Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Jak pupínky vypadají?

Většina lidí zná pupínky na obličeji a zádech, ale ženy mohou mít pupínky a hrbolky také na stydkých pyskách. Mohou to být pupínky se zaníceným žlutým hnisem, který lze vytlačit. Vypadají úplně stejně jako pupínky kdekoli jinde na těle: červené, bolavé a zanícené. Pupínky na stydkých pyskách jsou také velmi časté. Jedná se o mazové pupínky, které jsou bílé a naplněné kožním mazem.

Kdo může mít pupínky na stydkých pyskách?

Malé stydké pysky žen mohou v průběhu života měnit svůj vzhled. K tomu může dojít například během těhotenství a porodu, v menopauze a ve stáří. Je to zcela normální, i když to samozřejmě může být docela nepříjemné. I když jste dříve neměli problémy s pupínky na stydkých pyskách, mohou se vám v pozdějším věku náhle znovu objevit.

Intim balmIntim wash


Proč se vám dělají pupínky na stydkých pyskách?

Akné je obecně hormonální onemocnění kůže. Proto většina lidí trpí pupínky právě v období puberty. Během puberty se v těle tvoří další hormony. Při tom se také produkuje nadbytečný maz v mazových žlázách, které se pak mohou ucpat, protože se maz nemůže dostat na povrch kůže a dostat se ven. Pokud se do mazové žlázy dostanou bakterie - a tomu lze jen těžko zabránit -, vznikne zánět a pupínek.

Vzhledem k tomu, že velké i malé stydké pysky obsahují mazové žlázy - stejně jako kůže na zbytku těla - mohou se i zde objevit pupínky.

Důvodů, proč se vám najednou objeví pupínek nebo pupínek na malých stydkých pyskách, může být několik. V naprosté většině případů je příčinou něco zcela přirozeného a neškodného.

Pupínky mohou být mazové uzlíky

To, co považujete za pupínky, mohou být ve skutečnosti mazové uzlíky. Objevují se jako bílé hrbolky v kůži na malých stydkých pyskách.

Mazové žlázy máme po celém těle, kromě dlaní a chodidel. Funkcí mazových žláz je produkce kožního mazu, který obsahuje tuk. Ten pomáhá promazávat a chránit pokožku před vysoušením a napadením bakteriemi. Mazové žlázky jsou tedy zcela přirozené a mají zde zůstat.

Pupínky způsobené holením a zarůstajícími chloupky

Při odstraňování chloupků holením nebo jinými metodami vždy existuje určité riziko, že se folikul chloupku zanítí a vznikne pupínek. To platí kdekoli na těle, kde se odstraňují nežádoucí chloupky, včetně holení malých stydkých pysků.

Pupínky nebo hrbolky na stydkých pyskách mohou být také způsobeny zarostlým chloupkem. Když chloupek vroste dovnitř pod kůži, je to proto, že špička zralého chloupku byla zatlačena zpět do kůže nebo do vlasového folikulu, ze kterého vyšla. Často je to způsobeno tlakem přiléhavého oblečení nebo k tomu může dojít po holení.

Velký nebo malý pupínek na malých stydkých pyskách může být jistě sám o sobě dostatečně obtěžující. Ve vzácných případech se však pupínek může vyvinout i ve větší absces, který vyžaduje lékařské ošetření.

Jak se vyhnout pupínkům při intimním holení:

Dobrá hygiena je nezbytná, abyste se vyhnuli pupínkům spojeným s intimním holením. Proto doporučujeme používat naši kompletní sadu pro intimní holení - Přečtěte si o celém balíčku zde.

Přečtěte si také: > Intimní holení pro ženy - jak na to

Pupínky mohou být způsobeny ztluštělou kůží

V některých případech mohou být bílé hrbolky na stydkých pyskách způsobeny ztluštělou kůží. Tento jev je známý také jako lichen sclerosus a obvykle postihuje starší lidi. Boule mohou být citlivé a svědivé.

Uzlíky mohou být genitální bradavice

Pokud máte na malých stydkých pyskách malé hrbolky, může se jednat o genitální bradavice, známé také jako kondylomy. Jedná se o pohlavně přenosnou infekci, která vyžaduje léčbu lékařem, abyste se genitálních bradavic sama zbavila a nenakazila ostatní.


Jak se zbavit pupínků na malých stydkých pyskách?

Pupínky na stydkých pyskách jsou velmi časté, ale to neznamená, že nemohou být nepříjemné.

Málokdy je dobrý nápad pupínky a uhříky vymačkávat a vytlačovat, i když může být těžké to nedělat. Riskujete však, že si způsobíte zánět a situaci ještě zhoršíte.

Pokud si nejste jistá, co jsou hrbolky na stydkých pyskách zač, měla byste si je nechat zkontrolovat lékařem. Možná budou vyžadovat léčbu, a pokud se jedná o genitální bradavice, bude třeba je léčit. Pokud jsou to však jen obyčejné pupínky a hrbolky, můžete udělat něco pro to, abyste se jich zbavila sama.

Léčba pupínků na malých stydkých pyskách

  1. V první řadě je důležité dodržovat každodenní hygienu. Přebytečný kožní maz a nečistoty je třeba odstraňovat. Toho docílíte jemným mytím kvalitním (intimním) mýdlem. Je důležité, abyste to ve své snaze o důkladnost a čistotu nepřeháněli a nepoužívali parfémované mycí prostředky, protože by to mohlo narušit přirozenou rovnováhu pH pokožky a způsobit další problémy.

    Intimní mýdlo od Australian Bodycare je jemné a pečující intimní mýdlo, které je antibakteriální, a proto neuvěřitelně účinné v boji proti pupínkům a uhříkům.
  2. Pokud se holíte, dejte si na chvíli pauzu, abyste zjistili, zda se pupínky neobjevily kvůli holení. A pokud se opět začnete holit, je důležité nezapomenout si před holením očistit pokožku kvalitním intimním mýdlem. Po holení je dobré nezapomenout pokožku hydratovat a vyživovat intimním balzámem.
  3. Těsně přiléhající oblečení a oblečení ze syntetických materiálů, které neumožňují pokožce dýchat, mohou způsobit pupínky na stydkých pyskách. Zkuste proto nosit volnější oblečení a bavlněné spodní prádlo.

Sada na holení intimních partii
3 přípravky pro prevenci zarůstání chloupků, vyrážky po holení a pupínků
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 899,00 Kč
Sada na holení intimních partii  - 3 přípravky pro prevenci zarůstání chloupků, vyrážky po holení a pupínků