Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

S těmito malými žlutými bakteriálními bombami se v té či oné míře potýká naprosto každý z nás. Akné není nikdy vítané a chceme se ho vyhnout nebo co nejdříve zbavit.

Akné na zádech je problematické zejména pro teenagery a další lidi, kteří k němu mají sklony. Může být bolestivé, svědivé a jednoduše obtěžující jak fyzicky, tak psychicky.

Co ale vlastně způsobuje aknózní záda? Proč se někdy objevují na zádech ve větší míře než na jiných částech těla?

A v neposlední řadě – jak se ho zbavit?

Přečtěte si níže odpovědi a dozvíte se více informací o tom, jak se můžete akné zbavit a navrátit pokožce na zádech opět její příjemný, jemný a pohodlný stav.

Na úvod se podívejme blíže na to, co to vlastně akné je.

Akné na zádech – co to vlastně je?

Akné na zádech se v zásadě neliší od akné kdekoli jinde na těle. Je způsobeno stejným procesem, který probíhá vždy, když se vám objeví na obličeji, na ramenou nebo kdekoli jinde na těle.

Pupínky na zádech jsou něčím, co vzniká proto, že se vám ucpou nebo zablokují póry. K tomu dochází vždy, když vaše tělo produkuje příliš mnoho kožního mazu, který se dostává ven póry.

Pokud se tato mastná látka nemůže dostat ven a odejít, dojde k zánětu v místě vašeho těla, kde je maz ucpaný. Právě tento zánět způsobuje vznik pupínků a zanechává na zádech akné. 

Jednoduše řečeno, je důležité zabránit tomu, aby se póry na zádech ucpaly kožním mazem a odumřelými kožními buňkami. Pokožku je třeba udržovat svěží a zdravou a póry otevřené, aby se v nich nehromadil kožní maz a neucpával je.

Co způsobuje akné na zádech?

Mnoho lidí má někdy v průběhu života akné na zádech. Objevuje se často ve větší míře než kdekoliv jinde na těle.

Co je však příčinou?

Na to je těžké dát jednoznačnou odpověď, ale můžeme říci, že póry na zádech jsou větší než póry na většině ostatních částí těla.

Kromě toho se na zádech nacházejí také největší mazové žlázy, což znamená, že riziko nadměrné produkce mazu je v této oblasti větší.

V konečném důsledku to znamená, že riziko vzniku akné na zádech je podstatně vyšší než riziko vzniku akné jinde.

Jak se zbavit akné na zádech:

Prvním krokem je snažit se převzít kontrolu nad každodenní péčí o pleť. Většinu forem překrvené pleti, včetně aknózních zad, lze odstranit každodenní péčí. Problematické oblasti si dvakrát denně umyjte, abyste odstranili přebytečný kožní maz, odumřelé kožní buňky a bakterie. Snížíte tak riziko ucpání mazových žláz a vzniku pupínků.

  • Tea tree olej je přírodní a antiseptický produkt, díky čemuž je účinný proti bakteriím. Proto bychom při řešení akné na zádech doporučili používat přípravek, který obsahuje Tea tree olej.
  • Volně prodejné přípravky na akné – Dalším způsobem jak se zbavit akné na zádech, je použití volně prodejných léků nebo krémů na akné. Mějte však na paměti, že mnoho krémů může mít vedlejší účinky a působit na pokožku dehydratačně. Případně je lze použít pouze na konkrétní problematické oblasti nebo k potírání postižených míst, pokud je vaše pokožka poměrně citlivá. Pokud se rozhodnete použít k léčbě akné některý z těchto volně prodejných přípravků, nezapomeňte pokožku dobře hydratovat. Na překrvenou pleť nanášejte dvakrát denně kvalitní pleťový krém, abyste zabránili vysoušení pleti.
  • Poraďte se se svým praktickým lékařem – Pokud použití krému nepomáhá a po léčbě vás stále trápí aknózní záda, možná je čas poradit se s praktickým lékařem. Lékař vám buď přímo předepíše nějaký lék, nebo vás případně doporučí k dermatologovi, který vám pomůže s přípravky na léčbu akné.
  • Laserová léčba – v poslední době je stále populárnější laserová léčba akné. Může se však jednat o velmi nákladný zákrok a nikdy by neměl být vaší první volbou. Laserová léčba může být jediným účinným řešením v některých případech závažného akné nebo jiných kožních onemocnění. Jedná se také o léčbu, která může akné na zádech zcela nebo částečně odstranit.

Kromě výše uvedených metod můžete vyzkoušet ještě několik dalších, na které se podíváme níže.

Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích
3 produkty s přírodním Tea Tree olejem
+16.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích — 3 produkty s přírodním Tea Tree olejem

Co mohu udělat sám?

Chcete-li se se svým akné vypořádat hned teď a tady nebo dáváte-li přednost jednoduššímu řešení než návštěvě lékaře či laserovému ošetření, čtěte dále.

Existuje řada metod, které můžete vyzkoušet k léčbě nebo prevenci akné na zádech:

  • Exfoliace zad
  • Hloubkové čištění
  • Čisté oblečení
  • Omezení silového tréninku a proteinového prášku
  • Mléko a laktóza
  • Vyhněte se příliš těsnému oblečení

Více o těchto metodách se dočtete v následující části. Některé z metod jsou věci, které můžete začít dělat sami, zatímco jiné jsou věci, na které je třeba dávat pozor nebo se jim zcela vyhnout.

Které metody přesně vyzkoušíte, bude záviset na závažnosti vašeho akné na zádech.

Exfoliace zad

Exfoliace zad znamená použití exfoliačního prostředku nebo nástroje k důkladnému vyčištění a vydrhnutí kůže na zádech.

Můžete například použít hrubý exfoliační materiál, jako je mýdlo s malými abrazivními zrnky, kartáč, drsná a hrubá houba nebo vhodná mycí rukavice. K tomuto účelu se obzvláště dobře hodí náš tělový peeling.

Účelem peelingu zad je jednoduše odstranit nečistoty, špínu a odumřelé kožní buňky. Odumřelé kožní buňky přispívají ke zvýšení rizika vzniku akné, a protože množství kožního mazu je na zádech obzvláště vysoké, bude i výskyt odumřelých kožních buněk v této oblasti vyšší.

Měli byste se vyvarovat příliš častého peelingu stejné části těla – v tomto případě zad. Nejlepší je provádět peeling 1-2krát týdně nebo podle potřeby.

Pokud zjistíte, že je vaše pokožka po exfoliaci zarudlá, podrážděná nebo citlivá, můžete zvážit exfoliaci jiným přípravkem nebo méněkrát týdně.

Tělový peeling pro aknózní pokožku
Hloubkově čisticí peeling se 100% přírodním Tea Tree olejem, proti černým tečkám a rozšířeným pórům
+16.000 recenzí
Běžná cena 399,00 Kč
Výprodejová cena 399,00 Kč Běžná cena
Tělový peeling pro aknózní pokožku — Hloubkově čisticí peeling se 100% přírodním Tea Tree olejem, proti černým tečkám a rozšířeným pórům

Hloubkové čištění zad

Jak bylo uvedeno výše, akné na zádech se objevuje vždy, když nadměrné množství kožního mazu zablokuje póry. Když se však potíme, pot se také dostává ven póry a usazuje se na pokožce.

Měli byste proto dbát na to, abyste si po pocení důkladně umyli celé tělo, a zejména záda. Používejte tělový mycí prostředek, který odstraní přebytečný maz a nežádoucí bakterie.

Pokud jste cvičili v posilovně, hráli fotbal nebo provozovali jinou fyzickou aktivitu, měli byste věnovat zvýšenou pozornost důkladnému umytí zad, abyste odstranili veškerý pot.

Dobrým tipem je použití tělového peelingu Australian Bodycare, který může pomoci zabránit vzniku akné na zádech.

Upozornění: Měli byste se vyvarovat mytí zad častěji než 1-2krát denně, protože to může problém zhoršit tím, že se pokožka vysuší.

Tea tree olej je přírodní a antiseptický přípravek, díky čemuž je účinný proti bakteriím. Pokud se tedy chcete zbavit akné na zádech, měli byste zvážit použití přípravku, který obsahuje tea tree olej.

Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích
3 produkty s přírodním Tea Tree olejem
+16.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích — 3 produkty s přírodním Tea Tree olejem

Ujistěte se, že máte čisté oblečení

Obecně je důležité snažit se vždy udržovat své oblečení co nejčistší. Pokud však trpíte aknózními zády, měli byste dbát zejména na pravidelné praní oblečení a nosit pouze čisté oblečení.

Kdykoli cvičíte a dokonce i při každodenním životě zanecháváte pot a bakterie na všem, co máte na sobě, od oblečení do posilovny až po trička, podprsenky a svetry.

Dokonce i vaše lůžkoviny a další textilie, se kterými přicházíte do přímého kontaktu, se mohou stát semeništěm bakterií, pokud je nebudete pravidelně udržovat v čistotě.

Tyto bakterie a pot mohou způsobit propuknutí akné na zádech a mohou také problém zhoršit, pokud již aknózními zády trpíte v první řadě.

Silový trénink a proteinový prášek mohou být problémem

Silový trénink může přímo i nepřímo způsobit akné na zádech. Samotné cvičení nemusí být nutně problémem, ale může přinést vedlejší účinky a další nepřímé faktory, které mohou vést ke vzniku akné na zádech.

Především cvičení způsobuje, že se více potíme. A pokud nedbáte na to, abyste se ihned po tréninku umyli, nebo pokud si oblečení do posilovny neperete dostatečně často, pak se pot a bakterie dostanou do vaší pokožky a způsobí vznik pupínků.

Navíc vaše strava, včetně proteinového prášku a jakýchkoli dalších doplňků stravy, může přispět k posílení vašeho těla a vést ke vzniku akné na zádech i jinde.

Pokud potřebujete při tréninku konzumovat velké množství bílkovin, ale zároveň máte problémy s pupínky, pak byste měli zkusit nahradit veškerý proteinový prášek, který konzumujete, nebo jeho část alternativními potravinami s vysokým obsahem bílkovin.

V neposlední řadě silový trénink zvyšuje koncentraci mužského pohlavního hormonu testosteronu ve vašem těle. Tato zvýšená koncentrace představuje hormonální změnu a může mít za následek více pupínků na vašem těle.

Mléko a další výrobky s laktózou mohou vyvolat akné

Studie provedená v roce 2005 na Harvardově univerzitě v USA prokázala možnou souvislost mezi konzumací laktózy a vznikem akné.

To znamená, že existuje dobrý důvod k opatrnosti, pokud jde o mléko a další výrobky obsahující laktózu, protože mohou vést k tomu, že se vám objeví více pupínků nebo se váš současný stav zhorší.

Nejběžnější druh proteinového prášku (syrovátkový protein) se také vyrábí z mléčných bílkovin, což znamená, že ve vašem proteinovém prášku může být laktóza. To je další dobrý důvod, proč si konzumaci proteinového prášku dobře rozmyslet, pokud se věnujete silovému tréninku a zároveň trpíte akné.

Ujistěte se, že nosíte volné oblečení

V neposlední řadě se ujistěte, že nenosíte příliš těsné oblečení. Pokud je vám oblečení příliš těsné na tělo a také na kůži, může to vést ke vzniku dalších pupínků.

Pokud jste náchylní ke vzniku akné na zádech a zároveň chodíte v přiléhavém oblečení, jako jsou topy, košile, trička a oblečení do posilovny, pak zkuste po určitou dobu nosit jiné oblečení.

Začněte místo toho trénovat v něčem volnějším a vyměňte přiléhavé topy a trička za pytlovitější svetry nebo podobné oblečení a uvidíte, zda to pomůže.

Poskytnete tak svým zádům tolik potřebnou přestávku od těsnějšího oblečení a budete moci zjistit, zda to na vašich zádech něco změní.

Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích
3 produkty s přírodním Tea Tree olejem
+16.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích — 3 produkty s přírodním Tea Tree olejem