Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je to akné na čele? 

Většině z nás se někdy na čele objeví akné. U některých to může být spolu s pupínky na zbytku obličeje, zatímco jiným se akné objeví pouze na čele. Ačkoli je tento stav dráždivý, je poměrně běžný a neškodný.

Proč máte na čele akné - lékařské vysvětlení

Akné na čele vzniká í kvůli kožní bakterii Propionebacterum acnes, která se živí kožním mazem. Při rozkladu kožního mazu bakteriemi vznikají odpadní látky a mastné kyseliny. Ty dráždí mazovou žlázu, což může vést k zánětu.

Nejprve se objeví malé bolestivé a červené hrbolky, které se mohou vyvinout ve skutečné akné se žlutavým středem. To je zcela běžné a u většiny lidí pupínky zmizí během několika dní. Jindy to může trvat několik týdnů v závislosti na závažnosti propuknutí.

Sada 4 produktů proti pupínkům na čele
4 produkty na péči o černé tečky a pupínky na čele
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.079,00 Kč
Výprodejová cena 1.079,00 Kč Běžná cena 1.349,00 Kč
Sada 4 produktů proti pupínkům na čele - 4 produkty na péči o černé tečky a pupínky na čele

Jak vypadají pupínky na čele?

Akné na čele může vypadat velmi různě. U někoho to budou černé tečky, jinému se objeví malé bílé černé tečky, zatímco u někoho se vytvoří vyrážka jako pupínky – toto vše je naprosto normální.

Akné na čele může vznikat jak pod kůží, tak na povrchu. Typické akné je červené, oteklé a může být vyplněné žlutým hnisem. Pupínky se však tvoří i hlouběji v kůži a vypadají jako malé hrbolky na kůži, které mohou být červené a bolestivé.

Příčiny akné na čele

Důvody, proč se některým lidem na čele objevují pupínky, mohou být různé. Pravdou je, že velká část z nich bude někdy postižena překrvenou kůží nebo malými pupínky na čele. Je to proto, že čelo produkuje více mastnoty než kůže na zbytku obličeje, což vytváří ideální podmínky pro vznik akné na čele.

Existuje však mnoho různých důvodů, proč se vám na čele může objevit akné.

Pupínky na čele se mohou vyskytnout v důsledku:

Geny

Možná jste geneticky náchylnější ke vzniku akné na čele. Vaše genetika může ovlivnit mnoho věcí a jednou z nich je i to, zda můžete nebo nemusíte trpět překrvenou pletí nebo akné. Pokud tedy jeden z vašich rodičů trpěl akné, je pravděpodobnější, že k tomu budete mít sklon i vy. Často spolu souvisí mastná pleť a překrvená pleť, a v takovém případě je ještě důležitější správná péče o pleť.

Hormony

Mnoho z nás má akné na čele v období puberty, je to proto, že tělo v tomto období produkuje více mužského pohlavního hormonu androgenu - to se týká mužů i žen.

Hormony mají velký vliv na stav vaší pleti. Pokud jsou vaše hormony z toho či onoho důvodu nevyrovnané, má to vliv na stav vaší pokožky. To je důvod, proč je mnoho těhotných žen postiženo překrvenou pletí.

Stres

Když jste ve stresu, není to jen psychické, můžete to pocítit i fyzicky - často se to projeví i na stavu vaší pleti. Stres vede k zánětům v těle a to může mít za následek vznik akné. Zároveň mnoho lidí ve stresu pracuje mimořádně tvrdě, a když tělo dělá přesčasy, může to mít za následek pupínky na čele.

Mastné vlasy a pokožka hlavy

Na čele se často objevují pupínky, protože v T-zóně (čelo, nos a brada) se tvoří více oleje. Pokud máte mastné vlasy, může to také přispívat ke vzniku akné. Olej z vlasů se může přenášet na čelo, což vede k ucpávání pórů a překrvení pokožky. Abyste tomu zabránili, používejte správné přípravky na vlasy, aby se nemastily.

Pokud hledáte šampon, který účinně zabraňuje maštění vlasů a mastné pokožce hlavy? Pak vyzkoušejte náš oblíbený šampon Hair Clean.

Ucpané póry v zóně T

Vaše póry jsou často více patrné v T-zóně - na nose, čele a bradě. Je to proto, že póry zde mohou být často ucpané černou látkou - to, co známe jako černé tečky.

Černé tečky vznikají v důsledku nadměrné produkce kožního mazu, mohou být malé, velké nebo vypadat jako malé hrbolky, které se mohou vyvinout v plné akné se žlutavým hnisem uprostřed. Pokud se chcete vyhnout černým tečkám v T-zóně, měli byste si pokožku dobře čistit pomocí výrobku, jako je například Face Wash od Australian Bodycare.

Špatná strava

Vždy je dobré jíst zdravou a pestrou stravu, protože ta poskytuje tělu ty nejlepší podmínky. Pravděpodobně jste již někdy slyšeli, že fastfoody a tučná (nezdravá) jídla mohou způsobovat pupínky, ale to nemusí být zcela tak pravda - rozhodně neexistuje žádný výzkum, který by dával přímou souvislost mezi špatnou stravou a pupínky na čele.

Přesto je prokázáno, že mléčné výrobky mohou napomáhat vzniku pupínků na čele. Neplatí to zdaleka pro každého, ale pokud s pupínky na čele bojujete, můžete experimentovat například s vyřazením kravského mléka ze svého jídelníčku.

Klobouky a výrobky na vlasy

Vaše pokožka může být ovlivněna zevnitř, například hormony, ale také zvenčí, pokud často nosíte klobouk nebo používáte vosk na vlasy, může to způsobit akné na čele.

Vosk na vlasy a další vlasové produkty se mohou na pokožce otírat, vystavovat ji podráždění, dalšímu mazu a bakteriím - což je dokonalý recept na ucpané póry. Totéž v široké míře platí i pro pokrývky hlavy. Pokud rádi a pravidelně nosíte klobouk, čepici nebo šátek, je důležité, abyste je často prali a nevystavovali tak pokožku nečistotám, které se v nich mohou usazovat.

Pozornost byste měli věnovat také materiálu pokrývky hlavy. Tkaniny, jako je polyester, neumožňují pokožce dýchat, což může způsobit ucpání pórů. Místo toho volte přírodní prodyšné materiály, jako je vlna, bavlna a hedvábí.

Sada 4 produktů proti pupínkům na čele
4 produkty na péči o černé tečky a pupínky na čele
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.079,00 Kč
Výprodejová cena 1.079,00 Kč Běžná cena 1.349,00 Kč
Sada 4 produktů proti pupínkům na čele - 4 produkty na péči o černé tečky a pupínky na čele

Výrobky na vlasy a pokožku hlavy

Vaše pokožka může být ovlivněna zevnitř, například hormony, ale také zvenčí, pokud často nosíte čepici nebo si lakujete vlasy – to může být příčinou akné na čele. 

Vosk nebo lak do vlasů a další vlasové produkty se mohou otírat o pokožku, vystavovat ji podráždění, dalšímu mazu a bakteriím - což je dokonalý recept na ucpané póry. Totéž v široké míře platí i pro pokrývky hlavy. Pokud rádi a pravidelně nosíte klobouk, čepici nebo šátek, je důležité, abyste je často prali a nevystavovali tak pokožku nečistotám, které se v nich mohou usazovat.

Pozornost byste měli věnovat také materiálu pokrývky hlavy. Tkaniny, jako je polyester, neumožňují pokožce dýchat, což může způsobit ucpání pórů. Místo toho volte přírodní prodyšné materiály, jako je vlna, bavlna a hedvábí.

Produkty pro léčbu akné na čele 

Akné na čele se objevuje častěji, protože se jedná o oblast, kde pokožka často produkuje více tuku a kožního mazu. Póry na čele se mohou rychle ucpat a způsobit vznik akné nebo překrvené pleti.

Pokud vás trápí akné na čele, můžete se podívat, zda můžete změnit některé své návyky - a hlavně byste měli dbát na správnou péči o pleť.

Mnozí se domnívají, že akné a mastná pleť spolu vždy souvisejí, a proto mnoho lidí používá příliš silné přípravky, které pleť zbavují přirozených olejů. Může se to zdát jako dobrý nápad, ale když odstraníte všechny přirozené oleje, pleť místo toho začne jen nadměrně kompenzovat a produkovat ještě více oleje.

Nejste si jisti, jak nejlépe pečovat o pleť, abyste se vyhnuli akné na čele? Níže najdete průvodce nejlepší rutinní péčí o pleť, která zabrání vzniku pupínků a udrží čistou a zdravou pleť.

Vyhněte se akné na čele - Čistěte si pleť ráno a večer

Pokud se chcete vyhnout pupínkům na čele, je důležité, abyste ráno a večer dodržovali správnou rutinu péče o pleť. Tímto způsobem budete udržovat svou pleť v nejlepší kondici a předcházet tak pupínkům na čele.

Níže je uveden postup péče o pleť na míru, který vás zbaví nepříjemných pupínků a zabrání jejich návratu v budoucnu - pokud chcete dosáhnout skvělých výsledků, je důležité jej dodržovat a čistit pleť ráno i večer.

Krok: 1 - Odličování obličeje

Prvním krokem rutinní péče o pleť je vyčištění obličeje. Přípravek Australian Bodycare Face Wash je speciálně vyvinutý tak, aby zabraňoval vzniku akné a černých teček tím, že potlačuje růst bakterií a vyrovnává produkci kožního mazu.

Pro dosažení nejlepšího účinku používejte ráno i večer. Pokud nosíte make-up, je dobré před čištěním pleti použít odličovač Face Wash ash od Australian Bodycare.

Krok: 2 - Pleťové tonikum

Po vyčištění pleti můžete rovnou přejít k pleťovému krému - mnozí lidé s překrvenou pletí však rádi doplňují svou rutinu pleťovým tonikem.

K tomu můžete použít pleťové tonikum Australian Bodycare. Tonikum pleť hloubkově čistí a dodává jí vlhkost. Neobsahuje alkohol, takže ho lze použít jak na mastnou, tak na citlivou pleť.

Krok: 3 - Pleťový krém

Po nanesení pleťového tonika je vaše pleť připravena na hydrataci. Zde můžete použít pleťový krém Australian Bodycare obsahující pečující složky pro překrvenou, suchou a podrážděnou pleť.

Pleťový krém hloubkově vyživuje pleť a zabraňuje tvorbě pupínků a černých teček - je tak jemný, že jej lze použít na všechny typy pleti - suchou, mastnou i citlivou.

Krok: 4 - Pleťová maska

Nejdůležitější věcí, kterou můžete udělat v boji proti překrvené pleti a akné na čele, je dodržovat správnou každodenní péči o pleť - někdy může být potřeba použít další opatření, pokud máte pocit, že vaše pleť potřebuje zvláštní péči.

Jednou z věcí, kterou můžete udělat, je pravidelné používání pleťové masky, která je speciálně určena pro vaši pleť. Proč nevyzkoušet hloubkově čisticí jílovou masku, která redukuje pupínky na čele a předchází jim - pokud své pleti jednou týdně dopřejete hloubkově čisticí jílovou masku, udržíte produkci kožního mazu v rovnováze.

Pleťová maska pro problematickou pleť
Hloubkově čisticí pleťová maska proti černým tečkám a pupínkům
+15.000 recenzí
Běžná cena 399,00 Kč
Výprodejová cena 399,00 Kč Běžná cena
Pleťová maska pro problematickou pleť - Hloubkově čisticí pleťová maska proti černým tečkám a pupínkům

Krok 5: Spot Stick

Naše tyčinka na akné rychle a účinně zastaví jakékoli ohniska nebo skvrny na čele. Je to vaše první výzva při výskytu ohnisek, pupínků a překrvené pleti.

Spot stick od Australian Bodycare - použijte přímo na místo, kde máte překrvenou pleť nebo pupínky na čele. Můžete ji použít kdykoli během dne nebo večer před spaním - lze ji použít i pod make-up.

Co ještě můžete udělat pro prevenci akné na čele? 

Jste náchylní k tvorbě akné na čele? Zde je několik tipů, které můžete použít, stejně jako rutinní péči o pleť.

Pět tipů na akné na čele:

  • Máte mastné vlasy? To může podporovat vznik akné na čele. Používejte jemný šampon, který vám umožní časté mytí vlasů, aniž by je zbavil živin a olejů. Nezapomeňte být opatrní a snažte se, aby se vám na čelo nedostaly vlasové přípravky.
  • Držte ruce dál od obličeje. Na prstech máme mnoho olejů a bakterií. Snažte se proto dávat pozor, abyste se nedotýkali obličeje, aby se oleje a bakterie nepřenášely.
  • Je lákavé mačkat si pupínky - to se nedoporučuje. Při mačkání místa se do otevřených pórů dostávají bakterie, což může vést k zánětu nebo v horším případě k jizvám. Pokud není možné udržet prsty mimo, udělejte to správně. Místo před i po vydezinfikujte - například tyčinkou na akné, která pomůže zabránit tomu, aby se bakterie na kůži dostaly do postiženého místa.
  • Každý večer se řádně odličte. Pokud si neodstraníte make-up, ucpe vám póry a vytvoří se ještě více pupínků. Snažte se nepoužívat příliš mnoho make-upu, aby vaše pleť mohla dýchat.
  • Pokud často nosíte klobouk, šátek nebo čepici, může to být příčinou vzniku akné na čele. Blokuje totiž přísun kyslíku do této oblasti, a pokud je často neperete, mohou se nečistoty a bakterie z čepice přenést na vaše čelo.

Sada 4 produktů proti pupínkům na čele
4 produkty na péči o černé tečky a pupínky na čele
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.079,00 Kč
Výprodejová cena 1.079,00 Kč Běžná cena 1.349,00 Kč
Sada 4 produktů proti pupínkům na čele - 4 produkty na péči o černé tečky a pupínky na čele