Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Jak vypadá sluneční ekzém?

Alergie na slunce se často projevuje jako červená a velmi svědivá vyrážka, která se skládá z malých pupínků a případně malých světlých puchýřků. Vyrážka se obvykle objeví několik hodin po vystavení se slunečnímu záření, ale může se objevit i o 1-2 dny později.

Přejít na: Léčba slunečního ekzému - Jak na to?

Pokud není kůže vystavena dalšímu slunečnímu záření, projevy obvykle po několika dnech odezní.

Sluneční ekzém se nejčastěji vyskytuje na jaře nebo na začátku léta, kdy kůže není aklimatizovaná se slunečními paprsky.

U lidí s mírnými případy se často vyrážka během léta zlepší, protože kůže si na slunce lépe zvykne. Na jaře následujícího roku se však obvykle vrátí. V průběhu let však u většiny lidí sluneční ekzém vymizí, protože kůže se stane otužilejší.

Sluneční ekzém způsobuje svědění

Sluneční ekzém není nebezpečný stav, ale druh alergické reakce na sluneční UV záření. Jaký je ale pocit? Toto kožní onemocnění se projevuje jako červená a zakalená vyrážka a je často spojeno se značným svěděním. Díky tomu je velmi obtěžující, i když není nebezpečná.

S intenzivním pocitem svědění se lze těžko vypořádat, a protože je kůže podrážděná, škrábání je zřídkakdy dobrý nápad. Je těžké se neškrábat, když je svědění tak silné. Svědivou pokožku se můžete pokusit zchladit a zklidnit tím, že ji zklidníte hydratačním tělovým mlékem nebo gelem z aloe vera, které pomohou pokožku zklidnit. Případně vám lékárník pomůže najít antihistaminový krém na opalování, který může zmírnit alergickou reakci, a tím i svědění.

Set po opalování na zarudlou a spálenou pokožku
3 produkty na spáleniny, popálení kůže sluníčkem a sluneční ekzémy
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.149,00 Kč
Výprodejová cena 1.149,00 Kč Běžná cena 1.299,00 Kč
Set po opalování na zarudlou a spálenou pokožku - 3 produkty na spáleniny, popálení kůže sluníčkem a sluneční ekzémy

Polymorfní světlá vyrážka

Solární ekzém je také známý jako polymorfní světelná vyrážka nebo polymorfní světelná dermatóza a je známý také pod hovorovými názvy: alergie na slunce, letní pupínky a Mallorca akné.

Příznaky slunečního ekzému mohou být podobné příznakům jakými jsou pupínky, ale zatímco sluneční ekzém nezmizí pouhým ochlazením pokožky, pupínky obvykle zmizí, jakmile se ochladí.


Léčba slunečního ekzému - Jak nejlépe léčit sluneční ekzém?

Nejdříve je třeba se schovat před slunečními paprsky.

Léčba slunečního ekzému spočívá v péči o pokožku a její hydrataci.

Když se u vás objeví ekzém, jedná se o alergickou reakci. To znamená, že kůže je zarudlá a horká, možná trochu oteklá a strašně svědí. Proto pomůže používat něco, co pokožku chladí, zklidňuje a zmírňuje svědění.

Můžete použít opalovací krém po opalování nebo běžné tělové mléko. Nejdůležitější je pokožku hydratovat, aby se nevysušovala.

Pokud si k léčbě slunečního ekzému vyberete opalovací krém s obsahem aloe vera a tea tree oleje, získáte nejen hydratační krém, ale také účinný přípravek proti svědění, který zklidňuje, chladí a udržuje pokožku zdravou.

V závažných případech slunečního ekzému můžete potřebovat k léčbě opalovací krém s antihistaminiky nebo mírný kortizonový krém. Obojí je k dostání bez receptu.

Pokud si však chcete být naprosto jisti, že trpíte slunečním ekzémem, můžete se také poradit s lékařem a zjistit více o tom, co s ním můžete dělat.

I když spálení od slunce vašemu tělu rozhodně neprospívá, můžete se utěšovat tím, že sluneční ekzém naštěstí není nebezpečný. Lidé se slunečním ekzémem nemají zvýšené riziko vzniku melanomu nebo rakoviny kůže. Není však pochyb o tom, že trpět spáleninami od slunce je velmi nepříjemné a obtěžující.

Set po opalování na zarudlou a spálenou pokožku
3 produkty na spáleniny, popálení kůže sluníčkem a sluneční ekzémy
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.149,00 Kč
Výprodejová cena 1.149,00 Kč Běžná cena 1.299,00 Kč
Set po opalování na zarudlou a spálenou pokožku - 3 produkty na spáleniny, popálení kůže sluníčkem a sluneční ekzémy

Léčba spálého obličeje

Zejména lidé s velmi světlou pletí trpí na jaře a v létě vyrážkou podobnou pupínkům na obličeji. Kvůli svému pupínkovitému vzhledu se často toto označuje jako letní pupínky nebo mallorské akné. Vyrážka se může rozšířit i na krk a horní část hrudníku.

Nejlepším způsobem léčby slunečního ekzému na obličeji je vyhýbat se slunci. Ekzém neboli letní pupínky se totiž objevily v důsledku vystavení se slunečnímu záření. A jakmile se přestanete vystavovat ultrafialovým paprskům, stav kůže sám zmizí. Pokud se slunci nemůžete vyhnout, měli byste používat opalovací krém s vysokým faktorem, který dokáže odfiltrovat většinu slunečních UVA a UVB paprsků. Kromě toho můžete nosit klobouk se širokou krempou, abyste si chránili obličej před sluncem.

V některých případech můžete podstoupit fototerapii, při níž se kůže každý týden otužuje ultrafialovým zářením, aby váš obličej lépe odolával slunečním paprskům s příchodem jara.

Doplňky stravy na posílení pokožky

Pokud každoročně trpíte slunečním ekzémem, možná by bylo dobré pomoci své pokožce zevnitř. K dispozici jsou různé doplňky stravy, které pomáhají pokožce připravit se na sluneční paprsky a zvyšují její odolnost vůči působení slunečních paprsků. To však neznamená, že můžete vynechat opalovací krém, protože ten je pouze doplňkem pro zpevnění pokožky zevnitř.

Díky kombinaci betakarotenu, vápníku a oleje z ostropestřce můžete sluneční ekzém ošetřit dříve, než se objeví. Doplňky je třeba začít užívat šest až devět týdnů před vystavením se slunci - a udržovat doplňky po celou dobu vystavení se slunci.

Beta-karoten je prekurzorem vitaminu A, který má vlastnosti obnovy buněk a ochrany před sluncem. Když je kůže vystavena slunečnímu záření, tělo produkuje vitamin D. U některých lidí však může vitamin D vázat vápník v krvi a kožní tkáně místo něj postrádají vápník. Ostropestřecový olej obsahuje vysoké množství vitaminu E, antioxidantu, který chrání kožní buňky před škodlivými účinky slunce.

Pokud si nejste jisti, zda používat doplňky stravy na posílení pokožky, měli byste se vždy poradit a požádat o radu svého lékaře.

Krém proti spálení

Nejdůležitějším krémem na spáleniny od slunce je především opalovací krém. Opalovací krém s dostatečně vysokým faktorem vám pomůže udržet nepříjemnou vyrážku na uzdě. Pokud máte velmi světlou pokožku, je dobré používat opalovací krém s faktorem 50, který blokuje až 98 % slunečních paprsků. Je však důležité nanášet na pokožku vystavenou slunci dostatečné množství opalovacího krému a pravidelně jej opakovat.

Pokud došlo k poškození a objevil se u vás sluneční ekzém, můžete použít tělové mléko s Tea Tree olejem, které pomáhá zmírnit svědění a podráždění. V lékárnách lze také zakoupit krém obsahující antihistaminika nebo hormony nadledvinek, které účinně potlačují alergickou reakci. Antihistaminika bojují proti histaminu v těle - látce, kterou tělo uvolňuje při alergických reakcích, jako je například spálení od slunce.


Doporučené produkty

Set po opalování na zarudlou a spálenou pokožku
3 produkty na spáleniny, popálení kůže sluníčkem a sluneční ekzémy
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.149,00 Kč
Výprodejová cena 1.149,00 Kč Běžná cena 1.299,00 Kč
Set po opalování na zarudlou a spálenou pokožku - 3 produkty na spáleniny, popálení kůže sluníčkem a sluneční ekzémy

Kdy zmizí spálení od slunce?

Spálení od slunce je signálem vašeho těla, že vaše kůže byla poškozena. Obzvláště zranitelné jsou často části těla s nejtenčí kůží. Lidé s velmi citlivou a světlou pokožkou jsou obzvláště ohroženi spálením, pokud nejsou opatrní, a ke spálení často dochází s prvními jarními paprsky, kdy si pokožka ještě nevytvořila vlastní "štít".

Doba, kdy spálení od slunce zmizí, je velmi různá. Záleží na tom, jak moc jste se spálili. Velmi mírné spálení od slunce často zmizí do 24 hodin, zatímco silnější spálení od slunce může zmizet až za několik dní.

Délka opalování

Pokud jste svou pokožku vystavili slunci a máte velmi světlou pleť, vaše pokožka bude často reagovat zarudnutím a bolestivostí za 3-5 hodin. Když jste na slunci, je také často obtížné zjistit, zda vaše pokožka zčervenala - teprve když se dostanete dovnitř, můžete vidět reakci pokožky.

Spálení od slunce se obvykle považuje za popálení prvního stupně, a proto se očekává, že spálení od slunce bude trvat 1-3 dny v závislosti na typu vaší pokožky. Spálení od slunce bude postupně slábnout a kůže bude v průběhu několika následujících dnů stále méně červená a bolestivá. Pokud budete spálenou kůži nadále vystavovat slunci, může dojít ke spálení druhého stupně a v nejhorších případech ke spálení třetího stupně, kdy se na kůži vytvoří puchýře a vředy naplněné tekutinou. Pokud se takto silně spálíte, budete potřebovat lékařskou pomoc - a vaší kůži bude trvat mnohem déle, než se sama obnoví a vrátí do normálního stavu, protože se musí spáleniny zahojit.


Prevence slunečního ekzému - Jak se vyhnout slunečnímu ekzému!

Na sluneční ekzém neexistuje žádný skutečný lék - můžete pouze léčit a zmírňovat jeho příznaky. Můžete však udělat něco pro to, abyste se slunečnímu ekzému vyhnuli.

Níže najdete 5 tipů, jak předcházet slunečnímu ekzému.

  1. Vyhněte se dlouhému pobytu na slunci. Nejlepším způsobem prevence slunečního ekzému je vyhnout se příliš dlouhému pobytu na slunci; lepší je krátký a častý pobyt na slunci.
  2. Vyhněte se pobytu na slunci uprostřed dne. Sluneční paprsky jsou nejsilnější mezi 10. a 16. hodinou.
  3. Pomalu aklimatizujte pokožku na slunce. Pokud jste dlouho nebyli na slunci, je důležité, aby si na něj vaše pokožka pomalu zvykla. To platí, když se objeví první jarní slunce, protože slunce je již silné, ale platí to i v případě, že se například chystáte na lyže a vaše pokožka nebyla vystavena silnému slunečnímu záření po mnoho měsíců.
  4. Chraňte si pokožku oděvem. Sluneční ekzém se naštěstí objevuje pouze na té části kůže, která byla vystavena slunci. Pokud jste tedy nosili oblečení na většině těla, sluneční ekzém se vám jen zřídka objeví tam, kde vás oblečení před sluncem chránilo. Pouhé nošení oblečení při pobytu na slunci však není zárukou, protože oblečení poskytuje pouze částečnou ochranu před slunečními paprsky; část ultrafialových paprsků stále proniká skrz oblečení.
  5. Používejte opalovací krém s vysokým faktorem. Každý, kdo se chystá být na slunci, by měl pamatovat na používání opalovacího krému. Pro ty, kteří trpí slunečním ekzémem, je však ještě důležitější, aby vždy pamatovali na používání opalovacího krému na sluneční ekzém.

Opalovací krém na spáleniny od slunce - pamatujte na opalovací krém s vysokým faktorem

Pokaždé, když jdete na slunce, měli byste použít opalovací krém s vysokým faktorem proti spálení - bez ohledu na to, jak krátkou dobu na slunci strávíte.

Mnoho lidí zapomíná na to, jak silné je slunce na začátku jara, kdy je venku ještě chladno. V této době jsou však lidé náchylní ke spálení obzvláště zranitelní, protože jejich pokožka není na slunce zvyklá - a protože mnoho lidí zapomene použít opalovací krém, když jdou poprvé na slunce.

Pokud si vyberete opalovací krém s vysokým ochranným faktorem (SPF) a filtrem pro UVA i UVB záření, budete dobře chráněni. Nezapomeňte však, že potřebujete silnou vrstvu opalovacího krému, nanášejte jej pravidelně po celý den a aplikujte jej půl hodiny předtím, než půjdete na slunce, aby měl čas působit, než se na slunci ocitnete.

Fototerapie

Pokud trpíte silným slunečním ekzémem, řešením může být týdenní fototerapie u dermatologa v časných jarních měsících.

Fototerapie zahrnuje vystavení ultrafialovému světlu.

To pomalu zpevní vaši kůži, abyste lépe snášeli pobyt na slunci. V některých případech vám dermatolog může doporučit také pilulky na lepší snášení slunečních paprsků.


Proč se u vás objevuje sluneční ekzém?

Není zcela jasné, proč se sluneční ekzém vyskytuje, jen to, že je způsoben zvýšenou citlivostí na sluneční UVA a UVB záření. Sluneční záření však může v kůži vyvolat reakce, které vedou k tvorbě chemické sloučeniny, kterou tělo rozpozná jako něco cizího.

Reakcí těla je alergická reakce se zarudnutím, teplem, otokem a svěděním.

Naše tolerance vůči slunci se značně liší. Někteří lidé prostě snášejí slunce lépe než jiní. Obecně jsou však ke slunečnímu ekzému náchylné zejména skandinávské typy se světlou pletí a světlými nebo zrzavými vlasy.

Světle zbarvená pokožka neobsahuje tolik pigmentu a právě pigment v kůži nás má chránit před slunečními paprsky a škodlivými účinky UV záření na pokožku.

I když v domácích zeměpisných šířkách slunce snášíte, pokud jste náchylní ke spálení, měli byste být obzvláště opatrní a používat opalovací krém s vysokým faktorem a dbát na to, abyste se před sluncem dobře chránili, pokud si plánujete užívat slunce a léto - nebo zimní dovolenou - na jihu.


Kdo trpí slunečním ekzémem?

Sluneční ekzém postihuje hlavně děti a mladé ženy ve věku 10-30 let a ohroženi jsou zejména lidé se světlou pletí.

Zřídka se však sluneční ekzém poprvé objeví u dospělých ve středním věku.

Odhaduje se, že asi 15 % skandinávské populace trpí slunečním ekzémem - právě proto, že sluneční ekzém postihuje především světlovlasé nebo zrzavé osoby se světlým typem kůže, která neobsahuje mnoho pigmentu.

V některých rodinách je výskyt slunečního ekzému vyšší než v jiných, což naznačuje, že sluneční ekzém může být dědičný.

Slunečním ekzémem mohou onemocnět i děti, ale naštěstí se to nestává příliš často. Je to hlavně proto, že miminka jsou naštěstí jen zřídkakdy na přímém slunci, na kterém by neměla být.


Spálení od slunce na obličeji

Sluneční ekzém na obličeji se vyskytuje jen zřídka. Je to pravděpodobně proto, že obličej je celoročně více vystaven slunci a světlu. To znamená, že kůže na obličeji je více ztvrdlá než kůže na zbytku těla.

Pokud se na obličeji spálíte, nejlepší radou je hydratovat jej. Pravidelně pokožku promazávejte kvalitním krémem po opalování nebo krémem na obličej. Zvláště účinné jsou výrobky obsahující aloe vera a tea tree olej, protože nejen hydratují, ale také chladí, zklidňují a obnovují pokožku.


Sluneční ekzém na pažích

Pokud jste náchylní ke spálení od slunce a máte spálené paže, ujistěte se, že se vyhýbáte slunci nebo si paže alespoň zakryjte.

Pak už je to jen o hydrataci a péči o pokožku, aby nebyla příliš suchá. K tomu můžete použít opalovací krém po opalování nebo kvalitní hydratační tělové mléko.

Vybírejte výrobky s aloe vera nebo Tea tree olejem, které mají na pokožku chladivý, zklidňující a protisvědivý účinek - přesně to, co potřebujete, když vás pokožka svědí, je horká a oteklá.


Sluneční ekzém na nohou

Když je horko, chodíme často bosí, což znamená, že naše nohy a chodidla jsou vystaveny slunečním paprskům. Celou zimu byly zahalené a náhlé a silné jarní a letní slunce je pro pokožku náročné.

Pokud jste náchylní ke vzniku slunečního ekzému, je proto obzvláště důležité nezapomínat na používání opalovacího krému, když jsou vaše nohy a chodidla na slunci.

Pokud se u vás sluneční ekzém přece jen objeví, nejlépe uděláte, když se budete po opalování používat kvalitní hydratační tělové mléko.


Sluneční ekzém na rukou

Když jste na slunci, je těžké si zakrýt ruce, takže pokud jste náchylní ke spálení, hrozí vám také riziko. A možná máte také tendenci zapomínat na ruce, když se natíráme opalovacím krémem? To je špatné, proto si nezapomeňte ruce pořádně namazat - a při každém mytí rukou si naneste novou vrstvu.

Pokud se na rukou přece jen spálíte, hydratujte je a pečujte o ně dobrým mlékem po opalování nebo tělovým mlékem či bohatým a výživným krémem na ruce.


Sluneční ekzém a solária

Návštěva solária se rovná horkému letnímu dni na jihu a je náročná pro vaši pokožku, zejména pokud máte světlou a citlivou pokožku náchylnou ke spálení a také sklony ke slunečním ekzémům. Při návštěvě solária můžete dostat sluneční ekzém.

Pokud jste náchylní ke spálení, je důležité, aby si vaše pokožka na slunce postupně zvykla, což při návštěvě solária nehrozí. Solárium navíc zvyšuje riziko vzniku rakoviny, proto není dobré pokožku zatěžovat návštěvou solária před letní dovolenou.

Pokud trpíte silným slunečním ekzémem, měli byste zvážit lehkou léčbu u dermatologa. Jinak si nezapomeňte užívat slunce s rozumem, používejte dostatek opalovacího krému a zakrývejte si pokožku.

Je mýtus, že opálená pokožka poskytuje ochranu při pobytu na slunci. Ve skutečnosti je opálená pokožka již poškozenou pokožkou. A v soláriu jste vystaveni pouze UVA paprskům, nikoli UVB, takže si na ně vaše pokožka nezvykne.


FAQ o slunečním ekzému


Jak vypadá sluneční ekzém?

Solární ekzém se může projevovat jako červená svědivá vyrážka. Vyrážka se skládá z malých hrbolků a případně malých světlých puchýřků a obvykle se objeví několik hodin po vystavení se slunci, ale může se objevit i o 1-2 dny později. Příznaky obvykle po několika dnech ustoupí, pokud není kůže dále vystavována slunci.


Co je to sluneční ekzém?

Sluneční ekzém je velmi nepříjemné onemocnění kůže způsobené přecitlivělostí na sluneční záření. Lidé se slunečním ekzémem mají velmi špatnou toleranci vůči slunci a sluneční ekzém může být vyvolán i krátkým pobytem na slunci. Při vzniku slunečního ekzému dochází k alergické reakci se zarudnutím, svěděním a otokem. Postihuje zejména světlé skandinávské typy se světlými nebo zrzavými vlasy a světlou pokožkou, která neobsahuje mnoho pigmentu.


Co je to alergie na slunce?

Alegie na slunce je jiný výraz pro sluneční ekzém - nepříjemné a obtěžující onemocnění kůže. Další slova, se kterými se můžete setkat pro stejný stav, jsou polymorfní světelná vyrážka, polymorfní světelná dermatóza, světelná vyrážka, letní pupínky a mallorské akné.


Co je polymorfní světelná vyrážka?

Polymorfní světlá vyrážka nebo polymorfní světelná dermatóza jsou lékařské termíny pro sluneční ekzém, nazývaný také alergie na slunce nebo letní pupínky.


Co jsou to letní pupínky?

Letní pupínky jsou dalším projevem slunečního ekzému. Tento termín nepochybně vznikl proto, že vyrážka v souvislosti se slunečním ekzémem může poněkud připomínat pupínky: zarudnutí kůže, drobné hrbolky a případně malé světlé puchýřky. A hlavně v létě (a na jaře) se u vás objeví sluneční ekzém.


Proč máte sluneční ekzém?

Není zcela známo, proč někteří lidé mají sluneční ekzém – víme pouze, že je to kvůli zvýšené citlivosti na sluneční UVA a UVB paprsky. Sluneční záření může vyvolat v pokožce nějaké reakce, což znamená, že vzniká chemická sloučenina, kterou tělo vnímá jako něco cizího. A reakce těla je tedy vyvinout alergickou reakci zarudnutím, horkem, otokem a svěděním.


Co se dá se slunečním ekzémem dělat?

Nejlepším lékem na sluneční ekzém je spokojit se s krátkým pobytem na slunci a při pobytu na slunci vždy používat dostatečné množství opalovacího krému s vysokým ochranným faktorem. Pokožku navíc můžete při pobytu na slunci zakrýt i například čepicí a volnými bavlněnými kalhotami a halenkami.


Jak se slunečnímu ekzému vyhnout?

Pokud máte sklony k kožním ekzémům, měli byste se na slunci zdržovat co nejméně – a vždy jen kratší dobu. Když budete na slunci, pamatujte na dobrý opalovací krém s vysokým faktorem a navíc je dobré pokožku zakrýt například čepicí a volným bavlněným oblečením.

Set po opalování na zarudlou a spálenou pokožku
3 produkty na spáleniny, popálení kůže sluníčkem a sluneční ekzémy
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.149,00 Kč
Výprodejová cena 1.149,00 Kč Běžná cena 1.299,00 Kč
Set po opalování na zarudlou a spálenou pokožku - 3 produkty na spáleniny, popálení kůže sluníčkem a sluneční ekzémy