Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Zarostlé chloupky - co to je?

Zarůstající chloupek je chloupek, který roste dovnitř, protože nemůže proniknout kůží nebo je zatlačen zpět do kůže. Zarostlé chloupky se mohou objevit kdekoli na těle a obličeji, kde jsou chloupky. Se zarůstajícími chloupky se mohou setkat muži i ženy.

Problém vzniká zejména po holení, proto se muži nejčastěji potýkají se zarůstajícími chloupky na obličeji a krku, zatímco ženy se s tímto problémem setkávají zejména při holení nohou, podpaží a intimních partií.

Zarůstající chloupky však mohou souviset také s třením nebo tlakem, například pokud nosíte velmi těsné oblečení. Mohou to být těsné džíny nebo elastický okraj nylonových punčoch. Kromě toho se uvádí, že lidé s kudrnatými vlasy a muži s velkým množstvím chloupků na těle mají vyšší sklon ke vzniku zarůstajících chloupků.

Zarůstající chloupek není nebezpečný, ale nevypadá hezky. Začíná jako boule na kůži, která může způsobit zarudnutí, pálení a svědění. Často se podobá pupínku a může být s ním zaměněn. Je nepříjemný, zejména pokud se vyskytuje na viditelných místech.

Neléčené zarostlé chloupky se totiž mohou vyvinout i v infikovaný, zanícený a bolestivý pupínek nebo absces v kůži. Existuje proto mnoho dobrých důvodů, proč se ujistit, že své zarostlé chloupky léčíte - a udělat vše pro to, abyste jejich vzniku vůbec zabránili.

K zarůstajícímu chloupku může dojít také tím, že se špička dospělého chloupku zatlačí zpět do kůže nebo do vlasového folikulu, ze kterého vyšel. K tomu dochází například tlakem přiléhavého oblečení nebo po holení.


Zarostlé chloupky po holení

Holení je pro pokožku náročné. Tělo bohužel často reaguje na drsné zacházení pálením, svěděním, červenými pupínky, popáleninami od žiletky a zarůstajícími chloupky.

Holení je nejčastější příčinou zarůstajících chloupků. Zarostlé chloupky se mohou objevit všude, kde se holíte - na obličeji a nohou, v podpaží, na zádech, v intimních partiích a kdekoli jinde na těle.

Příznaky mohou vypadat podobně, ale zarůstající chloupky a hrbolky po holení s červenými pupínky nejsou stejné a ani příčiny nejsou stejné.

Boule po holení vznikají, když dojde k bakteriální infekci a následnému zánětu ve vlasovém folikulu. Červené pupínky, které jsou viditelným znakem hrbolků po holení, se mohou vyvinout v pupínky nebo puchýře naplněné zaníceným hnisem. Tyto hnisavé hrbolky se také nazývají furunkly. V nejhorším případě se mohou vyvinout ve skutečné vřídky. Obvykle se jedná o bakterie stafylokoky nebo streptokoky, které způsobují zánět.

Jak však bylo uvedeno výše, příčinou zarůstajících chloupků je jednoduše to, že chloupky rostou pod kůží, protože jsou zatlačovány zpět pod ni. Příznak zarůstajícího chloupku může být stejný jako u ranky od žiletky: červený pipínek, který je podrážděný, pálí a svědí. A pupen se později může změnit v zanícený pupínek nebo absces.

Zarostlé chloupky kvůli těsnému oblečení

Když se špička dospělého chloupku zatlačí zpět do kůže nebo do vlasového folikulu, ze kterého vzešla, může to být způsobeno tlakem těsně přiléhajícího oblečení. Může se jednat o těsné džíny nebo gumu nylonových ponožek, které neustále tlačí na kůži, a tím brání volnému růstu chloupků.

Problém zarůstajících chloupků vzniká zejména po holení - těsně přiléhající oblečení riziko zarůstání chloupků jen zvyšuje. Proto je dobré se první den po holení nebo depilaci voskem vyhnout těsným džínům nebo těsnému elastickému prádlu a ponožkám.

Zarůstající chloupky, které nevyrůstají

K zarůstajícímu chloupku může dojít proto, že je chloupek zablokován, takže se nikdy nedostane na povrch kůže. Když je chloupek "uvězněn" pod povrchem kůže, roste dále pod kůži a vytváří zanícené místo.

Tento jev - kdy k zarůstání chloupků nedošlo v důsledku holení - se může vyskytnout kdekoli, ale zvláště častý je u mužů s hustým ochlupením mezi hýžděmi. Zarostlý chloupek vytvoří dutinu naplněnou tekutinou (cystu). Když se cysta infikuje bakteriemi, vytvoří se červený a bolestivý absces. Cysta se nazývá pilonidální cysta a je vidět mezi hýžděmi a konečníkem. Může být nutné odstranit cystu chirurgicky.

Sada na holení intimních partii
3 přípravky pro prevenci zarůstání chloupků, vyrážky po holení a pupínků
+16.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 899,00 Kč
Sada na holení intimních partii  — 3 přípravky pro prevenci zarůstání chloupků, vyrážky po holení a pupínků

Jak léčit zarůstající chloupky

Nejlepší léčbou zarůstajících chloupků je zajistit, aby k nim nedocházelo. Pokud však již zarostlé chloupky máte, naštěstí existuje několik dobrých způsobů, jak je léčit, abyste se jich zbavili.

Zde se dozvíte, jak odstranit zarostlé chloupky:

Nejlepší léčbou zarůstajících chloupků je zajistit, aby se nevyskytovaly. Pokud však již zarostlé chloupky máte, naštěstí existuje několik dobrých způsobů, jak je ošetřit, abyste se jich zbavili.

Krok 1. Začněte jemným peelingem oblasti, kde se zarůstající chloupek nachází. Exfoliace odstraní maz, mastnotu, nečistoty, odumřelé kožní buňky a další věci, které mohou způsobit ucpání pokožky. Můžete použít exfoliační krém a případně jej doplnit peelingovou rukavicí. Jedním z výrobků, který je vhodný pro boj proti zarůstajícím chloupkům s antibakteriálními složkami, je tělový peeling Australian Bodycare. Tělový peeling odstraňuje odumřelé kožní buňky a zároveň zabraňuje zarůstání chloupků.

Tělový peeling pro aknózní pokožku
Hloubkově čisticí peeling se 100% přírodním Tea Tree olejem, proti černým tečkám a rozšířeným pórům
+16.000 recenzí
Běžná cena 399,00 Kč
Výprodejová cena 399,00 Kč Běžná cena
Tělový peeling pro aknózní pokožku — Hloubkově čisticí peeling se 100% přírodním Tea Tree olejem, proti černým tečkám a rozšířeným pórům

Krok 2. Namočte a zahřejte pokožku teplým a vlhkým ručníkem přitisknutým na místo, kde jsou zarůstající chloupky. Můžete použít například flanel opláchnutý v teplé vodě a poté zkroucený. Pokožku můžete také změkčit teplou koupelí.

Krok 3. Jemně odstraňte chloupek pomocí sterilní pinzety nebo jehly. Když je pokožka změkčená a teplá, chloupky by měly vylézt na povrch a být lépe viditelné. Do chloupků nijak nezasahujte, protože hrozí poškození kůže.

Krok 4. Omyjte místo, kde se zarostlý chloupek nachází, tělovým mycím prostředkem.

Sprchový gel s Tea Tree olejem
Sprchový gel pro každodenní péči o aknózní pokožku
+16.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Sprchový gel s Tea Tree olejem — Sprchový gel pro každodenní péči o aknózní pokožku

Krok 5. Nezapomínejte na pravidelný peeling pokožky, abyste odstranili kožní maz, mastnotu, nečistoty a odumřelé kožní buňky, čímž minimalizujete riziko vzniku nových zarůstajících chloupků. Při každém holení používejte také kvalitní tělové mléko, balzám po holení nebo sprej.

Působí proti podráždění pokožky a zarůstání chloupků. Existují různé přípravky proti zarůstajícím chloupkům. Vyberte si výrobek, který pokožku zklidňuje. Například olej z čajovníku a aloe vera jsou známé tím, že působí proti bakteriím a svědění.

Balzám po holení proti zarůstání chloupků
Výživný balzám proti vyrážce po holení a zarudnutí kůže
+16.000 recenzí
Běžná cena 399,00 Kč
Výprodejová cena 399,00 Kč Běžná cena
Balzám po holení proti zarůstání chloupků — Výživný balzám proti vyrážce po holení a zarudnutí kůže

Alternativní prostředky pro léčbu zarůstajících chloupků

Kromě peelingu, tepla a vlhkých ručníků a použití jehly nebo pinzety existují i další domácí prostředky pro odstranění zarostlých chloupků.

Například kousek chleba namočený v teplém mléce by měl pokožku změkčit, aby bylo snadné zarostlý chloupek odstranit. Účinná by měla být i trocha soli smíchaná s horkou vodou. Účinným prostředkem proti zarůstajícím chloupkům může být také citronová šťáva. A pokud si do oblasti vmasírujete trochu kávy, měla by pokožku změkčit natolik, že bude snazší zarostlé chloupky odstranit.

Laserová léčba a chirurgie

Pokud se zarostlých chloupků nemůžete zbavit vůbec, může být řešením laserové ošetření, které chloupky odstraní natrvalo. Pomocí laserového ošetření můžete trvale odstranit jak zarostlé chloupky, tak všechny ostatní chloupky v dané oblasti, takže v budoucnu nebudete muset myslet na holení nebo jiné metody odstraňování chloupků. Tímto způsobem se můžete v budoucnu vyhnout zarůstajícím chloupkům.

V nejhorším případě může být nutné odstranit zarůstající chloupky chirurgicky. Je to vzácné a stává se to pouze v případě, že se zarostlé chloupky zanítily natolik, že je nelze odstranit jiným způsobem.


Co lze udělat pro prevenci zarůstání chloupků?

Zarostlé chloupky vznikají především v důsledku holení. Preventivní rady se tedy skutečně týkají správného holení. Pokud se však se zarůstajícími chloupky setkáváte často, měli byste zvážit, zda problém není způsoben spíše nošením velmi těsného oblečení.

Dobré rady pro holení

Pokud jde o zarůstající chloupky a holení, jde především o to, abyste se o svou pokožku dobře starali a důkladně ji ošetřovali před holením, po něm i během něj. Na jemné a hydratované pokožce se zarostlé chloupky neobjevují tak snadno.

Před holením připravte pokožku na holení tím, že ji umyjete a vyčistíte teplou vodou a jemným krémem na zarůstající chloupky, nejlépe s antibakteriálními složkami. Můžete si dát horkou koupel, která pokožku zjemní a usnadní holení, aniž by ji poškodila.

Když je pokožka čistá a suchá, můžete na ni před zahájením holení nanést pěnu na holení nebo krém na holení. Ta pokožku dezinfikuje a snižuje riziko poranění. Nezapomínejte holit chloupky ve směru jejich růstu - snižuje se tím riziko zarůstání chloupků. Pokud se musíte holit proti směru růstu chloupků, dělejte to obzvlášť opatrně.

Po skončení holení nezapomeňte z pokožky očistit přebytečnou pěnu na holení a poté se namažte kvalitním mlékem po holení nebo tělovým mlékem. Mnoho lidí si oblíbilo výrobky obsahující tea tree olej nebo gel z aloe vera, které jsou známé tím, že zklidňují pokožku a zároveň působí proti bakteriím.

Je dobré vyhnout se výrobkům s parfémem, protože parfémované výrobky mohou zvýšit podráždění pokožky po holení. K dispozici jsou také speciální výrobky určené speciálně pro prevenci a léčbu zarůstajících chloupků.

Při holení je důležitá dobrá hygiena. Dbejte na to, abyste vždy používali čistý holicí strojek, pravidelně jej vyměňujte za nové a čisté žiletky a nesdílejte holicí strojek s ostatními.

Existují oblasti pokožky, které jsou obzvláště citlivé a kde je pokožka mimořádně tenká. To platí například v oblasti bikin. Ženy - a muži -, kteří si holí intimní partie, by proto měli věnovat zvláštní pozornost správné péči o pokožku v této oblasti, aby minimalizovali riziko vzniku zarůstajících chloupků.


Často kladené otázky o zarůstajících chloupcích

Proč dochází k zarůstání chloupků?

K zarůstání chloupků dochází, když je chloupku bráněno ve volném růstu. Místo toho chloupky rostou dovnitř. Důvodem může být to, že chloupek nemůže proniknout na povrch kůže a místo toho pokračuje v růstu do strany pod kůží. Může to být také proto, že chloupek je nucen zarůst zpět do kůže nebo do vlasového folikulu, ze kterého vyšel. Příčinou může být mimo jiné holení nebo přiléhavé oblečení.


Jaký je rozdíl mezi zarůstajícími chloupky a hrbolky po holení?

Zarůstající chloupek vzniká, když chloupek vroste dovnitř. Může způsobit zánět kůže. Naproti tomu hrbolky po holení vznikají v důsledku bakteriální infekce a následného zánětu ve vlasovém folikulu v důsledku holení. Příčiny se liší, ale příznaky jsou velmi podobné.


Jak se zbavit zarostlého chloupku?

Důležitým prostředkem k odstranění zarostlých chloupků je peeling. Exfoliací pokožky odstraníte kožní maz, mastnotu, nečistoty a odumřelé kožní buňky, které mohou pokožku ucpat. Po exfoliaci se ujistěte, že je pokožka měkká a teplá, než se jemně pokusíte odstranit zarostlý chloupek sterilní jehlou nebo pinzetou. Poté nezapomeňte pokožku omýt a hydratovat přípravky s dezinfekčními a antibakteriálními účinky.


Mohou se ženám objevit zarostlé chloupky?

Zarostlé chloupky mohou mít muži i ženy. Zarůstající chloupek se může objevit všude, kde jsou chloupky - a všude tam, kde se holíte. Kromě toho mohou zarostlé chloupky vzniknout také v důsledku tlaku na pokožku z těsného oblečení.


Mohou se vám zarostlé chloupky objevit kdekoli na těle?

Zarostlé chloupky se mohou objevit kdekoli na těle, kde jsou chloupky. Často se zarostlé chloupky objevují v místech, kde se holíte. U mužů se proto obvykle objevují na obličeji a krku, zatímco u žen jsou častější na nohou, v podpaží a kolem linie bikin.


Jak se vyhnout zarůstajícím chloupkům?

Nejlepším způsobem, jak se vyhnout zarůstajícím chloupkům, je - kromě toho, že se přestanete holit - pravidelný peeling pokožky, například několikrát týdně. Kromě toho je důležité o pokožku při holení dobře pečovat. Po skončení holení je důležité udržovat pokožku jemnou a hydratovanou pomocí kvalitního tělového mléka nebo krému po holení.

Sada na holení intimních partii
3 přípravky pro prevenci zarůstání chloupků, vyrážky po holení a pupínků
+16.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena 899,00 Kč
Sada na holení intimních partii  — 3 přípravky pro prevenci zarůstání chloupků, vyrážky po holení a pupínků