Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Původ rostliny aloe vera

Aloe vera pochází ze severní Afriky, ale dnes se vyskytuje v mnoha zemích kolem Středozemního moře, v Asii a v Jižní Americe, protože objevitelé a námořníci si rostlinu brali s sebou do svých destinací. Během několika tisíciletí si rostlina díky svým léčivým účinkům, které byly známy již ve starém Egyptě, vybudovala pověst jedné z nejznámějších rostlin na světě. Staří Egypťané objevili léčivé a ozdravné vlastnosti aloe vera a od té doby je využívá i zbytek světa.

V čeledi Aloe vera existuje více než 300 druhů, ale jen některé z nich mají léčivé schopnosti. Aloe barbadensis je jednou z nich. Rostlina je známá také pod názvem "lilie pouště", která odkazuje na její schopnost odolávat extrémnímu horku ve vyprahlých oblastech, kde po mnoho měsíců neprší.

Aloe Vera gel na spáleniny, pálení a svědění kůže
chladivý gel na spálenou pokožku
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Aloe Vera gel na spáleniny, pálení a svědění kůže - chladivý gel na spálenou pokožku

Jak vypadá rostlina aloe vera?

Na první pohled může aloe vera vypadat jako kaktus. Má četné dlouhé výběžky a zelené listy, které tvoří růžici kolem stonku, mohou dorůstat do délky až 50 cm. Listy jsou silné a čárkovité s dlouhou špičkou, šedozelené s modravým nádechem na obou stranách. Rostlina uchovává vodu uvnitř listů v gelu s obsahem vody 96 %.

Listy mají hladký povrch a na okrajích drobné zoubky. Právě to mnoha lidem připomíná kaktus, ale rostlina aloe vera je ve skutečnosti sukulent, a když kvete, má trubkovité květy s červeno žlutými okvětními lístky. Rostlina kvete po několika letech růstu, obvykle v létě.


Nejlepší přítel kosmetického průmyslu

Rostlina aloe vera je dnes jedním z nejlepších přátel kosmetického průmyslu. Její listy jsou naprostou pokladnicí účinných a výživných rostlinných látek. Listy aloe vera obsahují aminokyseliny, minerály, vitamíny, antioxidanty a bílkoviny. Ve skutečnosti rostlina obsahuje více než 200 aktivních enzymů, 20 minerálů, 12 vitamínů, 18 aminokyselin a 75 živin. Celkově tato kombinace prospívá vaší pokožce a celkově posiluje zdraví.

Péče o pleť a tělo

Aloe vera dodává pokožce extra dávku vlhkosti a pomáhá udržovat přirozenou úroveň hydratace. Udržování hydratace pokožky také zlepšuje její pružnost. Proto je aloe vera účinnou složkou v péči o pleť proti stárnutí. Suchá pokožka je obzvláště náchylná k tvorbě jemných linek a vrásek, a proto je důležité ji dostatečně hydratovat, pokud chcete zabránit vzniku vrásek.

Kromě toho je dobře hydratovaná pleť nejlepším základem pro rovnoměrné líčení. Aloe vera je proto mimořádně účinná při zastavování známek stárnutí pleti, protože hydratuje do hloubky a má také vysoký obsah antioxidantů, které obnovují kožní buňky.

Aloe Vera gel na spáleniny, pálení a svědění kůže
chladivý gel na spálenou pokožku
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Aloe Vera gel na spáleniny, pálení a svědění kůže - chladivý gel na spálenou pokožku

Péče o pokožku poškozenou sluncem

Většina z nás miluje slunce, když se konečně vynoří z temných zimních mraků. Slunce však není jen zdrojem vitaminu D. Může také způsobit spálení.

Spálení od slunce je poškozením pokožky a signálem, že potřebuje hodně péče. Po přílišném opalování je důležité obnovit odolnost pokožky, protože sluneční UV záření narušuje strukturu kůže a zanechává ji zranitelnější. Může způsobit podráždění pokožky v podobě zarudnutí, sluneční vyrážky a předčasného stárnutí. Aloe vera má jedinečné vlastnosti, které zklidňují, ochlazují a obnovují pokožku a snižují její poškození.


Proč byste měli mít rostlinu aloe vera

Existuje mnoho dobrých důvodů, proč mít doma rostlinu aloe vera. Sama o sobě je to krásná rostlina s dlouhými majestátními listy, takže bude dobře vypadat a oživí design vašeho domova. Není však jen dekorativní. Bude také prospěšná vašemu zdraví, a to hned v několika ohledech.

Vhodné při problémech se spánkem

Spánek je důležitý pro naše zdraví a celkovou pohodu. Příliš málo spánku znamená, že tělu chybí energie, a bez energie se snižují vaše rezervy a kvalita života. Pokud máte stejně jako mnoho Dánů problémy s usínáním, může to mít vážné následky. Může to vést ke stresu, depresím, kardiovaskulárním onemocněním a vysokému krevnímu tlaku - což jsou všechno hrozby pro dobré fyzické i duševní zdraví.

Účinnou pomocí při řešení vašich problémů se spánkem by mohla být rostlina aloe vera. Studie prokázaly, že rostlina účinně čistí vzduch od škodlivých chemických látek, které ohrožují vaše zdraví. Zároveň také dodává do místnosti, kde roste, kyslík. Tím, že se vám v noci dostane do mozku další čerstvý kyslík, se budete snáze cítit klidně a fyzicky příjemně, což je nejlepší způsob, jak podpořit dobrý spánek. Proto může být dobrým nápadem mít rostlinu aloe vera ve své ložnici, kde může být jak dekorativní, tak i uspávací.

Hojivé účinky na poranění a podrážděnou pokožku

Akné, popáleniny a odřeniny kůže. Poškození kůže se může projevit mnoha způsoby, ale aloe vera je jedinečným prostředkem pro zklidnění a hojení poškozené kůže. Pokud máte doma rostlinu aloe vera, můžete si vyrobit vlastní hojivý gel. Nemusíte pak kupovat krémy a gely z lékárny. Jak ale aloe vera pomáhá vaší pokožce?

Aloe vera obsahuje aloe-emodin, což je organická látka, která je účinná proti bakteriím. Díky ní má aloe vera antiseptické a antibakteriální vlastnosti - a pomáhá čistit rány a zanícené stavy, jako jsou skvrny, takže se pokožka rychleji hojí. Gel z listů aloe vera zároveň stimuluje tvorbu kolagenu v těle. Kolagen tvoří vlákna v pojivové tkáni, což znamená, že tvorba nových cév a pojivové tkáně pomůže zahojit poranění.

Pokud tedy máte malé zranění, můžete si namíchat vlastní hojivý gel z domácí rostliny. Tímto způsobem získáte 100 % blahodárných účinků rostliny - zcela se vyhnete chemikáliím a konzervačním látkám v gelu, který byste si mohli koupit.


Recept na domácí Aloe Vera gel

Zde je to, co potřebujete: 3 stonky aloe vera, 1 lžíci oleje z pšeničných klíčků, 1 lžíci citronové šťávy.

  1. Rostlinu aloe vera zalévejte každý den po dobu jednoho týdne, aby před výrobou gelu nasála hodně vody. Dávejte jí však vždy jen malé množství vody, abyste ji nepřelili.
  2. Z rostliny odřízněte tři stonky a odstraňte "zuby" po stranách listů.
  3. Listy vložte na 24 hodin do misky se studenou vodou, ale vodu pravidelně vyměňujte, nejlépe každé čtyři hodiny. Během pobytu ve vodě listy vylučují látku zvanou aloin, která může být jedovatá. Proto je tento krok velmi důležitý.
  4. Každý stonek otevřete nožem a lžičkou odstraňte gel.
  5. Gel vložte do misky a přidejte olej z pšeničných klíčků a citronovou šťávu. Všechny přísady dobře promíchejte.
  6. Nakonec domácí gel vložte do vzduchotěsné nádoby a uchovávejte ho v chladničce, aby vydržel déle.

Malé množství domácího gelu můžete nanést na řeznou ránu, popáleninu nebo škrábanec. Gel bude na pokožce působit chladivě a uklidňujícím dojmem, takže bude mít nejlepší šanci na hojení. Gel aplikujte nejlépe každý den, aby se pokožka rychleji hojila.

Aloe Vera gel na spáleniny, pálení a svědění kůže
chladivý gel na spálenou pokožku
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Aloe Vera gel na spáleniny, pálení a svědění kůže - chladivý gel na spálenou pokožku

Jak pečovat o rostlinu aloe vera

Pokud si pořídíte rostlinu aloe vera, abyste měli vždy po ruce první pomoc, když se popálíte, při vaření nebo pořežete, je dobré vědět, jak o rostlinu pečovat.

Především to není vybíravá rostlina, takže nevyžaduje velkou pozornost. Stačí jí štěrkovitá půda, která nebude příliš mokrá nebo těžká. Pokud je v půdě příliš mnoho hnojiva, kořeny příliš prořídnou. To znamená, že vaše aloe vera je rostlina, která díky svému původu v horkém a suchém podnebí dokáže přežít s velmi malým množstvím vody. Pokud patříte k lidem, kteří často zapomínají zalévat své rostliny, pak je aloe vera právě pro vás. Nevadí, když rostlina vyschne, a vlastně jí to jednou za čas prospěje.

Když vybíráte místo pro rostlinu v domácnosti, není dobré ji umístit do tmavé chodby bez přirozeného světla. Rostlina pochází ze slunné části světa, což samozřejmě znamená, že musí mít světlo - i když ne přímé.


Kde si můžete koupit rostlinu aloe vera?

Rostlinu aloe vera můžete zakoupit ve většině zahradních center, školek a stavebních marketů, pokud chcete mít rostlinu, která bude velmi prospěšná pro vaše zdraví, na dosah ruky.

Když si koupíte rostlinu aloe vera, nemusíte se obávat, zda se o ni dokážete postarat, protože péče o ni je neuvěřitelně snadná, protože nevyžaduje velkou pozornost, zalévání ani péči. Budete tak mít na dosah přírodní pomoc, pokud vám uklouzne nůž, odřete si koleno o asfalt nebo pokud strávite až moc času na slunci.

Aloe Vera gel na spáleniny, pálení a svědění kůže
chladivý gel na spálenou pokožku
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Aloe Vera gel na spáleniny, pálení a svědění kůže - chladivý gel na spálenou pokožku