Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Proč mám mastné vlasy?

Zatímco někteří lidé se potýkají se suchými vlasy jiní mají zcela jiné problémy: mnoho z nich trápí dráždivě mastná pokožka hlavy. Když je pokožka hlavy mastná, často se to projeví mastnými vlasy. Přirozenou reakcí na mastné vlasy je jejich mytí, aby se mastnota odstranila. To však může vést k začarovanému kruhu.

Mastné vlasy často znamenají, že produkce kožního mazu je velmi vysoká, na rozdíl od nízké produkce, která se projevuje jako suchá pokožka hlavy.

Pokud si vlasy myjete příliš často, stimulujete produkci kožního mazu v pokožce. Při mytí odstraňujete přirozenou vrstvu tuku, kterou produkuje sama pokožka. To znamená, že vaše tělo cítí potřebu nahradit chybějící tuk nadměrnou produkcí kožního mazu.

Tak se vám nakonec stane, že máte mastnou pokožku hlavy a zplihlé, mastné vlasy.

Stejně jako suchá pokožka hlavy se může mastit i pokožka hlavy, pokud používáte příliš mnoho stylingových přípravků, které ucpávají póry. Zároveň může být mastná pokožka hlavy v některých případech způsobena hormonálními změnami nebo stresem.

 


Léčba mastné pokožky hlavy

Způsob, jak se zbavit mastné vlasové pokožky, je v první řadě přejít na méně časté mytí vlasů. Vaše vlasy si pravděpodobně zvykly na každodenní mytí a nakonec se během jediného dne zmastí. Nyní tedy musíte nechat vlasy, aby si zvykly na to, že se myjí méně.


Pošlete své vlasy na rehabilitaci

Bude to těžké, protože ze začátku budete muset chodit s mastnými vlasy, dokud vaše vlasy opět nenajdou svou přirozenou rovnováhu. Mezi mytím však můžete používat suchý šampon, který mastnotu z vlasů absorbuje. Tímto způsobem se můžete vyhnout tomu, že se budete muset v létě schovávat za zavřenými dveřmi nebo nosit čepici, pokud nechcete být na veřejnosti viděni s mastnými vlasy.

Snažte se, aby si vaše vlasy zvykly na mytí přibližně dvakrát týdně. To bohatě stačí. Ve skutečnosti je třeba vlasy mýt jen tehdy, když začnou zapáchat.

Používejte správné produkty

Pokud trpíte mastnými vlasy, je důležité používat správný šampon, který nesmí být příliš drsný. Na mastnou pokožku hlavy můžete použít šampon Australian Bodycare Hair Clean, který je součástí řady výrobků na pomoc při problémech s pokožkou hlavy.

Tento šampon na mastné vlasy účinně odstraňuje mastnotu a stylingové přípravky z pokožky hlavy a díky oleji Tea Tree Oil jemně odstraňuje bakterie a nečistoty do hloubky, zatímco posiluje vlasy zevnitř.

Přesto nesmíte zapomenout šampon důkladně opláchnout, aby nezůstaly žádné zbytky, které by mohly narušit přirozenou ochrannou vrstvu na pokožce.

I když máte mastné vlasy, můžete mít problémy se suchými vlasy. Balení proto obsahuje kondicionér (Balsam), který obnovuje přirozenou rovnováhu vlhkosti ve vlasech a zanechává je lesklé a silné. Měli byste jej nanášet pouze na konečky vlasů, abyste se vyhnuli opětovnému přidávání mastnoty do pokožky hlavy.

Balíček se šamponem tedy funguje jak na mastnou pokožku hlavy, tak na suché vlasy. Poslední položkou v balení je Scalp Cure Treatment Mask, která vlasové pokožce dodá další pečující vzpruhu.

Olej z australského čajovníku zastavuje růst bakterií ve vlasové pokožce a olej z makadamových ořechů dodává vlasové pokožce spoustu vlhkosti a posiluje vlasové kořínky.

Sada přípravků na vlasy a pokožku hlavy
Vše, co potřebujete na suchou pokožku hlavy nebo proti lupům, v jednom balení
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 999,00 Kč
Sada přípravků na vlasy a pokožku hlavy - Vše, co potřebujete na suchou pokožku hlavy nebo proti lupům, v jednom balení

Zdravé potraviny

Vzhledem k tomu, že mastná pokožka hlavy je často způsobena přirozenou produkcí kožního mazu, můžete si s mastnou pokožkou hlavy pomoci i jinak. Jedním ze způsobů je to, co jíte. Pokud jste zvyklí jíst hodně tučných jídel, rychlého občerstvení, sladkostí, koláčů a perlivých nápojů, podporujete produkci kožního mazu a mastnou pokožku hlavy.

Pokud si však místo toho vytvoříte zdravé stravovací návyky, pomůže vám to regulovat i produkci kožního mazu.


Mastná pokožka hlavy a vypadávání vlasů

Pro mnoho žen i mužů je vypadávání vlasů vážným problémem. A přestože se jen zřídka stává, že by ženy skutečně plešatěly, jejich vlasy mohou snadno řídnout. Je to způsobeno faktory, jako je stres, těhotenství nebo hormonální změny, které mohou vlasy poškodit a způsobit jejich vypadávání.

Vypadávání vlasů může být také způsobeno věkem. S přibývajícím věkem vlasy řídnou zcela přirozeně.

Mastná pokožka hlavy může ve skutečnosti vypadávání vlasů ještě více ztížit. Pokud jste byli po určitou dobu ve stresu a na vašich vlasech se to projevuje, musí mít nové vlasy šanci nerušeně růst. Pokud však máte velmi mastnou pokožku hlavy, může to bránit růstu nových vlasů. A pak může být obtížné získat zpět plnou hlavu vlasů.

To je další důvod, proč dostat mastnou pokožku hlavy pod kontrolu, pokud se potýkáte i s vypadáváním vlasů.


Mastná pokožka hlavy a svědění

Ačkoli svědění vlasové pokožky je často spojováno se suchou pokožkou, mastná pokožka hlavy může svědit také. Svědění vlasové pokožky může souviset s mastnými vlasy. Příčinou mohou být mastné lupy na pokožce hlavy, protože lupy jsou stejně jako mastná pokožka hlavy způsobeny nadprodukcí kožního mazu.

Existují však různé typy lupů. Mastný typ, který se "lepí" na pokožku hlavy, a suché vločky, které se sypou jako sníh na halenku. Lupy tedy můžete mít buď se suchou, nebo s mastnou pokožkou hlavy. Ať tak či onak, zkuste své pokožce hlavy věnovat zvýšenou péči.

 I zde je dobrou volbou sérum na pokožku hlavy, protože obsahuje antiseptika, která posilují přirozenou rovnováhu pokožky.

Rozdělte si vlasy na části a rovnoměrně naneste kúru na pokožku hlavy. Nechte ji proniknout alespoň pět minut a poté ji důkladně smyjte. Pokud opravdu potřebujete dodat energii, můžete ji nechat působit i přes noc.


Proč mám suchou pokožku hlavy?

Suchá pokožka hlavy způsobuje stejné problémy jako mastná pokožka hlavy. Suchá pokožka hlavy může být opravdu nepříjemná. Suchost vlasové pokožky je způsobena tím, že v této oblasti není dostatek vlhkosti a výživy. Pokožka obsahuje všude mazové žlázy - ty zajišťují, aby byla pokožka dostatečně hydratovaná a silná, takže odolává poškození.

V některých případech však přirozená produkce mazu ustává a pokožka hlavy se stává suchou a citlivou. S přibývajícím věkem se mazu produkuje méně, a tak se riziko suché vlasové pokožky s věkem zvyšuje. Suchá vlasová pokožka však není problémem pouze starších lidí - může přijít v každém věku. Pokud ve stravě nepřijímáte všechny správné vitamíny, minerály a tekutiny, je pravděpodobnost suché vlasové pokožky vyšší. Totéž platí, pokud užíváte některé druhy léků.

Příčinou suché vlasové pokožky může být produkce příliš malého množství mazu, ale často může být příčinou i způsob, jakým se ke svým vlasům chováte. Používání silného šamponu může často způsobit suchou a podrážděnou pokožku hlavy. Zároveň mohou být stylingové přípravky a fén na vlasy pro pokožku hlavy náročné - mohou tedy způsobit její vysušení.

Stejně jako můžete mít mastnou pokožku hlavy a suché vlasy, můžete mít suchou pokožku hlavy a mastné vlasy. I zde můžete použít kompletní řadu péče o vlasy Australian Bodycare, která ve třech krocích poskytuje správnou péči jak pro suchou nebo mastnou pokožku hlavy, tak pro suché nebo mastné vlasy a stabilizuje přirozenou rovnováhu.

Sada přípravků na vlasy a pokožku hlavy
Vše, co potřebujete na suchou pokožku hlavy nebo proti lupům, v jednom balení
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 999,00 Kč
Sada přípravků na vlasy a pokožku hlavy - Vše, co potřebujete na suchou pokožku hlavy nebo proti lupům, v jednom balení