Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co je to milie?

Milie, známé také jako miliové cysty v množném čísle, jsou malé, bílé pupínky, které se běžně vyvíjejí na kůži lidí všech věkových kategorií. Obvykle se objevují v oblastech těla, kde máme hustší růst vlasů, ale neobjevují se na dlaních ani na chodidlech.

Každá milium je malá cysta naplněná proteinem zvaným keratin, který se přirozeně vyskytuje v kůži, vlasech a nehtech. Tyto cysty jsou obvykle o průměru 1-2 milimetry a mohou se objevit jednotlivě nebo v seskupeních. Milie se tak mohou snadno zaměnit za drobné pupínky nebo vlasové folikuly. Na rozdíl od akné ale milie nejsou způsobeny ucpanými póry a obvykle nezpůsobují zánět ani bolest. Ve skutečnosti jde o malé mazové žlázy, které vylučují tak bohatý olej, že se mění v maz.

Maz je voděodolný a chrání kůži před ztrátou vlhkosti, stejně jako chrání vlasy a kůži před vysycháním.

Milie se nejčastěji vyskytují na obličeji, zejména kolem očí, tváří a nosu, ale mohou se objevit i na jiných částech těla.

Milie se dělí do dvou hlavních typů:

1. Primární Milie: Ty se objevují spontánně, obvykle na obličeji dětí i dospělých, a tvoří se přímo ze sloupané kůže, která se zachytí v malých kapsách na povrchu kůže.

2. Sekundární Milie: Ty se vyvíjejí jako důsledek poškození kůže - ať už popáleninami, puchýři nebo nadměrným vystavením slunci - které naruší přirozený proces exfoliace kůže.

Ačkoli se milie mohou podobat bílým tečkám, jsou zcela odlišné povahy a vyžadují jiné přístupy k léčbě. Pochopení těchto nuancí je klíčové pro efektivní řízení a zdůrazňuje význam přizpůsobených rutin péče o pleť.

Přejděte přímo na: Jak se zbavit milie


Co způsobuje milie?

Milie se obvykle tvoří, když se keratin, přirozený protein v kůži, dostane pod vnější vrstvu kůže a vytvoří malou cystu. Existuje několik faktorů, které mohou přispět k vzniku milie, a jejich pochopení může pomoci v prevenci i léčbě.

Běžné příčiny milie zahrnují:

1. Nahromadění zbytků kůže: V mnoha případech se milie tvoří, když odumřelé kožní buňky nejsou správně odstraněny a ucpávají póry, což vede k vytvoření malých cyst. To je obzvláště běžné u pleti, která není exfoliovaná nebo u typů pleti, které jsou přirozeně náchylnější k zadržování odumřelých kožních buněk.

2. Poškození sluncem: Dlouhodobé vystavení slunci může poškodit kůži, ztuhnout vnější vrstvu a ztížit normální odlupování odumřelých kožních buněk. To může způsobit uvěznění keratinu pod povrchem kůže.

3. Intenzivní používání kosmetiky nebo produktů péče o pleť: Těžké krémy a oleje, které nejsou vhodné pro váš typ pleti, mohou ucpat povrch kůže, což vede k uvěznění keratinu a odumřelých kožních buněk.

4. Poškozená kůže: Jakákoli forma poranění kůže, jako jsou popáleniny, puchýře nebo oděrky, může vést k vzniku milie, když se kůže hojí. Poškození způsobené zraněním může uvěznit keratin pod kůží.

5. Genetické faktory: Někteří lidé jsou geneticky náchylní k milii, což naznačuje, že rodinná historie může hrát roli ve jejich vývoji.

6. Nezralost kůže novorozence: U novorozenců jsou milie mimořádně běžné kvůli jejich se vyvíjející kůži, která se obvykle sama vyčistí.

Porozumění těmto příčinám pomáhá při identifikaci nejlepších preventivních a léčebných strategií, jako je výběr správných produktů péče o pleť, ochrana pokožky před nadměrným slunečním zářením a udržování správných exfoliačních rutin.


Kde se mohou objevit milie?

Milie se mohou objevit na různých částech těla, každá s konkrétními obavami kvůli citlivosti nebo expozici dané oblasti. Zde je podrobný rozbor běžných míst pro výskyt milie a úvahy pro každé z nich:

Milie na obličeji

Milie na obličeji jsou vysoce viditelné a často jsou hlavním kosmetickým problémem pro mnoho lidí.

  • Milie pod víčky: Milie pod očima mohou být vidět v kombinaci s kruhy pod očima. Kombinace těchto dvou problémů může být esteticky nevzhledná a dokonce může být příčinou nízkého sebevědomí, zejména běřest teenage let.
  • Milie na bradě: Stejně jako milie pod očima, mnoho lidí má také milie na tvářích. Zde se objevují z téhož důvodu jako pod očima: póry na kůži, které jsou ucpané nadměrným mazem těsně pod vnější vrstvou kůže.
  • Milie na čele: Milie nejsou na čele tak běžné jako v jiných částech těla, kde hustěji rostou vlasy. Obvykle milie na čele nezpůsobují mnoho problémů, protože tam vlasy nejsou tak husté. Mohou se objevit v důsledku nadměrného pocení nebo používání produktů, které ucpávají póry.

Velká sada intenzivní péče pro problematickou pleť
5 čisticích produktů pro mastnou pleť s pupínky a černými tečkami
+16.000 recenzí
Běžná cena 1.449,00 Kč
Výprodejová cena 1.449,00 Kč Běžná cena 1.749,00 Kč
Velká sada intenzivní péče pro problematickou pleť — 5 čisticích produktů pro mastnou pleť s pupínky a černými tečkami

Milie na těle

Milie na těle jsou méně běžné, ale mohou se objevit z různých důvodů, jako je tření oblečení nebo kosmetické produkty.

  • Milie na rukou: Mohou se objevit kvůli těsnému oblečení nebo špatné exfoliaci, což způsobí uvěznění keratinu pod kůží.
  • Milie na nohou: Pokud máte na nohách pupínky, mohou to být milie nebo malé červené pupínky známé jako keratosis pilaris. Ty druhé nejsou milie, ale objevují se přibližně stejným způsobem, tedy ucpaním otvorů vlasových folikulů, když tělo produkuje přebytek keratinu.
  • Milie na krku: Kůže na krku je jemná a může se zde vyvíjet milie kvůli parfémovaným krémům nebo opalovacím krémům, které ucpávají kůži.

3 produkty na přerostlé mazové žlázy
Čistí, peelinguje a hydratuje pokožku těla
+16.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
3 produkty na přerostlé mazové žlázy — Čistí, peelinguje a hydratuje pokožku těla

Milie na pokožce hlavy

Na pokožce hlavy se může objevit mnoho různých typů malých pupínků. Pokud jde o malé milie, snažte se nepřehánět s léčbou; nechte je být, protože hrají důležitou roli pro zdraví a pohodu vlasů. Pokud máte svědivé pupínky, může to být z jiných důvodů, jako je lupénka, ekzém, vši, nebo kombinace těchto s mazovými cystami. V takových případech je nejlepší poradit se s lékařem, který rozhodne, zda je léčba potřebná.

Mazové cysty na pokožce hlavy jsou obvykle neškodné a nenakažlivé. Měli byste pečlivě zvážit, zda je léčba nutná, než se do ní pustíte. Pokud najdete malé mazové cysty, které jsou ve skutečnosti jen malé milie, vězte, že jsou zde, aby udržely kořeny vlasů a tím celé vlasy v dobrém stavu. Také chrání vlasy a kůži před bakteriemi, takže by měly být odstraněny ze skalpu pouze v nezbytně nutných případech.


Jak se zbavit milie

Řízení a odstraňování milie zahrnuje kombinaci správné péče o pokožku a v některých případech profesionální ošetření. Zde je podrobný průvodce, jak bezpečně řešit milie na různých částech těla pomocí domácí péče a profesionálních možností.

Jak se zbavit milie na obličeji

Milie na obličeji vyžadují jemné, ale účinné metody kvůli citlivosti pokožky obličeje:

  • Pravidelné čištění a exfoliace: Používejte jemný čisticí prostředek ráno a večer, aby pomohl odstranit odumřelé kožní buňky a zabránil uvěznění keratinu. Face Wash od Australian Bodycare je vynikající pro čištění bez odstranění přirozených olejů pokožky. Efektivně odstraňuje bakterie, nečistoty a zbytky make-upu, které by mohly přispět k tvorbě milie.
  • Důkladné čištění pórů: Po očištění obličeje naneste Face Tonic pomocí vatového tamponu a jemně přejeďte přes čistý obličej a krk. Tonikum pronikne do pórů a zabrání usazování bakterií, které by se mohly proměnit ve záněty a milie.
  • Hydratace je klíčová: Po čištění aplikujte lehký hydratační krém, aby pokožka zůstala hydratovaná. I když máte mastnou pleť, je důležité nevynechávat hydratační krém. Pokud pokožce odepřete hydrataci, začne kompenzovat produkci více mazu, který může ucpat póry a způsobit více milie.
  • Použití pleťových masek: Jednou nebo dvakrát týdně můžete před čištěním použít pleťovou masku. Pleťová maska hloubkově čistí a exfoliuje pokožku, odstraňuje odumřelé kožní buňky a toxiny, které ucpaly otvory mazových žláz. Toto účinné ošetření znovu otevře póry, aby maz mohl vyjít na povrch a zmizet, zároveň odstraní všechny černé tečky.
  • BHA Peeling: BHA, jako je kyselina salicylová, jsou rozpustné v oleji, což jim umožňuje proniknout hlouběji do pórů a odstranit odumřelé kožní buňky a nadbytečný maz. To činí BHA ideální pro mastnou pleť a oblasti náchylné k milii, jako je T-zóna. Náš T-zónový peeling s 2% BHA kyselinou salicylovou je zvláště účinný při prevenci tvorby milie, protože exfoliuje uvnitř póru i na povrchu pokožky, čímž zanechává pleť hladkou a čistou.

Velká sada intenzivní péče pro problematickou pleť
5 čisticích produktů pro mastnou pleť s pupínky a černými tečkami
+16.000 recenzí
Běžná cena 1.449,00 Kč
Výprodejová cena 1.449,00 Kč Běžná cena 1.749,00 Kč
Velká sada intenzivní péče pro problematickou pleť — 5 čisticích produktů pro mastnou pleť s pupínky a černými tečkami

Jak se zbavit milie na těle

Je zcela normální, že se milie objevují po celém těle kromě dlaní a chodidel, kde nerostou vlasy. Milie se také mohou vyskytovat ve velkém množství na genitáliích – což je zcela normální a nezbytné pro to, aby kůže v těchto oblastech zachovávala vlhkost a zůstala měkká a hladká.

Neměli byste se tedy obávat, pokud si všimnete malých pupínků v těchto oblastech, protože je mají všichni lidé a jsou součástí našich základních tělesných funkcí. Pokud vás milie na těle trápí, můžete se je pokusit odstranit nebo zmírnit, ale milie na pokožce hlavy a na genitáliích by neměly být odstraněny, protože maz hraje klíčovou roli v udržování zdraví kůže v těchto oblastech. Žlázy produkují maz, který je nezbytný pro ochranu kůže před nežádoucími bakteriemi a cizími mikroorganismy.

Pokud je chcete odstranit z estetických důvodů nebo pokud vás psychicky ovlivňují (například ovlivňují vaše sebevědomí), existují některé metody, které můžete vyzkoušet:

  • Řádná tělesná hygiena: Pravidelně se sprchujte, zejména po potení, aby byly póry čisté. Zde můžete použít náš účinný a jemný tělový gel, který odplaví nečistoty a nadbytečný maz z kůže.
  • Exfoliační tělové mycí prostředky: Používejte tělový peeling nebo exfoliační mycí prostředek jednou nebo dvakrát týdně, aby se zabránilo hromadění odumřelých kůžních buněk. Jemné peelingové zrnka účinně odstraňují odumřelé kožní buňky a zanechávají kůži měkkou a hladkou.
  • Lehké hydratační krémy: Vyberte tělová mléka, která se rychle vstřebávají a nezanechávají na kůži zbytek, který by mohl ucpávat póry. Je důležité každý den hydratovat svou kůži – i když trpíte ucpanými póry nebo kožními nedokonalostmi.

3 produkty na přerostlé mazové žlázy
Čistí, peelinguje a hydratuje pokožku těla
+16.000 recenzí
Běžná cena 899,00 Kč
Výprodejová cena 899,00 Kč Běžná cena 1.099,00 Kč
3 produkty na přerostlé mazové žlázy — Čistí, peelinguje a hydratuje pokožku těla

Profesionální léčba milie

Pro přetrvávající milie nebo ty, které se nachází v citlivých nebo obtížně léčitelných oblastech, může být nutná profesionální léčba:

  • Odkrytí: Je to nejběžnější a nejúčinnější léčba. Dermatolog použije sterilní jehlu k jemnému odstranění obsahu cysty. Tento postup by měl provádět pouze odborník, aby se zabránilo jizvám.
  • Kryoterapie: Zamrazení milie tekutým dusíkem může pomoci s jejich odstraněním, ačkoliv tato metoda se méně často používá kvůli riziku změny barvy kůže.
  • Chemický peeling: Profesionální chemické peelingy mohou pomoci obnovit povrch kůže a snížit viditelnost milie tím, že odstraní horní vrstvy kůže, kde se milie nachází.

Je zásadně důležité nepokoušet se odstranit milie stlačením nebo škrábáním, protože to může vést k jizvám a infekci. Pokud domácí léčba neodstraní milie nebo jsou obtěžující, je nejlepší vyhledat radu u odborníka na péči o pleť nebo dermatologa.

Velká sada intenzivní péče pro problematickou pleť
5 čisticích produktů pro mastnou pleť s pupínky a černými tečkami
+16.000 recenzí
Běžná cena 1.449,00 Kč
Výprodejová cena 1.449,00 Kč Běžná cena 1.749,00 Kč
Velká sada intenzivní péče pro problematickou pleť — 5 čisticích produktů pro mastnou pleť s pupínky a černými tečkami

FAQ


Mohou milie zmizet samy?

Ano, milie se mohou samy vyřešit bez zásahu, zejména u novorozenců a malých dětí. U dospělých, zatímco některé milie mohou časem zmizet, jiné mohou přetrvávat a vyžadovat léčbu pro efektivní odstranění.


Jsou milie způsobeny špatnou hygienou?

Ne, milie nejsou způsobeny špatnou hygienou. Jedná se o cysty, které se tvoří, když je keratin uvězněn pod povrchem kůže, a nejsou důsledkem špíny nebo nečisté kůže.


Lze milie vymáčknout?

Není doporučeno milie vymáčknout. Na rozdíl od akné jsou milie tvrdé cysty pod kůží bez otvoru na povrchu, což je činí těžko vytlačitelnými. Pokusy o to mohou vést k infekci, jizvám nebo dalšímu podráždění kůže. Je nejlepší vyhledat radu u odborníka na péči o pleť nebo dermatologa, pokud si přejete milie odstranit.


Jaké kosmetické produkty bych měl/a vyhnout, pokud mám milie?

Pokud jste náchylní k milii, měli byste se vyhnout těžkým, komedogenním krémům a make-upu, které mohou ucpávat póry. Vyhledejte lehké, nekomedogenní produkty a zvažte zařazení jemného exfoliantu do vaší rutiny, aby se předešlo hromadění odumřelých kožních buněk.


Jak mohu zabránit vzniku milie?

Pro prevenci milie udržujte pravidelnou rutinu péče o pleť, která zahrnuje jemné čištění a exfoliaci. Chraňte svou pokožku před nadměrným slunečním zářením použitím opalovacího krému a vyhněte se používání těžkých kosmetických produktů, které mohou ucpávat póry.


Kdy bych měl/a vyhledat dermatologa kvůli milii?

Měli byste konzultovat dermatologa, pokud milie přetrvávají, máte obavy ohledně vzhledu vaší pokožky, nebo pokud milie začnou dráždit nebo způsobovat nepohodlí. Dermatolog může poskytnout profesionální léčbu a přizpůsobené rady pro zvládání milie.

Velká sada intenzivní péče pro problematickou pleť
5 čisticích produktů pro mastnou pleť s pupínky a černými tečkami
+16.000 recenzí
Běžná cena 1.449,00 Kč
Výprodejová cena 1.449,00 Kč Běžná cena 1.749,00 Kč
Velká sada intenzivní péče pro problematickou pleť — 5 čisticích produktů pro mastnou pleť s pupínky a černými tečkami