Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co jsou to opary a kdo je může dostat?

Oparem se může nakazit kdokoli a většina dospělé populace v Dánsku (podle odhadů asi 80 %) již má v těle virus herpes. Opary mohou dostat také děti a často se stává, že lidé skutečně získají herpes virus do svého těla již v dětství, obvykle ve věku 1-5 let.

Opary jsou vysoce nakažlivé onemocnění kůže a sliznic způsobené infekcí virem herpes simplex (HSV). Opary jsou způsobeny infekcí herpesem typu 1, známým také jako HSV-1 nebo herpes labialis. Jedná se o typ oparu, který může způsobit infekci na rtech a v jejich okolí, ale také v ústech, krku, očích, nose a na bradě.

Opary jsou vysoce nakažlivé a přenášejí se přímým kontaktem s kůží nebo sliznicemi. Jakmile u člověka opar jednou propukne, zůstane virus oparu v nervovém systému neaktivní po zbytek života. Virus se pak může v průběhu života několikrát nebo mnohokrát "probudit", což vede k novému propuknutí herpesu. Proti viru herpesu bohužel neexistuje žádný lék ani vakcína, ale můžete si uvědomit, co můžete udělat pro prevenci nových ohnisek a léčbu příznaků ohnisek, a samozřejmě byste měli dbát na to, abyste infekci nepřenášeli na ostatní.

Kromě herpes labialis je velmi častým herpetickým onemocněním také genitální herpes. Je známý také jako HSV-2 neboli genitální herpes a způsobuje infekci kůže a sliznic na genitáliích a v jejich okolí. A konečně existuje herpes zoster, což je latinský název pro pásový opar, velmi bolestivou kožní vyrážku.

Balzám na rty na suché a popraskané rty
3x Balzám na rty s tea tree olejem na suché rty a opary.
+15.000 recenzí
Běžná cena 169,00 Kč
Výprodejová cena 169,00 Kč Běžná cena 699,00 Kč
3x Balzám na rty s tea tree olejem na suché rty a opary.

Jaké jsou příznaky oparu?

Příznaky oparu jsou všude stejné: malé puchýřky čiré tekutiny (puchýřky) na kůži nebo sliznicích. Mohou být na rtech a v jejich okolí, v ústech, v krku, na bradě, v nose a v očích. Puchýřky budou citlivé a bolestivé. Budou mít pocit, že pálí a štípou. Puchýře se změní v boláky a poté ve strupy, které za několik dní odpadnou.

Trvá poměrně dlouho, než se kůže vrátí do normálního stavu a začne opět vypadat hezky, protože vřídky se musí zahojit a strupy odpadnout.

Herpes viru se nikdy nezbavíte, ale četnost propuknutí se značně liší. Těm šťastnějším se to stane jen několikrát za život, zatímco jiné neustále trápí nová a obtěžující ohniska oparu.

Důvodů pro nové propuknutí může být celá řada, včetně stresu, oslabení imunitního systému (například právě nachlazení nebo chřipka), horečky, ostrého slunečního světla a u žen také menstruace.

První infekce a následné

První infekce virem HSV-1 se nazývá primární infekce. První infekce je obvykle nejhorší a kromě puchýřů může způsobit i vředy a puchýře v ústech, horečku, bolesti hlavy a těla, tedy příznaky podobné chřipce. První infekce může trvat až 14 dní.

Následné infekce obvykle trvají kratší dobu, třeba 2-7 dní, a jsou mnohem mírnější. Často je jediným znatelným příznakem propuknutí infekce viditelný a nepříjemný opar nebo opary na rtech nebo kolem nich či jinde na obličeji nebo krku.

Většina lidí pozná propuknutí nemoci o něco dříve, než se opar stane viditelným, podle brnění, pálení a pálení kůže. Pokud jste ho již někdy měli, budete vědět, co vás čeká. Často se opar objeví během několika hodin. Je důležité, abyste se nechali ihned ošetřit, a minimalizovali tak rozsah propuknutí nemoci.

Opary na rtech

Většina lidí si opary spojuje s viditelnými puchýři a vřídky na rtech a v jejich okolí. V 9 z 10 případů se opary vyskytují právě zde.

Na rtu můžete mít jediný puchýř, ale také velký shluk puchýřů. Je zřejmé, že mít mnoho puchýřů je bolestivější, závažnější a viditelnější než mít jen jeden. Obojí je však stejně normální.

Opary v ústech a krku

Herpes virus HSV-1 může postihnout také ústa (ústní dutinu, dásně a patro), jazyk a hrdlo. Stejně jako na rtech jsou zde příznaky bolestivé puchýře a puchýřky. Opary se však nejčastěji vyskytují mimo ústa na rtech, takže většina puchýřů v ústech není způsobena oparem, ale něčím jiným.

Opary na nose a bradě

Opary se mohou rozšířit na kůži na bradě nebo na horní části nosu nebo do nosu, kde jsou také sliznice. Příznakem jsou opět puchýře naplněné tekutinou, často v malých nebo velkých shlucích.

Opary v očích

Herpes virus HSV-1 může postihnout také oblast očí (rohovku a další části oka), přičemž příznaky obvykle zahrnují zarudlé oči, bolest, nepříjemné pocity a rozmazané vidění. V nejhorším případě může dojít k zánětu rohovky, který může vést k poruchám vidění nebo slepotě.


Jak se opary přenášejí?

Opary a herpes jsou vysoce nakažlivé. Mnoho lidí se virem herpes nakazilo již v dětství. Obvykle se tak stalo, když dospělý s oparem dítě políbil. Mohlo se to také stát, když se dospělý s oparem vředu dotkl a poté se dotkl dítěte s virem na prstech.

Opary se přenášejí přímým kontaktem přes sliznice nebo trhliny v kůži. Nakazit se můžete jak při propuknutí oparu, tak při jeho "spícím" stavu. Riziko nákazy je však rozhodně nejvyšší při výskytu puchýřků a vřídků. V klidovém období by riziko infekce nemělo být příliš vysoké.

Při propuknutí oparu je důležité dbát zvýšené opatrnosti při mytí rukou. Pokud si zapomenete umýt ruce poté, co jste se dotkli například oparu na rtech, a pak si budete dloubat v oku, nose nebo na bradě, můžete riskovat rozšíření infekce do těchto oblastí.

Opary se nemohou přenášet krví. Nemůžete se nakazit ani sdílením ručníku nebo pitím ze stejné sklenice jako někdo, kdo má opar. Musí tedy dojít k přímému kontaktu kůže se sliznicí.

Děti a dospělí s atopickým ekzémem (nazývaným také dětský ekzém) mají slabou imunitní obranu proti virům a bakteriím v kůži. Mohou být proto obzvláště náchylné k oparům.

Opary na rtech

Když vám na rtech propukne opar, měli byste se vyvarovat líbání, abyste zabránili šíření infekce. A pokud sami opary nemáte, měli byste se samozřejmě vyhnout líbání s někým, u koho opary propukly, abyste neriskovali nákazu.

Při propuknutí oparu byste se také měli vyhnout orálnímu sexu, jinak byste mohli infekci přenést na své genitálie. A měli byste se vyhnout orálnímu sexu s někým, kdo má genitální opar. Jinak riskujete, že se nakazíte oparem, který pak může způsobit opary.

Balzám na rty na suché a popraskané rty
3x Balzám na rty s tea tree olejem na suché rty a opary.
+15.000 recenzí
Běžná cena 169,00 Kč
Výprodejová cena 169,00 Kč Běžná cena 699,00 Kč
3x Balzám na rty s tea tree olejem na suché rty a opary.

Opary v ústech a krku

Opary se mohou rozšířit do úst. Obvykle jste se nakazili - a infekci můžete šířit - stejným způsobem jako opary na rtech: líbáním a dotykem.

Opary na krku mohou být způsobeny orálním sexem s mužem, který má genitální opar.

Opary na nose a bradě

Pokud se vám opar objeví na nose, uvnitř nosu nebo na bradě, je to obvykle proto, že jste si na rtech vydloubali opar, zapomněli si umýt ruce a pak se dotkli nosu nebo kůže na nose či bradě.

Nejdůležitější věcí, jak se vyhnout infekci, je věnovat zvýšenou péči mytí rukou, když se vám objeví opar.

Opary v očích

Opary v očích se obvykle objevují proto, že jste se dotknuli oka poté, co jste se dotknuli oparu na rtech - a předtím jste si zapomněli umýt ruce.


Léčba oparů

Jak bylo uvedeno výše, opary a další typy oparů nelze vyléčit, protože zatím neexistuje žádná léčba ani vakcína proti oparům, ale příznaky lze léčit.

Nejběžnějším způsobem léčby oparů je použití masti nebo krému s obsahem acikloviru. Je důležité, abyste mast aplikovali, jakmile ucítíte, že se objevuje ohnisko. Pokud jste opary měli několikrát, můžete si všimnout příznaků brnění, pálení a bolestivosti rtu. Rychlým zahájením léčby můžete výskyt ohniska minimalizovat.

Pokud zahájíte léčbu včas, můžete snížit velikost a délku trvání oparu. Možná budete mít štěstí a podaří se vám zabránit vzniku puchýřů.

Kromě krému/masti existují i malé náplasti, které opar ošetří a mohou pomoci opar skrýt.

V případě obzvláště závažných případů oparu nebo často se opakujících ohnisek můžete vyzkoušet léčbu tabletami. Budete potřebovat lékařský předpis. Léčba tabletami nemůže opary vyléčit, ale může znamenat, že budete mít méně a mírnějších ohnisek.

Tea Tree olej

Pokud pociťujete brnění a píchání v kůži, Spot Stick obsahující Tea Tree olej tento pocit účinně zmírňuje. Kromě Spot Stick můžete jako preventivní opatření používat i mycí přípravek na obličej s obsahem tea tree oleje. Nezapomeňte si opary nevybírat, protože můžete infekci rozšířit na jiné místo na těle a riskovat infikování rány bakteriemi.

ČTĚTE VÍCE: Tea Tree olej a opary

Spot Stick tyčinka na pupínky s Tea Tree olejem
Působí proti pupínkům a černým tečkám
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 249,00 Kč
Výprodejová cena Od 249,00 Kč Běžná cena
Spot Stick tyčinka na pupínky s Tea Tree olejem - Působí proti pupínkům a černým tečkám

Jak můžete oparům předcházet?

Pokud nemáte opary, je důležité, abyste se nenakazili. Toho můžete dosáhnout tím, že se budete vyhýbat líbání s někým, kdo má opary, pokud je sami nemáte. A tím, že nebudete mít orální sex s někým, kdo má genitální opar.

Pokud již máte v těle herpes virus HSV-1, je důležité předcházet novým ohniskům oparu. Tato vzplanutí mohou mít mnoho různých příčin, včetně stresu, oslabení imunitního systému (například právě po nachlazení nebo chřipce), horečky, nemoci, silného nachlazení, ostrého slunečního světla a u žen je známo, že k novým vzplanutím přispívá menstruace.

S většinou těchto příčin bohužel nemůžete mnoho udělat. Můžete se však snažit vyhýbat stresu, dělat, co můžete, abyste se vyhnuli nachlazení a nemocem, a vyhýbat se extrémnímu chladu a slunečnímu záření.

Jednou z věcí, které můžete udělat, je posílit svůj imunitní systém. Toho můžete dosáhnout tím, že budete žít a jíst zdravě, pít hodně vody, dostatečně spát, cvičit a vyhýbat se stresovým situacím.

Málokdo z nás žije stále zdravým životním stylem a jí dostatek zeleniny. Můžete tedy samozřejmě udělat něco navíc, abyste nezapomněli jíst zdravou zeleninu. Kromě toho můžete zvážit užívání dalšího vitamínového doplňku. V této souvislosti jsou jako zvláště důležité zmiňovány vitaminy B, C a D.

Dbejte na to, abyste o své rty a pokožku kolem úst pečovali kvalitním balzámem na rty a hydratačním krémem. Popraskané a suché rty jsou snadnějším místem pro vznik nových oparů. Najděte si dobrý balzám na rty - vyplatí se do něj investovat. Krémy a balzámy na obličej obsahující tea tree olej udržují rty v dobré kondici.

V neposlední řadě je důležité dodržovat hygienu rukou, když máte opar - jinak hrozí, že se nakazíte jinde na obličeji nebo nakazíte ostatní. Pokud jste si tedy vydloubali opar na rtu nebo si nanesli mast na ránu, je velmi důležité si poté nezapomenout umýt ruce.

Balzám na rty na suché a popraskané rty
3x Balzám na rty s tea tree olejem na suché rty a opary.
+15.000 recenzí
Běžná cena 169,00 Kč
Výprodejová cena 169,00 Kč Běžná cena 699,00 Kč
3x Balzám na rty s tea tree olejem na suché rty a opary.

FAQ o oparech

Kdy jsou opary nakažlivé?

Pokud máte v těle herpes labialis, můžete v zásadě vždy nakazit oparem ostatní. Riziko je však rozhodně největší, pokud u vás herpes propukne s puchýřky, které praskají, a s výtoky. Mezi jednotlivými propuknutími je riziko nákazy velmi malé.


Jak dlouho opary trvají?

V zásadě platí, že pokud máte v těle herpes virus, můžete oparem nakazit ostatní. Ve skutečnosti je však riziko nákazy největší, když u vás herpes propukne a puchýře prasknou a vřídky vytékají.


Jak se opary přenášejí?

Opary se přenášejí přímým kontaktem přes sliznice nebo trhliny v kůži. Jinými slovy, musí dojít ke kontaktu mezi kůží a/nebo sliznicemi. Obvykle se opary přenášejí líbáním nebo dotykem. Nepřenáší se například sdílením sklenice nebo ručníku s někým, kdo je nakažený.


Jak se zbavit oparů?

Jakmile se virus herpesu jednou dostane do vašeho těla, už se ho nikdy nezbavíte. Nicméně to, jak často u vás opary propuknou, se značně liší. Jakmile u vás opar propukne, měli byste co nejdříve použít krém/mast na opary nebo použít jiné alternativní prostředky na opary.


Jak opary vypadají?

Opary se objevují jako malé, čiré, tekutinou naplněné puchýřky na kůži na rtech a v jejich okolí nebo jinde, například na nose nebo bradě. Puchýřky jsou citlivé a bolestivé. Puchýřky se později změní ve vředy a poté ve strupy, které odpadnou.


Kdy se můžete líbat po oparu?

Při výskytu oparu je dobré se vyhnout líbání a přímým dotykům úst. Virus se nachází hlavně v tekutině v oparu, proto se vyvarujte líbání, dokud opar zcela nevyschne a neobjeví se v něm trhlinky. Pokud osoba, kterou chcete políbit, již virus oparu v těle má, žádné nebezpečí nehrozí.


Můžete mít opary v ústech?

Herpes virus HSV-1, známý jako herpes labialis, může také způsobovat opary/puchýře uvnitř úst (v ústní dutině, na střeše úst a na dásních).


Jak vznikají opary?

Opary jsou způsobeny infekcí herpes virem HSV-1. Jakmile se virus v těle jednou objeví, už se ho nikdy nezbavíte. Nicméně to, jak často u vás propukne epidemie v podobě oparu, se u jednotlivých osob značně liší.


Jsou opary a herpes to samé?

Opary jsou způsobeny infekcí herpes virem HSV-1. Opary jsou tedy herpes. Existuje také herpes virus HSV-2, známý také jako herpes genitalis nebo genitální opar. Když lidé mluví o oparech, často mají na mysli genitální opary.


Mohou se opary rozšířit na genitálie?

Opary se mohou rozšířit na genitálie - a naopak. Pokud tedy u vás herpes propukne, nezapomeňte si po dotyku místa s ohniskem oparu umýt ruce. Kromě toho se vyvarujte dotýkání genitálií ústy.


Můžete mít opary ze stresu?

Stres je jedním z faktorů, které mohou vyvolat propuknutí herpesu, pokud již máte v těle herpes virus.


Může se vám v nose objevit opar?

Nos je jedním z míst, kde se opar může objevit, i když nejčastěji se vyskytuje v okolí úst. Nos je však obzvláště zranitelný, protože má sliznice. Opary můžete dostat uvnitř i vně nosu.


Může se vám na bradě objevit opar?

Opary se mohou rozšířit až na bradu. Léčba je stejná jako u oparů na rtech. Obvykle se jedná o krém/mast na opary, ale existují i alternativní možnosti.


Může se vám na jazyku objevit opar?

Opary se mohou objevit na jazyku i v jiných částech úst, nejčastěji však na rtech a v jejich okolí.


Lze oparům předcházet?

Nejlepší, co můžete udělat pro prevenci oparů, je zdravě žít a jíst, pít hodně vody, dostatečně spát, cvičit a vyhýbat se stresu. To posílí váš imunitní systém a je to nejlepší způsob, jak oparům předcházet. Kromě toho je důležité si po dotyku oparu vždy umýt ruce.


Měli byste si opary přepichovat?

Do oparu byste se neměli píchat. To nepomáhá procesu hojení. Naopak riskujete, že puchýř infikujete bakteriemi a způsobíte kožní infekci. Navíc bude vypadat mnohem hůře a jeho hojení bude trvat déle.


Můžete plavat s opary?

S opary se můžete koupat. Přenášejí se pouze přímým kontaktem přes sliznice nebo trhliny v kůži. Typicky se tak děje líbáním nebo dotykem. Nepřenášejí se proto, že se koupete v bazénu nebo používáte společné koupaliště.