Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je akné v uších? 

Pupínky - akné - mají mnoho názvů. Všechny jsou však nepříjemné a vždy se objeví v tu nejnevhodnější dobu, když se chystáte na velký večírek nebo na důležitý pracovní pohovor. Abychom však pochopili, co jsou to pupínky v uchu, je důležité pochopit, co je to " červená bulka" bez ohledu na její velikost a polohu.

Pupínek je blokáda normálního fungování kůže a má za následek vyvýšený, červený zánět, který se jeví jako červená oblast se žlutavým středem.

Pupínky jsou zkrátka infekce, která vede k zánětu kůže. Mohou se objevit v uchu i kdekoli jinde na těle, kde jsou mazové žlázy. Akné v uchu se může nacházet jak uvnitř zvukovodu, tak na samotném uchu nebo na ušním lalůčku. Když se vytvoří uvnitř uší, je často nejvíce obtěžující.

Top 4 přípravky na problematickou pleť
4 z nejlepších přípravků na problematickou pleť proti ucpaným pórům, pupínkům a černým tečkám
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.099,00 Kč
Výprodejová cena 1.099,00 Kč Běžná cena 1.349,00 Kč
Top 4 přípravky na problematickou pleť

Co je příčinou akné v uchu? 

Proč se vám dělá akné? Níže jsou popsány různé příčiny;

Hromadění kožního mazu a bakterií

Příčina vzniku akné v uších souvisí s produkcí kožního mazu. Když se v uchu objeví pupínek, je to způsobeno nadměrnou produkcí kožního mazu. Po celé pokožce jsou mazové žlázy, které udržují pokožku a vlasy hydratované a pružné. Kdybyste je neměli, vaše pokožka by se vysušila a podráždila. Kožní maz je tekutina složená z tuku, cholesterolu, vosků a triglyceridů, které zevnitř promazávají pokožku a vlasy. Mazové žlázy a maz jsou proto pro zdravou pokožku nepostradatelné.

 

Pokud však mazové žlázy produkují příliš mnoho mazu a oleje, může dojít k zablokování nebo omezení výstupu z mazových žláz, což ztěžuje normální odchod mazu. To vede k hromadění mazu ve žláze, protože produkce se nezastaví, i když maz nemůže odejít kanálky.


Pokud se mazová žláza ucpe v důsledku nadbytku mazu, stává se zranitelnou. Tělo se snaží přebytečný maz odbourat. Během tohoto procesu vznikají odpadní látky a mastné kyseliny. Tyto odpadní produkty jsou ideální potravou pro bakterie Propionebacterium acnes. Jak se bakterie množí, dráždí žlázu a způsobují zánět a nakonec vzniká pupínek tvořený rozpadlým kožním mazem a dalšími odpadními produkty. Tento zánět je příčinou zarudnutí a "odpad" je nažloutlý hnis, který se tvoří pod kůží.

Nečistoty a podráždění

Akné v uších vzniká v důsledku ucpání mazových žláz a pórů odpadem, bakteriemi nebo nečistotami, což způsobuje zánět. Když se vám v uchu objeví pupínky, je to často proto, že se tam hromadí nečistoty. Může to být proto, že si zapomínáte mýt uši (což mnozí dělají) nebo se do nich přenáší mastnota a nečistoty z mobilního telefonu.

Posloucháte hudbu přes malé sluchátka do uší? Ta mohou ucho zaplnit nečistotami a bakteriemi, jak je vkládáte a vyndáváte z kapsy a ucha. Pokud máte dlouhé vlasy, může se také zvýšit množství bakterií v uších, zejména pokud jsou mastné. Možná si myslíte, že lékem na tento problém by bylo používání vatových tyčinek, které by vaše uši zbavily bakterií a nečistot, ale ve skutečnosti mají opačný účinek. Vatové tyčinky mohou ve skutečnosti ucho podráždit. Místo toho, aby tyčinka nečistoty odstranila, jen je zatlačí hlouběji dovnitř. Proto mohou vatové tyčinky přispět ke vzniku akné v uších.

Jídlo může být příčinou

Možná jste se setkali s lidmi, kteří za výskyt akné na svém těle obviňují jídlo. Mnoho lidí se domnívá, že za  pupínky mohou tučná jídla. Něco pravdy na tom je, ale žádný přesvědčivý důkaz, že hamburgery, hranolky a další nezdravá jídla přímo způsobují akné, neexistuje. I člověk, který se stravuje zdravě a výživně, může být postižen akné a pupínky.

Vaše pleť však může negativně reagovat na velké množství tuku ve vaší stravě, proto je vhodné pokusit se omezit tučná jídla a zvýšit příjem ovoce a zeleniny. Budete se tak cítit zdravěji a pomůže vám to i s pletí.

Přitom opravdu existují potraviny, které mohou mít na pokožku negativní vliv a mohou způsobovat akné - dokonce i v uších. Například mléko může ovlivnit tvorbu kožního mazu stejným způsobem jako hormony. Kravské mléko obsahuje vysoké množství hormonů a bioaktivních molekul, které mohou způsobit, že vaše pokožka zvýší rychlost produkce kožního mazu.

Pupínky vám může způsobit genetika

Genetika může hrát roli i v případě pupínků v uších a kdekoli jinde.

Je pravděpodobnější, že budete mít problémy s pupínky,  pokud je měli vaši rodiče. Částečně to může být způsobeno tím, že jste po matce nebo otci zdědili zvýšenou produkci kožního mazu nebo sklon k ucpávání pórů.

Top 4 přípravky na problematickou pleť
4 z nejlepších přípravků na problematickou pleť proti ucpaným pórům, pupínkům a černým tečkám
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.099,00 Kč
Výprodejová cena 1.099,00 Kč Běžná cena 1.349,00 Kč
Top 4 přípravky na problematickou pleť

Koho nejčastěji postihují pupínky v uších?

Objevují se vám často pupínky v uchu? Pak rozhodně nejste sami. Pupínky v uchu postihují lidi všech věkových kategorií a jsou rozšířenější, než byste si mysleli.

Akné během puberty

Přestože pupínky mohou postihnout lidi všech věkových kategorií, převážně se týkají mladých lidí v pubertě. Je to proto, že hormonální rovnováha dospívajících se mění s tím, jak tělo prochází pubertou. Tyto výkyvy v hormonální rovnováze ovlivňují produkci kožního mazu a pokožka se více mastí. Často problém pupínků v uších zmizí nebo se zmenší ve věku kolem 19 let.

Akné u dospělých

Přestože pupínky v uších a jinde na těle jsou často problémem spíše v období puberty, mohou se vyskytnout i u dospělých.

Mimo jiné se může u ženy objevit překrvená kůže a pupínky v uchu, když je těhotná nebo když má menstruaci. To je opět způsobeno změnami hladiny hormonů, které mohou způsobit nadměrnou produkci kožního mazu, a tím i akné.

Příznaky pupínků v uchu 

Jak poznáte, že máte v uchu pupínek? Příznaky pupínku v uchu se projevují jako načervenalá boule na kůži se žlutavým hnisem uprostřed. Pupínek může být těsně u vchodu do ucha, kde je vidět červený otok. Pupínky, které jsou dále uvnitř ucha, jsou však někdy obtížně viditelné. Možná o něm víte jen proto, že vás vnitřek ucha bolí nebo pobolívá, zejména když se ho dotknete.

Jak dlouho příznaky přetrvávají? Nejčastěji jsou příznaky a pupínek v uchu přítomny několik dní až týdnů, poté zánět přirozeně ustoupí.

Jaká ošetření jsou k dispozici? 

Přestože jsou pupínky pro mnoho lidí běžnou záležitostí, jsou nepříjemné. Naštěstí existuje spousta dobrých možností, jak tyto pupínky v uších i jinde na kůži léčit, ale vyžaduje to od vás trochu úsilí.

Chraňte se před bakteriemi

Stejně jako u pupínků kdekoli jinde na těle je důležité udržovat pokožku a uši v čistotě. Se sadou péče o obličej Australian Bodycare získáte v jednom balení čtyři produkty, které účinně působí proti akné v uších i jinde na pokožce.

Top 4 přípravky na problematickou pleť
4 z nejlepších přípravků na problematickou pleť proti ucpaným pórům, pupínkům a černým tečkám
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.099,00 Kč
Výprodejová cena 1.099,00 Kč Běžná cena 1.349,00 Kč
Top 4 přípravky na problematickou pleť

Všechny výrobky Australian Bodycare obsahují přírodní australský olej Tea Tree. Má jedinečné vlastnosti šetrné k pokožce a je zcela bez parabenů. Olej jemně, ale účinně působí proti bakteriím a odstraňuje přebytečný kožní maz. Olej vytváří na pokožce antibakteriální membránu, která chrání pokožku a zabraňuje pronikání bakterií do pórů a kožních žláz.

Pokud si všimnete prvních příznaků akné v uchu, můžete je rychle ošetřit pomocí tyčinky Spot Stick, která funguje jako vysoce účinná první pomoc. Spot Stick okamžitě zmírňuje příznaky. Při každém mytí si uši umyjte přípravkem Face Wash, abyste je udrželi v čistotě. Face Wash je vhodný k použití v uších, je jemný a nevysušující a nedráždí váš obličej ani uši. Ucho hloubkově vyčistěte pomocí přípravku Face Tonic. Nakonec na vnitřní stranu ucha použijte Face Cream.

Lékařské ošetření

Většinu pupínků v uších lze obvykle léčit správnou péčí o pokožku a hygienou. Pokud však problém nezmizí nebo se stále opakuje, může být nutná lékařská léčba silnějšími krémy nebo tabletami.

V takovém případě se poraďte se svým lékařem, který vám může doporučit návštěvu specializovaného dermatologa, který posoudí, jaká léčba je pro vás nejvhodnější.

Prevence pupínků v uchu - Co mohu udělat pro pupínky v uchu? 

Nejlepší léčbou pupínků v uchu je prevence. Existuje několik způsobů, jak toho dosáhnout:

  • Udržujte pokožku v uších čistou pomocí šetrných produktů šetrných k pokožce.
  • K čištění uší nepoužívejte vatové tampony.
  • Dbejte na čistotu vlasů a pokud možno se vyhýbejte vlasovému vosku a olejům.
  • Pravidelně čistěte sluchátka a špunty do uší.
  • Minimalizujte příjem mléčných výrobků.
  • Vyhněte se pokrývkám hlavy.

Top 4 přípravky na problematickou pleť
4 z nejlepších přípravků na problematickou pleť proti ucpaným pórům, pupínkům a černým tečkám
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.099,00 Kč
Výprodejová cena 1.099,00 Kč Běžná cena 1.349,00 Kč
Top 4 přípravky na problematickou pleť