Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je akné na nose?

Pupínky na nose jsou stejně jako pupínky kdekoli jinde na těle zánětem kůže. Způsobuje je bakterie Propionebacterium acnes, která se živí kožním mazem a způsobuje zánět. Akné na nose jsou červené zduřeniny v kůži s podkladem žlutého hnisu, což znamená, že kůže je zanícená.

Lékařský termín pro pupínky je akné, ale může být trochu zavádějící. Několik pupínků na nose nemusí nutně znamenat akné, nicméně obvykle se tak diagnostikuje, pokud máte více než 10-40 pupínků. Akné na nose je také často spojené s malými černými tečkami.  Černé tečky jsou malé černé tečky v kůži a často mohou být předzvěstí skutečného akné.

Akné na nose může být často zaměněno s jiným kožním onemocněním zvaným periorální dermatitida. Toto kožní onemocnění může vypadat jako malé akné na nose a v okolí úst. Místo toho se však jedná o samostatné onemocnění, které vyžaduje jiný druh léčby ze strany lékaře.

Jaký je rozdíl mezi akné v nose a na vnější straně nosu?

Pupínky na vnější straně nosu se projevují jako červený zanícený otok na vnější straně kůže. Akné se může objevit i uvnitř nosu. Zde je to hůře vidět, ale akné se často zvedne právě vytvoří u vstupu do nosu. Často je skvrna na vnitřní straně nosu bolestivější než ty na vnější straně a nos může být pokřivený, protože tyto "vnitřní" skvrny jako by tahaly za vnitřní kůži nosu.


Proč máte akné na nose?

Stejně jako mnoho jiných lidí jste se pravděpodobně setkali s červeným pupínkem přímo uprostřed nosu těsně před nějakou důležitou událostí. Zdá se, že akné přichází v tu nejnevhodnější dobu. Jaké jsou však důvody, proč se vůbec objevují?

V určitých částech obličeje se s větší pravděpodobností zachytává maz.

Čelo, nos a brada tvoří na obličeji takzvanou T-zónu. Tato zóna je mnohem mastnější než zbytek obličeje. Tato zóna má větší póry a vyšší frekvenci mazových žláz, což je možná důvod, proč je akné na nose pro mnohé rozšířeným problémem.

Pokožka má mnoho mazových žláz, jejich úkolem je zajistit, aby byla pokožka zdravá a hydratovaná, aby se nevysušovala. V T-zóně jsou mazové žlázy často ještě výraznější a pupínek na nose se může objevit, pokud se mazové žlázy ucpou kožním mazem. Pokud maz nemůže dostatečně rychle unikat výstupními kanálky mazových žláz podél chloupků, které máte na obličeji, hromadí se ve žláze. Výsledkem tohoto hromadění je nakonec  pupínek.

Mazová žláza se podráždí a infikuje bakteriemi, a právě to způsobuje zánět a akné na nose.

Hormony v nerovnováze

Všichni máme hormony. Jsou to chemické látky, které tělo používá k posílání zpráv do celého těla prostřednictvím krve. Tímto způsobem řídí tělesné funkce.

Přirozená hormonální rovnováha však může být narušena, což se projevuje výskytem akné na nose i jinde na těle. Hormony a akné je tedy neoddělitelně spjato. Když v těle dojde k hormonálním změnám, například během menstruace, těhotenství nebo stresu, může to ovlivnit produkci kožního mazu a způsobit akné na nose nebo jinde.

Potraviny mohou ovlivňovat hormony

I když se vám po snědení několika chipsů nebo kousku dortu neudělá na nose akné, velké množství cukru a tučných potravin může u některých lidí ovlivnit hladinu cukru v krvi. Když se hladina cukru v krvi zvýší, ovlivní to produkci hormonů a následně způsobí, že se produkce kožního mazu zvýší nad rámec schopnosti pokožky jej uvolňovat, což způsobí vznik akné.

Zejména mléko může hrát roli při ovlivňování hormonální rovnováhy. Pokud denně vypijete 1 litr nebo více mléka, může to vaši pokožku podráždit. Důvodem je, že kravské mléko obsahuje přírodní hormony, které nejsou nebezpečné, ale mohou způsobit nerovnováhu vašich vlastních hormonů a nakonec vést ke vzniku akné.

Chlupy a nosní pupínky

Pokud se vám na vnitřní straně nosu objeví pupínky, jsou často způsobeny chloupky. Váš nos obsahuje chloupky, které pomáhají filtrovat vzduch, pokud chloupek roste nakřivo nebo zaroste, může podráždit kůži a vytvořit bolestivé, zanícené místo.

Dalším důvodem, proč se vám v nose může objevit akné, je rýma. Naše prsty přenášejí spoustu bakterií, a pokud si strčíte prst do nosu, přenášíte bakterie - a to může způsobit vznik akné v nose.


Kdo má akné na nose?

Akné na nose může postihnout kohokoli - staré i mladé lidi. Většině lidí se pupínek na nose pravděpodobně objevil v tu nejnevhodnější dobů. Na tom není nic nenormálního. Akné na nose však nejčastěji trápí mladé lidi.

Proč se akné na nose častěji objevuje u mladých lidí?

Akné na nose i na zbytku obličeje a těla nejčastěji postihuje mladé lidi v období puberty. V těchto letech se u obou pohlaví zvyšují pohlavní hormony, což způsobuje zvýšenou produkci kožního mazu.

Zvýšené množství kožního mazu způsobuje, že se pokožka mastí, a pro mazové žlázy je obtížnější nadbytečný maz vylučovat - začne se hromadit ve žláze a způsobuje akné. Až 80 % všech dospívajících v pubertě má někdy problémy s akné na nosu. Akné  v období puberty je pro naprostou většinu z nich běžným problémem.

Proč se akné objevuje i u dospělých?

Akné na nose mohou mít nejen dospívající. Postihuje také dospělé všech věkových kategorií. V dospělosti jsou však častěji postiženy ženy. Odhaduje se, že 5 % dospělých žen má stále problémy s akné, zatímco u mužů je to jen asi 1 %.

Vzhledem k tomu, že akné je často hormonálního původu, je to pravděpodobně důvod, proč je v dospělosti postiženo více žen. Tělo během menstruace vylučuje několik hormonů a během těhotenství dochází k velkým hormonálním změnám.


Příznaky akné na nose

Akné lze snadno rozpoznat, projevují se jako červený otok na kůži obklopující jádro nažloutlého hnisu, který je příčinou zánětu.

Akné může být velmi různé. Některé jsou povrchové na povrchu nebo v jeho blízkosti, zatímco jiné se tvoří hluboko v kůži. Akné na nose se může projevovat jako ztluštělá hmota pod kůží, často doprovázená citlivostí - zejména pokud se nosu dotknete.


Jak se zbavit pupínků na nose

Pupínky na nose jsou dráždivým kožním onemocněním, se kterým by se většina lidí ráda co nejrychleji vypořádala. Nos je velmi výrazným prvkem obličeje, a proto je důležité zahájit správnou léčbu. Akné naštěstí můžete účinně ošetřit sami, ale musíte si uvědomit, že to vyžaduje trpělivost a vytrvalost.

Sada 4 produktů proti pupínkům na čele
4 produkty na péči o černé tečky a pupínky na čele
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.079,00 Kč
Výprodejová cena 1.079,00 Kč Běžná cena 1.349,00 Kč
Sada 4 produktů proti pupínkům na čele - 4 produkty na péči o černé tečky a pupínky na čele

Péče o pleť pro ošetření akné

Akné na nose a obličeji nejlépe ošetříte pomocí kvalitních produktů péče o pleť. Mnoho výrobků více slibuje, než splňuje. A proto je důležité poohlédnout se po těch správných produktech, které problém jen nezhorší.

Například společnost Australian Bodycare vyvinula řadu Face speciálně pro ošetření překrvené pleti a akné. Řada poskytuje kompletní režim ošetření akné se čtyřmi produkty: Face Wash, Face Tonic, Face Cream a Spot Stick, které s akné skoncují. Všechny obsahují přírodní Tea Tree olej, který je známý svými antibakteriálními vlastnostmi. Výrobky působí proti bakteriím tím, že na pokožce vytvoří tenkou ochrannou membránu, která zabraňuje bakteriím proniknout do pórů nebo žláz.

Mytí obličeje

Složení mycího přípravku zbavuje obličej mastnoty, nečistot a znečištění. Čistí jemně, ale účinně - bez vysušování pleti. Pleťové tonikum zajišťuje hloubkové čištění pórů a nezanechává žádné nečistoty ani bakterie, které by bránily normální činnosti pórů. Jemně hydratujte obličej pomocí pleťového krému. Ten pleť hydratuje, vyživuje a zjemňuje, obnovuje její přirozenou rovnováhu a zanechává na ní ochrannou vrstvu. Pro co nejúčinnější ošetření a prevenci vzniku akné by se tyto přípravky měly používat ráno a večer.

Pokud máte na nose akné - The Spot Stick bude tou nejlepší volbou. Používejte jako doplněk k ostatním výrobkům, když cítíte, že se akné začíná tvořit. Rychle zklidní podrážděnou a zanícenou pokožku.

Sada 4 produktů proti pupínkům na čele
4 produkty na péči o černé tečky a pupínky na čele
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.079,00 Kč
Výprodejová cena 1.079,00 Kč Běžná cena 1.349,00 Kč
Sada 4 produktů proti pupínkům na čele - 4 produkty na péči o černé tečky a pupínky na čele

Krém na léčení akné

Pokud je váš problém s akné na nose nebo obličeji výraznější než jen několik pupínků, může vyžadovat další léčbu. Pokud jste skvrnami silně postižení, jsou k dispozici silnější léčebné prostředky.

V takovém případě je důležité, abyste se poradili se svým lékařem, který vás může odkázat na odborníky. Dermatolog vám může předepsat léky na předpis, například tablety nebo silnější krémy, které mohou problém zmírnit.


Jak zabránit vzniku akné na nose?

Abyste se vyhnuli akné na nose i na zbytku obličeje, je nutná správná prevence:

  • Dbejte na správnou péči o pleť pomocí správných produktů pro vaši pleť. Ráno a večer pleť čistěte, abyste ji zbavili mastnoty, nečistot.
  • Vyhýbejte se těžkým mastným odličovacím přípravkům. Pokud máte sklon k akné na nose, můžete je zakrýt vhodným make-upem - volte raději produkty na vodní bázi než produkty na bázi oleje.
  • Jezte zdravou a pestrou stravu. Zdravá strava vede ke zdravější pleti. Je dobré konzumovat produkty bohaté na vitamíny a minerály. Například ořechy nebo hrubou zeleninu.
  • Pravidelně měňte povlak polštáře. Časem se váš povlak na polštář pokryje bakteriemi a během noci se bakterie přenesou zpět na pokožku obličeje. Abyste tomu zabránili, nezapomeňte si pravidelně měnit povlečení polštáře, aby vaše pokožka neležela na polštáři pokrytém bakteriemi.