Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co jsou to pupínky?

Pupínky jsou nepříjemné kožní onemocnění, které často postihuje mladé lidi v dospívání. U naprosté většiny z nich se pupínky po několika letech opět ztratí, ale některé bohužel stále trápí, i když už jsou dávno po pubertě.

Přečtěte si také: Účinná léčba pupínků - Klikněte zde

Pupínky souvisí s hormony

Pupínky souvisí s hormony, a proto jimi trpí nejvíce lidí v období dospívání. Když se v těle tvoří nadbytečné hormony, tvoří se také nadbytečný maz ve vlasových folikulech nebo mazových žlázách, které se mohou ucpat, takže maz nemůže vystoupit na povrch. Pokud se pak do mazové žlázy nebo vlasového folikulu dostanou bakterie - což je téměř nevyhnutelné -, způsobí zánět a vznikne vám pupínek.

Pupínky jsou obvykle červené a oteklé, často plné žlutého hnisu. Někdo má jen sem tam jeden pupínek, zatímco jiní jsou postiženi mnohem vážněji a jsou pokryti velkými bolestivými pupínky na obličeji nebo I jinde na těle. Ty jsou nanejvýš nepříjemné a stojí za to podívat se na možné způsoby jejich léčby a prevence.

ČTĚTE VÍCE: Tea Tree olej na pupínky - viz produkty zde


Způsoby léčby

  1. Rozetřete čistící prostředek na na akné na obličeji.
  2. Jemně vmasírujte.
  3. Opláchněte si obličej vlažnou vodou.
  4. Opakujte každé ráno a večer.
  5. Pak můžete pleti dopřát další péči pomocí Pleťového tonika a Pleťového krému.

Čistící prostředek na obličej od Australian Bodycare je jemný mycí přípravek s olejem Tea Tree, který čistí pleť a udržuje ji zdravou. Udržuje přirozenou rovnováhu vlhkosti pleti.

Výsledky po čtyřtýdenním používání produktů na obličej

Zbavte se pupínků     Zbavte se pupínků

Top 4 přípravky na problematickou pleť
4 z nejlepších přípravků na problematickou pleť proti ucpaným pórům, pupínkům a černým tečkám
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.099,00 Kč
Výprodejová cena 1.099,00 Kč Běžná cena 1.349,00 Kč
Top 4 přípravky na problematickou pleť

Pupínky můžete mít kdekoli na těle

Často se na obličeji objeví jen jeden pupínek. Pokud máte štěstí, tak to zůstane jen u jednoho. Ti, kteří mají méně štěstí, nemají pupínky jen na obličeji, ale i na jiných částech těla. Je to nepříjemné jak fyzicky, tak psychicky, ale rozhodně to není nic neobvyklého.

Pupínky jsou do značné míry dědičné, takže pokud vaši matku nebo otce či oba rodiče trápily, je pravděpodobnější, že je budete je mít i vy. To je bohužel fakt, i když není přesně známo proč.


Pupínky na obličeji

Pupínky na obličeji jsou velmi dráždivé. Můžete je zakrýt krycí tyčinkou nebo podkladovou bází, a pokud použijete kvalitní produkty na vodní bázi, nijak to neuškodí. Je však těžké je zakrýt úplně, a proto pupínky na obličeji jsou obzvlášť nepříjemné. 

Pupínky na čele

Pupínky se obvykle objevují tam, kde má pokožka největší sklon k mastnotě. To je v takzvané T-zóně, která se táhne jako písmeno T od čela dolů přes nos a bradu.

Přečtěte si také: Pupínky na čele

Pupínky na nose

Pokud jste náchylní k tvorbě pupínků a akné, váš nos je často místem, které je napadáno malými černými tečkami, nazývanými také komedony. Vznikají tam proto, že nos a oblast po obou jeho stranách mají tendenci se během dne mastit. Kromě malých černých teček je také zcela normální, že se na nose objevují skutečné pupínky, kde jsou bohužel dost viditelné.

PODÍVEJTE SE TAKÉ: Jak se zbavit černých teček na nose pomocí odstraňovače černých teček?

Pupínky na bradě

Zóna T se táhne od čela přes nos až k bradě. I zde má pleť tendenci se mimořádně mastit, takže se zde často tvoří pupínky.

Pupínky na zbytku obličeje a na pokožce hlavy

Přestože se u většiny lidí pupínky objevují na čele, nose a bradě, je zcela normální mít je i na tvářích, na spáncích nebo přímo kolem uší. Pupínky můžete mít také na krku nebo na pokožce hlavy. Pokožka hlavy je často mastná, což poskytuje dobré podmínky pro vznik skvrn.

PŘEČTĚTE SI TOHLE: Jak se vyhnout pupínkům na pokožce hlavy - Jak je léčit?

PŘEČTĚTE SI TOHLE: Jak se vyhnout akné – Způsoby jak na to

Pupínky na těle

Pupínky se mohou objevit kdekoli na těle, na hrudi, pažích, v podpaží, na ramenou, stehnech nebo na zadku. Snadno však můžete najít pupínek i v podpaží, na dolních končetinách nebo na úplně jiném místě. Zkrátka prakticky neexistuje část těla, kde by se vám nemohly objevit.

Nejčastěji se objevují tam, kde je nejvíce mazových žláz. To znamená na obličeji, zádech, hrudníku a zadku. Ale protože máme mazové žlázy všude, pupíky se mohou objevit kdekoli.

Každý, kdo měl pupínky, ví, jak jsou nepříjemné. Je to nepříjemné, protože máte pocit, že jsou vidět na míle daleko a každý je může vidět. Pro některé lidi to dokonce znamená, že se vyhýbají určitým situacím, jako je návštěva koupaliště nebo pláže. A pak už pupínky nejsou jen kožním problémem, ale mohou ovlivnit i sebevědomí. Rozhodně se tedy vyplatí udělat vše pro to, abyste s těmito nepříjemnými a obtěžujícími pupínky bojovali.

Pupínky na zádech

Pokud vás trápí pupínky na obličeji, často se objevují i na zádech. V těchto oblastech má pokožka tendenci se mastit a většinou se jí také nedostává mnoho vzduchu.

Někteří lidé, zejména muži, zjistí, že zatímco se více či méně zbavili pupínků na obličeji, na zádech se jim objevují i nadále. Je to dráždivé, ale bohužel vůbec ne neobvyklé.

Přečtěte si více: Jak se zbavit pupínků na zádech

Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích
3 produkty s přírodním Tea Tree olejem
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích - 3 produkty s přírodním Tea Tree olejem

Pupínky na rukou

Lidé, kteří trpí pupínky a akné, často je najdou na horních částech paží. Neobjevují se však pouze na pažích.  Mohou se objevit i na dolních končetinách, i když je to méně časté.

Pupínky na nohou

Pupínky na nohou jsou obecně stejné jako na rukou: většina se objevuje na stehnech. Určitě však můžete najít pupínky i na lýtkách nebo dokonce nad holenní kostí.

Pupínky v podpaží

Podpaží v žádném případě není oblastí bez pupínků. Určitě tam najdete bolavé, červené pupínky. Pokud si podpaží holíte, riskujete zarůstání chloupků. Pokud se folikul chloupku infikuje, způsobí to nebo vřídek. Pokud máte pochybnosti o tom, zda se jedná o pupínek nebo vřídek, měli byste se nechat prohlédnout lékařem.

Skvrny na hýždích

Pokud patříte mezi nešťastníky, kteří trpí pupínky, pak bohužel neexistuje žádná část vašeho těla, kde byste si mohli být jisti, že pupínky nikdy nenajdete. Na seznamu míst, kde se často objevují, jsou také hýždě.

Bez ohledu na to, kde se pupínky nacházejí, je příčina stejná: nadměrná produkce tuku ucpává póry nebo mazové žlázy v kůži, což dává vzniknout zánětu.

ČTĚTE TAKÉ: Pupínky na hýždích - Zbavte se jich

Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích
3 produkty s přírodním Tea Tree olejem
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích - 3 produkty s přírodním Tea Tree olejem

Pupínky v tříslech a na vulvě

Vzhledem k tomu, že se v tříslech a na vulvě nacházejí také mazové žlázy a vlasové folikuly, mohou se pupínky objevit i tam. Pupínek může být nepříjemný a bolestivý, ale ve skutečnosti zcela normální. Pokud máte pochybnosti o tom, co to je, měli byste navštívit svého lékaře, který může zkontrolovat, zda se nejedná o pohlavně přenosnou chorobu nebo něco jiného.

Pupínky pod kůží

Pupínky se vyskytují nejen na obličeji, ale i po celém těle a mohou se objevit i pod kůží.

Pokud na kůži objevíte nepatrný hrbolek, který je mírně zarudlý a bolestivý, může se jednat o pupínek, který se jen ještě plně nerozvinul. Vyjde na povrch a objeví se později. Mazové žlázy však mohou prasknout i pod kůží, a pak máte pupínek pod kůží. Bude vypadat jako malá, tvrdá bulka pod kůží a nazývá se také cysta.

Účinné ošetření pupínků

Pupínky jsou kožní onemocnění, které postihuje mnoho lidí, v neposlední řadě i dospívající.

Většina z nich udělá téměř cokoli, aby se pupínků zbavila.

Mnoho firem si je toho vědoma, a tak je na trhu řada produktů, které slibují čistou a zářivou pleť během okamžiku.

Neexistují žádné zázračné léky

Neexistují žádné zázračné léky, které by fungovaly v krátké době. Proto je třeba pečlivě zvážit, než si výrobek koupíte, protože si můžete snadno koupit více, než si můžete dovolit, což bohužel nemusí mít velký účinek.

Bez ohledu na to, jakou léčbu si vyberete, budete potřebovat také dostatečnou dávku trpělivosti. Musíte počítat s tím, že bude trvat nejméně šest až osm týdnů, než uvidíte nějaký výsledek. A pokud chcete mít jistotu, že léčba bude fungovat, musíte ji pečlivě dodržovat.

Léčí se tabletami nebo krémem

Pokud vás pupínky opravdu vážně trápí, je nejlepší poradit se s dermatologem, který vám předepíše krém nebo mast či pilulky. Jedná se o hormonální léčbu, která bude v závažných případech často to pravé. Tam, kde se jedná o skutečnou infekci, s cystami nebo vřídky, může být nutné léčit je antibiotiky.

Pro ženy může být možností léčba antikoncepčními pilulkami. Pupínky koneckonců souvisejí s hormony, a tak může být hormonální léčba v mnoha případech účinná.

Existuje také mnoho různých krémů a mastí dostupných bez předpisu. Některé jsou účinné, zatímco jiné mají jen malý vliv. A některé u jednoho člověka fungují, ale u jiného vůbec ne. Než si tedy něco prostě koupíte, zeptejte se v lékárně nebo drogerii a požádejte o radu. Nebo se poraďte se svým lékařem, než se vydáte na nákupy.

Pečlivě si vyčistěte pleť

Když máte pupínky, vaše pokožka má tendenci se mastit. Proto je důležité si ráno a večer pleť umýt a vyčistit, abyste z ní odstranili přebytečnou mastnotu a bakterie. Nedrhněte a nečistěte ji však příliš energicky. To vám nepomůže zbavit se pupínků. Naopak to může pokožku podráždit a příliš ji vysušit.

I když je vaše pokožka mastná, musíte dbát na to, abyste ji příliš nevysušili, protože pak bude pokožka reagovat produkcí ještě většího množství mastnoty. Když jste si tedy pleť umyli a vyčistili přípravky, které jsou speciálně vhodné pro pleť s pupínky, musíte jí dodat vlhkost. Používejte kvalitní hydratační krém určený speciálně pro pleť s akné. Dobrá hygiena a správné produkty jsou ve skutečnosti nejúčinnějším způsobem, jak se zbavit akné a pupínků.

Účinná prevence pupínků

Pokud se pupínky objeví, je vhodné je zkusit ošetřit. Ještě lepší však samozřejmě je, když se vám podaří dalším útokům pupínků zabránit.

Pro prevenci můžete sami udělat několik různých věcí. Vyzkoušejte je a zjistěte, co vám vyhovuje. V první řadě jde o to, abyste pečovali o své zdraví a starali se o sebe a svou pleť, což je vždycky dobrý nápad.

Strava a životní styl

Často se říká, že pupínky jsou způsobeny tučným jídlem, sladkostmi, chipsy, kolou, čokoládou a podobně. Neexistují však žádné studie, které by prokázaly přímou souvislost mezi pupínky a nezdravým jídlem.

Na druhou stranu existují studie, které ukazují možnou souvislost mezi pupínky a konzumací nízkotučných mléčných výrobků (mléka a sýrů). Obecně je však nepravděpodobné, že by vaše strava měla rozhodující vliv na to, zda se vám pupínky objeví, nebo ne. Hormony a genetická dispozice ke vzniku pupínků však mají vliv.

Zdá se také, že stres může mít vliv na výskyt pupínků, protože stres může ovlivňovat hormonální rovnováhu.

Péče o pleť může zabránit vzniku pupínků

Mastná pleť s pupínky potřebuje ráno a večer láskyplnou péči. Tu můžete zajistit mytím a čištěním pleti přípravky určenými speciálně pro pleť s akné. Při mytí a čištění pleti odstraňujete mastnotu. Proto je důležité, abyste jí poté dodali vlhkost pomocí kvalitního hydratačního krému určeného pro pleť s pupínky. I když se vám pleť zdá mastná, potřebuje přidat vlhkost, protože jinak začne produkovat více mastnoty, aby vykompenzovala vysychání.

Pokud používáte make-up, nezapomeňte si vybrat produkty na vodní bázi. Zdá se, že jsou pro mastnou pleť vhodnější než produkty na bázi oleje.

7 mýtů: Co jste nevěděli o pupínkách

Mýtus 1: Pupínky jsou infekční

Bakterie nalezené v pupínkách nejsou infekční. Nemůžete se nakazit od jiných lidí - a svými pupínky nemůžete nakazit ostatní.

Mýtus 2: Pupínky lze ošetřit zubní pastou

V souvislosti s pupínky se často doporučuje zubní pasta. Zubní pasta by se však neměla používat k boji proti pupínkům. Obsahuje abraziva a další složky, které pokožce neprospívají, a nic nenasvědčuje tomu, že by zubní pasta byla proti pupínkům účinná. Zubní pastu si tedy nechte pro zuby a na pleť si najděte dobrý krém.

Mýtus 3: Citron je dobrý lék na pupínky

Říká se, že citronová šťáva je dobrým lékem na pupínky, protože je vysušuje. To se neprokázalo, ale citronová šťáva je zcela neškodná, takže to není to nejhorší, co můžete udělat, pokud chcete vyzkoušet alternativní prostředky.

Mýtus 4: Solárium je dobré na boj s pupínky

Solárium není v žádném případě dobré - a to ani pro pupínky. Může mít určitý vysušující účinek. Příliš mnoho slunce však není dobré ani proti akné, ani pro vaši pokožku.

Mýtus 5: Pupínky můžete získat masturbací

Masturbace vám pupínky nezpůsobí. Mýtus vznikl proto, že mnoho mladých lidí má akné v pubertě - právě v období, kdy začínají zkoumat své tělo, mimo jiné i masturbací.

Mýtus 6: Podkladová báze a make-up vám způsobí pupínek

Moderní make-up byl zproštěn viny - není hlavním viníkem v souvislosti s pupínky. Pokud budete dbát na používání kvalitních produktů na vodní bázi a vyhnete se produktům na bázi oleje, neměly by podkladové báze a make-upy způsobovat ani více, ani méně pupínků.

Mýtus 7: Pupínky můžou být z mléka

Některé studie naznačují, že nízkotučné mléčné výrobky, jako je mléko a sýry, mohou způsobovat více pupínků. Pokud se však rozhodnete mléčné výrobky vysadit, nezapomeňte získat vápník z jiných zdrojů.

FAQ o pupínkách

Jak se mohu rychle zbavit pupínků?

Bohužel neexistují žádné zázračné léky, které by pupínky rychle odstranily. Pokud však chcete pupínky zakrýt, můžete použít krycí make-up nebo podkladovou bázi.

Přečtěte si také tuto část: Účinná léčba pupínků

Proč lidé mají pupínky?

Pupínky jsou kožní onemocnění související s hormony, které je způsobeno jejich nadprodukcí. To znamená, že se přebytečný maz tvoří také ve vlasových folikulech nebo mazových žlázách, které se mohou ucpat, takže maz nemůže vystoupit na povrch. Když se do mazové žlázy nebo vlasového folikulu dostanou bakterie, způsobí infekci a vytvoří se pupínek.

Je voda vhodná na pupínky?

Pro vaše tělo je zdravé, když pijete hodně vody. Voda, zdravá strava a cvičení zvyšují prokrvení těla, a to pomáhá udržovat pokožku zdravou. Je také dobré si ráno a večer omývat pleť vodou a kvalitním mycím krémem.

Je hydratační krém vhodný proti pupínkům?

I když je vaše pleť mastná, stále potřebuje přidat vlhkost, protože jinak začne produkovat další mastnotu. Je však důležité používat hydratační krém, který je speciálně vyroben pro pleť s akné.

Je sauna vhodná na akné?

Jako účinný lék na pupínky se někdy doporučuje sauna nebo parní lázeň. Od návštěvy sauny však neočekávejte dramatické výsledky. Vysoké teploty totiž mohou pokožku podráždit, což může akné ještě zhoršit.

Jsou akné a pupínky totéž?

Výrazy jako akné, pupínky a kožní problémy se často používají zaměnitelně. Zatímco akné je specifické onemocnění kůže, které se může občas objevit u každého. Závažné případy akné vyžadují léčbu dermatologem, a to s předpisem krému na akné.

Proč mají dospělí pupínky?

Pupínky jsou ovlivněny hormony. Proto se vyskytují zejména u dospívajících během dramatických hormonálních změn v pubertě. Pupínky se však mohou objevit i v pozdějším věku, často v důsledku hormonálních změn. Mohou se objevit v souvislosti s těhotenstvím, ale možné jsou i jiné příčiny. Pupínky mohou trpět i muži v dospělosti.

Měli byste pupínky vytlačit?

Může být obtížné nechat pupínky na pokoji. Přesto byste se o to měli pokusit, pokud to jde, protože hrozí riziko, že si způsobíte jizvu, pokud na kůži zatlačíte a poškodíte ji. Pokud se nemůžete zastavit, je dobré použít papírový kapesník, abyste kůži tak snadno nepoškodili - a nepřenesli si pak na kůži bakterie z prstů.

Způsobuje proteinový prášek pupínky?

Zdá se, že proteinové prášky mohou pomoci zvýšit výskyt pupínků. Důvodem může být to, že bílkovinné prášky jsou obvykle na bázi mléka a zdá se, že nízkotučné mléčné výrobky mohou způsobovat více akné.

Mohou malé děti dostat pupínky?

Děti mohou mít jeden nebo dva pupínky, ale jinak se obvykle objevují až v období dospívání a později.

Odstraňuje slunce pupínky?

Slunce může mít na pupínky určitý vysušující účinek. Příliš mnoho času stráveného na slunci však není dobré ani proti pupínkům, ani pro pleť obecně. V mírném množství je však slunění na pokožce v pořádku.

Způsobuje pocení pupínky?

Pokud se potíte, nebudete mít více pupínků. Nezapomeňte se však převléknout do suchého oblečení a důkladně se umýt a vyčistit si pokožku.

Proč mají lidé pupínky pod pokožkou?

Vnitřní pupínky neboli akné pod kůží vznikají stejně jako vnější pupínky. Často je však vnitřní pupínek jen obyčejnou skvrnou, která se ještě plně nevyvinula a nevylezla na povrch.

ČTĚTE VÍCE: Slepé pupínky - už žádné vnitřní akné

Kdy lidé dostanou pupínky?

Většina lidí trpí pupínky v dospívání - a u většiny z nich po několika letech zmizí. Pupínky se však mohou objevovat po celý život a některé lidi bohužel trápí ještě dlouho poté, co vyrostli z puberty.

Kdy pupínky zmizí?

U velké většiny pacientů se pupínky po skončení puberty postupně samy vyčistí. Pro jiné jsou však bohužel celoživotní pohromou.

Můžete mít pupínky  z chipsů?

Neexistuje žádný důkaz, že chipsy a tučná jídla způsobují více pupínků. Obecně však platí, že není zdravé jíst příliš mnoho takových věcí.

Jak se mohu rychle zbavit pupínků?

Bohužel neexistují žádné zázračné léky, které by pupínky rychle odstranily. Pokud však chcete pupínky zakrýt, můžete použít krycí make-up nebo podkladovou bázi.

Dělají se po oříškách pupínky?

Neexistuje žádný skutečný důkaz, že byste se měli vyhýbat ořechům, pokud máte sklon k pupíkům. Ale zkuste to a uvidíte, jestli se vám po oříškách objeví více pupínků, nebo méně - nebo jestli se to vůbec nezmění.

Máte pupínky, když jste ve stresu?

Stres ovlivňuje hormonální rovnováhu, a proto se zdá, že stres může mít vliv i na výskyt pupínků, právě proto, že jsou spojeny s hormony.

Objevují se vám pupínky, pokud máte suchou pleť?

Aktózní pleť je často mastná, ale pupínky se vám mohou objevit i v případě, že máte suchou pleť. A i když máte pupínky a mastnou pleť, měli byste své pleti dodat vlhkost pomocí dobrého hydratačního krému. Jinak se vaše pleť vysuší a pak začne sama produkovat mastnotu, což není s ohledem na pupínky výhodou.

Top 4 přípravky na problematickou pleť
4 z nejlepších přípravků na problematickou pleť proti ucpaným pórům, pupínkům a černým tečkám
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.099,00 Kč
Výprodejová cena 1.099,00 Kč Běžná cena 1.349,00 Kč
Top 4 přípravky na problematickou pleť