Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Komu se dělají pupínky na zadku?

Pupínky na zadku jsou stejně dráždivé a nepříjemné jako pupínky kdekoli jinde na těle. Pupínky na zadku jsou stejně normální jako pupínky na obličeji nebo kdekoli jinde na těle. Pupínky na zadku může mít každý, muži i ženy, ale dospívající v pubertě je mají častěji než ostatní, protože jsou k výskytu pupínku obecně náchylnější.

Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích
3 produkty s přírodním Tea Tree olejem
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích - 3 produkty s přírodním Tea Tree olejem

Pupínky na zadku - jak vypadají?

Pupínky jsou dráždivým kožním onemocněním, i když jsou naštěstí zcela neškodné. Přesto mohou být  velmi frustrující, i když je nejde vidět.

Pupínky na zadku můžeme většinu času skrývat pod oblečením, ale ne například při oblékání v šatně. V takových chvílích se stávají nejen kožním problémem, ale také zdrojem duševního utrpení. Pokud jsou vaše pupínky opravdu citlivé a bolestivé, mohou vám způsobit bolest i při takových činnostech, jako je například jízda na kole.

Pupínky na zadku vypadají stejně jako pupínky kdekoli jinde. Obvykle začínají jako malý červený a zduřelý pupínek na kůži, než se nakonec zvětší, zcitliví a naplní žlutým hnisem.

Pokud neodoláte pokušení pupínky vymačkat, měli byste si dát velký pozor, abyste nepoškodili kůži a nezpůsobili si jizvy.


Jak se zbavit pupínků na zadku?

Většina lidí chce udělat vše pro to, aby se pupínků zbavila, jakmile se objeví. Bohužel však neexistují žádná okamžitá řešení nebo rychlé léky. Nejdůležitější věcí, kterou můžete udělat, je obrnit se pořádnou dávkou trpělivosti a pustit se do čištění a péče o pokožku pomocí kvalitních přípravků na pupínky na zadečku. Ráno a odpoledne - každý den.

Mytí, čištění a péče o pokožku

Většina lidí si dnes uvědomuje, že je důležité mýt, čistit a pečovat o pokožku obličeje, kdykoli se nám na ní objeví pupínky. Stejné pravidlo platí i v případě pupínku na zadku.

Rychlé vběhnutí pod sprchu nestačí k odstranění veškeré přebytečné špíny a nečistot z pokožky. Je důležité používat správné čisticí přípravky. Nejlepší je používat jemné a k pokožce šetrné čisticí prostředky, které jsou účinné proti bakteriím. Vyzkoušejte například tělový mycí gel od společnosti Australian Bodycare. Účinně čistí, aniž by pokožku vysušoval. Kromě každodenního mytí můžete také zkusit jednou týdně použít peelingový krém, například Body Scrub od Australian Bodycare, který vaše tělo důkladně a do hloubky vyčistí.

Nejlepším přístupem je však nedrhnout jako blázen. To by jen poškodilo pokožku, aniž by to nějak pomohlo odstranit pupínky. Abyste zabránili vysušování pokožky po mytí a čištění, používejte kvalitní krém na pupínky, který pokožku hydratuje a vyživuje.

Ujistěte se však, že používáte vhodný čisticí prostředek, který je určen pro použití na nečistou pleť s pupínky. V tělové řadě najdete tělové mléko a tělový krém, které pokožku hydratují a vyživují a zároveň účinně působí proti růstu bakterií - pupínky a bakterie jdou totiž ruku v ruce.

Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích
3 produkty s přírodním Tea Tree olejem
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích - 3 produkty s přírodním Tea Tree olejem

Vyhněte se syntetickému a přiléhavému oblečení.

Pokud vás trápí pupínky na zadku, možná byste si měli dobře rozmyslet, jaké oblečení nosíte. Nenosíte například spodní prádlo ze syntetického materiálu? Nosíte často přiléhavé oblečení? Syntetické materiály ztěžují dýchání vaší pokožky, zatímco přiléhavé oblečení vytváří tření o vaši pokožku. To způsobuje podráždění a může vést ke vzniku pupínků. Pomůže vám bavlněné a o něco volnější oblečení.

Tablety a masti na pupínky na zadku

Pokud vás pupínky na zadečku - a pravděpodobně i jinde na těle a v obličeji - vážně trápí, možná budete muset vyhledat lékařské ošetření pupínků na zadečku. Poraďte se se svým lékařem nebo dermatologem, který vám může předepsat buď tablety, nebo mast/krém.

Výhodou užívání tablet je, že působí na celé tělo současně. Mast/krém lze použít lokálně všude tam, kde se pupínky objeví, a jsou tak dobrým řešením pro pupínky na zadečku. I když používáte léčbu, je stále důležité, abyste si každý den pokožku myli, čistili a hydratovali.

Vliv stravy a životního stylu

Tučná a nezdravá jídla rovná se pupínky na zadku. To slýcháme často, ačkoli neexistují studie, které by prokázaly přímou souvislost mezi pupínky a stravou. Může však existovat malá souvislost mezi pupínky a konzumací mléčných výrobků.

Můžete se tedy zkusit vyhnout mléku a dalším mléčným výrobkům, abyste zjistili, zda to něco změní. Stres může ovlivnit naši hormonální rovnováhu, a proto může být hlavní příčinou výskytu pupínků. Není pochyb o tom, že hormony jsou veřejným nepřítelem číslo jedna, pokud jde o pupínky.

Někteří lidé mohou mít ke vzniku pupínků také genetickou predispozici. Pokud měla vaše maminka nebo tatínek problémy s pupínky, je větší pravděpodobnost, že je budete mít i vy.


Co způsobuje pupínky na zadku?

Pupínky jsou hormonální onemocnění kůže, což vysvětluje, proč má většina lidí s nimi problémy zejména v období puberty. Kdykoli se v těle tvoří více hormonů, zvyšuje se také produkce kožního mazu, a to může způsobit ucpání našich mazových žláz, pokud se přebytečný maz nemůže dostat na povrch kůže.

Pokud do mazových žláz proniknou bakterie - čemuž je těžké se vyhnout -, následuje zánět, a právě ten způsobuje vznik pupínků. Pupínky se nejčastěji objevují v oblastech, kde máme více mazových žláz. Mezi tato místa patří mimo jiné zadek, obličej, záda a hrudník.

Naštěstí se většině lidí přestanou pupínky na zadku objevovat po skončení dospívání. Někteří lidé, zejména muži, však mají tendenci zjistit, že i když se jim již pupínky na obličeji neobjevují, bohužel se jim stále objevují pupínky na zadku a někdy také na zádech. To je sice nepříjemné, ale opět platí, že nejdůležitější zbraní, kterou máme v arzenálu proti pupínkům, je každodenní mytí, čištění a péče o pokožku.

Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích
3 produkty s přírodním Tea Tree olejem
+15.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
Tělová sada na pupínky, černé tečky, akné na zádech a na hýždích - 3 produkty s přírodním Tea Tree olejem