Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Jak vypadají mastné vlasy - a jaký je to pocit?

Naše vlasy jsou téměř vždy vidět, takže je opravdu nepříjemné, když nevypadají tak, jak bychom chtěli. Zdravé a upravené vlasy jsou na seznamu přání většiny lidí.

Proto není příjemné, když jsou vlasy mastné, a když se po umyti rychle slepí a vypadají opět matně. Mastné vlasy máme také spojené s rozcuchanými, neupravenými vlasy. A samozřejmě si často myslíme, že vlasy budou mastné, když si je nebudeme dostatečně často mýt. Ve skutečnosti je to ale často naopak: vlasy se mastí, protože je myjeme příliš často.

Každý bude mít mastné vlasy, pokud nechá mezi jednotlivými mytími příliš mnoho dní. Jiným se však vlasy mastí již po půl dni, a to rozhodně není příjemné. Problémy s mastnými vlasy mají především dospívající a dospělí krátce po jejich umytí.

Naštěstí existují dobré způsoby, jak mastné vlasy opět oživit. Jde především o dodržování řady dobrých rad týkajících se péče o vlasy a jejich mytí.

Jaké jsou příčiny mastných vlasů?

Na pokožce hlavy máme spoustu mazových žláz, stejně jako na pokožce zbytku těla (kromě dlaní a chodidel). Funkcí mazových žláz je tvorba kožního mazu, který se tvoří z olejů a odumřelých kožních buněk. Kožní maz má za úkol chránit naši pokožku, aby byla voděodolná a nevysušovala se a příliš nekřehla.

Časté mytí vlasů

Když si myjeme vlasy, odmašťujeme pokožku hlavy, protože odstraňujeme přirozené oleje. Pro tělo je to signál, že mazové žlázy (vlasové folikuly) mají začít produkovat více mazu, aby chránily pokožku hlavy před přílišným vysušením. Když se produkuje více mazu, pokožka hlavy a vlasy se více mastí. Pak spěcháme s mytím vlasů, abychom odstranili jejich mastný vzhled. A začarovaný kruh je v plném proudu.

Časté mytí vlasů je proto jedním z hlavních viníků, pokud jde o mastné vlasy. Obecně platí, že mytí vlasů je pro vlasy i pokožku hlavy náročné a časté mytí vlasů je ještě náročnější, takže každodenní mytí není dobrý nápad.

Hormonální vlivy

Během puberty dochází v těle k mnoha změnám a tvoří se další hormony. Při nadprodukci hormonů se v mazových žlázách tvoří také více mazu. To může způsobit ucpání mazových žláz a následně se vytvoří černá tečka nebo pupínek. Ve vlasech a vlasové pokožce způsobí zvýšená produkce mazu mastnotu vlasů. Nadprodukce hormonů tedy může způsobit mastnou i nečistou pokožku a vlasy.

Nejen v pubertě dochází k hormonálním změnám, a tím i k většímu sklonu k mastným vlasům. Může k tomu dojít i v pozdějším věku. U žen to může souviset například s antikoncepčními pilulkami nebo těhotenstvím, a u obou pohlaví k tomu může dojít v souvislosti se stresem, který také ovlivňuje hormonální rovnováhu.

Stejně jako někteří mohou mít genetické dispozice k nečisté pleti, můžete mít i vy genetické dispozice k produkci příliš velkého množství kožního mazu, a tím k mastným vlasům.

Stres

Stres nepůsobí pouze na psychiku. Může mít i fyzické následky. Stres ovlivňuje hormonální rovnováhu, a jak bylo uvedeno výše, může mít vliv na vlasy. Vlasy mohou mít tendenci se rychleji mastit, když jsme ve stresu.

Zdravé stravování a zdravý životní styl

Je důležité žít a jíst zdravě - z mnoha různých důvodů. Vaše strava a životní styl mohou ovlivnit i vaše vlasy.

Mnoho prázdných sacharidů, příliš mnoho cukru a málo zeleniny tělu ani vlasům a pokožce hlavy neprospívá. To může způsobit zvýšený sklon k mastným vlasům.

2 produkty na mastné vlasy
Šampon a peeling s Tea Tree olejem na mastnou pokožku hlavy a vlasy
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena
2 produkty na mastné vlasy - Šampon a peeling s Tea Tree olejem na mastnou pokožku hlavy a vlasy

Co můžete dělat s mastnými vlasy?

Pokud máte mastné vlasy, věnujte jim zvýšenou pozornost a pečujte o ně. To však neznamená, že si je musíte mýt častěji. Naopak.

Vyhněte se každodennímu mytí vlasů

Odolat pokušení mýt si mastné vlasy může být více než obtížné. Ale vyhnout se mytí vlasů je ve skutečnosti to nejlepší, co můžete udělat. Optimální rozvrh je mýt si vlasy dvakrát týdně. Pokud jste však zvyklí mýt si vlasy každý den, protože se rychle mastí, pravděpodobně nebudete chtít přejít z mytí vlasů sedmkrát týdně na mytí vlasů dvakrát týdně.

Místo toho můžete přejít na pozvolnější postup. Začněte tím, že si vlasy budete mýt každý druhý den místo každý den. Až to budete dělat několik týdnů, můžete vynechat další den, takže si vlasy budete mýt jen jednou za tři dny.

Vyberte si šampon podle své pokožky hlavy

Pokud jsou vaše vlasy mastné, měli byste se vyhnout každodennímu mytí vlasů. Při mytí vlasů je však důležité, abyste si vybrali šampon, který je vhodný pro vaši pokožku hlavy.

Mnozí z nás mají tendenci vybírat šampon podle typu vlasů, ale ve skutečnosti byste měli především vybírat šampon podle stavu pokožky hlavy. Pokud jsou vlasy suché a odřené a pokožka hlavy je mastná, měli byste zvolit šampon pro mastné vlasy a poté pečovat o konečky vlasů dalšími vlasovými přípravky.

2 produkty na mastné vlasy
Šampon a peeling s Tea Tree olejem na mastnou pokožku hlavy a vlasy
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena
2 produkty na mastné vlasy - Šampon a peeling s Tea Tree olejem na mastnou pokožku hlavy a vlasy

Šampon na mastné vlasy

Šampon, který si vyberete, by proto měl být speciálně určený pro mastné vlasy. Na trhu existuje velké množství různých značek v mnoha různých cenových rozpětích. Nezbývá vám nic jiného než je vyzkoušet, dokud nenajdete ten nejlepší šampon na mastné vlasy, který vyhovuje vaší pokožce hlavy.

Požádejte o radu svého kadeřníka. Má znalosti týkající se péče o vlasy a pokožku hlavy a může vám poradit.

Existuje řada šamponů obsahujících přírodní složky nebo bylinné výtažky, které mohou být prospěšné v boji proti mastným vlasům. Tea tree olej je známý svou účinností na celou řadu kožních problémů a je také dobrý při odstraňování oleje z vlasových kořínků. Bylinky, jako je kopřiva, rozmarýn a heřmánek jsou také známé jako účinné proti mastným vlasům.

Šampon proti lupům s Tea Tree olejem
Šampon pro každodenní péči o svědící a šupinatou vlasovou pokožku, se sklony k pupínkům a lupům
+15.000 recenzí
Běžná cena Od 299,00 Kč
Výprodejová cena Od 299,00 Kč Běžná cena
Šampon proti lupům s Tea Tree olejem - Šampon pro každodenní péči o svědící a šupinatou vlasovou pokožku, se sklony k pupínkům a lupům

Suchý šampon během dnů bez mytí vlasů

Během dnů, kdy si vlasy nemyjete můžete použít suchý šampon. Absorbuje olej z pokožky hlavy, takže můžete odstranit velkou část mastného vzhledu. Suchý šampon se používá především na pokožku hlavy u kořínků vlasů, ale můžete ho použít na celou hřívu, pokud se vám zdá mastná.

Maska na vlasy speciálně určená pro mastné vlasy

Pokud chcete pro své vlasy udělat něco navíc, můžete o ně občas pečovat pomocí kvalitní masky na mastné vlasy. Můžete si ji koupit v kadeřnictví. Ujistěte se, že si pořídíte takovou, která je vyrobena speciálně pro mastné vlasy!

Pokud nechcete za masku na vlasy utrácet tolik peněz nebo pokud dáváte přednost masce na vlasy vyrobené výhradně z přírodních surovin, můžete si vyrobit vlastní. Najdete mnoho různých receptů na masky na vlasy, včetně mnoha masek určených pro mastné vlasy.

Jejich obsah může zahrnovat rozmanité ingredience jako jsou vejce, med, avokádo, banán, pivo, kokosový olej, prášek do pečiva a kukuřičná mouka. Pokud obecně dáváte přednost ekologickým produktům, můžete zvolit ekologické přísady, aby maska na vlasy byla 100% ekologická.

Upustit od mytí vlasů

Existuje hnutí, které vyzývá k úplnému vynechání mytí vlasů, aby se zabránilo chemickým látkám ve vlasech, které mohou narušit přirozenou rovnováhu a přirozenou produkci kožního mazu. Toto hnutí se nazývá "no poo".

Vlasy a vlasová pokožka by údajně měly po určité době najít přirozenou rovnováhu, kdy se neprodukuje příliš mnoho mazu. Cesta k tomu však bude dlouhá a trochu zapáchající. Mnozí lidé jsou však skeptičtí ohledně toho, zda se vlasy skutečně mohou čistit zcela samy.

Místo takových drastických změn zkuste zmenšit frekvenci mytí vlasů a vyberte šampon s co nejmenším množstvím chemických látek na bázi přírodních složek. 

Dobrá rada pro mastné vlasy

Pokud máte mastné vlasy, pravděpodobně máte tendenci si je mýt velmi často jako většina lidí. Je to ale opravdu špatný nápad, protože se tím vlasy jen více mastí. Co tedy můžete udělat, abyste se zbavili mastných vlasů?

Tipy, jak se vyhnout mastným vlasům

  1. Především se vyhněte každodennímu mytí vlasů. Optimální je mýt si vlasy dvakrát týdně.
  2. Žijte a jezte zdravě, protože stres a nezdravá strava/životní styl také ovlivňují mastnotu vašich vlasů.
  3. Vyberte si kvalitní šampon a kondicionér určený speciálně pro mastné vlasy - a během dnů, kdy si vlasy nemyjete, používejte suchý šampon.
  4. Občas zkuste dát do suchých vlasů šampon, nechte ho chvíli působit a pak ho vymyjte. Tímto postupem vydrží účinky šamponu o něco déle než při běžném mytí vlasů pod sprchou.
  5. Málokdo z nás si to v danou chvíli pamatuje, ale ve skutečnosti byste si ale měli vlasy mýt vždy dvakrát. Při prvním mytí vlasy očistíte od mastnoty, nečistot, znečištění a stylingových přípravků. Při dalším mytí vlasů pak může přijít na řadu šampon a péče o vlasy a pokožku hlavy.
  6. Pokud máte tendenci mít mastné vlasy, nemasírujte pokožku hlavy příliš konečky prstů, když si do vlasů dáváte šampon, protože to může stimulovat produkci oleje ve vlasové pokožce.
  7. Nezapomeňte, že kondicionér by se měl používat pouze na konečky vlasů. Neměl by se vtírat do pokožky hlavy, protože může způsobit její větší mastnotu. Je také dobré používat vhodný kondicionér pro mastné vlasy.
  8. Fén je pro vlasy náročný. Může vlasy vysušit, ale ve skutečnosti je může také více zmastit. Místo toho si vlasy co nejčastěji sušte přirozeně na vzduchu.
  9. Vlasy si vždy myjte raději ve vlažné vodě než ve velmi horké, která může vlasy ještě více zmastit.

Časté dotazy o mastných vlasech

Mám mastné vlasy - co mám dělat?

Nejdůležitější radou v boji proti mastným vlasům je nemýt si je každý den, protože to jen způsobuje, že pokožka hlavy produkuje více mastnoty. Zpočátku to může být obtížné, protože vlasy budou vypadat mastně, ale nakonec uvidíte výsledky. V případě potřeby používejte během dnů, kdy si vlasy nemyjete, suchý šampon. A nezapomeňte si vybrat dobrý šampon určený speciálně pro mastné vlasy.

Proč se mi vlasy tolik mastí?

Vlasy se vám mastí, protože mazové žlázy (vlasové folikuly) na pokožce hlavy produkují příliš mnoho mazu. Důvodem může být příliš časté mytí vlasů, které odmašťuje pokožku hlavy - na to pak tělo reaguje zvýšenou produkcí mazu. Nadměrná tvorba mazu může být také hormonální nebo způsobena stresem a nezdravým životním stylem či stravou.

Jsou mastné vlasy zdravé?

Mastné vlasy nejsou nezdravé. Je to jen známka toho, že vlasy a pokožka hlavy produkují příliš mnoho oleje. Ve skutečnosti existují lidé, kteří si myslí, že mastné vlasy jsou vyloženě zdravé.

Co jsou to mastné vlasy?

Mastné vlasy jsou způsobeny tím, že pokožka hlavy produkuje příliš mnoho mazu v mazových žlázách (vlasových folikulech). Důvodem může být příliš časté mytí vlasů. To vysušuje pokožku hlavy, která proto začne produkovat více oleje (kožního mazu), aby to vyrovnala. Nadměrnou produkci mastnoty může způsobit také hormonální nerovnováha, stres nebo nezdravá strava a životní styl.

Jak se zbavit mastných vlasů?

Nejlepším lékem na mastné vlasy je snížit počet mytí vlasů, takže si vlasy budete mýt pouze dvakrát týdně. Kromě toho můžete s výhodou používat šampon, kondicionér a masku na vlasy, které jsou vyrobeny speciálně se zaměřením na péči o pokožku hlavy.

Co způsobuje mastné vlasy?

Mastné vlasy jsou způsobeny nadměrnou produkcí kožního mazu v mazových žlázách (vlasových folikulech) na pokožce hlavy. Když pokožka hlavy produkuje příliš mnoho oleje, rozšíří se do vlasů, které se pak jeví jako mastné.

Jak zabránit mastným vlasům?

Nejlepším lékem na mastné vlasy je zabránit pokožce hlavy produkovat příliš mnoho mazu. Měli byste se vyvarovat zbytečného odmašťování pokožky hlavy. Časté mytí vlasů odmašťuje pokožku hlavy, proto byste se mu měli vyhnout. Kromě toho byste si měli vybrat šampon, kondicionér a masku na vlasy, které jsou pro pokožku hlavy šetrné a zároveň vyživující.

Můžete zdědit mastné vlasy?

Mastné vlasy mohou být do jisté míry dědičné, protože můžete mít genetické předpoklady k nadměrné produkci kožního mazu. Ve většině případů však budou mastné vlasy způsobeny faktory, jako je časté mytí vlasů, nesprávný typ šamponu, stres, nezdravá strava a životní styl nebo hormonální nerovnováha v těle.

2 produkty na mastné vlasy
Šampon a peeling s Tea Tree olejem na mastnou pokožku hlavy a vlasy
+15.000 recenzí
Běžná cena 799,00 Kč
Výprodejová cena 799,00 Kč Běžná cena
2 produkty na mastné vlasy - Šampon a peeling s Tea Tree olejem na mastnou pokožku hlavy a vlasy