Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Komáři a horké počasí patří k sobě

Byl krásný horký letní den a pak přišel krásný teplý letní večer a noc. Všechno by bylo opravdu dokonalé, kdyby všude nebzučeli malí, otravní komáři.

Tento scénář pozná většina z nás, a to jak v létě doma, tak na dovolené v teplých zemích. Komáři jsou pohromou všude, bez ohledu na zeměpisnou šířku a délku.

Proč komáří kousnutí svědí?

Komáři se živí nektarem z rostlin. Ve skutečnosti se krví neživí. Ve skutečnosti štípou pouze komáří samičky. Sají krev, aby se v ní vyvíjela jejich vajíčka.

Když komár kousne, vstříkne do místa kousnutí chemickou látku podobnou slinám, která zabraňuje srážení krve. To způsobuje svědění. Vaše tělo na kousnutí reaguje a vytváří si určitý typ zánětu.

Komár nevstřikuje jed, jako to dělá například vosa.

Imunitní reakce těla byla aktivována komářím kousnutím. To, jak silně budete na komáří kousnutí reagovat, velmi závisí na vašem imunitním systému. Existují také různé druhy komárů a někteří způsobují prudší reakci než jiní.

Sada na štípance od komárů a bodnutí hmyzem
4 zklidňujících přípravků na zmírnění podráždění po bodnutí hmyzem
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Sada na štípance od komárů a bodnutí hmyzem - 4 zklidňujících přípravků na zmírnění podráždění po bodnutí hmyzem

Mýtus o komárech a krevních skupinách

Komárům je vaše krevní skupina lhostejná. Již mnoho let koluje mýtus, že komáři preferují určité krevní skupiny. Existují však určité pachy a feromony, které jsou pro komáry přitažlivější než jiné, a jedním z nich je pot.

To může být důvodem, proč se zdá, že děti dostávají více komářích štípanců než dospělí. Děti často běhají, i když je horko, takže se zahřívají a produkují více potu.

Vyhněte se komářím štípancům - pokud můžete

V boji proti komárům většina z nás vyzkoušela svíčky proti komárům s vůní citronely v naději, že bude mít za krásného letního večera terasu jen pro sebe. Svíčky odpuzující komáry jsou však vyhozené peníze. Nezdá se, že by fungovaly, a je možné, že teplo ze svíček ve skutečnosti přitahuje ještě více komárů.

Existují však i jiné věci, které můžete udělat, abyste se vyhnuli komářím štípancům nebo alespoň snížili riziko jejich výskytu.

Komáři dávají přednost teplému a vlhkému prostředí. To je důvod, proč se tolik lidí vrací domů pokrytých komářími štípanci z jinak nádherné dovolené v blízkosti lesů a jezer. Pokud tedy můžete, držte se dál od jezer a řek.

Komáři nejvíce štípou při západu a východu slunce, takže když jdete večer ven, můžete štípancům předejít nošením dlouhých rukávů a kalhot. Můžete také spát pod moskytiérou. To je důležité zejména v případě, že cestujete do oblastí, kde jsou komáři přenašeči nebezpečných nemocí.

Používejte repelenty proti komárům

V lékárnách a drogeriích se prodávají různé repelenty proti komárům. Můžete si pořídit spreje, bodové tyčinky na komáří štípance a pleťové vody nebo masti. K dispozici jsou také přírodní oleje, například Tea Tree Oil. Společným faktorem pro tyto prostředky je, že obsahují vůně, které komáři nemají rádi.

Nevyženou komáry z místa úplně, protože vůni objeví, až když jsou poměrně blízko vaší kůže, ale měly by stačit k tomu, aby se neusadili právě na vás. Tomu se chceme především vyhnout.

Je snadné zaměnit jeden prostředek proti komárům za druhý, ale některé jsou preventivní, aby pomohly předejít komářímu štípnutí, zatímco jiné zklidňují svědění, pokud jste přece jen byli poštípáni. Je tedy důležité pečlivě hledat a vybírat správné prostředky proti komárům.

Někteří lidé se domnívají, že užívání vitaminu B snižuje pravděpodobnost pokousání komáry. Neexistují pro to žádné vědecké důkazy, ale pokud to na vás funguje, je to v pořádku. Petržel, česnek, květy černého bezu, limetka se zapíchnutým hřebíčkem nebo vydatný gin s tonikem prý komáry odhánějí, ale ani pro ně neexistují vědecké důkazy.

Léčba svědění po komářím štípnutí - Jak zastavit svědění

Nejlepší - a nejúčinnější - rada ohledně komářích štípanců je nechat je na pokoji. Kdybychom se dokázali neškrábat, komáří štípance by nebyly zdaleka tak zlé. Jak ale ví každý, kdo někdy komáří štípnutí zažil, mnohem snadněji se to řekne, než udělá. Často je prostě nemožné se neškrábat, takže tato rada není příliš užitečná.

Jediné komáří štípnutí může být snesitelné, ale pokud jich máte hodně, je prakticky nutností najít prostředek proti komářímu štípnutí, který dokáže zmírnit svědění.

Staromódní domácí prostředky na komáří štípance

Existují desítky domácích prostředků, které údajně zmírňují svědění při komářím štípnutí. Patří mezi ně vše, od teplé vody, mýdla, zubní pasty, laku na nehty, octa, medu, čaje, domácího čpavku, bazalky, okurky, cibule, citronové šťávy a banánových slupek až po domácí směsi z prášku do pečiva nebo aspirinu či soli rozpuštěné ve vodě.

Jedním z návrhů je potírání komářího štípance slinami. U některých lidí je to prostě automatická reakce na cokoli, co štípe a svědí. Je možné, že v lidských slinách je něco, co mírně zklidňuje svědění, ale neexistuje žádná dokumentace.

Mnoho návrhů pochází z doby, kdy neexistovaly žádné specifické prostředky na drobné každodenní nepříjemnosti a bylo nutné zkoušet přírodní produkty, aby se našlo řešení.

Obecně neexistuje žádný vědecký důkaz, že některý z těchto různých prostředků pomáhá proti komářímu štípnutí, ale některé z nich by přesto mohly mít účinek. Pro začátek je používání přírodních prostředků neškodné, ale buďte opatrní při experimentování s nejrůznějšími věcmi na kůži. Zubní pasta, lak na nehty, čpavek a některé další návrhy nejsou určeny k použití na kůži, takže mohou způsobit více škody než užitku.

Léčivé přípravky na komáří štípnutí

V lékárnách a drogeriích se prodávají lokální anestetika a prostředky, které mohou zmírnit svědění a snížit nepříjemné pocity při komářím štípnutí. Mohou být ve formě krémů, tyčinek nebo tablet. Pokud máte velmi bolestivé komáří štípance, stojí za to vyzkoušet prostředek, který zmírní svědění.

Mnoha lidem pomáhá užívání tablet antihistaminika. Pokud víte, že na komáří štípnutí silně reagujete, může být dobré mít po ruce balení tablet. Jedná se o stejné tablety, které se používají při alergiích, jako je senná rýma.

Ve zvlášť závažných případech, pokud máte hodně oteklých a zanícených komářích štípanců a jste jimi vážně postiženi, může být řešením injekce kortizonu. V takovém případě však musíte navštívit lékaře.

Přírodní prostředky proti svědivým komářím štípancům

Můžete si zakoupit řadu různých prostředků proti komářímu štípnutí, všechny obsahují chemické látky. V některých zemích je k dispozici širší škála silnějších přípravků, které slouží jak k prevenci a zamezení komářího štípnutí, tak ke zmírnění a utišení svědění. Použití některých z těchto prostředků může být bezpečné, i když v místě vašeho bydliště nemusí být schváleny. Jiné jsou však extrémně silné.

Pokud dáváte přednost přírodním prostředkům proti svědění po komářím štípnutí, můžete například vyzkoušet krém s Tea Tree Oil. Tea Tree Oil zmírňuje svědění, ale lze ho použít i preventivně, abyste se vyhnuli komářím štípancům. Vůně olejů samozřejmě patří k těm, které komáři nemají rádi.

Esenciální oleje proti komárům, jako je Tea Tree Oil a levandulový olej, jednak ničí bakterie, jednak mohou pomoci zmírnit svědění, otok a nepříjemné pocity. Jedná se o čistě přírodní produkty, jejichž použití je bezpečné. Pokud se rozhodnete používat čistý olej, je důležité dodržovat pokyny uvedené v příbalové informaci pro pacienty a ředit jej podle pokynů. Olej můžete používat preventivně a potírat jím nejvíce exponovaná místa, jako jsou kotníky a nohy, paže, krk a obličej.

Pokud jste již byli poštípáni, můžete si naředěný olej nanést na hmyzí kousnutí.

K dispozici je také tyčinka na akné s olejem Tea Tree od společnosti Australian Bodycare, kterou je ideální mít v kapse. Tyčinka na akné je antibakteriální a snižuje riziko výskytu bakterií v komářím štípnutí. Pomáhá také snižovat podráždění a svědění, takže je méně pravděpodobné, že se budete škrábat přímo na komářím štípnutí.

Sada na štípance od komárů a bodnutí hmyzem
4 zklidňujících přípravků na zmírnění podráždění po bodnutí hmyzem
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Sada na štípance od komárů a bodnutí hmyzem - 4 zklidňujících přípravků na zmírnění podráždění po bodnutí hmyzem

Alergické reakce na komáří kousnutí

Po komářím kousnutí je kůže horká, červená a oteklá a šíleně svědí. Pokud vypadá hůře než obvykle, může to být způsobeno alergickou reakcí.

Pokud máte alergickou reakci na komáří kousnutí, znamená to, že si vaše tělo vytvořilo protilátky proti bílkovině v komářích slinách. Alergie obvykle zhorší běžné příznaky: svědění, otok a zarudnutí.

Pokud je alergická reakce vážnější, mohou se objevit modré skvrny na kůži v okolí komářího kousnutí, kopřivka po celém těle nebo ve velmi vzácných případech anafylaktický šok s prudkým otokem, který může v nejtěžších případech zablokovat dýchací cesty.

Takto prudká reakce na komáří kousnutí je vzácná, ale pokud k ní dojde, je důležité rychle zavolat lékaře. Řešením může být léčba tabletami antihistaminika, případně injekce kortizonu.

Můžete se nechat vyšetřit na alergii na komáří štípnutí, ale to je neobvyklé, protože většina lidí není na komáří štípnutí tak prudce alergická. Test na alergii na komáry není vždy orientační, protože netestuje všechny druhy komárů. Proti komářím štípancům neexistuje žádné očkování, takže i když jste na ně alergičtí, jsou nutné jiné prostředky.

Normální reakce na komáří kousnutí

Normální reakcí na komáří kousnutí je svědění a zduření červené kůže v okolí kousnutí. Kůže je obvykle také mírně horká. Je to nepříjemné, ale ne nebezpečné. Prudší příznaky se projevují při alergické reakci nebo při současném výskytu mnoha komářích štípanců.

Svědění a zánět

Může být poměrně nepříjemné, pokud máte mnoho komářích štípanců najednou. Svědění je silné, když vás svědí celé tělo. Přes den může být obtížné myslet na cokoli jiného a v noci se vám špatně spí, když vás tělo svědí. Kůže je oteklá, horká a červená.

Je téměř nemožné udržet si ruku a neškrábat se, ať už ve dne nebo v noci, takže je téměř nevyhnutelné, že se některé z komářích štípanců zanítí a infikují, pokud nemáte prsty při škrábání čisté.

Nevolnost a nepříjemné pocity

Je velmi nepříjemné mít komáří štípance po celém těle. Není neobvyklé, že se cítíte nevolně a mírně špatně. Pokud máte opravdu hodně komářích štípanců najednou, můžete mít kromě svědění od komářích štípanců také příznaky téměř jako chřipka.

Pokud se cítíte velmi špatně s nevolností, závratěmi, horečkou, bolestí hlavy, potížemi s dýcháním nebo jinými závažnými příznaky, mohou být způsobeny alergickou reakcí. Pokud pocítíte po komářím štípnutí větší než obvyklé potíže, měli byste vždy okamžitě vyhledat lékaře.

Infekce při komářím kousnutí

Pokud si škrábete komáří štípance špinavými prsty, existuje riziko, že se štípance mohou infikovat. Vždy je proto dobré hmyzí štípnutí dobře očistit a poté použít přípravek proti komářímu štípnutí, který bojuje proti bakteriím a zmírňuje svědění. Může to být některý z prostředků, které lze zakoupit v lékárně, nebo přírodní prostředek, který lze zakoupit v lékárnách nebo prodejnách zdravé výživy. Pokud infekce vypadá vážně, měli byste vyhledat lékaře, aby se na ni podíval.

Pozor na komáří štípance v některých zemích

Komáři jsou nejnebezpečnějšími živočichy na světě, protože zabíjejí více lidí než kterýkoli jiný živočich. Samotné komáří kousnutí není smrtelné, ale komár může být přenašečem závažných onemocnění. Nejčastěji je s komáry spojována malárie, ale mohou přenášet i další nemoci, jako je žlutá zimnice, horečka dengue, virus Zika a meningitida.

Největší nebezpečí hrozí v chudých, horkých a vlhkých oblastech.

Riziko, že vás komáři poštípou a nakazí nebezpečnými nemocemi, je největší v horkém a vlhkém podnebí a v regionech, kde je chudoba a špatná infrastruktura. To platí pro velké části Afriky, jižní Afriky a jihovýchodní Asie. Zřídkakdy to však platí ve velkých městech. Pokud jedete na krátkou dobu a budete se zdržovat především v turistických oblastech, není nebezpečí tak velké. Jinými slovy, pokud jedete například na týdenní dovolenou do Thajska a navštívíte Bangkok nebo některý z prázdninových ostrovů, nehrozí vám žádné vážné nebezpečí a obvykle postačí, když se budete chránit moskytiérou a repelenty proti komárům a večer budete nosit dlouhé kalhoty a rukávy.

Snažte se vyhnout komářím štípancům

Je důležité si uvědomit, že i když pobýváte v oblastech, kde komáři mohou přenášet závažná onemocnění, zdaleka ne všichni komáři jsou jimi nakažení. Takže i když vás komár kousne, nemusí to být nutně nebezpečné. Pokud však pobýváte v oblasti, kde hrozí nějaké riziko onemocnění přenášených komáry, je samozřejmě důležité přijmout preventivní opatření.

Můžete se nechat očkovat proti žluté zimnici, ale proti malárii nebo horečce dengue žádné vakcíny neexistují. Je možné užívat pouze tablety proti malárii, ale je známo, že mají vedlejší účinky. Pokud jde o malárii i žlutou zimnici, je vaším hlavním zájmem vyhnout se pokousání. Jednou z věcí, kterou můžete udělat, je spát pod moskytiérou. Komáři nejvíce štípou při západu a východu slunce, takže mnoha štípancům se můžete vyhnout tím, že se večer, když jdete ven, zakryjete tričkem s dlouhými rukávy a dlouhými kalhotami.

Vždy je dobré použít repelent proti komárům, přípravek proti hmyzu nebo něco s vůní, kterou komáři nemají rádi, například Tea Tree Oil.

Často kladené otázky o komářích štípnutích

Proč komáří štípance svědí?

Komáří kousnutí svědí, protože komár při kousnutí vstříkne do rány látku podobnou slinám, která zastaví srážení krve. Vaše tělo na kousnutí reaguje a vytváří určitý druh zánětu - a to způsobuje svědění.

Co pomáhá proti komářímu kousnutí?

Existuje spousta staromódních domácích prostředků proti komářímu štípnutí. Některé z nich mohou pomáhat, i když pro to neexistují žádné vědecké důkazy. Jinak jsou nejúčinnější přírodní prostředky, například Tea Tree Oil, který lze zakoupit v lékárně, drogerii nebo prodejně zdravé výživy.

Jak se vyhnout komářím štípancům?

Pro to, abyste se vyhnuli komářím štípancům, můžete udělat mnoho sami. Začněte tím, že se budete držet dál od jezer a vlhkých oblastí, budete se krýt dlouhými rukávy a kalhotami, když půjdete večer nebo v noci ven, a pak můžete používat různé repelenty proti komárům a přírodní prostředky, jako je Tea Tree Oil na komáry, který zabraňuje komářím štípancům.

Jak vypadají komáří štípance?

Komáří štípnutí je jen malá tečka na kůži, ale v mnoha případech se z ní brzy stane červená, oteklá a svědící skvrna.

Koho komáři štípou?

Komáři mohou kousnout každého, ale někteří jsou kousáni mnohem častěji než jiní. Není přesně známo proč. Není zde souvislost s krevními skupinami, ale spíše s různými vůněmi a pachy na kůži, které se u jednotlivých lidí liší.

Jak dlouho komáří štípnutí svědí?

V naprosté většině případů svědí komáří štípnutí několik dní a pak zmizí. Je však známo, že některá komáří kousnutí svědí i několik týdnů. Může to být způsobeno tím, že vás kousl jiný nebo agresivnější druh komára, třeba když vás kousl na dovolené v zahraničí.

Proč jsou komáří štípance teplé?

Když vás kousne komár, způsobí to určitou formu zánětu v kůži, která pak může být mírně horká.

Může vám komáří kousnutí způsobit nemoc?

Za normálních okolností znamená komáří kousnutí svědění kůže, která je horká, červená a oteklá. Pokud způsobí alergickou reakci nebo pokud máte mnoho komářích štípanců najednou, můžete se ve skutečnosti cítit mírně špatně kvůli velkému množství komářích štípanců. Můžete pociťovat nevolnost a nepříjemné pocity a celkově se cítit mírně špatně.

Může vás štípnout komár v zimě?

Ano, v zimě vás skutečně může kousnout komár, ale obvykle vás kousne komár páskovaný nebo komár domácí, který přezimoval v místnosti. 

Je možné být alergický na komáří kousnutí?

Někteří lidé jsou na komáří štípnutí alergičtí, i když alergickou reakci může mít každý, pokud je komáří štípnutí intenzivní nebo je jich mnoho.

Měli byste si komáří štípnutí propíchnout?

Není důvod komáří štípnutí propichovat, protože z něj nelze vytáhnout žádný jed. Místo toho riskujete, že si do komářího štípance způsobíte infekci, proto je lepší nechat ho být.

Jak se mohu vyhnout komárům v ložnici?

Komár v ložnici může být neuvěřitelně otravný, ale jaký je nejlepší způsob, jak jim v tom zabránit? Dobrou radou je nerozsvěcet večer světlo, pokud místnost větráte. Komáry často přitahují lampy a světlo, protože produkují teplo, které komáři milují.

Sada na štípance od komárů a bodnutí hmyzem
4 zklidňujících přípravků na zmírnění podráždění po bodnutí hmyzem
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Sada na štípance od komárů a bodnutí hmyzem - 4 zklidňujících přípravků na zmírnění podráždění po bodnutí hmyzem