Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je to nečistá pleť?

Nečistá pleť je také známá jako akné, latinsky Acne vulgaris. Při nečisté pleti se pokožka leskne a tvoří se na ní bílé nebo černé tečky (známé také jako komedony), červené hrbolky nebo pupínky se žlutým hnisem. Může se vyskytovat na obličeji, ale i kdekoli jinde na těle. Například na zádech, horních částech paží, hrudníku a dalších částech těla. Jedná se o místa, kde máme nejvíce mazových žláz.

Přejít na: Produkty pro nečistou pleť

Přečtěte si také - Jak ošetřit nečistou pleť

Nečistá pleť je způsobena nadprodukcí kožního mazu, což vede k ucpání mazových žláz. Pokud se do mazové žlázy dostanou bakterie, může dojít k zánětu, který vede k nečisté pleti. Každý člověk produkuje kožní maz, ale u některých lidí dochází k nerovnováze v produkci kožního mazu, která vzniká tím, že je pokožka buď příliš mastná, nebo příliš suchá. Pokud je pokožka mastná, je příčinou nadměrná produkce kožního mazu - což může být způsobeno hormonální nerovnováhou.

Na druhou stranu, pokud máte suchou pleť, pleť se snaží suchost kompenzovat zvýšenou produkcí kožního mazu, což také vede k riziku nadprodukce kožního mazu, a tím i k riziku nečisté pleti. Řešením tohoto problému je udržovat pleť čistou, odstraňovat přebytečnou mastnotu a hydratovat pleť kvalitním pleťovým krémem na aktózní pleť.

Pupínky a nečistá pleť často postihují mladé lidi v období puberty, ale mohou se objevit i v jiných obdobích života, například u žen se často objevují v důsledku hormonálních změn, například když přestanou užívat antikoncepční pilulky nebo během těhotenství. Může však postihnout obě pohlaví, například v souvislosti se stresem.

Nečistá pleť může postihnout každého

Nečistá pleť se často objevuje na obličeji, kde je obzvláště obtěžující, protože je všem na očích. Nemůžete ji zakrýt, jako když máte nečistou pleť jinde na těle.

Ale bez ohledu na to, kde se pupínky vyskytují, jsou nepříjemné a dráždivé.

Nečistá pleť, a to jak na obličeji, tak na těle, je velmi častá, zejména u dospívajících. A týká se dívek i chlapců, žen i mužů. U většiny lidí zmizí po několika letech, u jiných trvá déle a někteří se problému nezbaví nikdy.

Nečistá pleť tedy není jen fenoménem teenagerů. Mnoho dospělých se s nečistou pletí potýká po celý život.


Jak odstranit nečistou pleť? Podívejte se na video krok za krokem.

Jak používat Face Wash pro nečistou pleť


Jak postupovat:

1: Naneste přípravek na poškozenou pokožku obličeje.

2: Lehce vmasírujte.

3: Opláchněte obličej vlažnou vodou.

4: Opakujte to každý den ráno a večer.

5: Následně použijte face tonicblemish serum a face cream pro další péči o pleť.

Face Wash od Australian Bodycare je jemný antiseptický přípravek na mytí obličeje pro nečistou pleť s olejem Tea Tree, který odstraňuje nečistoty z pleti a udržuje ji zdravou. Mycí prostředek na obličej udržuje přirozenou rovnováhu vlhkosti pleti.

Výsledek po 4 týdnech používání přípravků

uren hud behandling før og efteruren hud behandling før og efter

Top 4 přípravky na problematickou pleť
4 z nejlepších přípravků na problematickou pleť proti ucpaným pórům, pupínkům a černým tečkám
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.099,00 Kč
Výprodejová cena 1.099,00 Kč Běžná cena 1.349,00 Kč
Top 4 přípravky na problematickou pleť

Viz také: Jak používat pleťovou masku na černé tečky

Přečtěte si více: Zbavte se pupínků na pleti


Nečistá pleť ovlivňuje psychiku

Nečistá pleť není jen stavem kůže, ale může způsobovat problémy i v jiných oblastech. U mnoha lidí má nečistá pleť vliv na jejich duševní stav a způsobuje problémy se sebevědomím. Proto je tak důležité s nečistou pletí něco dělat, což je naprosto možné. Více o léčbě a prevenci se dočtete dále v tomto článku.

Proč se někteří lidé zbavují nečisté pleti?

Zatímco někteří lidé se pupínků cela zbaví, a to jak v dospívání, tak i v pozdějším věku, jiní jsou postiženi velmi silně. Není s jistotou známo, proč jsou někteří lidé postiženi, zatímco jiní se jim vyhnou.

Není pochyb o tom, že aktózní pleť je hormonální povahy. Kromě toho může hrát roli i životní styl a používání krémů a make-upu. A nakonec hrají roli i vaše geny. Některé rodiny jsou zkrátka postiženy aktózní pletí více než jiné. Do jisté míry je tedy aktózní pleť dědičná.

Většina lidí se někdy setká s jedním pupínkem, ale každý, kdo byl vážně postižen nečistou pletí a pupínky, ví, že je velký rozdíl mezi pocitem malého pupínku jednou za čas a každodenními masivními útoky pupínků na obličeji a těle.


Co jsou to pupínky?

Hvad er bumser

Akné je hormonální onemocnění kůže. Když se produkuje více hormonů, například během puberty, znamená to, že se ve vlasovém folikulu nebo mazové žláze produkuje více kožního mazu. Folikul se ucpe, maz se nemůže dostat do pokožky a ven, takže zůstává ve folikulu - a vytváří se černá tečka.

Když se černá tečka vyvine v pupínek, je způsobena bakteriemi. Pokud bakterie proniknou do černé tečky, vyvine se z ní červený a zduřelý pupínek naplněný žlutým hnisem.

Přípravky proti pupínkům, které odstraňují bakterie způsobující pupínky.


Co jsou to černé tečky?

Černá tečka je prvním krokem k pupínku. Černá tečka je vlastně ucpaná mazová žláza nebo vlasový folikul způsobený nadprodukcí kožního mazu. Černé tečky nemají nic společného s červíky, a proto je to vlastně velmi špatný název pro tyto malé černé, bílé nebo červené tečky na kůži.

Černé tečky jsou způsobeny ucpanými vlasovými folikuly nebo mazovými žlázami, což je způsobeno nadprodukcí kožního mazu, ať už z důvodu mastné, nebo suché pokožky. Nadprodukci kožního mazu mohou způsobit také hormony, proto je nečistá pleť často postižena v období puberty. Může k ní však dojít i v pozdějším věku.


Nečistá kůže na obličeji

Na obličeji se často objevuje nečistá pleť. Může se vyskytovat na čele, nose, bradě nebo kdekoli jinde a možná i najednou. Na obličeji se těžko skrývá, a proto je tak nepříjemné mít nečistou pleť v této oblasti. Čelo, nos a brada tvoří na obličeji tvar písmene T, proto se tato oblast často označuje jako T-zóna. Více informací o nečisté pleti najdete zde.

ČTĚTE TAKÉ: Jak léčit pupínky na obličeji


Nečistá kůže na čele

U některých lidí se nečistá kůže na obličeji objevuje pouze v určitých oblastech, například na čele, zatímco u jiných je postižen celý obličej.

Pokud se vám na čele často objevují pupínky a skvrny, není divu, protože čelo je součástí takzvané T-zóny. T-zóna je oblast obličeje, kde je pleť nejvíce náchylná k mastnotě. Proto se zde také nejčastěji vyskytují pupínky na pleti. Zóna T se táhne přes čelo, dolů přes nos a k bradě.


Nečistá kůže na nose

Na nose se často vyskytuje velké množství černých teček, tzv. komedonů. Tvoří se zde proto, že nos a oblast po obou stranách nosu mají tendenci se během dne mastit.

Nos spolu s čelem a bradou tvoří takzvanou T-zónu obličeje. Je to oblast obličeje, kde se pleť nejvíce mastí.

Odstraňovač černých teček může být účinný při odstraňování černých teček - více zde


Nečistá kůže na bradě

Pokud máte pupínky na bradě, může to být velmi nepříjemné, protože je lze jen velmi těžko skrýt. Zatímco pupínky na čele lze často zakrýt ofinou, mnohem hůře se skrývají, pokud vás postihnou pupínky na spodní části obličeje, například na bradě nebo na nose.

Právě tato část obličeje je však také nejčastěji postižena hormonálními změnami. Proto můžete často najít vysvětlení, pokud máte pupínky na bradě. U žen se to často projevuje v souvislosti s měsíčním cyklem, ale může to být ovlivněno i stresem.


Nečistá kůže na zbytku obličeje

Ačkoli se většina pupínků vyskytuje v T-zóně, pupínky se mohou objevit i kdekoli jinde na obličeji. Mohou být na tvářích a spáncích, v uších a na krku.


Nečistá kůže na pokožce hlavy

Nečistá pleť se často vyskytuje tam, kde je pleť nejvíce mastná. Může to být na obličeji, na těle, ale také na pokožce hlavy.

Když se mluví o mastných vlasech, je to vlastně pokožka hlavy, která je mastná v důsledku nadprodukce kožního mazu ve vlasových folikulech. A když je pokožka hlavy mastná, je to také živná půda pro pupínky a nečistou pokožku na hlavě i na zbytku těla.

ČTĚTE TAKÉ: Pupínky na pokožce hlavy - Jak na pupínky?


Nečistá kůže na těle

Nečistá kůže na těle je velmi častá. Často jsou postižena záda, ale může to být i hrudník, horní část paží a ramena. A rozhodně není neobvyklé mít pupínky i na nohou a zadku.

Nečistá kůže na zádech

Pokud patříte mezi ty, kteří trpí pupínky na obličeji, je velmi pravděpodobné, že se vám dělají pupínky i na zádech, ať už neustále, nebo jen občas.

Příčina pupínků a nečisté pleti na zádech je stejná jako příčina nečisté pleti a pupínků na obličeji a všude jinde. Totiž pokožka produkuje příliš mnoho oleje, který pak ucpává póry v kůži. To způsobuje záněty a má za následek vznik pupínků na kůži.

ČTĚTE VÍCE: Nečistá kůže na zádech - Jak získat opět čistou kůži na zádech?


Jak léčit a předcházet nečisté pleti

Nemůžete ovlivnit, zda budete mít aktózní pleť, nebo ne. Můžete však udělat mnoho pro to, abyste se zbavili pupínků na pleti, a můžete udělat mnoho pro to, abyste zabránili jejich návratu.

O pupíncích koluje mnoho mýtů a příběhů. Například že konzumace tučných a kořeněných jídel, čokolády a chipsů vám způsobí pleť s pupínky. Další opakující se otázkou je, zda má mléko vliv na aktózní pleť, a v této oblasti možná skutečně existuje důvod k nějakému výzkumu.

K jednoznačnému závěru, že existuje souvislost mezi nečistou pletí a mlékem, je zapotřebí dalšího výzkumu, ale pokud trpíte nečistou pletí, možná by stálo za pokus na nějakou dobu omezit mléčné výrobky. Kromě mléčných výrobků neexistuje žádný výzkum, který by naznačoval, že za nečistou pleť může strava. Změna stravy tedy příliš nepomůže. Na druhou stranu správný režim péče o pleť může rychle přinést velkou změnu.

Video: Jak odstranit černé tečky pomocí pleťové masky od Australian bodycare.

Pleťová maska pro problematickou pleť
Hloubkově čisticí pleťová maska proti černým tečkám a pupínkům
+15.000 recenzí
Běžná cena 399,00 Kč
Výprodejová cena 399,00 Kč Běžná cena
Pleťová maska pro problematickou pleť - Hloubkově čisticí pleťová maska proti černým tečkám a pupínkům

Zvláště závažné případy nečisté kůže

V případě obzvláště závažných případů nečisté pleti nebo akné budete možná muset navštívit svého praktického lékaře nebo dermatologa. Zde vám mohou být předepsány léky na akné nebo na poškozenou pleť. Jste-li žena, mohou pro vás být vhodnou volbou také antikoncepční pilulky. Antikoncepční pilulky mohou mít často příznivý vliv na aktózní pleť.

Kouření a nečistá pleť

Kouření je zlozvyk z mnoha důvodů, a když kouříte, ovlivňuje to i vaši pleť. Je hrubší, šedivější a méně pružná.

Vyhlídka na krásnější pleť je dalším dobrým důvodem, proč přestat kouřit. Mnoho lidí však zjistí, že se jim několik týdnů po zanechání cigaret objeví více pupínků na pleti. Je to proto, že se tělo musí zbavit velkého množství odpadních látek, což má vliv i na pleť. Nemějte však obavy: po nějaké době se to zlepší.

Nečistá kůže během těhotenství

Když otěhotníte, vaše tělo projde celou řadou hormonálních změn. Jedním z důsledků je i to, že pokožka maminky je často postižena, když je na cestě nové miminko. Jedná se o přirozený proces, který se po porodu opět změní. Nejlepší radou je udržovat pleť čistou a hydratovanou jako obvykle a pít hodně vody.


7 mýtů o nečisté pleti

Mýtus 1: Čokoláda způsobuje pupínky na pleti

Neexistuje žádný výzkum, který by prokázal, že strava má významný vliv na vznik akné. Existují lidé, kteří tvrdí, že příliš mnoho čokolády může způsobit akné. Naopak existují jiní, kteří tvrdí, že tmavá čokoláda může pomoci akné předcházet. Ani pro jedno z těchto tvrzení neexistuje dostatek důkazů.


Mýtus 2: Chipsy a tučná jídla způsobují pupínky na pleti

Neexistují žádné důkazy o tom, že nezdravé potraviny, jako jsou chipsy a tučná jídla, mohou způsobit více pupínků. Pokud jíte nezdravé potraviny v extrémním množství, může to mít vliv. Pokud však jíte převážně zdravě a jen občas trochu nezdravě, neexistují žádné důkazy, že by to mělo vliv na vaši pleť.


Mýtus 3: Nečistá pleť je nakažlivá

Nečistá kůže není nakažlivá. Bakterie, které se nacházejí v pupíncích, nejsou bakterie, kterými byste mohli nakazit ostatní. To je tedy mýtus, který lze rychle vyvrátit.


Mýtus 4: Vymačkáním černých teček a pupínků způsobíte, že se budu tvořit ještě více

Je to mýtus, který je zčásti pravdivý a zčásti nepravdivý. Může být velmi obtížné udržet prsty dál od pupínku nebo černé tečky, která je připravená k vymačkání. Pokud to uděláte jemně, nejlépe čistým papírkem, často se vám to podaří bez poškození pokožky. Můžete však také riskovat, že způsobíte další zánět a zjizvení pokožky. Vždy si nezapomeňte před a po vyčištění umýt ruce, abyste zabránili šíření bakterií. Pokud se však můžete dloubání vyhnout, je to dobrý nápad. Místo toho si pokožku očistěte - je to mnohem účinnější.


Mýtus 5: Zubní pasta působí proti nečisté pleti

Zubní pasta je nezbytná pro správnou zubní a ústní hygienu, ale mějte ji v ústech. Je to přetrvávající mýtus, že zubní pasta může pomoci v boji proti pupínkům tím, že je vysušuje. Namísto boje s pupínkem riskujete, že pokožku zbytečně podráždíte a skončíte se zarudnutím a podrážděním. Používání zubní pasty na pleť tedy není dobrý nápad - a s pupínky vám nepomůže.


Mýtus 6: Z make-upu se vytvářejí pupínky na pleti

Pokud budete používat kvalitní produkty, které neobsahují olej a nepřidávají pleti více oleje, nebudete mít z make-upu pupínky na pleti. Je však důležité udržovat pleť pod make-upem čistou a zdravou - proto je každodenní rutina mytí obličeje, pleťového tonika a dobrého krému proti bakteriím, a to ráno i večer, základem pro to, abyste se vyhnuli akné na pleti.


Mýtus 7: Stres způsobuje pupínky na pleti

Je pravda, že dlouhodobý stres může mít vliv na pleť, stejně jako stres ovlivňuje mysl a tělo obecně. Ale mít kožní onemocnění, jako je aktózní pleť, je také stresující a snižuje kvalitu vašeho života, takže existuje mnoho dobrých důvodů, proč se svou aktózní pletí něco dělat.


FAQ o nečisté pleti


Proč máte nečistou pleť?

Nečistá pleť je způsobena nadprodukcí hormonů, což vede k ucpání mazových žláz (neboli pórů) v pokožce, zvýšené produkci kožního mazu a bakterií v pokožce. Nečistá pleť často postihuje mladé lidi v období puberty, ale může se objevit v jakémkoli věku.


Jak odstraníte nečistou pleť?

Pokud máte nečistou pleť, je nejlepší si dvakrát denně umýt a vyčistit obličej, abyste z něj odstranili olej a nečistoty. Důležité je používat speciální přípravky, které jsou určeny speciálně pro problematickou pleť. Čistěte pleť jemným mycím prostředkem, který odstraní nežádoucí bakterie, a poté použijte krém na obličej.


Co znamená nečistá kůže na bradě?

Nečistá pleť se často vyskytuje v takzvané T-zóně obličeje. Jedná se o čelo, nos a bradu, kde je pleť nejvíce náchylná k mastnotě. Spodní část obličeje, zejména brada, je obzvláště ovlivněna hormonálními změnami. Proto mají ženy často tendenci mít nečistou pleť na bradě v souvislosti se svým měsíčním cyklem nebo jinou hormonální nerovnováhou. Zejména na bradě se může aktózní pleť zhoršit také tím, že si sednete a opřete bradu o špinavou ruku.


Co pomáhá suché a mastné pleti?

Nejlepším lékem na suchou a mastnou pleť je udržovat pleť čistou. Za tímto účelem si pleť dvakrát denně umyjte a vyčistěte speciálním mycím přípravkem na obličej, který odstraní nežádoucí bakterie a přebytečnou mastnotu. I když je vaše pleť mastná a bez pupínků, může být na některých místech suchá, proto je důležité používat krém, který je vhodný pro váš typ pleti.


Co je dobré na poškozenou pleť?

V boji proti nečisté pleti je vaší nejlepší zbraní pravidelné čištění. To nejlepší, co můžete pro svou pleť udělat, je čistit ji dvakrát denně, abyste odstranili přebytečný olej, nečistoty a nežádoucí bakterie. Poté byste měli hloubkově vyčistit póry antibakteriálním pleťovým tonikem. Abyste předešli podráždění pleti, je důležité používat pleťové tonikum, které neobsahuje alkohol. Nakonec nezapomeňte pleť hydratovat a pečovat o ni speciálním krémem pro nečistou pleť. Tímto způsobem můžete předcházet a zároveň ošetřovat aktózní pleť.


Proč mám na zádech pupínky?

Nečistá kůže se může objevit kdekoli na těle. Nejčastěji se objevuje tam, kde je pokožka nejvíce náchylná k mastnotě. Na obličeji, pokožce hlavy, horní části paží, hrudníku a zádech. Je tedy naprosto normální, že se vám na zádech objeví nedokonalá pleť.


Můžou antikoncepční pilulky pomoci s pupínky na pleti?

Ano, skutečně existuje výzkum, který ukazuje, že antikoncepční pilulky mohou mít v mnoha případech příznivý vliv na aktózní pleť. Pokud jste silně postižena tímto problémem, může to být řešení. Poraďte se se svým lékařem o možnosti užívání antikoncepčních pilulek na aktózní pleť.


Co je to nečistá kůže?

Nečistá pleť jsou černé tečky (známé také jako komedony), červené hrbolky nebo pupínky se žlutým hnisem. Nečistá pleť se může objevit kdekoli na těle, ale nejčastěji se vyskytuje na obličeji, zádech, horní části paží a hrudníku. Tam, kde je pokožka obzvláště náchylná k mastnotě.


Co způsobuje nečistou pokožku na krku?

Nečistá kůže na krku vzniká ze stejného důvodu jako nečistá kůže na jiných místech těla: ve vlasovém folikulu nebo mazové žláze se vytváří nadbytečný maz. Vlasový folikul se ucpe, maz se nemůže dostat do kůže a ven, takže zůstává ve folikulu - a vytvoří se černá tečka nebo pupínek.


Jak zakrýt pupínky na pleti?

Nečistá pleť je nepříjemná a nepohodlná. Zatímco skvrny na těle můžete zakrýt, se skvrnami na obličeji to může být obtížné. Nejlepším řešením je použití korektoru, který je speciálně určen pro pupínky na pleti - a může je dokonce ošetřit i zakrýt.


Kdy zmizí nečistá kůže?

U naprosté většiny lidí zmizí pupínky na pleti, jakmile projdou pubertou. Existují však i lidé, kteří se s aktózní pletí potýkají i po pubertě.


Může rybí tuk způsobit znečištění pleti?

Neexistují žádné důkazy o tom, že by strava měla zásadní vliv na nečistou pleť. Zásadní změny ve stravování mohou mít vliv, ale konzumace jednotlivých potravin, jako je rybí tuk, není tím, co způsobuje vadnou pleť.


Může káva způsobit znečištění pleti?

Káva nezpůsobuje pupínky na pleti. Obecně platí, že neexistuje jediná potravina, která by způsobovala aktózní pleť. Vyhýbání se určitým potravinám tedy nepomůže.


Můžete mít nečistou pleť ze stresu?

Stres působí jak na psychiku, tak na tělo a do jisté míry se může projevit i na pleti, která je pak nečistější než obvykle. Pokud se tedy u vás náhle začnou objevovat pupínky na pleti, možná by bylo dobré se podívat na to, jak žijete svůj život obecně.


Může být pleť s pupínky známkou těhotenství?

Nečistá pleť je nejčastěji spojena s hormonálními změnami. To je důvod, proč nečistá pleť často postihuje mladé lidi v období puberty - a proč se s nečistou pletí můžete setkat i během těhotenství. Náhlý výskyt nečisté pleti však může být způsoben mnoha jinými příčinami než těhotenstvím.


Může být nečistá pleť nakažlivá?

Nečistá kůže není nakažlivá. Bakterie, které se nacházejí v poškozené kůži, nejsou bakteriemi, které by se mohly přenášet na ostatní. Nemusíte se tedy obávat, že byste svou skvrnitou kůží mohli nakazit ostatní - a nemusíte se obávat, že by ostatní se skvrnitou kůží mohli nakazit vás.

Top 4 přípravky na problematickou pleť
4 z nejlepších přípravků na problematickou pleť proti ucpaným pórům, pupínkům a černým tečkám
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.099,00 Kč
Výprodejová cena 1.099,00 Kč Běžná cena 1.349,00 Kč
Top 4 přípravky na problematickou pleť