Anne Thestrup Meimbresse

Ověřila Anne Thestrup Meimbresse

Klinický farmaceut, lékárna Varde

Zde si můžete prohlédnout profil Anne »
Obsah:

Co jsou to černé tečky - a kdo je má?

Černé tečky jsou malé černé nebo bílé tečky, se kterými se většina z nás setkala především na obličeji. Černé tečky jsou způsobeny ucpanou mazovou žlázou, k čemuž obvykle dochází v důsledku zvýšené produkce kožního mazu - a ta obvykle následuje po zvýšené produkci hormonů. Právě v období puberty dochází ke zvýšené produkci hormonů, a proto mají s černými tečkami problémy zejména mladí lidé v období puberty (obou pohlaví). Černé tečky se však mohou objevit u všech dospělých. Tu a tam se objeví jeden, nebo jich je mnoho.


Jak lze černé tečky léčit?

Balení pro odstranění černých teček
5 produktů na odstranění černých teček na nose a obličeji
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.449,00 Kč
Výprodejová cena 1.449,00 Kč Běžná cena 1.739,00 Kč
Balení pro odstranění černých teček - 5 produktů na odstranění černých teček na nose a obličeji

Černé tečky nemají nic společného s nedostatečnou čistotou nebo špatnou hygienou. Na vzniku černých teček se podílí pouze produkce hormonů. Nicméně dobrá čistota a hygiena a správná péče o pleť jsou důležitými nástroji, kterými se můžete pokusit černých teček zbavit.

Důkladné a šetrné mytí a čištění pleti je nejdůležitější zbraní v boji proti černým tečkám. Důležité je každé ráno a každý večer odstranit z pleti přebytečný olej, nečistoty a veškerý make-up. V řadě Face najdete jemné a k pleti šetrný Čistící prostředek a Pleťové tonikum, které zabraňuje vzniku černých teček a zároveň účinně působí proti černým tečkám a nečisté pleti.

Přípravky proti vráskám obsahují tea tree olej, který bojuje proti bakteriím a zároveň vyživuje a chrání pokožku. Ve stejné řadě je také jemný a hydratační krém na obličej. Je velmi důležité, abyste po umytí a vyčištění pleti mýdlem proti černým tečkám nezapomněli pleť hydratovat. V opačném případě riskujete, že pleť sama začne produkovat příliš mnoho mazu (kožního mazu).

Je třeba pečovat nejen o pokožku obličeje. V řadě Body najdete tělový mycí gel, tělové mléko a tělový krém. Jednou za čas, třeba jednou týdně, můžete použít peelingový krém na obličej a tělo. Dávejte však pozor, abyste pokožku nedrhli příliš silně, a nezapomeňte poté použít kvalitní výživný denní krém.

Velká sada intenzivní péče pro problematickou pleť
5 čisticích produktů pro mastnou pleť s pupínky a černými tečkami
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.449,00 Kč
Výprodejová cena 1.449,00 Kč Běžná cena 1.749,00 Kč
Velká sada intenzivní péče pro problematickou pleť - 5 čisticích produktů pro mastnou pleť s pupínky a černými tečkami

Lze vytlačit černé tečky?

Je velmi lákavé vytlačit si černé tečky. Bílé černé tečky jsou pod kůží, takže se je nepokoušejte vytlačit sami. Pokud vás trápí, měli byste vyhledat pomoc kosmetičky nebo lékaře. Obecně není dobrý nápad vytlačovat černé tečky a pupínky.

V černé tečce zpravidla nejsou žádné bakterie. Pokud si však černé tečky vybíráte, bakterie se mohou dostat do mazové žlázy a černá tečka se může vyvinout v pupínek. Pokud si pupínek vymáčknete, riskujete porušení kůže a infikování místa.

Černé tečky však můžete jemně vytlačit, pokud je lze snadno vytlačit a dáváte pozor, abyste kůži nepořezali nebo nezjizvili. Můžete použít čistý kus papíru, abyste nepřenesli bakterie z prstů do kůže. '

Existuje také speciální odstraňovač černých teček, který můžete použít. Můžete si ho koupit v lékárně nebo v drogerii.


Jak vypadají černé tečky?

Ne každý má pupínky, ale většina lidí se někdy setkala s černými tečkami na nose nebo jinde na obličeji. Černé tečky jsou způsobeny výhradně ucpanou mazovou žlázou, a proto se nejčastěji vyskytují tam, kde máme nejvíce mazových žláz.

Mazové žlázy máme po celém těle, kromě dlaní a chodidel, ale obzvlášť mnoho jich máme na obličeji, zádech a hrudníku. Na obličeji se nejčastěji vyskytují na čele, nose a na bradě.

Černé tečky však můžete mít i na zbytku obličeje a po celém těle.

Bílé a černé tečky

Černé tečky se také nazývají komedony. Existují dva různé typy černých teček: černé tečky a bílé tečky.

Černým tečkám se také říká otevřené černé tečky. Objevují se po obličeji a těle jako malé černé tečky. Jsou na úrovni kůže, a proto je nelze nahmatat, pouze vidět.

Bílým tečkám se také říká milia, whiteheads nebo closed blackheads. Pro svou bílou barvu mohou být obtížně viditelné, ale obvykle je můžete nahmatat jako malý hrbolek nebo malou tvrdou bouli na kůži. Často se vyskytují pod očima, na čele a na tvářích.


Jak můžete zabránit vzniku černých teček?

Černým tečkám je obtížné se zcela vyhnout, protože se jedná o hormonální onemocnění pleti. Nejlepší věc, kterou můžete udělat pro prevenci černých teček, je důkladné čištění a péče o pleť. Dbejte na to, abyste si ráno a večer důkladně, ale šetrně umyli a vyčistili pleť. Nezapomeňte používat krém proti černým tečkám, abyste se jich zbavili.

Při čištění pleti odstraňujete z pokožky přebytečnou mastnotu. Proto je důležité, abyste nezapomněli pleť také hydratovat pleťovým krémem a tělovým mlékem.

Zdravá strava a zdravý životní styl s pohybem a bez stresu mohou mít příznivý a preventivní vliv na stav pokožky, a tím i na sklon k tvorbě černých teček. Pleti prospívá také světlo a vzduch.

Balení pro odstranění černých teček
5 produktů na odstranění černých teček na nose a obličeji
+15.000 recenzí
Běžná cena 1.449,00 Kč
Výprodejová cena 1.449,00 Kč Běžná cena 1.739,00 Kč
Balení pro odstranění černých teček - 5 produktů na odstranění černých teček na nose a obličeji

Proč se dělají černé tečky?

Bílé i černé tečky vznikají, když se maz a odumřelé kožní buňky nahromadí v mazové žláze a ucpou ji. Pokud se část ucpaného mazu dostane na povrch kůže, dostane se do kontaktu s kyslíkem, což způsobuje černou barvu černých teček.

Pokud je naopak ucpaný maz zachycen pod povrchem kůže a nemůže uniknout, vytvoří se malá bílá tvrdá boule a bílá plíseň.

Zvýšená tvorba kožního mazu je obvykle způsobena nadprodukcí hormonů v důsledku hormonální nerovnováhy. K tomu dochází v období puberty, ale může se objevit i jindy, například při vysazení antikoncepčních pilulek, v těhotenství nebo v souvislosti se stresem (u obou pohlaví). Černé tečky jsou tedy hormonálním onemocněním kůže.

Sklon k tvorbě černých teček však může být také dědičný a stres mimo jiné také ovlivňuje produkci hormonů, a tím i stav naší pokožky.

Přečtěte si také: Co jsou pupínky