set po opalování na zarudlou a spálenou pokožku
3 produkty na spáleniny, popálení kůže sluníčkem a sluneční ekzémy
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.149,00 Kč
Výprodejová cena 1.149,00 Kč Běžná cena 1.299,00 Kč
Set po opalování na zarudlou a spálenou pokožku - 3 produkty na spáleniny, popálení kůže sluníčkem a sluneční ekzémy