Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je to podkožní akné?

Podkožní akné jsou pipínky, které se nachází těsně pod povrchem kůže. Proto hovoříme o pupíncích pod kůží. Pupínky, včetně těch slepých, jsou stavem kůže způsobeným hormonální změnou.

Podkožní akné je problémem, který se týká především mladých lidí v období dospívání, ale také některých dospělých, kteří tyto pupínky mají i mnohem později. Bez ohledu na věk může být výskyt těchto pupínků velmi nepříjemný. Je proto užitečné najít řešení, jak se jich zbavit.


Jak vypadá podkožní akné?

Pupínky jsou kožní infekce související s hormonální nerovnováhou. Když tělo produkuje velké množství hormonů, mazové žlázy vylučují více mazu a ucpávají se. Když se maz nemůže dostat na povrch kůže a do mazové žlázy se dostane bakterie, dochází k zánětům a objeví se pupínky.

Pupínek je obvykle červený a zduřelý a obsahuje nažloutlý hnis, který z něj při propíchnutí vytéká.


Jaké to je, když máte podkožní akné?

Podkožní akné je pupínek, který je stále pod kůží. Jeho výsledkem je malá (nebo velká) bulka na kůži. Kůže může být zarudlá a bolestivá.

Slepý pupínek se může plést s pupínkem, který se teprve vyvíjí. Vyvíjející se pupínek však na rozdíl od slepého pupínku může prasknout, když se dostane na povrch kůže.

Ucpané mazové žlázy mohou prasknout i pod kůží, tomu se říká podkožní pupínek. Ten vypadá jako bulka, je malý a tvrdý a nachází se pod kůží.

Pokud podkožní pupínek praskne pod kůží, může způsobit infekci a může se vám vytvořit malá jizva. Pokud jde o tyto malé tvrdé kuličky, které můžeme mít pod kůží, hovoříme také o cystickém akné. Jedná se o rozšířenou a ucpanou mazovou žlázu, která se v některých případech může infikovat a vytvořit absces.

Podkožní akné se může objevit kdekoli na obličeji a těle: na čele, nose, bradě, tvářích, krku, uších, pažích, hrudníku, zádech a dalších místech. Obyčejné pupínky svědí, ale často je lze propíchnout (i když byste to neměli dělat), abyste se jich proto zbavili.

Ještě více frustrující je však cítit pod kůží pupínek, se kterým nemůžete nic udělat. I když se o to pokusíte - a to se důrazně nedoporučuje, protože riskujete poškození kůže - máte pocit, že se tento pupínek nikdy nedostane na povrch kůže, jako by pro něj byla kůže příliš silná.


Jak se zbavit podkožního akné?

Pupínky, a to jak slepé, tak i jiné typy pupínků, jsou velmi nepříjemné.

Mít pupínky a nečistou pleť může velmi ovlivnit naši náladu. Na trhu je spousta výrobků, které vám to slibují, ale bohužel neexistuje žádný zázračný lék, který by vám zajistil krásnou a čistou pleť během okamžiku.

Pokud jde o podkožní akné a pupínky obecně, výsledků se dočkáte pouze při dlouhodobém úsilí za předpokladu, že budete používat správnou kosmetiku proti akné. Ať už máte pupínky pod kůží, nebo jiné typy pupínků, nedoporučujeme je propichovat, protože byste si mohli poškodit kůži a způsobit si tak mnoho nepříjemností. 

Ať tak či onak, propíchnout podkožní akné neboli slepé pupínky zkrátka nelze.

Top 4 přípravky na problematickou pleť
4 z nejlepších přípravků na problematickou pleť proti ucpaným pórům, pupínkům a černým tečkám
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.099,00 Kč
Výprodejová cena 1.099,00 Kč Běžná cena 1.349,00 Kč
Top 4 přípravky na problematickou pleť

Dbejte na správné mytí a čištění pokožky

Jak ukazuje výše uvedené video, nejúčinnějším způsobem boje proti podkožnímu akné a dalším typům pupínků je správné mytí, čištění a vyživování pleti. Je důležité si každý den, ráno a večer, pleť dobře umýt a vyčistit. Musíte umět odstranit přebytečný kožní maz a vyčistit pleť účinně, ale šetrně.

Je to také proto, aby se do mazových žláz nedostaly bakterie. Proto je zde moudré volit přípravky s antibakteriálním účinkem, například přípravky Tea Tree olejem.

Vybrat si můžete zejména řadu péče o obličej a řadu péče o tělo od společnosti Australian Bodycare. Tyto dvě řady obsahují výrobky na mytí, čištění a výživu pokožky. Základem každého z těchto výrobků je Tea Tree olej, který je proslulý svými antibakteriálními účinky, což je ideální pro účinnou péči proti pupínkům a nečistotám.

Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích
3 produkty s přírodním Tea Tree olejem
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích - 3 produkty s přírodním Tea Tree olejem

Vyberte si dobrý výživný krém

Po umytí pleti je nutné ji dobře hydratovat. Někteří lidé se sklonem k pupínkům a nečistotám a s mastnou pletí váhají s použitím pleťových krémů.

Tím však riskují, že budou mít dehydratovanou pleť. Také můžete zjistit, že vaše pleť produkuje ještě více mazu, a to není dobré. Měli byste proto používat účinný vyživující krém. Právě ten vaše pleť potřebuje.

Nezapomeňte si však vybrat krém proti pupínkům, který je speciálně vyvinutý pro boj s pupínky a nečistotami, a nezapomeňte použít krém na obličej a tělové mléko nebo tělový krém na tělo.

Vyberte si dobrý výživný krém

Promluvte si o svých problémech s lékařem

Pokud máte hodně podkožního akné a případně i jiné typy pupínků, může vám lékař kromě péče o pleť předepsat i mast nebo krém a možná i tablety. Ve vzácnějších případech může být nutná léčba antibiotiky nebo chirurgické odstranění pupínku pod kůží.

V takovém případě se budete muset poradit se svým lékařem nebo dermatologem.


Proč máme podkožní akné?

Podkožní akné vzniká, když mazová žláza produkuje příliš mnoho mazu a ucpe se. Pupínky obvykle souvisejí s hormonální nerovnováhou. Když se v našem těle tvoří více hormonů, například v pubertě, produkují mazové žlázy také více mazu a mohou se ucpat.

Podkožní akné jsou pupínky, které se z neznámého důvodu nedostanou na povrch kůže, ale zůstanou pod kůží. Nejlepším způsobem, jak pupínkům pod kůží předcházet a zbavit se jich, je každý den pleť dobře čistit a vyživovat.

Peeling pokožky vám také pomůže odstranit odumřelé kožní buňky, přebytečný tuk, nečistoty a zabránit ucpávání mazových žláz. Je to jeden ze způsobů, jak snížit riziko vzniku výronů pod kůží.

Top 4 přípravky na problematickou pleť
4 z nejlepších přípravků na problematickou pleť proti ucpaným pórům, pupínkům a černým tečkám
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.099,00 Kč
Výprodejová cena 1.099,00 Kč Běžná cena 1.349,00 Kč
Top 4 přípravky na problematickou pleť