Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co jsou to pigmentové skvrny?

Pigmentace, pigmentové změny, pigmentové skvrny, hormonální pigmentace, má mnoho běžných názvů, ale různé termíny se vztahují na stejný stav, který v tomto článku označujeme jako pigmentaci.

Pigmentace je změna barvy ve vymezených oblastech kůže.

Pigmentové skvrny jsou sluncem vyvolané pigmentové změny kůže velmi podobná pihám. Pigmentové skvrny latinsky nazývají solar lentigines, což lze přeložit jako pihy/stařecké změny. Jaterní skvrny tedy nemají nic společného s játry.

Možná to zní složitě, ale vůbec tomu tak není. Pigmentové skvrny jsou způsobeny nahromaděním pigmentu ve vrchní vrstvě kůže. To je také důvod, proč se rozpoznatelné barevné změny v podobě skvrn nejčastěji objevují na místech kůže, která byla nejvíce vystavena slunci.

Pigmentaci lze popsat různými způsoby:

  • Pigmentace mohou být obyčejné pihy (efedriny).
  • pigmentace způsobená sluncem, která nemizí (pihy někdy mizí například přes zimu).
  • splývající pigmentace, která se nazývá melasma.

Bez ohledu na typ pigmentace se jedná o aktivaci pigmentových buněk v kůži. Ty vytvářejí pigmentová zrnka, která se hromadí v kůži a která se pak stávají viditelnou pigmentací.

Jedná se tedy o zcela přirozené barvivo kůže (můžete ho znát také pod názvem melanin), které se shlukuje a projevuje se jako tmavé skvrny.

Sada pro pigmentové skvrny
Snižuje problémy s pigmentací na obličeji
+16.000 recenzí
Běžná cena 1.599,00 Kč
Výprodejová cena 1.599,00 Kč Běžná cena 1.769,00 Kč
Sada pro pigmentové skvrny - Snižuje problémy s pigmentací na obličeji

Jsou pigmentové skvrny nebezpečné?

Pigmentace je zcela neškodná, jedná se tedy spíše o kosmetický problém. Pigmentace však může být zaměněna za nebezpečná mateřská znaménka, proto je vždy dobré svou pokožku sledovat.

Proč se nám pigmentové skvrny objevují?

Nejčastější příčinou pigmentace je přílišné vystavování pokožky slunečnímu záření. Kůže má vlastní obranu proti slunci, a proto také hnědne. Pokud jste se však opalovali příliš horlivě (a zapomněli jste na opalovací krém), kůže a buňky se přepracují - a to znamená, že mohou produkovat příliš mnoho melaninu (kožního barviva).

Výsledkem je, že vaše pokožka je poškozená sluncem, což se může projevit pigmentací nebo pigmentovými změnami.

Nadměrné opalování však není jediným důvodem, proč se u vás mohou objevit pigmentové skvrny, i když je tím nejčastějším.

Další příčiny pigmentových skvrn: Hormony a léky

Pigmentaci mohou urychlit také hormonální vlivy. Proto se u žen, které podléhají hormonálním vlivům, jako je těhotenství nebo antikoncepční pilulky, často objevuje pigmentace.

Je rozdíl mezi hyperpigmentací a pigmentovými skvrnami?

Hyperpigmentace, pigmentové změny a pigmentové skvrny se často používají jako synonyma pro totéž - existují však pigmentové skvrny, které na rozdíl od pigmentace nejsou způsobeny sluncem.

Pigmentové skvrny mohou být mimo jiné způsobeny:

  • nerovnováha v těle způsobená psychickou zátěží;
  • alergickými reakcemi;
  • depilací a holením;
  • poškození kůže údery, pády a jizvami obecně;
  • akné a ekzémy, které mohou rovněž způsobit jizvy;
  • léky, radioterapie a chemické vlivy.

Výše uvedené pigmentové vady mají s těmi způsobenými sluncem společné to, že se zhoršují nadměrným opalováním.

Existují různé formy pigmentace?

Všechny pigmentace jsou způsobeny nadprodukcí kožního pigmentu, ale přesto je lze rozdělit na různé typy podle toho, jak vypadají. Obecně se však rozlišují dva typy pigmentace:

1) Tmavé/hnědé skvrny: Tmavé skvrny mohou vypadat jako pihy s několika skvrnami "srostlými" dohromady a v případě pigmentového defektu mohou být vidět dolíčky. Ačkoli jsou často zaměňovány, pihy a pigmentace nejsou totéž. Pihy se objevují a mizí, zatímco pigmentace je statický stav.

2) Bílé skvrny: Kromě toho je pigmentace způsobena také nedostatečnou produkcí kožního pigmentu. Zde kůže postrádá melanin (pigment) a projevuje se to bílou pigmentací.

U koho se vyvíjí pigmentace?

Prakticky všichni lidé mají po třicítce určitou pigmentaci. S přibývajícím věkem se však u lidí stává zřetelnější.

To má zcela přirozené vysvětlení: Čím jste starší, tím více jste byli vystaveni slunci - a protože to je příčinou pigmentace, dává to smysl.

U žen se navíc pigmentace objevuje spíše v těhotenství a při užívání antikoncepce, například pilulek, a jsou tedy vystaveny hormonálním vlivům, které mohou pigmentové skvrny způsobit. 

Čím citlivější je vaše pokožka na sluneční záření, tím větší je riziko vzniku pigmentových skvrn způsobených sluncem - ať už tedy máte pokožku citlivou na slunce, nebo ne, je důležité vždy pamatovat na opalovací krém a dodržovat zásady opalování.

Kde se na těle obvykle objevují pigmentové skvrny??

Protože pigmentové skvrny jsou způsobeny slunečním zářením, pigmentace se obvykle objevuje na místech těla, která jsou nejvíce vystavena slunečnímu záření.

Nejčastěji se proto pigmentace objevuje na obličeji, rukou a nohou. V případě žen se u mnoha z nich objevují pigmentové změny na hrudníku a ramenou.

Prevence pigmentových skvrn

Nejlepší, co můžete udělat pro prevenci pigmentových změn, je chránit pokožku před sluncem. Nezapomínejte na opalovací krémy a v nebezpečných hodinách uprostřed dne se zdržujte ve stínu.

O svou pokožku se vlastně nejlépe postaráte tím, že budete vždy používat opalovací krém - proto stále více lidí denně používá opalovací krém na obličej, protože zabraňuje projevům stárnutí, včetně pigmentace.

Jak se zbavit pigmentových skvrn

Pokud jde o pigmentové skvrny, nejlepší formou prevence je opalovací krém a správné sluneční návyky. Naštěstí můžete pro snížení a léčbu pigmentových skvrn udělat mnoho sami.

Udělejte to sami pomocí krému a oleje proti pigmentovým skvrnám:

Máte pigmentaci na obličeji nebo na hrudi? Můžete si koupit krémy a séra s obsahem ovocných kyselin, které mohou účinně redukovat pigmentové skvrny. Hledejte výrobky s AHA, BHA, vitaminem A, niacinamidem a vitaminem C. Pomocí těchto složek si můžete doma udělat chemický peeling - a i když to zní násilně, ve skutečnosti je to šetrnější než používání peelingů na obličej.

Hledáte krém nebo olej na ošetření pigmentace na těle? K tomu můžete použít tělový olej Australian Bodycare, který obsahuje účinné látky, jako je skvalan, vitamin E a olej z čajovníku. Při pravidelném používání může pomoci snížit viditelnost pigmentací.

Výzkum také ukazuje, že trvalé používání opalovacího krému může snížit viditelnost pigmentových skvrn.

Sada pro pigmentové skvrny
Snižuje problémy s pigmentací na obličeji
+16.000 recenzí
Běžná cena 1.599,00 Kč
Výprodejová cena 1.599,00 Kč Běžná cena 1.769,00 Kč
Sada pro pigmentové skvrny - Snižuje problémy s pigmentací na obličeji

Laserové ošetření, bělení a profesionální peeling

Pokud vás velmi trápí silná pigmentace, můžete vyhledat odbornou pomoc při peelingu a laserovém ošetření. Dobrou radou však je, že byste tyto metody měli používat pouze v případě, že se vás pigmentové skvrny obzvláště týkají a problém nelze odstranit pomocí kvalitních přípravků.

Zmrazování, laser nebo ani jedno?

Pokud se obrátíte na svého lékaře, může tmavou skvrnu odstranit zmrazením nebo odstranit laserem. To je samozřejmě účinné řešení, ale místo hnědé skvrny vám může zůstat bílá.

Působí bělící krém proti pigmentovým skvrnám?

Na pigmentové skvrny můžete použít i bělící krém, existuje však riziko, že se znovu objeví, protože účinek krému se v určitém okamžiku sníží.

Trápí vás pigmentace vaší pleti obzvlášť?

Pokud vás pigmentace kůže obzvláště trápí, je vždy dobré obrátit se na lékaře, který vám může pomoci. Pokud nemáte zájem nechat si jaterní skvrny odstranit laserem, může vám lékař mimo jiné předepsat krémy a další přípravky, které je mohou zmírnit.

Sada pro pigmentové skvrny
Snižuje problémy s pigmentací na obličeji
+16.000 recenzí
Běžná cena 1.599,00 Kč
Výprodejová cena 1.599,00 Kč Běžná cena 1.769,00 Kč
Sada pro pigmentové skvrny - Snižuje problémy s pigmentací na obličeji