Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je spálení sluncem?

Úžeh je spálení. Běžné spálení sluncem je klasifikováno jako popálenina prvního stupně.

Přejít přímo na: Ošetření spáleniny od slunce - Co pomáhá na spálení od slunce

Pokud budete po spálení i nadále pobývat na slunci, vaše spálení se zhorší – a pak můžete skončit s ještě závažnějším spálením, které je klasifikováno jako popálenina druhého stupně a v ještě horších případech může vést k na popáleniny třetího stupně.

Pigment v naší pokožce působí takříkajíc jako štít před slunečními paprsky a škodlivými vlivy UV záření na pokožku. Ale pigment může chránit pouze před určitým množstvím UV záření. Pokud je toto množství překročeno, došlo k úpalu.

Set po opalování na zarudlou a spálenou pokožku
3 produkty na spáleniny, popálení kůže sluníčkem a sluneční ekzémy
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.149,00 Kč
Výprodejová cena 1.149,00 Kč Běžná cena 1.299,00 Kč
Set po opalování na zarudlou a spálenou pokožku - 3 produkty na spáleniny, popálení kůže sluníčkem a sluneční ekzémy

Spálení od slunce je stejné jako zánět

Spálení sluncem se také nazývá solární zánět. Takže když se kůže spálí, jde o stav kůže podobný zánětu. Jako u všech ostatních typů zánětu jsou příznaky svědění, pálení, teplo, zarudnutí a otok.

Většina z nás zná nepříjemné příznaky zarudlé, svědivé, horké a bolavé pokožky po dni s příliš mnoha hodinami na slunci. A na spálení sluncem je zákeřné to, že nic nevidíte ani necítíte, dokud nedojde k poškození.

Po silnějším spálení sluncem se nezřídka objevují příznaky jako mírná horečka, zimnice a nevolnost, na kůži mohou vznikat puchýře.

Bez ohledu na stupeň spálení sluncem po pár dnech zjistíte, že se pokožka loupe.

Nejlepším lékem na spálení je prevence, a to jednoduše znamená: Vyhněte se dlouhodobému pobytu na slunci – a pokud možno nevystavujte se slunci kolem poledne, kdy je slunce na obloze nejvýše.

Samozřejmě je těžké vyhnout se pobytu na slunci úplně, takže když už se vydáte pod sluneční paprsky, je velmi důležité, abyste se vždy dostatečně natřeli opalovacím krémem.


Léčba spálenin od slunce - Co pomáhá při spálení od slunce

Nejlepší je samozřejmě vyhnout se spálení, protože když se kůže spálí, znamená to, že již došlo k jejímu poškození.

Pokud se ale přece jen spálíte, je dobré vědět, co při spálení sluncem pomáhá a co můžete udělat pro jeho ošetření a zmírnění nepříjemných pocitů.

Bohužel na spálení od slunce neexistuje rychlé řešení, ale zde je uvedeno, co můžete udělat, abyste se o svou pokožku postarali a minimalizovali nepříjemné pocity:

  • Především byste se samozřejmě měli vyvarovat dalšího pobytu na slunci.
  • Pak si můžete dopřát dlouhou a chladivou koupel. Nepoužívejte však na pokožku žádné přípravky, abyste ji dále nedráždili. A poté pokožku jemně osušte, aniž byste ji drhli a třeli.
  • Poté můžete pokračovat v chlazení pokožky přikládáním mokrých prostěradel nebo ručníků na popálená místa.
  • Nakonec zjistíte, že nanesení silné vrstvy opalovacího krému po opalování je velmi zklidňující. Výrobky s aloe vera nebo tea tree olejem mají zklidňující, chladivý a antipruritický účinek, což je přesně to, co potřebujete, když byla vaše pokožka vystavena přílišnému slunci, takže si vyberte opalovací přípravek po opalování s aloe vera nebo tea tree olejem. Krémy s obsahem aloe vera a tea tree oleje mají navíc hydratační, hojivé a regenerační účinky na pokožku. A když je pokožka spálená od slunce, je důležité ji hydratovat, aby se nevysušovala.
  • Ve dnech po spálení můžete používat kvalitní a hydratační tělové mléko a krém na obličej, aby pokožka byla i nadále dostatečně hydratovaná. Je dobré používat krémy a mléka obsahující gel z aloe vera a tea tree olej, protože kromě hydratačního účinku mají chladivý a zklidňující účinek a také pomáhají pokožku hojit a obnovovat.

Set po opalování na zarudlou a spálenou pokožku
3 produkty na spáleniny, popálení kůže sluníčkem a sluneční ekzémy
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.149,00 Kč
Výprodejová cena 1.149,00 Kč Běžná cena 1.299,00 Kč
Set po opalování na zarudlou a spálenou pokožku - 3 produkty na spáleniny, popálení kůže sluníčkem a sluneční ekzémy

Jak se vyhnout spálení na slunci?

Spálením sluncem se u jednotlivých lidí značně liší, ale obecně platí, že světlé skandinávské typy nesnesou pobyt na slunci příliš dlouho, než dojde k úpalu. Kojenci a malé děti jsou také náchylnější ke spálení než dospělí.

Svou roli hraje také roční období, denní doba a zeměpisná poloha. Škodlivé UV záření je tím intenzivnější, čím je léto a čím blíže k rovníku. A obecně platí, že sluneční paprsky jsou nejsilnější uprostřed dne, mezi 10.00 a 16.00 hodinou.

Je proto dobré vyhnout se opalování uprostřed dne; a pokud cestujete na jih, pamatujte, že na slunci musíte strávit méně času než doma, aby nedošlo ke spálení.

Pokožce prospívá postupná adaptace na slunce, takže si na letní dovolené velmi prospějete, když se budete šetřit a nebudete se první dny příliš opalovat.

Krátký a častý pobyt na slunci je mnohem lepší než dlouhý.

Vždy pamatujte na opalovací krém

Bez ohledu na to, kde, jak dlouho a kdy trávíte čas na slunci, měli byste vždy používat opalovací krém, který chrání vaši pokožku před slunečními paprsky, zejména před škodlivým UV zářením.

Vyberte si proto opalovací krém, který poskytuje vysokou ochranu proti UVA i UVB záření. A vybírejte opalovací krém s vysokým ochranným faktorem (SPF) - zejména pokud máte světlou pleť a chystáte se na letní dovolenou na jih.

Miminka a děti by měly vždy používat opalovací krém s vysokým faktorem. Obecně by však miminka neměla být na slunci vůbec a mladší i starší děti by neměly trávit na slunci příliš mnoho času.

Doplňte je volným, pohodlným oblečením, ale mějte na paměti, že toto oblečení poskytuje pouze částečnou ochranu. UV paprsky mohou pronikat skrz oblečení.

Je důležité nezapomínat na používání opalovacího krému již od prvních jarních paprsků. Tehdy se mnoho lidí spálí, protože "zapomenou", jak silné slunce ve skutečnosti je. Nezapomeňte se také dostatečně natírat opalovacím krémem.

Příliš mnoho lidí si pamatuje, že se má namazat opalovacím krémem, ale používá ho příliš málo a účinek není stejný. Měli byste ho použít alespoň hrst - a znovu se namazat alespoň každé tři hodiny. Pokud jste mezitím ve vodě, tak i častěji.

Zkrátka, když si chcete užívat slunce, nezapomeňte: noste sluneční brýle, abyste si chránili oči, klobouk nebo čepici, abyste si chránili hlavu, a používejte dostatek opalovacího krému a lehké oblečení, abyste si chránili pokožku.

Při pobytu na slunci také nezapomeňte pít hodně vody, protože v horku ztrácíte hodně vody.


Jak dlouho bude pokožka spálená od slunce?

Akutní spálení od slunce obvykle trvá několik dní, přičemž nejhorších a nejbolestivějších je prvních 24 hodin. Poté se to zlepší a příznaky postupně vymizí. Přibližně 3-8 dní po spálení se kůže začne olupovat.

V případě mírných případů spálení sluncem obvykle není třeba navštívit lékaře. Obvykle stačí chladná sprcha a použití chladivého a hydratačního krému nebo opalovacího přípravku po opalování.

Pokud se však objeví příznaky, jako jsou závratě, nevolnost, horečka, zimnice, studený pot, zrychlený puls, bolest očí a/nebo silná bolest, měli byste vyhledat lékaře.


O svědění spojeném se spálením od slunce

Při spálení kůže na slunci většina lidí pociťuje svědění, pálení a nepříjemné pocity. Svědění je velmi častým příznakem zánětlivých stavů - a spálení od slunce je zánětlivý stav kůže.

Nejúčinnějším způsobem, jak se vypořádat se svěděním, je použít velké množství hydratačního krému, aby se zabránilo vysušení a dalšímu podráždění pokožky. Používání krému s obsahem tea tree oleje nebo aloe vera pokožku nejen hydratuje. Tyto dva přírodní produkty jsou také známé svými antipruritickými, zklidňujícími a chladivými vlastnostmi.


Spálení od slunce na obličeji

Kůže na obličeji je tenčí než kůže na těle, a proto se kůže na obličeji spálí snadněji než kůže na těle. Na těle jsou však místa, kde je kůže obzvláště tenká. Patří mezi ně klíční kosti, ramena a špičky chodidel. Kůži zde je proto třeba ošetřovat stejně jako kůži na obličeji.

Na obličej je vhodné používat opalovací krém s mimořádně vysokým ochranným faktorem.

Můžete si také zakoupit opalovací krémy speciálně určené pro obličej. Jakmile dojde k poškození a vy máte na obličeji spáleniny od slunce, je důležité pokožku ochladit a hydratovat ji kvalitním a výživným opalovacím přípravkem nebo krémem po opalování.


Rty spálené sluncem

Kůže na rtech je tenká a jemná, proto je důležité pamatovat na to, abyste si rty při pobytu na slunci dobře chránili. Obyčejný opalovací krém není pro vaše rty to nejlepší. Místo toho používejte kvalitní balzám na rty s vysokým ochranným faktorem SPF a pravidelně jej nanášejte, abyste rty ochránili před slunečními paprsky.

Balzám na rty s obsahem aloe vera nebo tea tree oleje má kromě ochranných slunečních vlastností také hojivé, hydratační a chladivé účinky.

Někteří lidé mají sklon k tomu, že se jim na rtech objeví opar, pokud se spálí na slunci, takže zejména pro ně existuje další důvod, proč předcházet poškození rtů sluncem.


Opálená pokožka hlavy

Poškození pokožky hlavy sluncem je velmi náchylné. To samozřejmě platí zejména v případě, že jste plešatí nebo máte řídnoucí vlasy. Je důležité nezapomínat na mazání pokožky hlavy opalovacím krémem a chránit si hlavu kloboukem nebo čepicí.

Ale i když máte na hlavě hodně vlasů, je pokožka hlavy také obzvláště vystavena slunečnímu záření. A protože je obtížné nanášet opalovací krém na pokožku hlavy, je důležité nezapomínat na nošení klobouku nebo čepice, když jste na slunci.

Pokud došlo k poškození a vaše pokožka hlavy je spálená, platí pro ni totéž, co pro zbytek těla: Pokožku ochlaďte a poté použijte hydratační, zklidňující a chladivý krém po opalování - a nebojte se, že se vám budou mastit vlasy!


Úpal a rakovina

Pokud se spálíte, neznamená to jen, že je to nepříjemné. Nejhorší na tom je, že se pokožka poškodí pokaždé, když se spálíte. A i když můžete zmírnit bolest a nepohodlí pomocí krémů a podobně, nemůžete vrátit škody, které již byly způsobeny. Nelze tedy dostatečně často říkat, jak důležité je vyhnout se spálení sluncem.

V nejhorším případě může poškození kůže vést k rakovině mateřských znamének nebo rakovině kůže. Pokud jste se v dětství spálili, máte také zvýšené riziko, že onemocníte rakovinou.

Obecně se říká, že prvních 20 let je z hlediska vyhýbání se úpalu nejdůležitějších. Je proto mimořádně důležité děti na slunci chránit, aby se nespálily.

I běžným spálením od slunce jste si pokožku vlastně už poškodili. Škodí tedy nejen jednoznačné spálení sluncem.


Pomoc pro pokožku spálenou sluncem

Spálení sluncem není ani zdravé, ani příjemné. Pokud k tomu ale přesto dojde, je dobré vědět, že existují prostředky proti spálení od slunce, které mohou bolest a nepohodlí zmírnit.

Když se pokožka spálí, může ji pomoci zchladit, protože spálení je jako každé jiné spálení. Poté je důležité dodat pokožce vlhkost, aby nevysušovala.

Pokud použijete například krém po opalování s aloe vera gelem a Tea tree olejem, získáte nejen dostatek vlhkosti, ale krém také chladí, zmírňuje a působí proti svědění; tedy některé nepříjemné a bolestivé příznaky, které doprovázejí spálení od slunce.

Set po opalování na zarudlou a spálenou pokožku
3 produkty na spáleniny, popálení kůže sluníčkem a sluneční ekzémy
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.149,00 Kč
Výprodejová cena 1.149,00 Kč Běžná cena 1.299,00 Kč
Set po opalování na zarudlou a spálenou pokožku - 3 produkty na spáleniny, popálení kůže sluníčkem a sluneční ekzémy

FAQ na téma spálení sluncem


Co pomáhá proti úpalu?

Nejdůležitější rada proti spálení je užívat si slunce s mírou. To znamená krátké pobyty na slunci, dostatek opalovacího krému, lehké oblečení na tělo a čepici nebo klobouk na hlavu a sluneční brýle na oči. Ale pokud jste se už spálili nejlepší, co můžete udělat, je ochladit pokožku a poté aplikovat dostatek vlhkosti, aby se pokožka nevysušila. Klidně si vyberte krém po opalování, který zároveň chladí, zklidňuje a působí proti svědění. To získáte například v produktech obsahujících aloe vera a tea tree oil.


Jak se zbavit spálenin od slunce?

Spáleniny od slunce se nezbavíte hned. Chvíli trvá, než se pokožka stane znovu sama sebou. Do té doby si ale můžete bolesti a nepohodlí ulevit ochlazovacími koupelemi a doplněním vlhosti pomocí krému.


Jak dlouho je pokožka spálená?

Pokud jste se spálili, první den je vždy nejhorší a nejnepříjemnější. Poté se to budou pomalu zlepšovat a obvykle to bude trvat několik dní, než se zcela zbavíte bolesti a nepohodlí. Přibližně 3-8 dní po spálení se kůže začne loupat.

Set po opalování na zarudlou a spálenou pokožku
3 produkty na spáleniny, popálení kůže sluníčkem a sluneční ekzémy
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.149,00 Kč
Výprodejová cena 1.149,00 Kč Běžná cena 1.299,00 Kč
Set po opalování na zarudlou a spálenou pokožku - 3 produkty na spáleniny, popálení kůže sluníčkem a sluneční ekzémy