Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je vyrážka po holení – a koho postihuje?

Vyrážka po holení vzniká v důsledku bakteriální infekce ve vlasovém folikulu. Při infekci vlasového folikulu dochází k zánětlivému stavu, který se projevuje v podobě zarudlých hrbolků a jemné kůže. Z malých hrbolků se později mohou vyvinout malé puchýřky naplněné zaníceným hnisem. Taková sbírka hnisu se také nazývá furuncle. A pokud je na stejném místě mnoho takovýchto pupínků, nazývá se to furunkulóza.

V souvislosti s vyrážkou po holení jste možná také slyšeli termín folikulitida neboli zánět vlasové žlázy, který se používá pro stav, kdy je zánět ve vlasovém folikulu.

Relevantní průvodci:

Hladké oholení bez červených pupínků

> Vyrážka po holení - jak ji ošetřit

Vyhněte se červeným pupínkům po holení

Produkty na vyrážku po holení - Prohlédněte si produkty zde

Vyrážka po holení, známá také pod latinským názvem pseudofolliculitis barbae, se vyskytuje v souvislosti s holením a depilací. Nejčastěji jsou to tedy muži, kteří si holí obličej, kteří jsou postiženi touto vyrážkou.

Může se objevit v souvislosti s jakýmkoliv typem holení a odstraňování chloupků kdekoli na těle. A proto i ženy, které se holí v podpaží, na nohou, v linii bikin mohou mít vyrážku.

PŘESKOČTE PŘÍMO NA: Jak léčit vyrážku po holení s produkty od Australian Bodycare

Vyrážka po holení je něco, co je jistě velmi nepříjemné.

Snadným řešením by bylo nechat si narůst vousy a vlasy, ale ve většině případů to není schůdné řešení. Naštěstí existují dobré možnosti pro prevenci i léčbu vyrážky po holení.

Jde o to uvědomit si pár jednoduchých věcí při holení nebo odstraňování chloupků. A pak jsou tu různé produkty, které můžete a měli byste používat před i po holení a depilaci.

Balíček proti vyrážce po holení
2 produkty proti zarůstajícím chloupkům a červeným pupínkům
+15.000 recenzí
Běžná cena 549,00 Kč
Výprodejová cena 549,00 Kč Běžná cena 599,00 Kč
2 produkter mod indgroede hår og skægpest

Jak léčit vyrážku po holení na obličeji

Vyrážka po holení je naštěstí neškodná porucha, ale je obtěžující a nepříjemná, takže stojí za to vědět, co můžete udělat, abyste se ji zbavili sami.

Pokud se u vás objeví vyrážka po holení, je to všechno o tom, abyste ji vyléčili, abyste se zbavili červených a bolavých pupínků a abyste se nadále neinfikovali.

Krém proti vyrážce po holení

V mírných případech vyrážky po holení se podaří zbavit pomocí krému proti vyrážce. Krém seženete v lékárně. Zde seženete i mýdlo, které obsahuje chlorhexidin, kterým můžete pokožku umýt.

Přírodní lék vyrážku po holení

Existuje několik různých přírodních prostředků, které mají antiseptický (zabíjející bakterie), zklidňující a protisvědivý účinek. Vše, co potřebujete, když se u vás objeví vyrážka po holení. Patří mezi ně přírodní prostředky obsahující tea tree olej proti vyrážce po holení (tea tree oil) nebo aloe vera. Seženete například krémy proti svědění a vodu po holení s Tea Tree olejem, které můžete použít po holení. Sehnat se dají i oleje s aloe vera nebo tea tree oil, které můžete vtírat do pokožky, případně ve zředěné formě.

Různé přírodní prostředky najdete v obchodech se zdravou výživou. Zde také můžete získat rady a návod k jejich použití.

Jak léčit vyrážku po holení s produkty od Australian Bodycare

Postup:

  1. Omyjte oblast pomocí Čistícího prostředku na obličej
  2. Důkladně opláchněte místo vlažnou vodou.
  3. Použijte gel na holení.
  4. Důkladně opláchněte vlažnou vodou.
  5. Naneste After Shave na oblast po holení

Všechny produkty na holení obsahují Tea Tree Oil a zmírňují podráždění, působí proti zarůstání chloupků a zarudlých boulí a dodávají pokožce vlhkost a péči.

Podívejte se na uvedené produkty níže:

[balicek-na-holeni-2-produkty]

Léčba antibiotiky

Pokud to hodně bolí nebo vyrážka vypadá opravdu špatně, měli byste navštívit svého lékaře a nechat ho, aby se na to podíval. Ve většině případů vám lékař předepíše antibiotickou léčbu, která infekci zabije. Může být ve formě masti nebo krému, které je nutné aplikovat lokálně na kůži. Ve zvláště závažných případech, například když se vyrážka rozvinula do vředů, může být nutné užívat antibiotika ve formě tablet, aby bylo ošetřeno celé tělo.

Nechte si vousy narůst

Samozřejmostí je i možnost nechat si jednoduše vousy nebo chloupky narůst. Pro drtivou většinu lidí to ale není možnost, kterou by chtěli praktikovat. Není ale pochyb o tom, že by to pro pleť nebo pokožku bylo nejlepší. Se správnými přípravky a správným ošetřením pokožky a holicím vybavením by však mělo být možné se i oholit bez rizika vyrážky.

Jak vypadá vyrážka po holení – a jaký je to pocit?

Typickými příznaky vyrážky jsou malé červené hrbolky na kůži. Právě infekci ve vlasovém folikulu a následný zánět lze vidět jako červený hrbolek. Nejčastěji bude kůže také oteklá a bolavá.

Pupínky mohou také svědit. V některých případech se hrbolky vyvinou do malých puchýřků naplněných zaníceným hnisem. Takže se promění v definitivní pupínky. V nejhorším případě se hrbolky mohou vyvinout ve skutečné vředy. Pokud k tomu dojde, můžete mít také horečku.

Kromě toho, že je bolestivé mít vyrážku po holení, je také obtěžující mít malé červené hrbolky, které jsou každému velmi zřejmé a těžko se skrývají; zvláště pokud jsou na obličeji. Sečteno a podtrženo, je velmi nepříjemné mít vyrážku po holení – každý, kdo to zažil, to ví.


Fakta:

Pokud po holení použijete přípravky s Tea Tree olejem, bojujete proti bakteriím, které způsobují zarudlé pupínky.

Tea Tree olej je antiseptický, a proto působí proti bakteriím a nečistotám.

Přečtěte si o Tea Tree oleji - klikněte zde

Vyrážka po holení se může objevit kdekoli na těle. Všechna místa, kde jsou chloupky - a kde se chloupky odstraňují holením nebo jiným způsobem. Muži proto obvykle dostanou vyrážku na tváři, když se oholí. Ale jak muži, tak ženy mohou dostat vyrážku kdekoli jinde na těle, kde se holí nebo odstraňují chloupky.


Proč máte vyrážku po holení?

Vyrážka po holení se může objevit po holení nebo odstranění chloupků. Je to způsobeno bakteriální infekcí, která se vyskytuje ve vlasovém folikulu, kde sedí chloupek, který jste si oholili.

Všichni máme bakterie a plísně všude v našem těle a na naší kůži. Je to úplně normální a neškodné. Ale když se bakterie dostanou do vlasového folikulu, vlasový folikul se infikuje a dojde k zánětlivému stavu. Obvykle jsou to bakterie stafylokoky nebo streptokoky, které způsobují zánět. Při holení si tedy můžete zanést bakterie z pokožky do vlasového folikulu.

Lidé s vysokou produkcí kožního mazu a mastnou pletí jsou náchylnější k vyrážce po holení než ostatní. Může to být tím, že je zde vysoký výskyt bakterií.

Můžete nakazit sebe – i ostatní

Jakmile máte vyrážku po holení ve formě infikovaných vlasových folikulů, riskujete, že budete snadno pokračovat v infekci přenášením infekce z vlasového folikulu do vlasového folikulu.

Můžete se také nakazit, pokud používáte holicí potřeby, které nejsou zcela čisté, a kde se proto na žiletce skrývají bakterie. Může to být buď proto, že jste si po holení zapomněli sami vyčistit holicí strojek, nebo proto, že jste si od někoho půjčili holicí potřeby, které nebyly úplně čisté. Je proto důležité pamatovat na to, abyste po dokončení holení své holicí potřeby očistili. A pak je důležité si uvědomit, že není dobrý nápad sdílet holicí potřeby s ostatními.

Ručníky nebo žínky, které nejsou zcela čisté, mohou také snadno přenést infekci. Od sebe k sobě nebo k ostatním – nebo od ostatních k vám. Ručníky tedy často vyměňujte – zejména ty, které přicházejí do kontaktu s oholenou pokožkou.


Jak zabránit vyrážce po holení

Stejně jako v mnoha jiných případech je lepší prevence než léčba. Nejlepší je tedy vyhnout se nákaze - vyhnete se nepříjemnostem a nebudete ji muset léčit.

V první řadě jde o to, aby se bakterie, které máme všichni přirozeně v kůži, nedostaly při holení do vlasového folikulu. Toho docílíte tím, že budete vždy dodržovat správnou hygienu. Nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, je jednoduše zařadit do své každodenní rutiny několik jednoduchých rad. Není to nic, co by zabralo mnoho času. A pokud budete tyto rady dodržovat, budete na dobré cestě k tomu, abyste se v budoucnu vyhnuli vyrážce po holení.

Při holení se vždy řiďte následujícími radami:

  • Vždy používejte pouze vlastní holicí potřeby. Nepůjčujte vlastní holicí potřeby ostatním - a nepůjčujte si je od jiných.
  • Ujistěte se, že používáte nový nebo čistý holicí strojek. To je nejdůležitější. Nezáleží však na tom, zda má holicí strojek dvě nebo čtyři břity, ani na tom, kolik stál.
  • Před holením si omyjte pokožku v místě, kde se chystáte holit, abyste odstranili bakterie. Můžete se omýt vlažnou vodou a mycím gelem nebo zvolit krém speciálně určený pro použití před holením.
  • Při každém holení používejte pěnu na holení. Díky tomu bude holicí strojek hladčeji klouzat a sníží se riziko pořezání a poškrábání, které usnadňují přístup bakteriím. Pěna na holení také dezinfikuje pokožku.
  • Při holení nespěchejte a nezapomeňte použít zrcadlo, abyste viděli, co děláte.
  • Chloupky vždy holte ve směru růstu chloupků - ne proti nim. Tímto způsobem nebudete pokožku tolik dráždit.
  • Při každém použití holicího náčiní se ujistěte, že jste ho vyčistili a případně vydezinfikovali, abyste odstranili bakterie.
  • Po každém holení používejte vodu po holení proti vyrážce po holení nebo krém vhodný speciálně pro použití po holení. Dezinfikuje, chladí a pečuje o pokožku.
  • Vyměňujte ručníky nebo žínky každý den, pokud je používáte na oholené části kůže.

Mnoho lidí si myslí, že elektrický holicí strojek je k pokožce mnohem šetrnější než žiletka. Pokud tedy v současné době používáte holicí strojek, můžete investovat do elektrického holicího strojku a zjistit, zda je pro vás lepší volbou. Nezapomeňte jej však také po použití vyčistit a po holení stále nezapomínejte používat kvalitní přípravky pro péči o pleť.

Bez ohledu na to, jak se holíte, je holení pro pokožku náročné, proto je důležité se o pokožku po holení dobře starat - a předem ji na holení připravit.

Balíček proti vyrážce po holení
2 produkty proti zarůstajícím chloupkům a červeným pupínkům
+15.000 recenzí
Běžná cena 549,00 Kč
Výprodejová cena 549,00 Kč Běžná cena 599,00 Kč
2 produkter mod indgroede hår og skægpest

FAQ na téma vyrážky po holení


Co je vyrážka po holení?

Vyrážka po holení je zánětlivé onemocnění kůže, které vzniká v důsledku holení nebo depilace. Dochází k němu, když se vlasový folikul infikuje. To způsobuje zánětlivý stav, který se projevuje červenými hrbolky a citlivou pokožkou. I když se jedná o neškodný stav, je nepříjemný.


Jak se léčí vyrážka po holení?

Vyrážku po holení lze léčit krémem určený na tento problém. Krém můžete získat v lékárně. Můžete jej také léčit Tea tree olejem, který má antiseptické (baktericidní), zklidňující a protisvědivé vlastnosti. Patří mezi ně výrobky obsahující levanduli, Tea tree olej nebo aloe vera, které najdete v lékárnách nebo prodejnách zdravé výživy. V závažných případech je třeba mor vousů léčit antibiotiky. Budete muset navštívit svého lékaře, který vám předepíše léky.


Jak vypadá vyrážka po holení?

Vyrážka po holení se obvykle projevuje jako malé červené hrbolky na kůži. Jako červené hrbolky se projevuje infekce ve vlasovém folikulu a následný zánět. Kromě toho je kůže obvykle oteklá a citlivá. Hrbolky mohou také způsobovat svědění a mohou se vyvinout v malé zanícené puchýřky naplněné hnisem. V nejhorších případech se mohou hrbolky vyvinout ve skutečné abscesy.


Proč vás trápí vyrážka po holení?

Vyrážka po holení se objevuje po holení nebo depilaci. Je způsobena bakteriální infekcí, která se vyskytuje ve vlasovém folikulu. Za zánět vlasového folikulu jsou obvykle zodpovědné bakterie stafylokoky nebo streptokoky.


Kdy zmizí vyrážka po holení?

Možná budete mít štěstí a zbavíte se ji sami, ale nejlepší je ho ihned léčit, aby se nezhoršil. Když máte vyrážku, riskujete, že se nakazíte a ještě ji zhoršíte. Proto je důležité ji okamžitě léčit krémem a poté v budoucnu předcházet tím, že budete vždy udržovat pokožku a holicí pomůcky čisté a hygienické.


Mohou mít ženy vyrážku po holení?

Každý, kdo se holí nebo si odstraňuje chloupky jiným způsobem, je vystaven riziku vyrážky po holení. Hrozí tedy mužům i ženám. Příčiny, příznaky a léčba jsou také stejné bez ohledu na to, kdo ho dostane - a bez ohledu na to, kde na těle se objeví.


Je vyrážka po holení nebezpečná?

I když to není nebezpečné, je to nepříjemné a trapné, proto je dobré při holení dodržovat několik jednoduchých pravidel. A nezapomeňte při holení používat kvalitní přípravky pro péči o pleť, protože holení je pro pleť náročné.


Může být vyrážka po holení nakažlivá?

Pokud například sdílíte s ostatními holicí potřeby nebo ručníky, můžete se nakazit vyrážkou po holení. Pamatujte tedy, že holící potřeby jsou osobní záležitostí, kterou není třeba sdílet s ostatními.

Balíček proti vyrážce po holení
2 produkty proti zarůstajícím chloupkům a červeným pupínkům
+15.000 recenzí
Běžná cena 549,00 Kč
Výprodejová cena 549,00 Kč Běžná cena 599,00 Kč
2 produkter mod indgroede hår og skægpest