Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je to komedon?

Komedony jsou malé černobílé skvrnky, které má mnoho z nás na obličeji, zejména na nosu, čele a bradě. Zde se komedony vyskytují nejčastěji, ale mohou se nacházet i na jiných místech obličeje a těla a vytvářet zejména nečistou kůži na povrchu zad a hrudníku.

Komedon vzniká pouze v důsledku obstrukce mazové žlázy. Proto se předpokládá, že se komedony vyskytují na místech, kde máme nejvíce mazových žláz.

Top 4 přípravky na problematickou pleť
4 z nejlepších přípravků na problematickou pleť proti ucpaným pórům, pupínkům a černým tečkám
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.099,00 Kč
Výprodejová cena 1.099,00 Kč Běžná cena 1.349,00 Kč
Top 4 přípravky na problematickou pleť

Komedony a hormony

Když v těle nastane hormonální nerovnováha, obvykle se projeví jako nadprodukce hormonů. Tato hormonální změna je doprovázena nadprodukcí kožního mazu, která může způsobit ucpání mazových žláz.

Tato hormonální nerovnováha, k níž dochází především v období puberty, často způsobuje nečistou pleť a vznik černých teček a pupínků. Taková hormonální nerovnováha se však může vyskytnout i v jiných obdobích života a postihuje muže i ženy. Černé tečky tedy může mít každý.

Co jsou to černé tečky? Jaké jsou jejich příznaky?

Málokdo se nesetkal s černými tečkami alespoň jednou v životě. Mít je jednou za čas není nic hrozného, ale méně zábavné je, když se vám na obličeji a zbytku těla objevují stále nové černé tečky.

Černá tečka se může vytvořit kdekoli, kde máme mazové žlázy, a to po celém těle kromě dlaní a chodidel. Mazové žlázy máme tedy téměř po celém těle, a to jak na ochlupených, tak na neochlupených místech.

Černé tečky na obličeji

Černé tečky na obličeji jsou obzvláště nápadné, a proto velmi nepříjemné. Obvykle se objevují v zóně T, která tvoří tvar písmene T od čela k bradě a prochází nosem. V tomto místě máme nejvíce mazových žláz a pokožka zde bývá nejvíce mastná.

Černé tečky mohou pokrývat celý povrch čela. Mohou se také nacházet na nosu. A konečně mohou pokrývat celou bradu, ale obvykle se vyskytují na její horní části.

Ačkoli se černé tečky často nacházejí v T-zóně, lze je nalézt i na jiných částech obličeje: na spáncích, tvářích a v uších. Je to strašně dráždivé, ale ne nenormální.

Top 4 přípravky na problematickou pleť
4 z nejlepších přípravků na problematickou pleť proti ucpaným pórům, pupínkům a černým tečkám
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.099,00 Kč
Výprodejová cena 1.099,00 Kč Běžná cena 1.349,00 Kč
Top 4 přípravky na problematickou pleť

Černé tečky na těle

Černé tečky se objevují především tam, kde je největší koncentrace mazových žláz. Na těle se vyskytují zejména na zádech a hrudníku. Můžete je však mít i na jiných částech těla: na horních končetinách, stehnech, hýždích a dalších místech.

Pravděpodobně je snazší skrýt černé tečky umístěné na povrchu těla. Když se však změní v pupínky, stanou se na těle stejně nápadnými jako na obličeji.

Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích
3 produkty s přírodním Tea Tree olejem
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích - 3 produkty s přírodním Tea Tree olejem

Černé tečky

Existují dva druhy komedonů: černé a bílé tečky. Když mluvíme o komedonech, vybaví se nám černé tečky. Říká se jim také "otevřené komedony". Jsou to malé tečky s černým vrškem, které se nacházejí na obličeji i na těle a často se tvoří ve shlucích. Nejčastěji se nacházejí v kůži, a proto je nelze nahmatat hmatem, ale pouze vidět.

Vznikají při ucpání mazových žláz. Když se ucpaný maz dostane na povrch kůže, dostane se do kontaktu s kyslíkem, oxiduje a zčerná. Černé tečky tedy nejsou známkou nedostatečné čistoty nebo špatné hygieny. Obecně řečeno, nečistá pleť, černé tečky a pupínky nesvědčí o špatné čistotě nebo hygieně. Jsou pouze důsledkem nadprodukce kožního mazu, který činí pokožku mastnou a nečistou.

Černé tečky neobsahují žádné bakterie. Pokud však bakterie napadne ucpanou mazovou žlázu/černý bod, může se černý bod změnit v infikovaný pupínek. Je proto nezbytné zajistit, aby na kůži nebyly žádné bakterie, které by hrozily proniknout do mazových žláz.

Bílé tečky

Bílé tečky jsou také známé jako mikrocysty nebo uzavřené komedony. Kvůli jejich barvě je obtížnější je rozeznat. Jedná se o malé, bílé, tvrdé cysty, které se často nacházejí pod očima, na čele a na tvářích. Pokud po bílé skvrně přejedete prstem, ucítíte v kůži malou bulku. Na rozdíl od černých teček nelze bílé tečky propíchnout.

Bilé tečky jsou také způsobeny nahromaděním kožního mazu a odumřelých buněk: pokud je tento přebytek uzamčen pod kůží a nedostane se na povrch, a vytvoří malý, bílý, tvrdý pupínek.

Příčiny výskytu komedonů

Komedony jsou způsobeny přítomností ucpaných mazových žláz na obličeji nebo na těle. Nemají tedy nic společného s nedostatečnou čistotou nebo špatnou hygienou. Pro boj s komedony je však nezbytná dobrá hygiena spojená s kvalitní péčí o pleť. Zbytek tohoto článku vám umožní dozvědět se o tomto tématu více.

Černé tečky a skvrny na pleti jsou velmi častým kožním onemocněním, které postihuje všechny - chlapce, dívky, muže i ženy.

Tento stav postihuje především mladé lidi v období puberty, ale nejen je. Ve skutečnosti jím někteří dospělí trpí celý život.

Nadměrná produkce kožního mazu

Mazové žlázy vylučují maz z olejů a odumřelých buněk. Působí jako tělu vlastní hydratační krém. Vyvážená produkce kožního mazu je proto nezbytná, aby pokožka nebyla příliš suchá nebo tenká. Když však mazové žlázy vylučují příliš mnoho mazu, hromadí se v kožních pórech. Ty se pak mohou ucpat, protože se maz nemůže dostat na povrch pokožky a odvést se z ní. Tehdy se objeví komedon.

Nadměrná tvorba kožního mazu je obvykle způsobena nadprodukcí hormonů, která je důsledkem hormonální nerovnováhy. S tímto jevem se setkáváme zejména v období puberty, ale pozorujeme ho i v jiných obdobích života, například když žena přestane užívat antikoncepční pilulky, v těhotenství nebo v situaci stresu (u mužů i žen).

Komedony jsou tedy stavem kůže souvisejícím s hormonální nerovnováhou. Existují však i další faktory, které mohou vysvětlit, proč se u některých lidí častěji vyskytují černé tečky nebo skvrnitá pleť.

Důležitou roli zde hrají naše geny a některé rodiny jsou černými tečkami, pupínky a problémy s nečistotami postiženy více než jiné. Stres má také vliv na naši hormonální produkci, a tedy i na stav naší pleti. Naše strava, krémy a make-up však mají na vznik černých teček a nečistot jen omezený vliv.

Jak se zbavit černých teček?

Chápeme všechny, kteří trpí problémy spojenými s černými tečkami, pupínky a nečistotami, a chceme najít správné prostředky, které jim umožní tyto problémy překonat. Když máte hladkou, čistou pleť a broskvový odstín, je někdy těžké se pochhhopit ty, kterých tento problém černých teček trápí. Ale když jste sami postiženi problémem černých teček a pupínků na obličeji a těle, víte, jak obtížné a nepříjemné to může být a jak moc vás to může denně ovlivňovat.

Rozdíly mezi černými tečkami a pupínky

Černé tečky (otevřené komedony) mohou být varovným příznakem pupínků - červených, infikovaných pupínků obsahujících nažloutlý hnis. K tomuto jevu však dochází pouze výjimečně. Pouze pokud se bakterie dostanou do mazových žláz nebo vlasového folikulu, mohou se černé tečky změnit v pupínky.

V černé tečce skutečně žádné bakterie nejsou, ale pokud se dostanou do mazové žlázy a přijdou do kontaktu s černou tečkou, může se infikovat a vytvořit pupínek. Černá tečka není způsobena žádným typem nečistoty, kterou je třeba odstranit. Je však důležité používat přípravky na černé tečky, které ničí bakterie a udržují pokožku zdravou.

Mnoho produktů na trhu

Na trhu je mnoho řešení a produktů, které slibují rychlou léčbu černých teček, pupínků a skvrn. Nejlepší radou je však používat zdravý rozum, abyste se nezničili, aniž byste dosáhli reklamovaných výsledků.

Obecně platí, že neexistuje žádný zázračný lék, který by problém vyřešil během okamžiku. Proto je moudré být trpělivý. Nezapomeňte na náš tip, kterým je pečlivé mytí a čištění pokožky, abyste ji udrželi čistou. Vždy začněte mýdlem proti černým tečkám a poté pleť hydratujte. 

Používejte nejlépe čisticí prostředky speciálně určené pro nečistou pleť s černými tečkami a pupínky. Mohou to být klasické výrobky nebo přírodní prostředky obsahující například esenciální olej z čajovníku, který je známý svými antibakteriálními vlastnostmi.

Krém a mast

V lékárnách najdete různé druhy krémů a mastí proti černým tečkám. Pokud máte jen černé tečky, potřebujete prostředek speciálně vyvinutý k léčbě tohoto problému. Obvykle se jedná o přípravky obsahující kyselý vitamin A. Pokud však máte infikované pupínky, potřebujete antibakteriální přípravek.

Peeling

Černé tečky byste samozřejmě neměli mýt ani třít agresivním peelingem nebo tvrdou rukavicí, abyste příliš nenapadali svou pokožku. Rozhodně však můžete použít peelingový krém nebo pleťovou masku určenou k boji proti černým tečkám a skvrnám na pleti.

Exfoliace vám umožní jemným masírováním pokožky drobnými abrazivními zrníčky uvolnit nečistoty, mastnotu a odumřelé buňky. Exfoliační přípravek (masku nebo krém) si můžete zakoupit u kosmetičky. Můžete si také koupit v lékárně kyselinu salicylovou, která vaši pleť exfoliuje.

Při exfoliaci obličeje dávejte pozor, abyste ji neprováděli častěji než jednou týdně, abyste svou pleť příliš nezatěžovali. A nezapomeňte pleť hydratovat, aby se nevysušovala.

Maska na obličej proti černým tečkám

Pleťová maska pro problematickou pleť
Hloubkově čisticí pleťová maska proti černým tečkám a pupínkům
+15.000 recenzí
Běžná cena 399,00 Kč
Výprodejová cena 399,00 Kč Běžná cena
Pleťová maska pro problematickou pleť - Hloubkově čisticí pleťová maska proti černým tečkám a pupínkům

Pleťová maska je k pleti šetrnější než peeling, ale samozřejmě ji nemusíte dělat každý den.

Existuje mnoho druhů pleťových masek proti černým tečkám, které jsou speciálně navrženy pro boj s černými tečkami a nečistotami. Proveďte několik testů, abyste našli tu, která je pro vás ta pravá.

Masku si také můžete vyrobit sami. Je to mnohem levnější a není to tak složité, jak si možná myslíte. Najdete mnoho receptů na domácí pleťové masky z nejrůznějších ingrediencí, jako je olivový olej, med, droždí, vaječný bílek, papája, zelený čaj, oves, skořice, okurka, avokádo nebo jogurt. Jsme zde na poli domácích léčivých přípravků. Některé budou účinné, jiné ne. Záleží jen na vás, zda to vyzkoušíte! Dávejte však pozor, abyste nepoužívali příliš agresivní přísady, cílem je zkrášlit vaši pleť a nepoškodit ji.

Pokud se vám nechce vyrábět vlastní masku na obličej proti černým tečkám a nečistotám, podívejte se na naši masku na obličej zde.

Nosní proužky

Existují speciální nosní proužky, které můžete aplikovat na nos, ale také na bradu nebo čelo. Tyto malé proužky mají okamžitě odstranit černé tečky.

Parní lázeň pro obličej

Starý babičkovský lék doporučuje parní lázeň na čištění obličeje. Naplňte hrnec vroucí vodou, položte obličej nad páru a omotejte si hlavu ručníkem. Pára rozpustí odumřelé buňky, nečistoty a mastnotu. Poté bude snazší odstranit černé tečky, pokud budete chtít. Po tomto úkonu nezapomeňte pleť hydratovat.

Laserové ošetření

Černé tečky, pupínky, akné a nečistoty lze ošetřit laserem. Laserové ošetření nebo ošetření intenzivním pulzním světlem (IPL) s fototerapií zmenšuje velikost mazových žláz a reguluje jejich produkci mazu. V neposlední řadě může laserové ošetření odstranit také případné jizvy po akné.

Můžete odstranit černé tečky?

Když máte na obličeji nebo na těle černé tečky, většinou si nemůžete pomoct a musíte se jich dotknout! Tyto otevřené komedony se obvykle dají velmi snadno odstranit a můžete se jich tímto způsobem zbavit. Je to však moudré?

Ty, které se dají snadno odstranit, můžete odstranit, pokud si dáte pozor, abyste si nepoškodili pokožku vytvořením lézí nebo jizev. Snažte se také zabránit tomu, aby se do pórů dostaly bakterie, aby se z vašeho malého černého tečku nestal obrovský pupínek. Použijte k tomu čistý kousek papíru nebo kapesník. Je také možné použít odstraňovač černých teček.

Nedoporučuje se však pokoušet se odstranit bílé tečky. Mohli byste si poškodit pokožku a způsobit si jizvu. Můžete si je však nechat odstranit u kosmetičky.

Jak se vyhnout tvorbě černých teček?

 

Obecně může být obtížné černým tečkám předcházet a zcela se jim vyhnout, protože tento stav je obvykle způsoben hormonální nerovnováhou. Existují však tipy, které mohou pomoci černým tečkám předcházet a léčit je. Nejlepším způsobem prevence a léčby tohoto problému je vždy důkladné mytí a čištění pleti.

Je nezbytné dodržovat každodenní rutinní péči o pleť:

  1. Umyjte a vyčistěte si pleť dvakrát denně, ráno a večer. Mytí pleti vám pomůže odstranit odumřelé kožní buňky, přebytečnou mastnotu, nečistoty a případně zbytky make-upu. To je nezbytné, pokud chcete bojovat proti černým tečkám. Doporučujeme, abyste si dvakrát denně umyli obličej mycím přípravkem Face Wash od Australian Bodycare a tělo očistili naším mycím přípravkem Body Wash, přičemž oba obsahují antibakteriální tea tree olej.
  2. Pokožku si důkladně očistěte. Po umytí obličeje je důležité použít pleťové tonikum bez alkoholu, které pomáhá odstranit nečistoty a zbytky mastnoty. Nalijte trochu na odličovací tampón a rozetřete ho po celém obličeji. Náš skintonic proti černým tečkám neobsahuje alkohol a je šetrný k pleti.
  3. Poté pleť hydratujte. Je důležité pleť umýt a vyčistit, ale neměli byste to ani přehánět. Při mytí a čištění pleti totiž zároveň odstraňujete z pleti část vlhkosti. Proto je stejně důležité ji znovu hydratovat. Vyberte si dobrý hydratační krém, který je vhodný zejména pro nečistou pleť s černými tečkami. V opačném případě může vaše pleť začít produkovat více mazu, aby kompenzovala nedostatek hydratace, a váš problém nebude zdaleka vyřešen. Pleťový krém Australian Bodycare je vhodný pro pleť s nedostatky a černými tečkami a po aplikaci zabraňuje usazování bakterií na pleti.

Jako doplněk každodenní péče o mytí, čištění a výživu pleti si můžete jednou týdně udělat pleťovou masku nebo použít peelingový krém, který vaši pleť důkladně vyčistí. 

Top 4 přípravky na problematickou pleť
4 z nejlepších přípravků na problematickou pleť proti ucpaným pórům, pupínkům a černým tečkám
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.099,00 Kč
Výprodejová cena 1.099,00 Kč Běžná cena 1.349,00 Kč
Top 4 přípravky na problematickou pleť

Otázky a odpovědi týkající se černých teček


Jak odstranit černé tečky?

Na trhu existuje mnoho prostředků na odstranění černých teček. Některé vám budou fungovat, jiné ne. Některé z nich můžete vyzkoušet. Doporučujeme vám nejprve si dvakrát denně umýt a vyčistit pleť a poté ji hydratovat kvalitním hydratačním krémem speciálně vyvinutým pro pleť s černými tečkami. Například dobrým krémem s esenciálním olejem z čajovníku.


Jak odstranit černé tečky na povrchu nosu?

Černé tečky na nose se odstraňují stejným způsobem jako na zbytku obličeje a těla. Na trhu je mnoho přípravků, ale nejdůležitější je zajistit, abyste si obličej každý den dobře umyli a vyčistili a poté jej dobře hydratovali.


Jak se vyhnout černým tečkám?

Vyhnout se černým tečkám může být obtížné, protože jejich výskyt je způsoben především hormonální nerovnováhou. Nejlepším způsobem, jak černým tečkám předcházet, je však každodenní důkladné mytí a čištění pleti a její následná hydratace.


Jak odstranit černé tečky v uchu?

K černým tečkám v uchu může být obtížné se dostat, ale v zásadě se odstraňují stejným způsobem jako černé tečky na jiných částech obličeje nebo těla. Můžete je odstranit, ale buďte opatrní, abyste nepoškodili pokožku.


Jak odstranit černé tečky na bradě?

Černé tečky na bradě se odstraňují stejným způsobem jako ty na ostatních částech obličeje a těla. Na trhu existuje mnoho skvělých rad a prostředků na odstranění černých teček. Nejlepším řešením je každodenní pečlivé mytí a čištění pleti a její následná hydratace.


Jak trvale odstranit černé tečky?

Chcete-li se černých teček zbavit natrvalo, musíte změnit produkci kožního mazu, protože právě nadbytek kožního mazu je příčinou vzniku černých teček. Toho lze dosáhnout jejich ošetřením laserem nebo použitím některého z dostupných krémů či mastí. Pokud trpíte velmi silným akné, může být vhodným řešením tabletová léčba předepsaná lékařem.


Mohou mít černé tečky i děti?

U dětí se černé tečky vyskytují zřídka, protože černé tečky a nečistoty jsou stavem kůže souvisejícím s hormonální změnou, která vede k nadprodukci kožního mazu. Problém se obvykle objevuje kolem puberty, kdy se produkce hormonů postupně zvyšuje.


Jaké jsou příčiny vzniku černých teček?

Černé tečky jsou způsobeny obstrukcí mazových žláz v důsledku hormonální nerovnováhy charakterizované nadprodukcí hormonů. Tato hormonální změna je doprovázena nadprodukcí kožního mazu, která může způsobit ucpání mazových žláz.


Jak vypadají komedony?

Komedony mohou být bílé nebo černé. Otevřené komedony (černé tečky), jsou, jak název napovídá, malé černé tečky viditelné na kůži. Bílé tečky (uzavřené komedony), nazývané také bílé mikrocysty, jsou naopak mnohem méně viditelné, ale jsou to malé hrbolky, které jsou na dotek hmatatelné.

Top 4 přípravky na problematickou pleť
4 z nejlepších přípravků na problematickou pleť proti ucpaným pórům, pupínkům a černým tečkám
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.099,00 Kč
Výprodejová cena 1.099,00 Kč Běžná cena 1.349,00 Kč
Top 4 přípravky na problematickou pleť