Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co jsou to vředy a kdo je může mít?

Vředy, nazývané také abscesy, jsou infikovaný hnis v kůži. Jsou citlivé a nepříjemné. Mohou se objevit kdekoli na těle a postihnout kohokoli: mladé i staré, ženy i muže.

Většina lidí aspoň jednou za svůj život zjistí, že má vřed na kůži. Jední mají velké nebo malé vředy.

Celkově je vřed neškodný, ale může se vyvinout v něco nebezpečného. Proto je důležité, abyste si vřed, pokud ho máte, pečlivě hlídali a zajistili si potřebnou léčbu.

Vředy se mohou objevit v případě, že do kůže proniknou bakterie. Je proto třeba se vyvarovat řezným ranám a škrábancům, nebo pokud dojde k tomuto malému poranění, tak udržovat ho v čistotě.

Vřed na kůži může být nepříjemný a bolestivý. Kromě toho vypadá nehezky a většinu lidí opravdu rozčiluje, pokud se vřídek objeví na viditelném místě.

Balíček pro péči o abscesy
2 produkty pro každodenní čištění a péči o abscesy
+16.000 recenzí
Běžná cena 749,00 Kč
Výprodejová cena 749,00 Kč Běžná cena 949,00 Kč
Balíček pro péči o abscesy — 2 produkty pro každodenní čištění a péči o abscesy

Jak vředy vypadají - a kde je můžete dostat?

Vředy se mohou objevit kdekoli na těle. Často se nacházejí pod kůží, ale mohou se vytvořit i uvnitř těla, v břiše, v lebce nebo v kostech.

Pod kůží se přirozeně hůře objevují, a proto je odhalí příznaky, jako je třesavka, horečka apod.

Vřed na kůži často začíná jako malý červený pupínek s infekcí v kůži. Jak se vřídek rozvíjí, objeví se typické příznaky: citlivost, bolest, bude horký, červený a oteklý a může způsobit horečku.

V nejhorších případech může vřídek vést také k otravě krve, což je infekce v lymfatické uzlině, protože se infekce rozšířila do krve.

Mohou být vředy nebezpečné?

Pokud máte vřed a cítíte třesavku, zrychlený puls nebo horečku či jiné prudké příznaky, měli byste vždy okamžitě jít k lékaři. Tyto příznaky jsou známkou toho, že se vyvinul absces a bakterie se mohly dále šířit.

U zdravých lidí není vřídek obvykle nebezpečný, pokud je malý a nešíří se. Pro osoby s oslabeným imunitním systémem nebo s cukrovkou je však i malý vřídek závažnější, protože infekce v těle pro ně může být rizikem.

Vředy mohou být pro každého nebezpečné, pokud se bakterie rozšíří a mohou vést k otravě krve. Bakterie se také mohou rozšířit do kostí nebo do orgánů, jako jsou plíce, srdce nebo mozek, a pak se vyvíjet způsobem, který může být životu nebezpečný.

Stručně řečeno, bakterie a vředy by nikdy neměly být ignorovány nebo léčeny na lehkou váhu.

Vřed na kůži

Většina vředů se vyskytuje na kůži na různých částech těla. Často se objevují na rukou, které byly během dne v kontaktu s mnoha různými věcmi.

Většina lidí se setkala s bělmem, což je vlastně malý vřídek nebo infekce na bázi nehtu. Bílá tečka se také může vyvinout ve skutečný vřed.

Kožní vředy se také nazývají furunkly a skupina několika furunklů se nazývá karbunkul.

Pokud na pokožce hlavy najdete bulku, často se jedná o mazovou cystu, nazývanou také aterom nebo pilární cysta.

Nejedná se o vřídek, ale o neškodnou cystu, která vznikla v důsledku ucpání mazové žlázy a je vyplněna nahromaděným kožním mazem a vyloučenými kožními buňkami.

Vředy v krku

Vřed v krku nebo peritonzilární absces je vzácný, ale může se objevit po infekci krku streptokokem. K vřídku v krku dochází, pokud se infekce z mandlí rozšíří do tkáně kolem nich.

Vředy v ústech a na zubech

Zubní absces nebo absces v ústech může postihnout každého bez ohledu na to, jak dobře se o své zuby stará. Zubní absces se často proděraví sám, ale je důležité zjistit, co ho způsobilo, jinak se bude pravděpodobně opakovat. Může být také nutné nechat absces propíchnout zubním lékařem.

Pokud se v ústech nebo na jazyku vyskytnou skvrny, jedná se obvykle o puchýře, nikoli o vřídky.

Zubní gel s Tea Tree olejem
Gel pro péči při suchu v ústech a zánětu dásni
+16.000 recenzí
Běžná cena 199,00 Kč
Výprodejová cena 199,00 Kč Běžná cena
Zubní gel s Tea Tree olejem — Gel pro péči při suchu v ústech a zánětu dásni

Vředy v podpaží

Vředy v podpaží jsou způsobeny ucpáním určitých žláz, které vylučují pach. Pokud se vřídky otevřou a vysuší, vytvoří se jizva. Řešením je často chirurgické odstranění vřídků, případně odstranění celé žlázy. Vřídky v podpaží se také nazývají hidradenitida.

Vředy v tříslech

Vředy v tříslech jsou velmi bolestivé a bohužel nejsou neobvyklé. Často se vyskytují v infikovaném vlasovém folikulu. Mohou být způsobeny například zarostlými chloupky.

Pokud si holíte intimní oblast v tříslech, hrozí vám větší riziko vzniku vřídků, a proto byste měli dbát na hygienu a vyhnout se zarůstání chloupků v souvislosti s intimním holením.

Je důležité používat správné přípravky na zarůstající chloupky.

Vředy mezi hýžděmi a u konečníku

Vřed mezi hýžděmi se také nazývá pilonidální cysta nebo sakrální cysta a vřed v blízkosti konečníku se nazývá anální absces. Vředy mezi hýžděmi se obvykle vyskytují u mladých mužů a obvykle vznikají ve vlasovém folikulu.

Vřídky v blízkosti konečníku jsou obvykle způsobeny infekcí bakteriemi pod kůží.

Více informací o léčbě análního svědění naleznete zde.


Proč se lidem dělají vředy?

Vředy jsou citlivé a bolestivé nahromadění infikovaného hnisu, který se skládá z odumřelých bílých krvinek, mrtvých a živých bakterií, odumřelých tkání a řady chemických látek.

Bakterie jsou nejčastější příčinou vřídků. Mezi těmito bakteriemi je nejčastější příčinou žlutý stafylokok. Vředy mohou způsobovat také viry a parazité.

Stafylokoky se často vyskytují v nose, a proto se snadno dostanou na prsty. Tímto způsobem se bakterie mohou snadno přenést do rány nebo škrábance nebo se šířit ekzémem.

Tření mezi kůží a například okrajem spodních kalhotek, které způsobí malé škrábnutí v kůži, je často místem vstupu bakterií.

Správná hygiena, a zejména správná hygiena rukou, je nejdůležitějším způsobem, jak se vyhnout infekci.

TIP: 🌿 Tělové mléko od Australian Bodycare s Tea Tree olejem má antiseptické účinky a pomáhá bojovat proti bakteriím. Tělové mýdlo s olejem Tea Tree udržuje pokožku bez bakterií a lze jej použít na vředy.

Bariérový krém lze pečlivě nanášet na vředy a chránit je tak před bakteriemi a vnějším podrážděním.

Balíček pro péči o abscesy
2 produkty pro každodenní čištění a péči o abscesy
+16.000 recenzí
Běžná cena 749,00 Kč
Výprodejová cena 749,00 Kč Běžná cena 949,00 Kč
Balíček pro péči o abscesy — 2 produkty pro každodenní čištění a péči o abscesy

Jak vzniká vřed na kůži?

Bakterie obvykle obtížně pronikají do kůže. Pokud však dojde k pořezání nebo poranění, mohou se bakterie dostat dovnitř.

Cestou, kterou se bakterie mohou dostat pod kůži, je také vlasový folikul. Pokud dojde k infekci v jedné části těla, mohou být bakterie přeneseny krví do dalších částí těla.

Proto je důležité bakterie v těle léčit.

Když proniknou do těla, jsou do dané oblasti vyslány imunitní buňky, aby s bakteriemi bojovaly. V boji mezi imunitními buňkami a bakteriemi odumírá část tkáně v okolí postižené oblasti.

Vznikne tak dutý prostor, který se zaplní infikovaným materiálem, a vytvoří se vřídek.

Když buňky a bakterie uvnitř dutého prostoru odumřou, zvýší se tlak a hnis se snaží uniknout. Pokud vřídek praskne, hnis vytéká ven a bakterie se pak mohou rozšířit do dalších oblastí.


Co mohu proti vředům udělat sám?

Pokud se vám vředy snadno objevují, stojí za to zvážit, co můžete udělat, abyste jim předešli. Jednou týdně se můžete omývat chlorhexidinem, který je dezinfekčním prostředkem a ničí bakterie. Můžete také použít přírodní prostředek, například Tea Tree olej.

Pokud jste celkově zdraví a zjistíte, že se vám vytvořil malý vřed, můžete si místo omýt teplou mýdlovou vodou nebo použít dezinfekční prostředek a poté dbát na to, abyste infikované místo udržovali v čistotě. Často pak vřed zmizí sám od sebe. Pokud však máte teplotu nebo jiné formy potíží, pak byste samozřejmě měli okamžitě navštívit lékaře, protože to může znamenat, že se vřed vyvinul způsobem, který vyžaduje léčbu.

Může být lákavé pokusit se vřed vytlačit. Neměli byste to však dělat, protože pak hrozí, že se vřídek rozšíří na jiné místo a mohou se tam vytvořit nové vředy. V této souvislosti hrozí také otrava krve, protože infekce se může rozšířit do krve.

Koncentrovaný Tea Tree Oil na kožní problémy
100% přírodní a neředěný Tea Tree Oil z Austrálie
+16.000 recenzí
Běžná cena Od 199,00 Kč
Výprodejová cena Od 199,00 Kč Běžná cena 1.049,00 Kč
Koncentrovaný Tea Tree Oil na kožní problémy — 100% přírodní a neředěný Tea Tree Oil z Austrálie

Prevence je důležitá

Nejdůležitějším způsobem, jak můžete sami předcházet vředům, je správná hygiena, a v neposlední řadě správná hygiena rukou. Tímto způsobem nepřenesete snadno infekci z jednoho místa na druhé. Myslete na hygienu také při holení a intimním holení. Nezapomeňte po holení použít krém nebo antibakteriální vodu po holení.

Pokud máte silnou imunitu budete snáze předcházet bakteriálním a vředovým onemocněním. Proto je dobré posilovat imunitní systém zdravým životním stylem a stravováním, pohybem a vyhýbáním se stresu.

Sada na holení nohou
3 produkty zabraňující vzniku červených pupínků způsobených holením a depilací
+16.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
Sada na holení nohou — 3 produkty zabraňující vzniku červených pupínků způsobených holením a depilací

Jak lze léčit vředy?

V některých případech se infekce ve vřídku může dostat až na povrch, kde  praskne a vyprázdní se, a pak se sám zahojí. Není zdaleka jisté, že se tak stane, a proto je velmi důležité vřed pečlivě sledovat.

Pokud vřídek jednoduše ignorujete, hrozí, že pronikne do dalších orgánů, kde může způsobit značné škody. Pokud například vřídek tlačí na kost a šíří se do kosti, může způsobit zánět kosti. Bakterie z vřídku se také mohou šířit krví po těle.

Osoby s oslabenou imunitou nebo diabetem by měly na vřed reagovat dříve než lidé v dobrém zdravotním stavu.

Pro osoby s cukrovkou nebo oslabenou imunitou je infekce v těle mnohem nebezpečnější než pro ostatní lidi.

Ošetření malého vředu

Pokud je vřed malý a vy jste celkově zdraví, můžete chvíli počkat, zda vřídek sám odteče. Mezitím byste měli místo udržovat v čistotě, aby se infekce nešířila. Když vřídek praskne a hnis vytéká, bude méně bolestivý a kůže se brzy zahojí. Přesto pokračujte v udržování místa v čistotě.

Balíček pro péči o abscesy
2 produkty pro každodenní čištění a péči o abscesy
+16.000 recenzí
Běžná cena 749,00 Kč
Výprodejová cena 749,00 Kč Běžná cena 949,00 Kč
Balíček pro péči o abscesy — 2 produkty pro každodenní čištění a péči o abscesy

Ošetření většího vřídku

U větších vřídků se obvykle provádí otevření vřídku malým řezem a vypuštění tekutiny. Pokud je vřídek závažnější, může být nutné jej odstranit chirurgicky (s místním nebo úplným znecitlivěním). Po zákroku lékař místo vyčistí a odstraní odumřelou tkáň.

Po několik dní bude obvaz měněn každý den a poté bude rána ponechána, aby se zahojila od základu. Lékař může rozhodnout, že ránu raději uzavře stehy.

Vředy se zřídkakdy léčí pouze antibiotiky. Často to není příliš účinné, protože antibiotika nemohou proniknout do vřídku.

Léčba vřídku v krku však bude často léčená antibiotiky k zastavení infekce. Možná bude nutné vřídek vyprázdnit propíchnutím otvoru. V případě zubního abscesu může být nutné, aby do něj zubař propíchl otvor, aby mohl hnis uniknout.


FAQ o vředech na kůži


Co způsobuje vředy?

Vředy vznikají proniknutím bakterií pod kůži, kde se v dutém prostoru pod kůží hromadí hnis.


Co pomáhá proti vředům?

Pokud je vřídek malý, můžete ho často vyčistit sami a udržovat ho čistý, dokud se sám nevyprázdní a nezmizí. Na vřídek můžete použít dezinfekční nebo baktericidní přípravek. Větší a závažnější vřídky by měl odstranit lékař.


Mohou se vředy vyčistit samy od sebe?

Malé vřídky mohou v mnoha případech samy zmizet. Udržujte však místo v čistotě, aby se bakterie nešířily. Čekat, až vřídek sám od sebe zmizí, může být nebezpečné, protože se může vyvinout v něco nebezpečného. Proto je vhodné nechat se vřídky ošetřit.


Mohou být vředy nebezpečné?

Vředy obvykle nejsou nebezpečné, ale mohou se vyvinout v něco nebezpečného, pokud se bakterie z vředu rozšíří do krve nebo do orgánů v těle.


Vede stres k vřídkům?

Stres ovlivňuje imunitní reakci a vy jste méně odolní. Když je imunitní reakce oslabená, je větší riziko mnoha různých nemocí a neduhů a také bakterií. Pokud jste tedy ve stresu, může se vám snáze stát, že dostanete vředy.


Měli byste kvůli vřídkům navštívit lékaře?

Pokud jste celkově zdraví a máte malý vřídek, nemusíte ihned navštívit lékaře. Pokud však máte vřídek a zároveň máte oslabenou imunitu nebo cukrovku nebo máte příznaky, jako je horečka, pocit třesavky nebo nevolnosti, měli byste okamžitě navštívit lékaře.

Balíček pro péči o abscesy
2 produkty pro každodenní čištění a péči o abscesy
+16.000 recenzí
Běžná cena 749,00 Kč
Výprodejová cena 749,00 Kč Běžná cena 949,00 Kč
Balíček pro péči o abscesy — 2 produkty pro každodenní čištění a péči o abscesy