Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je to akné na krku?

Pupínky na krku, stejně jako pupínky na zbytku těla, jsou známkou výskytu bakterií v kůži. V lékařské terminologii se vyrážkám pupínků říká akné - jednotlivé pupínky na krku však obvykle nejsou hodnoceny jako akné. Pokud však máte na krku 10-40 pupínků, je to často považováno za akné. Mít několik pupínků na krku je zcela běžné.

Pupínky na krku nebo kdekoli jinde na těle jsou způsobeny bakteriemi, které způsobují zánět kůže. Pupínky na krku jsou otoky v kůži, často s podkladovou nažloutlou hnisavou kuličkou, které způsobují zarudnutí a zánět.

Pupínky vs. vyrážka na bradě

Pupínky na krku se často zaměňují s jinou infekcí kůže, a to s vyrážkou na bradě. To je často problém u mužů, kteří si zcela oholí ochlupení na krku. Vyrážka na bradě se však od akné liší, protože je způsobena chloupky, které vyrůstají křivě z kůže, takže se zachytí a rostou dál těsně pod povrchem, nebo když jsou ucpány vlasové folikuly, což může také způsobit zánět, ale v tomto případě bakterií žlutého stafylokoka.

Proč se mi na krku dělají pupínky?

Už jste se někdy probudili a při pohledu do zrcadla zjistili, že se vám v noci na krku vytvořil červený, bolestivý pupínek? Nejste v tom sami. Ale proč se vám vůbec pupínky dělají? Důvodů může být několik.

Kožní maz nemůže unikat z kůže

Po celém obličeji a krku jsou mazové žlázy - kromě očních víček. Mazové žlázy jsou důležité pro zdraví naší pokožky, protože vylučují tukovou látku zvanou kožní maz, která zabraňuje vysychání pokožky. Svým způsobem je to tělové mléko pokožky.

Obvykle se maz vylučuje z mazových žláz podél drobných, tenkých chloupků, které máte na obličeji. Když se však tyto trubičky ucpou, začne se maz hromadit. Žlázy přesto pokračují v produkci nového mazu, což vede ke vzniku pupínků na krku a šíji nebo na jiných místech, kde mazové žlázy nemohou maz správně vylučovat.

Vnější vrstva pokožky se neustále obnovuje nahrazováním odumřelých kožních buněk, ale když se odumřelé kožní buňky slepí, mohou zablokovat maz uvnitř žlázy. Ta se pak může zanášet bakterií v kůži zvanou Propionebacterium acnes, která se přebytečným kožním mazem živí. Tato bakterie způsobuje zánět a vytváří červený, zanícený pupínek.

Top 4 přípravky na problematickou pleť
4 z nejlepších přípravků na problematickou pleť proti ucpaným pórům, pupínkům a černým tečkám
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.099,00 Kč
Výprodejová cena 1.099,00 Kč Běžná cena 1.349,00 Kč
Top 4 přípravky na problematickou pleť

Hormonální nerovnováha může způsobit pupínky na krku

Akné a hormony spolu nepopiratelně souvisejí. Hormony jsou chemické signální látky produkované různými žlázami. Prostřednictvím krve vysílají chemické zprávy, které regulují tělesné funkce. Při nerovnováze hormonů se to může projevit pupínky na krku, obličeji nebo jinde na těle. Tato hormonální nerovnováha může být způsobena stresem, špatnou stravou nebo těhotenstvím.

Strava může způsobit pupínky

Možná jste slyšeli někoho říkat, že se mu dělají pupínky pokaždé, když sní brambůrky. Něco na tom může být. Ačkoli nebylo vědecky prokázáno, že tučná a sladká jídla přímo způsobují vznik pupínků, velké množství nezdravých potravin může zvýšit hladinu cukru v krvi, což následně ovlivňuje produkci hormonů, a to může vést k tomu, že se vám na krku, obličeji nebo jinde objeví pupínky.

Pijete hodně mléka? Pak to může být také důvod, proč se vám na krku objevují pupínky. Pupínky se mohou objevit, protože pokožka může být podrážděná velkým množstvím mléka. Kravské mléko totiž obsahuje také hormony, které mohou ovlivnit vaši vlastní hormonální rovnováhu a způsobit vám pupínky.

Top 4 přípravky na problematickou pleť
4 z nejlepších přípravků na problematickou pleť proti ucpaným pórům, pupínkům a černým tečkám
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.099,00 Kč
Výprodejová cena 1.099,00 Kč Běžná cena 1.349,00 Kč
Top 4 přípravky na problematickou pleť

Kdo má pupínky na krku?

Pupínky na krku mohou postihnout každého. Mazové žlázy neprodukují téměř žádný maz, pokud je k tomu nestimulují hormony. To je důvod, proč děti pupínky nemají.

Pupínky se objevují během puberty

Teprve v pubertě se zvyšuje hladina hormonů. U obou pohlaví se pohlavní hormony zvyšují a stávají se aktivnějšími. To způsobuje růst mazových žláz a zvýšení produkce mazu.

Kožní maz způsobuje, že se pokožka více mastí. Pro mazové žlázy je také obtížnější maz vyjadřovat. To vede u mnoha mladých lidí v období puberty ke vzniku pupínků. Ve skutečnosti se odhaduje, že až 80 % mladých lidí má do určité míry problémy s pupínky.

Pupínky se objevují také v dospělosti

Nejen v pubertě se vám může objevit nepříjemný pupínek na krku, na čele nebo na jiném nevhodném místě. Každému dospělému se může čas od času objevit pupínek - bez ohledu na věk. Častěji však postihuje ženy než muže.

Přibližně 5 % žen ve věku 40 let má stále problémy se akné. U mužů je to asi 1 %. Je to nejspíše proto, že ženy jsou více postiženy výkyvy hladin hormonů, které mohou způsobit vznik pupínků například kvůli menstruačnímu cyklu nebo těhotenství.

Příznaky pupínků na krku

Příznaky pupínků na krku se projevují jako všude jinde na kůži jako červené, zanícené otoky. Často se skvrna vyvine a vytvoří nažloutlou hmotu pod kůží.

Akné na krku se může projevovat jednak jako otok na povrchu kůže, ale také jako hluboká bulka v kůži. Pokud si kolem pupínku sáhnete, můžete nahmatat kulovitý otok, který zasahuje hluboko do kůže. Obojí bude často doprovázeno citlivostí, když se pupínku dotknete.

Vaše příznaky pupínků budou postupně ustupovat. Tělo pupínek a zánět přirozeně zahojí během několika dní, v závislosti na tom, jak je pupínek velký a hluboký. Pupínek po nějaké době sam zmizí, ale pokud problém aktivně neléčíte, budou se nadále objevovat nové.

Jak ošetřit akné na krku?

Problém akné na krku nezmizí sám od sebe. Pokud si pupínky neošetříte, budou se objevovat stále nové. Naštěstí existuje spousta dobrých možností, jak se s problémem účinně vypořádat.

Top 4 přípravky na problematickou pleť
4 z nejlepších přípravků na problematickou pleť proti ucpaným pórům, pupínkům a černým tečkám
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.099,00 Kč
Výprodejová cena 1.099,00 Kč Běžná cena 1.349,00 Kč
Top 4 přípravky na problematickou pleť

Ošetřujte pleť správnými přípravky

Nejdůležitější pro ošetření pupínků na krku je udržovat pleť čistou. K tomu si vyberte ty správné produkty péče o pleť, které jsou určeny k odstranění nečistot, mastnoty, špíny, odumřelých kožních buněk a bakterií.

Kompletní sada péče o pleť od společnosti Australian Bodycare je speciálně navržena tak, aby redukovala pupínky na krku a obličeji a předcházela jejich vzniku. Sada obsahuje mycí přípravek na obličej, pleťové tonikum, pleťový krém a tyčinku na pupínky, které působí na čištění překrvené pleti a odstraňování pupínků. Využívají k tomu sílu 100% přírodního aktivního oleje Tea Tree Oil, který svými jedinečnými vlastnostmi působí proti útokům bakterií. Všechny tyto produkty pomáhají vytvořit na pokožce membránu, která ji účinně chrání před bakteriemi. To znamená, že bakterie nemohou proniknout do pórů nebo mazových žláz a způsobit zánět - a tím i akné.

Jemný mycí přípravek na obličej používejte k rannímu a večernímu mytí obličeje i krku, aby byla pleť během dne i noci čistá. Mycí prostředek čistí jemně, aniž by pokožku vysušoval. Neumývejte se častěji než dvakrát denně, protože by došlo k podráždění pokožky.

Po umytí obličeje použijte Face Tonic, které hloubkově vyčistí póry a zanechá vaši pleť svěží a čistou. Pleťový krém vám dodá poslední vrstvu ochrany proti bakteriím a udrží pleť jemnou a vláčnou. Tyčinka na pupínky je vaší první pomocí k jejich ošetření. Naneste trochu na pupínek, jakmile ucítíte, že se začíná tvořit, aktivní složky zklidní pokožku a pomohou ho rychleji zahojit.

Lékařské ošetření v závažných případech

Pokud máte na krku několik pupínků, nejúčinnější léčbou je udržovat pokožku čistou pomocí kvalitních pleťových přípravků. Pokud se však jedná o silné ohnisko akné, může to vyžadovat spíše lékařské ošetření.

V takovém případě byste měli navštívit svého lékaře, který vám doporučí dermatologa specializujícího se na kožní problémy. Ten může posoudit, jaká léčba vám může nejlépe pomoci. Mohou to být masti nebo tablety nebo kombinace obojího.

Jak zabránit vzniku pupínků na krku

Nejlepší léčbou pupínků na krku je jednoduše jim předcházet. Toho snadno dosáhnete pomocí několika jednoduchých kroků, které vám pomohou udržet krk a šíji bez pupínků.

Dodržujte správnou rutinní péči o pleť

Abyste předešli výskytu pupínků na krku, je v první řadě důležité, abyste dodržovali správnou rutinu péče o pleť. Zvykněte si čistit pokožku krku a šíje ráno i večer. Nestačí si pleť umýt jen večer poté, co jste se nalíčili. Během noci pleť vylučuje také velké množství kožního mazu, který budete muset po vstávání také smýt.

Krátké koupele

Milujete dlouhé horké koupele, při kterých vám voda pokrývá celé tělo? Většina z nás ano. Horká voda však může způsobit problémy vaší pokožce. Rychle vysušuje pokožku, což následně zvyšuje přirozenou produkci kožního mazu. Řešení: Koupel kratší a chladnější.

Často měňte povlečení 

Jak často měníte povlečení? Pokud si na tuto otázku nedokážete odpovědět, pravděpodobně to není dostatečně často. V lůžkovinách se velmi rychle hromadí spousta nečistot, a proto je důležité je často měnit. Pokud tak nečiníte, bakterie a nečistoty z lůžkovin se dostanou na vaši pokožku a mohou způsobit pupínky.

Top 4 přípravky na problematickou pleť
4 z nejlepších přípravků na problematickou pleť proti ucpaným pórům, pupínkům a černým tečkám
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.099,00 Kč
Výprodejová cena 1.099,00 Kč Běžná cena 1.349,00 Kč
Top 4 přípravky na problematickou pleť