Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je paradentóza? 

Možná jste již slyšeli o paradentóze, kterou odborníci označují také jako parodontální onemocnění. Oba termíny označují stejný stav v ústech, který vzniká v souvislosti se zánětem dásní. 

Pokud jste měli zánět dásní delší dobu, aniž byste vyhledali pomoc a nechali se léčit, může se bohužel vyvinout v parodontitidu. Pokud bakterie zůstanou nerušeně na dásních, mají tendenci se šířit. Pokud se rozšíří do podkožní tkáně kolem kořene zubu, nazývá se tento stav parodentóza. 

Zánět může způsobit rozpad kostní tkáně s rizikem, že se vaše zuby uvolní. V nejhorším případě může dojít k vypadnutí zubů, protože upevnění bude příliš silně poškozeno. 

Na to se podíváme v následujících kapitolách: 

  • Jaké jsou příznaky paradentózy?
  • Jak paradentóza vzniká?
  • Kdo onemocní parodontózou?
  • Jak se parodontální onemocnění léčí?

Podíváme se také na to, jak se naše zubní pasta a ústní voda s Tea Tree Oil mohou v budoucnu stát vašimi věrnými přáteli při ranní a večerní ústní hygieně. Ve skutečnosti existuje spousta věcí, které můžete sami udělat pro prevenci parodentózy. 

A samozřejmě existují příznaky, na které si můžete dát pozor.

Sada pro péči o ústní dutinu
Pro péči při zánětu dásní, plísní v ústech a na jazyku
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 925,00 Kč
Sada pro péči o ústní dutinu - Pro péči při zánětu dásní, plísní v ústech a na jazyku

Jaké jsou příznaky paradentózy?

Pokud je zánět dásní léčen, můžete se vyhnout paradentóze. Nejprve si popíšeme příznaky zánětu dásní a poté přejdeme k paradentóze. 

Počáteční příznaky zánětu dásní

Pokud vaše dásně změní barvu nebo se náhle stanou citlivými a oteklými, existují dobré důvody pro to, abyste byli všímaví. Krvácení dásní může být příznakem zánětu dásní a je třeba zpozornět. 

Dásně mohou krvácet, když si čistíte zuby. Pokud jste začali používat zubní nit, mohou vám dásně krvácet při prvních několika čištěních. To je zcela normální. Mělo by to však trvat jen krátkou dobu. Měli byste pozorovat, zda dásně krvácejí pokaždé, když používáte dentální nit. To může být známkou zánětu dásní, a pokud se neléčí, může přejít v paradentózu. 

Může se jednat o paradentózu

Pokud jste výše uvedené příznaky přehlédli, mohou vést k paradentóze. Možná zjistíte, že máte oteklé dásně a špatný dech. Pokud máte parodontální onemocnění, můžete mít často nepříjemnou chuť v ústech a uvolněné zuby. 

Při paradentóze vznikají mezi zuby a dásněmi malé kapsy, které mohou být bolestivé. Pokud máte některý z těchto příznaků, je velmi důležité, abyste okamžitě navštívili zubního lékaře. Pokud nebudou ošetřeny, mohou vám zuby vypadnout. 

Ve skutečnosti je bohužel docela dobře možné, že máte paradentózu, aniž byste o ní věděli. Měli byste proto navštívit svého zubního lékaře, abyste tento stav odhalili dříve, než se stane kritickým.

Jak paradentóza vzniká?

Bakterie se v našich ústech vyskytují přirozeně. Usazují se na zubech a nazývají se pak zubní plak. Pokud nejsou odstraněny, rozšíří se do dásní, kde mohou způsobit zánět dásní, který přechází v paradentózu. 

Bakterie ve skutečnosti způsobují prohlubování dásňových kapes. Vzniká tak prostor, kde se může usazovat a hromadit plak a zubní kámen. Zánět se šíří a postupně začne odbourávat kost. 

Hlavní příčinou zánětu dásní je špatná ústní hygiena. 

Kdo onemocní paradentózou?

Periodontální onemocnění není vyhrazeno jen pro některé. Ve skutečnosti jsou zánět dásní a parodontitida rozšířeny ve většině populace. Devět z deseti lidí bude mít někdy zánět dásní a čtyři až pět z deseti lidí bude mít paradentózu. 

Rozhodně tedy není nepravděpodobné, že paradentózu dostanete i vy. To samozřejmě neznamená, že můžete jen sedět a čekat, až se to stane. Pro prevenci zánětu dásní, a tím i paradentózu, můžete udělat mnoho. 

Samozřejmě můžete také vyhledat pomoc, pokud paradentózu dostanete. Přečtěte si o tom zde. 

Jak se léčí parodontální onemocnění?

U paradentózy platí, že prevence je lepší než léčba. A naštěstí je toho dost, co můžete pro prevenci udělat sami. 

Co můžete sami udělat, abyste zabránili vzniku paradentózy nebo ji zastavili? 

Zdravá ústní dutina a dobrá ústní hygiena jsou alfou a omegou v prevenci zánětu dásní a paradentózy. Doporučujeme proto tři jednoduché věci, které je rozumné dělat ráno a večer. 

Vyčistěte si zuby

Je důležité zajistit, aby podmínky v ústech nepodporovaly vznik zubního plaku. Zuby byste si proto měli čistit dvakrát denně. Používejte naši zubní pastu s olejem z čajovníku, která je speciálně vyvinuta pro prevenci paradentózy. Mějte na paměti, že byste si měli zuby čistit pečlivě, krouživými pohyby. Pokud budete kartáček čistit příliš tvrdě, můžete poškodit sklovinu na zubech a dásně. 

Nezapomeňte používat zubní nit

Zubaři nám to vždycky říkají, ale většina z nás na to zapomíná. Nezapomeňte však používat zubní nit. Zubní nit se může dostat tam, kde to zubní kartáček musí vzdát. Zubní nit zajistí odstranění posledních zbytků potravy a vaše zuby budou méně atraktivní pro bakterie. 

Na závěr použijte ústní vodu

Svou rutinní péči dokončete ústní vodou s olejem Tea Tree, který se získává z australského stromu Melaleuca alternifolia. Listy čajovníku působí protizánětlivě a již mnoho let se používají k ošetření infikovaných ran. 

Nyní byl olej extrahován a je možné z něj dodávat zubní pastu a ústní vodu, které pomáhají udržovat vaše ústa zdravá. S ústní vodou můžete začít den také s extra svěžím dechem. 

Sada pro péči o ústní dutinu
Pro péči při zánětu dásní, plísní v ústech a na jazyku
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 925,00 Kč
Sada pro péči o ústní dutinu - Pro péči při zánětu dásní, plísní v ústech a na jazyku

Lékařské ošetření

Pokud máte podezření na zánět dásní nebo paradentózu, je vždy vhodné navštívit zubního lékaře. Ve skutečnosti byste měli chodit na pravidelné prohlídky, abyste měli jistotu, že se pod povrchem nic neskrývá. 

Pokud máte paradentózu, potřebujete pomoc zubního lékaře. Může být nutné provést operaci dásní, aby se odstranil plak a zubní kámen, který se nahromadil hluboko v dásních. V některých případech může být nutná léčba antibiotiky, ale to je velmi vzácné. 

Poraďte se se svým zubním lékařem a sestavte si plán léčby do budoucna. A čistěte si zuby ráno a večer naší zubní pastou Tea Tree Oil.