Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co způsobuje akné na bradě?

Pupínky, puchýřky, papulky, černé tečky, akné, překrvená pleť, výtoky, to vše svědčí o tom, že je pokožka v postižené oblasti namáhána. Pupínky jsou malé červené zduřeniny v kůži, které mohou mít nažloutlý podkladový soubor hnisu nebo kožního mazu.

Akné na bradě je zánětem kůže, který může rychle vzniknout, když je kůže vystavena působení bakterií. Bakterie se množí v pórech a kanálcích mazových žláz. Právě tento zánět způsobuje otok a podráždění kůže.

Akné může vznikat na bradě, ale také na zbytku obličeje a na těle. Nejčastěji se vyskytuje tam, kde je hodně mazových žláz a pórů. Nejčastěji bývá postižen obličej, protože se zde nachází velké množství pórů, kde se mohou pupínky objevit.

Akné na bradě a jinde na obličeji a těle může být velkým problémem. Může to být trapné, protože máte pocit, že se na ně všichni dívají.

Proč se vám ale akné na bradě vůbec děla? Níže popisujeme, jak pupínky vznikají.

Jaké jsou příčiny akné na bradě?

Když zjistíte, že se vám na bradě objevuje červený a zanícený pupínek, je to nepříjemné. Jaké jsou však skutečné příčiny vzniku akné na bradě? Důvodů, proč se vám na bradě objeví pupínek, může být několik. Obvykle v těch nejnevhodnějších chvílích!

Kožní maz a ucpané póry dávají vzniknout akné

Když se vám na bradě objeví akné, je to proto, že kožní póry jsou ucpané tukem, odumřelými kožními buňkami a nečistotami. To ucpe póry způsobí, že se na kůži vytvoří červený otok, který známe jako akné.

Pupínky jsou však také způsobeny kožním mazem. Veškerá lidská pokožka přirozeně vytváří kožní maz. Je to přirozený zvlhčovač pokožky a je důležitý pro udržení čisté a zdravé pokožky. Když však mazové žlázy produkují příliš mnoho mazu, může dojít k ucpání nebo zúžení kanálků vedoucích z mazových žláz. Žláza pokračuje v produkci kožního mazu, který se hromadí a přitahuje bakterie, které pak způsobují otok žlázy a její podráždění.

Bakterie se nazývá Propionebacterium acnes a živí se kožním mazem. Vytváří zánět, jehož výsledkem je otok a zarudnutí kůže – akné.

Nadměrná tvorba kožního mazu a ucpané póry jsou proto jedním z nejčastějších důvodů, proč se vám mohou na bradě i jinde objevit pupínky. Svou roli zde může hrát i genetika. Pokud mají vaši rodiče velké póry a ty vaše jsou podobné, můžete být k tomuto problému také náchylnější. Nelze však říci, že akné je přímo dědičné.

4 produkty na pupínky na bradě
Přípravky na obličej pro každodenní čištění pupínků na bradě
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.079,00 Kč
Výprodejová cena 1.079,00 Kč Běžná cena 1.349,00 Kč
4 produkty na pupínky na bradě - Přípravky na obličej pro každodenní čištění pupínků na bradě

Příčinou může být hormonální nerovnováha

Pokud trpíte akné na bradě, může to být způsobeno také hormonální nerovnováhou. Hormony jsou důležitou součástí přirozené funkce vašeho těla, a pokud jsou mimo svou přirozenou rovnováhu, může to vést k překrvení pokožky a podráždění bolavých míst. Tato nerovnováha může být způsobena stresem nebo těhotenstvím.

Za překrvenou pokožku a akné jsou často obviňovány tučné potraviny. Neexistují žádné vědecké důkazy, že by chipsy a další nezdravé a tučné potraviny měly přímou souvislost s tvorbou akné. I když jíte hodně zeleniny, akné se vám může objevit. Některé potraviny však mohou způsobit hormonální nerovnováhu. To může být případ mléka.

V kravském mléce jsou přirozené hormony, protože kráva stejně jako člověk produkuje hormony. Ty jsou nízkou a přirozenou součástí kravského mléka a nejsou nebezpečné. Jemná pokožka se sklonem k akné však může reagovat i na tyto nízké hladiny hormonů.

Koho nejčastěji postihuje akné na bradě?

Akné je jedním z nejčastějších kožních onemocnění a akné na bradě nebo jinde může mít kdokoli. Problém je však výraznější u určitých skupin lidí.

Akné u dospívajících

V období puberty se akné na bradě a na obličeji objevují obzvláště často. Během dospívání se zvyšuje hladina pohlavních hormonů v krvi – to platí u obou pohlaví. S rostoucí aktivitou pohlavních hormonů dochází k ovlivňování enzymů v mazových žlázách. To znamená, že se mazové žlázy zvětšují a zvyšuje se také produkce kožního mazu.

Zvýšené množství kožního mazu způsobuje, že se pokožka více mastí, a proto v tomto období často vzniká více pupínků. Akné na bradě a na obličeji může být pro dospívající problémem po několik let, ale kolem 19 let často ustupují.

Akné v dospělosti

Přestože akné na bradě často představuje problém pro mladé lidi se sklonem k mastné pleti, neznamená to, že v dospělosti nejste náchylní. Například ženy mohou být náchylnější k pupínkům během menstruace nebo těhotenství kvůli změnám hladiny hormonů, které mohou způsobit nadměrnou produkci kožního mazu.

Příznaky akné na bradě

Akné na bradě se projevují jako červený otok na kůži – často se pod ním nachází puchýřek nažloutlé tekutiny, který způsobuje zvedání kůže a zvýrazňuje zánět. Pupínek může být často doprovázen citlivostí, která se zhorší, když ho dotknete.

Pupínky se mohou projevovat jako povrchové překrvení, ale mohou se objevit i jako hluboké puchýřky v kůži s hlenovitým, žlutým sekretem. V takovém případě může pupínek působit jako jakási koule pod kůží.

Příznaky postupně ustupují a pupínek se během několika dní zmenšuje a zmenšuje. Pokud se však jedná o hluboko uložený a velký pupínek, může trvat déle, než zánět zmizí a kůže se sama zahojí.

Jaká je léčba?

Pokud trpíte akné na bradě, jak nejlépe problém léčit? Je to problém, který trápí mnoho lidí, a naštěstí existují způsoby, jak jej odstranit.

4 produkty na pupínky na bradě
Přípravky na obličej pro každodenní čištění pupínků na bradě
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.079,00 Kč
Výprodejová cena 1.079,00 Kč Běžná cena 1.349,00 Kč
4 produkty na pupínky na bradě - Přípravky na obličej pro každodenní čištění pupínků na bradě

Nezapomeňte si vyčistit pokožku

Když potřebujete ošetřit akné, je nejdůležitější, aby byla pokožka čistá a zbavená bakterií, které jsou příčinou zánětu a akné. To je nejúčinnější způsob, jak akné a překrvenou pleť redukovat.

Řada Australian Bodycare Face Care poskytuje kompletní balíček čtyř produktů, které účinně potírají pupínky na bradě i na zbytku obličeje a zabraňují jejich vzniku. Balíček se skládá z tyčinky na pupínky, mycího přípravku na obličej, pleťového tonika a pleťového krému, které obsahují 100% přírodní Tea Tree olej. Olej má jedinečné antibakteriální vlastnosti, které působí proti bakteriím tím, že pokrývá pokožku tenkou membránou, která ztěžuje bakteriím proniknout do kožních mazových žláz a pórů a přichytit se na zanícený pupínek.

Výrobky společně udržují pokožku čistou a bez bakterií. Ráno i večer si umyjte obličej jemným přípravkem Face Wash. Tím pleť očistíte od bakterií, mastnoty a nečistot – aniž byste ji vysušili. Dbejte však na to, abyste si obličej nemyli příliš často, protože tím pokožku jednoduše podráždíte a problém ještě zhoršíte. Následně použijte pleťové tonikum, které hloubkově čistí póry. Nakonec pleť hydratujte krémem na obličej. Ten udržuje pleť pružnou, jemnou a hydratovanou a lépe se brání bakteriím a dodává poslední vrstvu ochrany proti bakteriím.

S tyčinkou na pupínky po ruce máte ošetření tady a teď, které pomáhá zastavit vznik akné na bradě. Tyčinku použijte na oblast pokožky, jakmile si všimnete prvních příznaků pupínků. Poskytne účinnou a okamžitou úlevu a zabrání jejich vzniku. 

4 produkty na pupínky na bradě
Přípravky na obličej pro každodenní čištění pupínků na bradě
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.079,00 Kč
Výprodejová cena 1.079,00 Kč Běžná cena 1.349,00 Kč
4 produkty na pupínky na bradě - Přípravky na obličej pro každodenní čištění pupínků na bradě

Lékařské ošetření akné

Přestože mytí a čištění jsou nejúčinnějším způsobem prevence a redukce akné na bradě, v některých případech může být nutná další léčba a návštěva lékaře. V případě závažného akné je dobré požádat o radu svého lékaře, aby nedošlo k trvalému poškození pokožky.

V takovém případě mohou být nezbytné masti a tablety. V naprosté většině případů vás lékař odkáže na dermatologa, který posoudí, které prostředky vám nejlépe pomohou problém řešit.