Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Příznaky akné na pokožce hlavy

Jelikož existuje mnoho různých faktorů, které mohou způsobit cysty, akné nebo červené pupínky na pokožce hlavy, mohou se objevit různé příznaky a symptomy.

Většina stavů obvykle způsobuje pupínky na pokožce hlavy, které jsou citlivé nebo svědí. Někdy se mohou jevit jako šupinaté, zanícené a jasně červené.

Někteří lidé zjistí, že se jim pokožka na hlavě zdá být mastnější a také vlasy jsou mnohem mastnější, a to i přes pravidelné mytí vlasů.

Je možné, že jedinci mají aknózní pokožku po celém těle nebo mají jen bolestivé pupínky kolem vlasové linie a dekoltu.

Pokud se akné vyskytuje již delší dobu, může mít vliv na okolní vlasové folikuly a oslabit tak vlasové kořínky a růst vlasů.

Pokud je zánět silný a jedinec si opakovaně škrábe stejná bolestivá místa, může dojít ke ztrátě vlasů v okolí hrbolku.

2 produkty na pupínky ve vlasech
Peeling na pokožku hlavy a šampon s Tea Tree olejem na aknózní pokožku hlavy
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena
2 produkty na pupínky ve vlasech - Peeling na pokožku hlavy a šampon s Tea Tree olejem na aknózní pokožku hlavy

Svědivé akné na pokožce hlavy

U svědivých pupínků, které jsou důsledkem akné nebo folikulitidy vlasové pokožky, se pupínek může jevit jako malý a svědivý. Tyto pupínky na pokožce hlavy se však mohou objevit

U svědivých pupínků, které jsou důsledkem akné nebo folikulitidy vlasové pokožky, se pupínek může jevit jako malý a svědivý. Tyto pupínky na pokožce hlavy se však mohou objevit;

  • mírné, včetně černých a bílých teček
  • Středně silné, včetně papul nebo pustul, které jsou viditelné na povrchu kůže.
  • Silné, včetně uzlíků a cyst, které jsou usazené pod kůží.

Pokud se neléčí, může se těžké akné na hlavě vyvinout v černé krusty, které mohou zanechat trvalé jizvy.

Akné, které je na pokožce hlavy, lze většinou léčit volně prodejnými přípravky, ale pokud se obáváte, že pupínek ještě nezmizel nebo se může jednat o něco jiného, doporučujeme navštívit lékaře.

Zpracování fyzického vzhledu a případného vzoru pupínků může pomoci při diagnostice příčiny problému, a přispět tak k léčbě a prevenci opakování tohoto stavu v budoucnu.

Příčiny vzniku akné ve vlasech

Pupínky, které se objevují na pokožce hlavy, jsou méně časté než pupínky na obličeji, zádech nebo ramenou. To však neznamená, že máte vážné onemocnění - většinou jsou pupínky na pokožce hlavy neškodné, i když je možné, že tyto příznaky naznačují základní zdravotní potíže, které je třeba řešit.

Co je příčinou vzniku akné?

Pokud si stále kladete otázku "proč se mi dělá akné na pokožce hlavy?", pak následující seznam uvádí některé z nejčastějších příčin;

1) Seboroická dermatitida

Jedná se o běžné kožní onemocnění, které postihuje především pokožku hlavy. Pacienti se často potýkají se suchou šupinatou kůží na pokožce hlavy, která se běžně označuje jako lupy.

Seboroická dermatitida může postihnout i další oblasti těla, které se mohou mastit, jako je obličej, záhyby kolem nosních dírek, obočí, uši, oční víčka a hrudník.

Většinou se stav vyřeší bez nutnosti léčby, jinak může každodenní čištění dané oblasti jemným mýdlem nebo šamponem snížit mastnotu nebo případné nahromadění odumřelé kůže.

Přesná příčina tohoto stavu není známa, ale při vzniku seboroické dermatitidy hrají roli geny a hormony.

Toto onemocnění se může vyvinout u kohokoliv bez ohledu na věk nebo pohlaví. Mezi běžné příznaky patří zarudnutí, svědění, mastnota nebo otok kůže a krupičkovité šupinky bílé nebo nažloutlé barvy.

2) Folikulitida

Tento stav je zánět vlasových folikulů, který se může vyskytnout kdekoli na těle, kde rostou vlasy, nejčastěji se však vyskytuje v oblasti vousů nebo pokožky hlavy.

Folikulitida vzniká při zánětu vlasových folikulů v důsledku podráždění, holení hlavy nebo při zablokování vlasových folikulů.

Když se vlasové folikuly poškodí, jsou náchylnější k infekci. V mnoha případech poškozené folikulitidy se infikují bakterií Staphylococcus, což vede k tvorbě bílých a svědivých puchýřků nebo pupínků kolem folikulů.

Ty nakonec zkrabatí, avšak v závažných případech někteří lidé nakonec trpí vřídky.

3) Ucpané vlasové folikuly a póry

Všichni víme, že akné je důsledkem ucpaných pórů. K tomu může dojít, když se do pórů dostanou odumřelé kožní buňky a přirozeně se vyskytující oleje ve vlasech, které udržují pokožku hydratovanou (známé také jako kožní maz), nebo bakterie.

Buňky nemohou póry opustit, což může vést ke vzniku akné.

Mezi další příčiny ucpaných pórů patří např;

  • nahromadění produktů ze šamponů, gelů, laků na vlasy nebo jiných vlasových přípravků
  • nedostatečně časté mytí vlasů, které vede k nečisté pokožce hlavy
  • nemytí vlasů po tréninku, které způsobuje ucpávání pórů potem.
  • nošení klobouků nebo čepic, které způsobuji tření o pokožku hlavy.

4) Bakteriální a plísňové infekce

Závažnější formy akné ve vlasech jsou způsobeny bakteriemi nebo plísněmi, které pronikají do pórů. Tyto infekce vlasové pokožky mohou způsobovat citlivost vlasové pokožky, bolest, zarudnutí nebo výtok hnisu z postižených míst.

Tinea capitis, známá také jako pásový opar vlasové pokožky, je běžná plísňová infekce vlasové pokožky. Tato infekce může způsobit kulaté a červené šupinaté hrbolky na povrchu vlasové pokožky. Tato forma plísně může infikovat kůži a rychle postupovat, pokud není včas léčena.

Hrbolky z pásového oparu jsou bolestivé s neustálým svěděním, někdy mohou být dokonce naplněny hnisem.

2 produkty na pupínky ve vlasech
Peeling na pokožku hlavy a šampon s Tea Tree olejem na aknózní pokožku hlavy
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena
2 produkty na pupínky ve vlasech - Peeling na pokožku hlavy a šampon s Tea Tree olejem na aknózní pokožku hlavy

5) Hormonální nerovnováha

Hormony mohou přispívat k tvorbě pupínků na pokožce hlavy tím, že způsobují nadměrnou aktivitu žláz produkujících olej. Zvýšená produkce kožního mazu ve vlasové pokožce může způsobit ucpání pórů, což vede k akné na hlavě.

Hormonální nerovnováha se často projevuje u mladistvých, kteří procházejí pubertou, nebo u žen v období ovulace, může však být ukazatelem vážnějšího onemocnění.

Často kladené otázky o akné ve vlasech

Proč se mi dělají pupínky na pokožce hlavy?

Pupínky na pokožce hlavy mohou být způsobeny mnoha různými faktory a stavy, ačkoli nejsou zcela neobvyklé nebo neškodné, mohou svědit a být nepříjemné. Akné může být způsobeno stavy, jako je seboroická dermatitida, folikulitida, infekce, ucpané póry, hormonální nerovnováha a další stavy, které ovlivňují pokožku.

Jak se zbavit vlasových hrbolků na pokožce hlavy?

Vlasové hrbolky, známé také jako zarostlé chloupky, mohou být způsobeny folikulitidou. Postižené vlasové folikuly vypadají podrážděně a vyvýšeně, připomínají červené hrudky, svědí a jsou nepříjemné. Lze je léčit přikládáním teplých obkladů na postižené místo po dobu deseti minut dvakrát denně, aby se zarostlé chloupky přiblížily k povrchu kůže.

Jak léčit pupínky na hlavě?

Akné ve vlasech může být svědivé a dokonce bolestivé, lze je však léčit specializovanými šampony s antibakteriálními složkami, jako je například Tea tree olej. Abyste zabránili dalšímu vzniku akné ve vlasech, měli byste se vyhýbat vlasovým přípravkům na bázi oleje a mýt si vlasy každý druhý den, aby póry zůstaly neucpané a pupínky se netvořily.

Proč mám pokožku hlavy citlivou na jednom místě?

Za citlivost pokožky hlavy mohou často onemocnění, jako je lupénka, bakteriální infekce nebo plísňové infekce. Někdy se tyto stavy projevují bez dalších viditelných příznaků nebo mohou být doprovázeny šupinatěním či olupováním pokožky hlavy.

Může akné ve vlasech způsobit vypadávání vlasů?

Je možné, ale velmi vzácné, že akné ve vlasech může způsobit vypadávání vlasů. Pokud dojde k intenzivnímu zánětu na pokožce hlavy, může to vést k vypadávání vlasů, a pokud se vytvoří jizvy, může být vypadávání vlasů trvalé. Stavy, jako je folikulitida, pokud se neléčí, mohou postihnout vlasové folikuly a v závažných případech vést k trvalému vypadávání vlasů.

Způsobují lupy hrbolky na pokožce hlavy?

Lupy jsou obvykle spojeny s podrážděnou pokožkou hlavy a velkým svěděním. Přílišným škrábáním pokožky hlavy může dojít k poškození kůže a vzniku hrbolů na pokožce hlavy.

Aplikací esenciálního oleje, tea tree oleje a použitím přírodního domácího peelingu z olivového oleje a cukrového peelingu lze snížit otok, svědění a podráždění v oblasti.

Chcete-li se dozvědět další informace o příčinách a možnostech léčby akné ve vlasech, obraťte se na svého lékaře nebo lékárníka.

Většinou jsou příčiny těchto stavů relativně neškodné a nevyžadují odbornou léčbu, ale pokud máte pocit, že je vaše pokožka hlavy výjimečně podrážděná, nebo vám začínají vypadávat vlasy, doporučujeme vám, abyste se objednali ke svému lékaři, který vyloučí jakékoli základní kožní onemocnění.

2 produkty na pupínky ve vlasech
Peeling na pokožku hlavy a šampon s Tea Tree olejem na aknózní pokožku hlavy
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena
2 produkty na pupínky ve vlasech - Peeling na pokožku hlavy a šampon s Tea Tree olejem na aknózní pokožku hlavy